Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak, w salonie, w tej części gdzie jest wyjście tarasowe (na bocznej ścianie jest jednak okno, planuję duży stół na większe obiadki, okazje i imprezy rodzinne. Taki stół to moje marzenie - musi być na 8 krzeseł w stanie nierozłożonym. :)

Myślałam też, żeby wydłużyć szafki kuchenne aż do końca kuchni, czyli pod to drugie okno też, ale boję się, że będzie jak w tramwaju, albo na pasie startowym, gdzie po wszystko trzeba będzie "przeplatanką" przejść. A co do słupka, to gdzie byś go proponowała?

A ostatnio myślałam, żeby w ogóle całkiem zamknąć kuchnię i postawić meble odwrotnie, właśnie tam gdzie jest ta wnęka szafowa, a w tej części gdzie są drzwi z korytarza i okno frontowe spokojnie zmieścić stół+4 krzesła. Ale to by było już tak totalnie na opak, co? Brakuje mi tak z 1m ściany tam gdzie rozplanowałam sobie lodówkę w planerze z Ikei, bo wtedy można by już ten róg jakoś zagospodarować, a tak to nie warto. :)

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chciałabym zobaczyć jakieś fajne rozwiązanie z piekarnikiem w słupku, cargo w słupku, tak, żeby mnie do tego przekonało.

podrzuce kilka inspiracji, moze cos Cie "przekona" ;)

ale wypowiem sie jeszcze odnosnie kuchni - robiac w narozniku zlewu czy plyty nalezy tez spojrzec na ile funkcjonalna bedzie szafka pod tym sprzetem ......... teraz narozne szafki maja fajne wysuwane lub obracane polki i szkoda nie wykorzystac naroznika wlasnie w ten spodob

masz duze pomieszczenie, ale dlugie i waskie i niestety to nieco ogranicza pole manewru

myslalas o tym by zrobic w literke U ale to jedno ramie byloby jakby polwyspem ?? i na tym polwyspie z jednej strony blat "sniadaniowy" ?

lub plyte ?

http://cdn.freshome.com/wp-content/uploads/2011/08/ikea-kitchen-design-ideas-2012-3-554x377.jpg

http://www.minimalisti.com/wp-content/uploads/2011/12/IKEA-kitchen-design-2012.jpg

http://img.homedit.com/2011/02/kitchen-islands-ikea3.jpg

http://st.houzz.com/simgs/feb1cc6e0d5c3e90_4-2592/traditional-kitchen.jpg

jesli nie chcesz piekarnika w slupku - Twoja decyzja :) mozna wtedy zrobic np tak (uklad bardzo podobny, ale nie wciskasz niczego w kat):

http://i.deccoria.strefa.com.pl/files/32768/41604/bigba6ef6f5c0c2451daced2b506491b055.jpg

Dzięki za inspiracje.

W poście 4304 wkleiłam mój pomysł z układem szafek, który jest inny niż to naszkicowane oryginalnie w projekcie. Nie będę miała zlewu w rogu, ani płyty na brzegu. :) I tak, myślałam o zakończeniu wszystkiego takim półwyspem, ale boję się, że jeszcze mniej miejsca będzie wtedy na stół. Ale taki pomysł mi też się podoba. :)

czy mam na siłę kombinować z piekarnikiem w słupku i jakimś cargo, bo ... taka moda?

hmm ........... ja wybierajac piekarnik w slupku nie kierowalam sie moda, lecz wygoda

o ilez wygodniej jest otwierac go, wkladac i wyjmowac pieczone dania z tego poziomu, jaki oferuje slupek :)

nie musisz sie schylac za bardzo czy kucac ;)

zatem nie wszystko jest kwestia jedynie mody ;)

doczytalam, ze scianke w kuchni celowo postawilas, a juz chcialam zaproponowac jej burzenie i w tym miejscu ustawienie stolu ;)

jesli przekonasz sie do slupka to wtedy nie rob tego na scianie ze zlewem - doda to lekkosci na wejsciu :)

tzn patrzac z salonu kuchnia nie bedzie zagracona ........ ciag szafek zakonczony cargo i slupkiem z piekarnikiem zrob na tej scianie co stol

czy to bedzie jedyny stol ? czy w salonie bedzie jeszcze jeden ? bo od tego zalezy jego wielkosc i aranzacja reszty kuchni

Coś takiego? mało mi wtedy zostaje blatu do pracy...

[ATTACH=CONFIG]206485[/ATTACH]

nie, myslalam o tym by lodowka byla na tej scianie co slupek

ale tak patrzac na wizualke to tam jest malo miejsca

ile masz miejsca do okna ? czy instalacje wszystkie juz sa polozone czy mozna cos zmienic ??

pokazywalas plan, ale ja jakas slepa jestem ;)

chetnie pomoge - mam nawet inna wizje ;) ale jesli sa juz odplywy i woda to nic to nie da i nie zrealizujesz jej :(

pisalas, ze kolezanka ma taka kuchnie i podoba Ci sie uklad u niej - masz jakies zdjecie ? jak to wyglada ? ile ma miejsca na blacie ?

moze jesli u niej Ci sie podoba, to nie ma co kombinowac i robic inaczej ?

~slonko~ u koleżanki jest trochę inny układ ścian (bo to inny budynek) i ona po lewej od wejścia ma jakieś 2,5 metra, tak, że mieści jej się tam i płyta i zlew blisko narożnika, pod oknem ma zmywarkę i jakąś szafkę, a potem szuflady (chyba 60cm) piekarnik w słupku, cargo wysokie i lodówka. u mnie po lewej od wejścia jest teraz 134cm, wiec nici z takiego kładu.

co do przyłączy, to mam tylko wodę ustawioną pod oknem na krótszej ścianie. i tyle. Aha, kuchnię chcę zamknąć od salonu, ale chciałabym (chyba) zostawić jakieś 80cm otworu (niby drzwi) z kuchni do salonu. Może zamurujemy, jak się okaże niepotrzebne-nieustawne...

kuchnia ma po krótszej ścianie 2.60 a po dłuższej do okna jest 3,20. ale to wymiary na gołych ścianach więc po tynkowaniu trochę odejdzie, tak?

Chętnie zobaczę twoją propozycję, będę wdzięczna. :)

hej :)

Elmagra czy taki uklad jaki stworzylam moglby byc ?? Co prawda piszesz, ze juz masz wode, ale jesli przylacze samej wody to mozna je przenisc, gorzej jesli masz takze kanalizacje

Blatu nie bedzie duzo, ale pod sciana ustawilam taki czarny mebel, ktory moze byc wlasnie pomocniczym blatem roboczym

W kazdym razie spojrz na to ponizej i daj mi znac czy moze byc ;) Jesli nie, to napisz, co nie pasuje i bedziemy dalej tworzyc ;)

FM_Elmagra_1.jpg

Kurcze, fajnie ci to wyszło. O czymś takim nie myślałam. Zabudowałaś mi lodówkę, a niestety tego nie planuję. :) No a poza tym nie myślałam, żeby kuchnię zrobić w ten sposób, czyli na jednej scianie... A co do przyłączy, to sorki, ale pomyliłam - kanalizacyjna rura mi wystaje pod oknem z na krótszej ścianie. :) Tego się nie da ruszyć, co? A mogłabym cię prosić abyś zrobiła w podobnej do mojej kolorystyce? Chodzi mi o ten czarny, nie chcę tak mieć - wolę jakiś odcień brązu... tzn drewnopodobnego.

Ale i tak jesteś super. Dzięki za pomoc.

Lodowki nie musisz zabudowywac, jesli nie chcesz (pokazalam tylko, ze tam moze byc jej miejsce), choc w tym ukladzie zabudowana lepiej by grala z caloscia.

Jesli chodzi o kanalizacje - zalezy od Twoich instalatorow, od calego ukladu i od tego jak bardzo chce to przeniesc ;) ale oczywiscie ja tego nie wiem, bo to musza sie wypowiedziec panowie, ktorzy u Ciebie kladli instalacje.

zrobilam z innymi frontami, blatami, innym stolem - w brazach, tak jak chcialas :)

edit:

mozna pokusic sie jeszcze o inny uklad biorac pod uwage instalacje (drugi obrazek)

jednak wtedy do lodowki nieco inny dostep

na wyspie plyta (cos nie chciala sie wkleic) oraz blat (przedluzenie blatu na wyspie), bedacy miejscem by usiasc i cos zjesc

inne pomysly mi na szybko nie przychodza do glowy

FM_Elmagra_2.jpg

FM_Elmagra_3.jpg

Edytowane przez ~~slonko~~

Witam,

Czy macie jakieś pomysły na zabudowę wentylatora jak na zdj poniżej. Planujemy dobudowę ścianki by oddzielić przedpokój od kuchni i pozostaje nam do zasłonięcia ten element. Szafki będą wysokie o gł. 30 cm więc węższe niż wentylator. Czy można to jakoś fajnie zagospodarować?

http://images61.fotosik.pl/82/9db7a97f20284ec6.jpg

http://images63.fotosik.pl/82/068c70b309e59ad3.jpg

to coś wystaje od ściany 45 cm i ma szerokość 53 cm. Chciałabym mieć w tym miejscu kuchni ciąg szafek, ale chyba pozostaje zabudować tą ściankę na całą szerokość dolnych szafek, czyli równo z lodówką i piekarnikiem i wtedy się to schowa. Czy to dobre rozwiązanie? W wersji 1 piekarnik ma być z drugiej strony we wnęce, a przy lodówce dłuższy blat roboczy.

my właśnie chcemy szafki do samego sufitu. A jak wygląda zabudowa z maskowaniem? :) Poniżej pierwotna wersja kuchni- jeszcze z przejściem do przedpokoju, ale pokazuje typ szafek górnych jaki chcemy, na projekcie nie uwzględniono jednak wentylacji która bardziej odstaje od ściany niż szafka. Nie mam projektu ze ścianką, bo w ostatniej chwili zdecydowaliśmy się na zabudowę tej ściany i zmianę kształtu kuchni (zamówienie u stolarza wstrzymałam do decyzji co z tym nieszczęsnym wentylatorem).

Duś a co byś zrobiła na tej ścianie co będzie dobudowana: pełną zabudowę z lodówką i piekarnikiem , czy tylko lodówkę duży blat i szafki wiszące?

http://images65.fotosik.pl/85/6b6499a53f7eed0d.jpg

• 1 month później...
witam, małe pytanie: szafki kuchenne dolne i górne maja takie same szerokości czyli nad szafką 50cm wisi szafka 50cm itd.. tylko że dół będzie przesunięty w lewo o 3cm, czy jest sens przesuwać też górne szafki o te 3cm żeby ładnie pokryły się z dołem czy to olać??? góra ładnie wygląda jak jest jedna szafka obok drugiej a jak dam 3cm dystans u góry to może zepsuć tą harmonie ale znowu szlak mnie trafia jak coś nie jest idealnie równe :)

• 1 month później...

Mam a właściwie będę miała wąską kuchnię 2,25x4 a w niej dwa okna i dwoje drzwi. Kombinuje i już sama nie wiem jak ustawić meble by było jak najwygodniej. Zależy mi na dużej ilości blatu jednak nie chciałabym rezygnować z piekarnika na wysokości blatu. Meble będą najprawdopodobniej z ikea ale jeszcze rozważam inne opcje. Załączam moje pomysły w ikea planer.

widok1.jpgwidok2.jpgwidok3.jpgwidokzgory.jpgwidok1wer2.jpg

Poproszę o opinie i rady

Edytowane przez Doriko

Mam nadzieję że to zdjęcie coś pomoże bo na razie nie mam dostępu do planera

wersja2.jpg

Drugie drzwi są na ścianie na której nie ma mebli. A lodówka obok okna zaraz za ciągiem szafek. Jak na razie będzie stara lodówko zamrażarka a w bliżej nie określonej przyszłości side by side.

Edytowane przez Doriko

• 1 month później...

Kuchnia jest mała bo 6,7 m kw. Poza tym jest okno i słup które komplikują sprawę. Dałam trzy obrazki. Rzut części parteru, rzut zaprojektowanej kuchni, kuchnia w 3d.

Bardzo proszę o opinie, oaraz jakieś porady. Przeniesienie kuchenki i zlewu nie jest możliwe. Poza tym wszystko można zmienić. Będe baaaardzo wdzięczna jeśli komuś będzie sie chciało rzucić okiem.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c69d5ab1f281e585.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eb497088309a40a6.html

Zrzut ekranu 2014-01-06 01.24.50.jpg

3d.jpg

2d.jpg

Edytowane przez hotcafe