Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

moim zdaniem układ nr 3 jest najlepszy (ew. 1).

w obu przypadkach masz bardzo swobodną przestrzeń między płytą a zlewem (półtora lub dwa stanowiska + narożnik, który przy takim układzie będzie wykorzystywany, bo nie zawadzisz o nic sięgając do niego), a tam się jednak najwięcej pracuje (u siebie mam 60+45 i uważam, że to jest wygodne minimum).

możesz oczywiście pokombinować jeszcze z rozbiciem słupków na 2 i umieszczenie ich na obu końcach ciągów roboczych, ale ja nie lubię wtc w kuchni i wizualnie wolę mieć te sprzęty w 1 miejscu (tyle, że to nie moja kuchnia).

przy 3 masz 1,5 + 2 stanowiskowy ciąg roboczy (zakładam zlew dwukomorowy lub 1.5 z ociekaczem), przy 1 - tak samo przy czym więcej miejsca robi się między lodówką a zlewem (a tam będzie ciemniej - przez wysoką zabudowę no i jeśli jesteś praworęczna to osłaniasz się od naturalnego światła).

pytanie o szuflady/szafki jest tak naprawdę pytaniem do samej siebie - ty wiesz najlepiej ile potrzebujesz miejsca, jakie masz naczynia i w jaki sposób wygodniej ci będzie je wyciągać. pamiętaj tylko, że szuflad nie obciążysz bardzo bardzo, więc na zapas wody/mleka (jeśli masz zwyczaj kupować zgrzewki), robota kuchennego czy inne skarby, które zwykłaś trzymać w kuchni a z których korzysta się dość rzadko warto jednak przewidzieć tradycyjnie otwieraną szafkę

Edytowane przez duś

Riri, duś dziękuję za odzew:)

Zmieniła się długość ściany z płytą gazową- 240cm.

Lodówkę i piekarnik+mikro zdecydowanie pod jednej stronie w zabudowie. To mała kuchnia i rozdzielenie może tych sprzętów może przytłoczyć. Poza tym na końcu blatu z płytą za ok. 50cm mam 2 wysokie/długie okna i a przy oknach planuję stół.

Zlew i płytę chciałabym w miarę blisko- wydaje mi się wygodnie np. odcedzając ziemniaki, makaron (my z tych węglowodano-żernych:lol2:). Teraz zdarza mi się próbować zupę sos i wrzucać łyżkę do zlewu, odlewać/dolewać wody go gara, odlewać tłuszcz z patelni itp.

Duś akurat jestem leworęczna;)

Lubię mieć dużo blatu- taka wygodna jestem:P

Poza tym okno jest 150x150cm, od lewej jest 80cm ściany i mniejsza kwatera okna. Jeśli dam tam zlew to nie wiem, czy okno będzie się otwierać:/

Zmywarka albo na środku albo po lewej, żeby nie zablokować dostępu do prawego rogu szafki. Chyba wygodniej na środku? Chodzi o dostęp z obu stron.

Czy da się zamontować zlew nad zmywarką? To znaczy ociekaczem nad zmywarką? Wejdzie cały ociekacz (40cm) czy tylko część:confused:

Co myślicie o takim układzie dolnych szafek i szuflad? Do lewego narożnika wejście z boku przez szafkę 40, do prawego narożnika wejście z przodu.

Układ szafek pod oknem zależny od położenia zmywarki i zlewu:/

szafki-dolne.JPG

duś nie mam pojęcia co i gdzie będę trzymać/przechowywać, ani ile i jakie naczynia:( Powód jest banalny, na razie nic nie mam:P Póki co mieszkamy u moich rodziców, czyli urzęduję w kuchni mojej mamy:) Jedno wiem szuflady na dole, bo obecnie ciągle za czymś nurkuję i nigdy nie wiem, czy dżem albo groszek to jeszcze gdzieś jest:P

• 2 months później...

Witam :)

Przybywam tu z moją ,,kuchnią” czyt. ogromną prośbą o pomoc w jej zaprojektowaniu.

Chyba mnie zaczyna przerastać jej urządzenie. Pogodziłam się z tym, że będzie mało szafek a górne tylko przy lodówce. Ale ,,pogubiłam się” w kilku kwestiach i nie mam na pomysłu. Moja kuchnia znajduje się w projekcie SOPRAN z pracowni MTM Domy w Stylu.

1. Ściana z lodówką – ok. 240cm.

2. Ściana pod oknem- ok.310cm.

3. Ściana z kuchenką – ok.154cm.

Co ,,mam”:

- lodówka rozpoczyna ciąg od strony jadalni, chcę dać nad nią szafkę do sufitu, na głębokość równą lodówce.

- potem idzie ciąg szafek – na dole ok. 120cm i zakręt, górne do sufitu ok. 3x60cm –może takie kubiki podwójne.

-pod oknem marzy mi się długi ciąg roboczy =blat, a pod nim przy oknie zmywarka.

- a za zakrętem kuchenka.

Co ,,mnie dręczy”;

- Gdzie dać zlew? Czy obok lodówki- oddzielony szafką 40cm? Czy zrobić narożny? Boje się, że będzie ta druga opcja niewygodna. Stojąc przy zlewie blokuję 2 szafki. Trudno wykorzystać dolną szafkę. Ale też zastanawiam się czy 40 cm pomiędzy lodówka a zlewem to nie za mało? Chociaż przy tej opcji można zrobić duży kosz na śmiecie z segregacją. No i byłby dobry dostęp do suszarki nad zlewem. A przy narożnym zlewie, bez szafki narożnej u góry trochę ciężki byłby dostęp do suszarki.

- Jak zaplanować drugą narożną szafkę przy kuchence pod oknem?

- I tak ogólnie to nie wiem jak ,,poukładać” rzeczy w szafkach- gary, mąki ;) , szuflady? Może dlatego właśnie, że nie wiem co z tymi narożnymi szafkami?

Czy możecie mi coś doradzić?

Przecież na ścianie z lodówką będziesz miała blat roboczy,ściana z oknem ma 310cm zmieści się zlew,zmywarka i jeszcze trochę blatu zostanie.To bardzo dobry układ,sama u siebie zaplanowałam identycznie,też chciałam zrobić zlew przy lodówce bo będzie zasłonięty od strony salonu,ale u mnie byłoby to tylko 20cm i zrezygnowałam,40cm myśle ok,ale fajnie jest mieć więcej dlatego zostawiłam zlew pod oknem (moja kuchnia szer 270cm).Niewiem czy będzie ci wygodnie korzystać z piekarnika i płyty w tym miejscu,może tak odwrócić ten układ:

http://img16.imageshack.us/img16/9359/i1a.gif

Zajrzyj tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175414-projekt-SOPRAN-pracownia-MTM-STYL-%28Domy-w-Stylu%29

Edytowane przez kinka

Witam wszystkich :)

Byłabym ogromnie wdzięczna, gdybyście pomogli mi ocenić wstępny projekt mojej kuchni.

Pomieszczeni ma wymiary 2,40 x 3,10, zależy nam na miejscu, gdzie można by zjeść posiłek, chciałam też umieścić pralkę w kuchni, bo łazienkę będziemy mieli malutką...

Na projekcie proporcje są nieco zaburzone (tzn.niedokładnie widać) więc wyjaśniam:

od lewej słupek z zabudową pralki+ piekarnika+ szafki (nad piekarnikiem będzie zabudowana frontem) - 80 cm

słupek z lodówką - 60 cm

dół - szafka do końca ściany - 100 cm (frontu będzie 40 cm - z brzegu kosz, w głębi butla gazowa)

górne szafki - tradycyjne 100 cm (ile dać tych szafek? dwie otwierane na pół?trzy pojedyncze?)

Na dłuższej ścianie 3,20 od lewej 60 cm zajmuje głębokość szafki z butlą, a dalej

cargo - 20 cm

szuflady i płyta - 60 cm (nad nią pochłaniacz)

zmywarka 60 cm

szafka tradycyjna (czy lepiej dwie głębokie szuflady? 60 cm

i szafka na mniej używane rzeczy 50 cm - dlatego na mniej używane, bo będzie ona pod blatem, blat będzie dodatkowo wysuwany, przymocowany prowadnicami do ściany

Proszę zerknijcie i doradźcie dobrzy ludzie :D

kuchnia wymiary.pdf

kuchnia projekt.jpg

kuchnia projekt1.jpg

Byłabym ogromnie wdzięczna, gdybyście pomogli mi ocenić wstępny projekt mojej kuchni.

Proszę zerknijcie i doradźcie dobrzy ludzie :D

Trochę dziwnie rozplanowane. Gdzie są drzwi?

Dlaczego zlew nie jest przy oknie tylko w kącie?

drzwi są na przeciwnej stronie od okna (drugie projekt to jakby widok od drzwi), co widać na planie w pdf

Zlew nie może być przy oknie, bo blat będzie na wysokości parapetu, a okno jest jednoskrzydłowe, więc problem z otwieraniem do umycia, a w kącie będzie w sumie tylko ociekacz i wydaje mi się, że lepiej będzie ja po prawej stronie od kuchenki będzie większy kawałek blatu roboczego " w całości", jak myślisz? Co proponujesz zmienić?

@KANTANT

poza tym o czym pisały dziewczyny - czy umiejscowienie butli w narożniku jest aby na pewno dobrym pomysłem? nie mam z tym doświadczenia, ale wyobrażam sobie, że te butle się wymienia, są one również dość ciężkie, a dostęp do narożnika - najgorszy ze wszystkich szafek. miejsce jest więc sensowne z punktu widzenia wykorzystania przestrzeni, ale mam spore wątpliwości czy to będzie wygodne przy konieczności wymiany butli (zupełnie nie mam wyobrażenia, jak często się je wymienia, ale chyba wolałabym mieć ją "pod ręką" i zainwestować w jakiś kosz czy inne ustrojstwo, aby w narozniku chować rzadziej wykorzystywane garnki).

@Elfir

twoja propozycja nr 2 kuchni EwkiP - wooooow! w ciemno bym brała

Edytowane przez duś

kinka, Elfir

wytłumaczcie mi proszę jaki sens ma zamiana płyty ze zlewem? To dopiero musi być niewygodne użytkowanie płyty umiejscowionej w narożniku...zakładając że płyta ma 60 cm szerokości to musiałabym ją umieścić przy samym słupku z lodówką, co za tym idzie

1) nie zyskuję blatu przy lodówce

2) płyta i tak zachodzi 20 cm na szafkę narożną

3) nie wiem czy to bezpieczne, żeby palniki gazowe stykały się bezpośrednio ze ścianką boczną lodówki (w ogóle jakiejkolwiek zabudowy wysokiej)

duś

Muszę przemyśleć tą sprawę butli, przyjęłam takie jej umiejscowienie za pewnik, bo mój partner stwierdził, że to najlepsze dla niej miejsce. Muszę zapoznać się z tematem, bo nigdy butli nie użytkowałam, mam płytę na gaz ale z przyłączem, a w domu nie będzie takiej możliwości...

A gdzie indziej butla? Jeżeli by ją przenieść pod płytę, szuflady zamiast szafki po prawej, a w narożnej szafce zrobić miejsce na garnki to gdzie wtedy kosz na śmieci?

A gdyby tak zmniejszyć szerokość pierwszego słupka na 60 cm (wtedy trzeba kupić specjalną pralkę do zabudowy), bo w tej chwili stolarz zasugerował nam 80 cm przy zabudowie pralki wolnostojącej (chociaż właśnie przeczytałam że wystarczy parę cm luzu) wtedy jakby zlew został w tym samym układzie to między lodówką a zlewem zrobiłoby się ok 20 cm blatu i może nie byłoby tak "ciasno" w tym kącie....

Co o tym myślicie?

Kurcze już sama nie wiem, myślałam że ten projekt będzie najlepszy przy tym układzie kuchni :bash: a teraz mam same wątpliwości

Jak macie jakiś pomysł na lepsze zagospodarowanie tej kuchni to pomóżcie zanim zwariuję ;)

Pomieszczenie będziemy przygotowywać od podstaw (jest tam teraz pralnia) więc kwestia ustawienia dowolna, bo przyłącza będziemy przenosić.

Jakby mógł mi ktoś pomóc "na wczoraj" to byłabym niezwykle wdzięczna, bo panowie od wody już wchodzą, decyzje jakieś trzeba zacząć podejmować, a ja delikatnie mówiąc jestem w liściach

Katant wypowiem sie w sprawie butli, bo mam, uzytkuje i bede uzytkowala

nie pchalabym jej w kat szafki naroznej z wielu powodow - ciezaru, wymiany co jakis czas (w zaleznosci od czestotliwosci gotowania), bezpieczenstwa - butla jest szczelna, ale wolalabym miec "owiew powietrza"

w Twojej kuchni nie robilabym blatu z prawej strony, by usiasc, bo to srednia przyjemnosc jesc sniadanie czy pic kawe i patrzec na sciane ;) a jedynie stol bokiem do sciany

slonko - to w takim razie gdzie Ty masz butlę? Nie w szafce? Sama już nie wiem gdzie tą butlę umiejscowić i już powoli z braku miejsca zaczynam się zastanawiać nad płytą indukcyjną :/ Co do blatu to w moim teraźniejszym mieszkaniu taki mam i jakoś nie widzę problemu, a jak zapytałam mojego TŻ o zdanie to powiedział, że on to patrzy w talerz jak je, może też powiedzieć, że będzie patrzył na mnie, ale wtedy będę go podejrzewać o lizustwo haha męska logika.

Zastanawiam się też nad rezygnacją ze słupka z piekarnikiem - tzn dać go pod płytę, szuflady zamiast tej szafki z prawej, a wtedy zyskamy jedną szafkę wiszącą 60 cm,blat przy lodówce, przy zlewie nie będzie już tak ciasno, ale wyzbędziemy się szafki dolnej.... no i nie będę miała mojego wymarzonego piekarnika w słupku :confused:

a nie lepiej zrobić układ dwurzędowy?

Na ścianie z drzwiami wysoka zabudowa a na ścianie z oknem niska.

Butla pod szafką z płytą (chociaż osobiście wolałabym indukcję - łatwiej się myje płytę)

http://images62.fotosik.pl/20/f3dca651c611a9ccgen.jpg

Edytowane przez Elfir

DZIĘKUJĘ BARDZO!!!

Super pomysł nie wiem dlaczego my na niego nie wpadliśmy :bash: rozważaliśmy wprawdzie zabudowę tej ściany obok drzwi tylko w układzie "C" i stwierdziliśmy, że będzie za ciasno, a wystarczyło pozbyć się tej zabudowy po prawej i pozbyliśmy się 2 problematycznych szafek narożnych :)

Dziękuję raz jeszcze, teraz to tylko trzeba rodzaj szafek wybrać i znowu prosić stolarza o wycenę :)

slonko - to w takim razie gdzie Ty masz butlę? Nie w szafce?

przez pomylke wpisalam w innym watku ;) zatem przenosze:

odnosnie butli - mam ja w szafce 40cm, na poczatku ciagu szafek, z tylu szafka ma otwor w plycie, dzieki czemu jest dostep powietrza i naturalna wentylacja, tak jak mowilam - butle, weze i caly osprzet jest szczelny, ale zawsze przy butli z gazem jest tam specyficzny zapach

zatem uwazam, ze lepiej tej butli nie wciskac w najdalszy kat