Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[ATTACH=CONFIG]171786[/ATTACH]duś w kwestii rozmieszczenia, moja kuchnia bedzie miała podobne wymiary jak ta poniżej.

Zerknij

tylko pomiedzy wyspą a piekarnikiem +mikrofalą poajwi się przejście 100cm

fajna koncepcja??

no i faktycznie na scianie z oknem nie ma szafki wiszącej na końcu, tam gdzie zaczyna się jadalnia

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W tak małej kuchni spiżarka to pomyłka. Ani spiżarka wygodna ani kuchnia. Likwidując spiżarkę przynajmniej otrzymasz wygodną kuchnie.

7,5 m2 - jak na blok nie uważam, żeby była mała...:( nie jest ustawna, to fakt, ale spiżarka jest mi niezbędna- mam dwa duże psy, tam zmieszczę min. wory z ich jedzeniem i całą resztę innych rzeczy typu zgrzewki wody i inne wielkie gabaryty - po co mam wydawać tysiące na duże carga i upychać to wszystko po szafkach. spiżarka 2,5 m2 też nie wydaje mi się ani mała ani niewygodna - w rzeczywistości jest tam wystarczająco miejsca. Ściany już stoją i ich przestawiać nie będę, chodziło mi o pomoc w "rozstawieniu i rozwieszeniu" szafek na takim planie ścian, jaki jest, bo ja mam już zafiksowaną swoją wizję i brak mi świeżości w spojrzeniu. Ale dziękuję za wszystkie uwagi :)

Edytowane przez fafulja
literówki :)

@kori - koncepcja mi się podoba, uważam że jest fajna i jak najbardziej poprawna od strony ergonomii. natomiast poza "problemem z łyknięciem wysokiego mebla na końcu blatu od strony czysto estetycznej", moim zdaniem trochę ciasno jest wkoło płyty i to własnie za sprawą tego słupka z piekarnikiem. ale może to ja po prostu jestem rozpieszczona posiadaniem 1,20 m blatu po lewicy i 1,05 blatu po prawicy. w każdym razie wykorzystuję obie strony. pewnym rozwiązaniem byłoby umieszczenie piekarnika pod płytą, po tradycyjnemu, ale wówczas problemem jest mikro.

może ktoś jeszcze zaproponuje ci jakieś rozwiązanie.

dziek dus za komenatrze mi tez sie bardziej podoba bez wiszącej na zakończenie czyli tak jak na tym zdjęciu. Problem w tym gdzie bede trzymała talerze, talerzyki etc.. (o ile szklanki kubki moge schowac w wiszacej w rogu przy oknie) o tyle z talerzami bedzie problem.

Na wyspie/scianie pod piekarnikiem??

Elfir, Lelik mozecie coś doradzić proszę??

Cześć wszystkim,

czytam i czytam, widzę, że jest wiele osób, które bardzo mądrze doradzają, po kilku dniach odważam się więc i ja poprosić Was o ocenę mojego projektu. Robiłam go sama, każda krytyka zostanie przyjęta i rozważona. Kuchnia ma wymiary 306 cm x 250 cm, okno 150 cm x 150 cm, wysokość parapetu 85 cm, przyłącza wody pod oknem, nie ma grzejnika.

Poniżej mój projekt, poszłam w czarne blaty i czarne kafle nad nimi, stąd ta masa czerni. Drzwi są fizycznie naprzeciw lodówki, te drugie to tylko poglądowo, by w czasie projektu pamiętać, że muszą się otworzyć :yes:

1.jpg

2.jpg

Witam,

proszę o pomoc w ocenie. Od kilku tygodni cieszę się nową kuchnią, ale właściwie nie do końca się nią cieszę. Problemem jest zabudowa zmywarki, która otwiera się do wewnątrz, przez co cokół jest "wycięty" i widać dziurę. Kuchnia w zabudowie - jak sama nazwa wskazuje - ma być zabudowana - a tu - dziura. Panowie z firmy, która wykonywała kuchnię mówią, że inaczej się nie da, ale mnie jakoś nie chce się wierzyć, że inaczej się nie da. Przychodzi Wam jakiś pomysł do głowy? Miał ktoś podobny problem?

20130221_095855.jpg

Poniżej mój projekt, poszłam w czarne blaty i czarne kafle nad nimi, stąd ta masa czerni. Drzwi są fizycznie naprzeciw lodówki, te drugie to tylko poglądowo, by w czasie projektu pamiętać, że muszą się otworzyć :yes:

NIE - dla zlewu w rogu i płyty bez blatu z prawej strony.

NIE - dla zlewu w rogu i płyty bez blatu z prawej strony.

Elfir,

dzięki za wypowiedź. Tyle że zlew pod oknem wykluczyłam, bo zależy mi, by okno się otwierało, a niestety jest na równi z blatem i kran będzie przeszkadzał:( Z kolei umieszczenie go po drugiej stronie kuchni, naprzeciw płyty grzewczej, zmusiłoby mnie do kręcenia się podczas gotowania, gdy myję produkty i wrzucam do garnka, itd. I tak szukam miejsca dla zlewozmywaka... Wiem, że to wygląda fu, ale gdzie go dać? Ja zwariuję z tą kuchnią... :(

A może płyta indukcyjna - nie wiem, czy ta kuchnia na rysunku jest gazowa czy nie...ale np. ta płyta mogłaby iść pod szaflami obok stołu, a zlew tam gdzie kuchnia?

annawia,

jeśli to odpowiedź dla mnie (a nie jestem pewna, bo wiem, że tu wiele osób o radę prosi), to jest to pomysł, już nad nim myślałam. Tyle że wówczas zlewozmywak i płyta lądują naprzeciw siebie. Wiem, że 1,3 m pomiędzy nimi to niedużo, ale podczas gotowania jest to chyba niewyogdne. No przynajmniej tak mi się wydaje...

To pomysł dla Ciebie.:yes:

Ja mam mniej więcej taką samą odległość między wyspą (na wyspie jest płyta) a zlewozmywakiem. I w sumie to nie jest żaden problem. Bo tak: jak sobie coś przygotowuję, to stawiam garnek obok zlewu - umyję warzywa, mięso, czy co tam i wrzucam do garnka - to tylko na pięcie się odwracasz i już masz kuchnię. Półobrót w sumie.:D

Aha, no to znam już czyjeś zdanie i to odpowiedź z własnego doświadczenia :yes: Pocieszające to, dziękuję! Mam więc kolejną opcję do rozważenia na nowo.

Oj mówię Wam, pośpiech to zły doradca, a mnie naglą z tymi szafkami, stąd się wyprowadzać muszę, i tak nieprofesjonalnie sobie coś planuję, dziecka doglądam i w rozpacz czasem już popadam, że w lesie jestem. A z drugiej strony nie chcę na odwal tego zrobić, bo w końcu będę tam żyć!

Proszę, poniżej rzut. Niebieska linia to ściana, która powstanie, by tę kuchnię zabudować. Nie chcę zapachów w pokoju dziennym, poza tym nie lubię gotować, gdy inni patrzą na ręce :)

Może dałoby się wstawić wysoką zabudowę we wnękę po otworze na salon, zamiast zabudowywać ścianę i od strony salonu dać cienką ściankę z k-g:

http://images50.fotosik.pl/1861/3f8a2e32d36b55f7.jpg

Elfir,

pomysł nie jest bardzo dobry, jest za****sty!!! Aż mi serce drgnęło, że coś wreszcie ruszy!

ALE :(

Przez ścianę z kuchnią sąsiaduje miejsce na kominek, który chciałabym kiedyś zrobić, na razie ograniczają mnie pieniądze. I wg Twojej propozycji istnieje ryzyko, że w przyszłości, by zrobić kominek, będę musiała rozwalić ściankę k-g i co gorsze - od nowa rozplanować kuchnię :( A nie chcę zamykać sobie drogi do kominka, nawet jeśli miałabym go montować za rok czy dwa...

Ale pomysł jest ekstra! Ty to jesteś mózg! A ja gapię się w to i jedynie przesuwam zlewem w tę w tamtą, ech, człowiek nawet nie pomyśli, że można by więcej w kuchni ruszyć.

Rzut_2.jpg

Witam,

proszę o pomoc w ocenie. Od kilku tygodni cieszę się nową kuchnią, ale właściwie nie do końca się nią cieszę. Problemem jest zabudowa zmywarki, która otwiera się do wewnątrz, przez co cokół jest "wycięty" i widać dziurę. Kuchnia w zabudowie - jak sama nazwa wskazuje - ma być zabudowana - a tu - dziura. Panowie z firmy, która wykonywała kuchnię mówią, że inaczej się nie da, ale mnie jakoś nie chce się wierzyć, że inaczej się nie da. Przychodzi Wam jakiś pomysł do głowy? Miał ktoś podobny problem?

[ATTACH=CONFIG]171958[/ATTACH]

Zajrzałam pod swoją zmywarkę. Też mam podcięcie, z góry/przodu nie jest widoczne. Podcięcie jest potrzebne żeby otworzyć zmywarkę, front z przodu zmywarki obniża się i musi być podcięcie. Moje jest takie "na styk".