Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja bym chyba przeniosła lodówkę na drugą stronę. po obu stronach płyty życzyłabym sobie, aby mieć co najmniej po 1 stanowisku roboczym ("60"). wówczas płytę możnaby wypośrodkować i pomiędzy płytą a zlewem czyli tam gdzie się najwięcej pracuje, zyskujesz jeszcze trochę miejsca.

(te rysunki są tak małe, że nie widzę, czym jest prostokąt obok słupa - z innych rzutów wynika, że to nie okno, czy jest to zatem otwarta przestrzeń? bo jeśli tak, to sprawa układu kuchni chyba przesądzona)

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hotcafe ja też nie wiem co to jest za prostokąt obok słupa.Ja bym nic nie zmieniła w układzie kuchni podoba mi się tak jak jest,zresztą i tak nie można zmienić płyty czy zlewu więc nie da rady tutaj nic innego wymyślić.Trochę mi nie pasuje że zlew będzie widoczny z salonu,może jakaś mała ścianka np

http://img594.imageshack.us/img594/8830/klie.jpg

Jeśli chodzi o to coś koło słupa to jakos się to miejsce zagospodaruje. Natomiast, aby zlew nie był widoczny to powyżej blatu, na całej długości chcę zrobić barek połączony z blatem. Na tym obrazku powyżej jest podpisany "barek" (zaraz koło Twojej czerwonej ścianki). O lodówce myślałam po przeciwnej stronie, ale właśnie ten barek wówczas byłby krótki. A tam jest jeszcze wyjście na taras i drzwi tarasowe będą się w lecie otwierały na 90 cm.

Projektant zrobił mi kuchnię w odwrotną stronę, ale wyszło już całkiem mało blatu i zrezygnowałam z takiego ustawienia. Wklejam jego propozycję i jeszcze raz moją w 3d i z poprawionym barkiem.

Bardzo dziękuję, że odpowiadacie. Myślałam, że nikt się nie odezwie :)

4.JPG

Eksport.JPG

3d.jpg

Edytowane przez hotcafe

Witam :)

Proszę o pomoc. Jesteśmy na etapie instalacji, a co za tym idzie trzeba wiedzieć "co, gdzie i jak" ma być poustawiane. Obecnie myślę nad kuchnią. Wstępny projekt wyszedł mi taki:

1.jpg

(z góry przepraszam za jakość). Nie patrzcie proszę na kolorystykę, czy układ szafek/szuflad bo to naprawdę wstępny projekt, bardziej zrobiony pod kątem układu sprzętów.

Chodzi mi o wysoką zabudowę (na rysunku biała). Planuję tam dać: w 1 słupku mikrofalę i pikarnik, w 2 szafki bądź wysuwane cargo, w 3 - byłaby obudowana lodówka.

I teraz pytanko/ prośba o radę: co dać po kolei? Czy przy blacie roboczym dać lodówkę, czy piekarnik i mikrofalę? Poradźcie proszę :)

PS: tak jak pisałam to wstępny projekt, szczegóły będę dopracowywać dopiero, za wszelkie uwagi, rady odnośnie ogólnego układu też będę wdzięczna, może ktoś coś podpowie :)

Z góry dziękuję za pomoc.

ja mam lodówkę najbliżej blatu i na to namawiam. częściej otwieram ją niż piekarnik (mikro używałam z 10 x w życiu, więc w ogóle ten sprzęt mógłby dla mnie nie istnieć), a poza tym - jak przynoszę zakupy i je ładuje o chłodziarki to mam wszystko w zasięgu ręki.

przeniesienie gorącej blachy itd. kawałek dalej nie jest dla mnie najmniejszym problemem - to raptem 3 kroki dalej i w sumie nigdy sie nie poparzyłam (korzystam z piekarnika co drugi dzień...).

Jestem tego samego zdania co Duś,jak dla mnie za mało blatu koło zabudowy,zmniejszyłabym ją o jeden słupek i dała lodówkę zaraz przy nim potem słupek z mikrofalą i piekarnikiem i cargo.

W takim układzie po wyjęciu z lodówki produktu musisz go wziąć w rękę i przejść do blatu koło zlewu co jest niewygodne.

Witam :)

Dziękuję za porady.

Co do blatu roboczego to tak wygląda, ale w rzeczywistości będzie dłuższy. Faktycznie nie wiem czemu tam mam 4 słupki, powinno być 3, coś namieszałam i mi umknęło :)

Podpowiedzcie proszę który układ kuchni wybrać.

Bardziej odpowiada mi wersja 1 ponieważ zawsze chciałam mieć wyspę/półwysep.

Jednak boje się czy w tym udkładzie nie będzie zbyt tłoczno dlatego nie dawałam szafek wiszących przy wysokiej zabudowie ale wydaje mi się, że nie zbyt dobrze to wygląda.

Pomocy :p

Wersja 1

kuch2.jpgwersja 1.JPG

Wersja 2

bez1.jpg

Prawdę mówiąc, to wersja 2 jest idealna dla odób praworęcznych a wersja 1 dla leworęcznych. Lodówka, zlew, płyta (od lewej strony patrząc) - to idealny układ. Mi osobiście nie uda się tego zrobić w mojej kuchni i będę miała płytę po lewej stronie od zlewu i już tak musi być. Ale pilnuję aby wygodnie otwierać lodówkę, bo teraz tak nie mam i jest to niewygodne. Osoba praworęczna otwiera lodówkę lewą ręką a wyjmuje produkty prawą i przenosi je od razu na blat roboczy lub do zlewu. Natomiast jeśli chodzi o ten półwysep to bardzo fajna sprawa, tylko należy dobrze przemyśleć aby był wygodny w użytkowaniu, szczególnie jeśli ma to być dodatkowe miejsce do spożywania posiłków. Edytowane przez hotcafe

Może tu mi ktoś pomoże:), zaprojektowałem sobie kuchnię, lecz mam problem z lodówką( niemam dla niej miejsca:) ) w tym miejscu gdzie teraz myślę że za bardzo będzie się rzucać w oczy z salonu, a z drugiej strony piekarnik chciałbym mieć w słupku. Mam sporą kuchnie lecz z dwoma oknami.

kuchnia rzut.jpgkuchnia.jpgrzut parter.jpg

Czy ta płyta nie jest za blisko okna? W każdym poradniku pisza, aby tak nie robić bo jest to niebezpieczne. No chyba, że to nie jest gazowa płyta. Jesli chodzi o lodówkę, to zamiana miejscami z piekarnikiem nie wchodzi w grę?

Płyta nie może być w tym miejscu jedynie w rogu,ale to niewygodne rozwiązanie.

A może zrobić w "L"

http://img34.imageshack.us/img34/7477/r0zb.JPG

Edytowane przez kinka
Witam, mam prośbę? Czy wisząca szafka 120cm będzie wygodna czy lepiej ja podzielić na dwie czy moze lepiej zostawić odstep od okna...oto projektkuchnia.JPG Będę wdzięczna
Płyta nie może być w tym miejscu jedynie w rogu,ale to niewygodne rozwiązanie.

A może zrobić w "L"

http://img34.imageshack.us/img34/7477/r0zb.JPG

Tak bylo by fajnie tyle ze tam gdzie umiescilas lodowke i piekarnik stoi komin z wyczystka od strony kuchni, a jakie jeszcze moga byc rozwiazania, zachowujac wszelkie zasady ukladu kuchennego?:)

kuchnia wyspa.jpg

w programie ikei wyszło mi coś takiego, ale jakoś mnie ta wyspa nie przekonuje, wolałbym chyba żeby płyta stanęła w miejscu piekarnika, a lodówke gdzie indziej, a piekarnik chyba pod płytę, aczkolwiek bardzo chciałbym w słupku.

Najlepszy ergonomicznie układ jest w el-ke ,płyta jest niewidoczna dla oka ,ale mówisz wyczystka:bash:W takim razie piekarnik pod płytę a lodówka w rogu na ścianie okiennej chyba się zmieści,tylko tracisz trochę blatu:P Wyspy bym nie robiła:no: