Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja bym chyba przeniosła lodówkę na drugą stronę. po obu stronach płyty życzyłabym sobie, aby mieć co najmniej po 1 stanowisku roboczym ("60"). wówczas płytę możnaby wypośrodkować i pomiędzy płytą a zlewem czyli tam gdzie się najwięcej pracuje, zyskujesz jeszcze trochę miejsca.

(te rysunki są tak małe, że nie widzę, czym jest prostokąt obok słupa - z innych rzutów wynika, że to nie okno, czy jest to zatem otwarta przestrzeń? bo jeśli tak, to sprawa układu kuchni chyba przesądzona)

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hotcafe ja też nie wiem co to jest za prostokąt obok słupa.Ja bym nic nie zmieniła w układzie kuchni podoba mi się tak jak jest,zresztą i tak nie można zmienić płyty czy zlewu więc nie da rady tutaj nic innego wymyślić.Trochę mi nie pasuje że zlew będzie widoczny z salonu,może jakaś mała ścianka np

http://img594.imageshack.us/img594/8830/klie.jpg

Jeśli chodzi o to coś koło słupa to jakos się to miejsce zagospodaruje. Natomiast, aby zlew nie był widoczny to powyżej blatu, na całej długości chcę zrobić barek połączony z blatem. Na tym obrazku powyżej jest podpisany "barek" (zaraz koło Twojej czerwonej ścianki). O lodówce myślałam po przeciwnej stronie, ale właśnie ten barek wówczas byłby krótki. A tam jest jeszcze wyjście na taras i drzwi tarasowe będą się w lecie otwierały na 90 cm.

Projektant zrobił mi kuchnię w odwrotną stronę, ale wyszło już całkiem mało blatu i zrezygnowałam z takiego ustawienia. Wklejam jego propozycję i jeszcze raz moją w 3d i z poprawionym barkiem.

Bardzo dziękuję, że odpowiadacie. Myślałam, że nikt się nie odezwie :)

4.JPG

Eksport.JPG

3d.jpg

Edytowane przez hotcafe

Witam :)

Proszę o pomoc. Jesteśmy na etapie instalacji, a co za tym idzie trzeba wiedzieć "co, gdzie i jak" ma być poustawiane. Obecnie myślę nad kuchnią. Wstępny projekt wyszedł mi taki:

1.jpg

(z góry przepraszam za jakość). Nie patrzcie proszę na kolorystykę, czy układ szafek/szuflad bo to naprawdę wstępny projekt, bardziej zrobiony pod kątem układu sprzętów.

Chodzi mi o wysoką zabudowę (na rysunku biała). Planuję tam dać: w 1 słupku mikrofalę i pikarnik, w 2 szafki bądź wysuwane cargo, w 3 - byłaby obudowana lodówka.

I teraz pytanko/ prośba o radę: co dać po kolei? Czy przy blacie roboczym dać lodówkę, czy piekarnik i mikrofalę? Poradźcie proszę :)

PS: tak jak pisałam to wstępny projekt, szczegóły będę dopracowywać dopiero, za wszelkie uwagi, rady odnośnie ogólnego układu też będę wdzięczna, może ktoś coś podpowie :)

Z góry dziękuję za pomoc.

ja mam lodówkę najbliżej blatu i na to namawiam. częściej otwieram ją niż piekarnik (mikro używałam z 10 x w życiu, więc w ogóle ten sprzęt mógłby dla mnie nie istnieć), a poza tym - jak przynoszę zakupy i je ładuje o chłodziarki to mam wszystko w zasięgu ręki.

przeniesienie gorącej blachy itd. kawałek dalej nie jest dla mnie najmniejszym problemem - to raptem 3 kroki dalej i w sumie nigdy sie nie poparzyłam (korzystam z piekarnika co drugi dzień...).

Jestem tego samego zdania co Duś,jak dla mnie za mało blatu koło zabudowy,zmniejszyłabym ją o jeden słupek i dała lodówkę zaraz przy nim potem słupek z mikrofalą i piekarnikiem i cargo.

W takim układzie po wyjęciu z lodówki produktu musisz go wziąć w rękę i przejść do blatu koło zlewu co jest niewygodne.

Podpowiedzcie proszę który układ kuchni wybrać.

Bardziej odpowiada mi wersja 1 ponieważ zawsze chciałam mieć wyspę/półwysep.

Jednak boje się czy w tym udkładzie nie będzie zbyt tłoczno dlatego nie dawałam szafek wiszących przy wysokiej zabudowie ale wydaje mi się, że nie zbyt dobrze to wygląda.

Pomocy :p

Wersja 1

kuch2.jpgwersja 1.JPG

Wersja 2

bez1.jpg

Prawdę mówiąc, to wersja 2 jest idealna dla odób praworęcznych a wersja 1 dla leworęcznych. Lodówka, zlew, płyta (od lewej strony patrząc) - to idealny układ. Mi osobiście nie uda się tego zrobić w mojej kuchni i będę miała płytę po lewej stronie od zlewu i już tak musi być. Ale pilnuję aby wygodnie otwierać lodówkę, bo teraz tak nie mam i jest to niewygodne. Osoba praworęczna otwiera lodówkę lewą ręką a wyjmuje produkty prawą i przenosi je od razu na blat roboczy lub do zlewu. Natomiast jeśli chodzi o ten półwysep to bardzo fajna sprawa, tylko należy dobrze przemyśleć aby był wygodny w użytkowaniu, szczególnie jeśli ma to być dodatkowe miejsce do spożywania posiłków. Edytowane przez hotcafe

Może tu mi ktoś pomoże:), zaprojektowałem sobie kuchnię, lecz mam problem z lodówką( niemam dla niej miejsca:) ) w tym miejscu gdzie teraz myślę że za bardzo będzie się rzucać w oczy z salonu, a z drugiej strony piekarnik chciałbym mieć w słupku. Mam sporą kuchnie lecz z dwoma oknami.

kuchnia rzut.jpgkuchnia.jpgrzut parter.jpg

Płyta nie może być w tym miejscu jedynie w rogu,ale to niewygodne rozwiązanie.

A może zrobić w "L"

http://img34.imageshack.us/img34/7477/r0zb.JPG

Tak bylo by fajnie tyle ze tam gdzie umiescilas lodowke i piekarnik stoi komin z wyczystka od strony kuchni, a jakie jeszcze moga byc rozwiazania, zachowujac wszelkie zasady ukladu kuchennego?:)