Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pisze tylko to, co sama ostatnio się dowiedziałam. Ten układ jest idealny ale dla leworęcznych... Ale kto na to zwraca uwagę... Chcecie całkiem otwarta kuchnię? Ja wymyśliłam bardzo fajny sposób, a mianowicie pół - otwarta. Blat a za nim kawałek ścianki i na tym barek. Kuchnia częściowo osłonięta, ale ma sie kontakt wzrokowy z tymi co siedzą w salonie.

tyle że ja zrobiłem otwartą kuchnia, po konsultacjach z żoną rezygnujemy z piekarnika w słupku i kuchnia mniej wiecej będzie wyglądać tak.

[ATTACH=CONFIG]234547[/ATTACH]

A więc może troszeczkę pomogłam,żona myśli podobnie jak ja :yes:Tylko ta górna szafka przy lodówce mi nie pasuje:no:

Ta kuchnia jest przecież bardzo fajnie przemyślana w projekcie. Ja moge marzyc o tak dużej kuchni.

A co tutaj jest dobrze przemyślane.........?

Zlew na widoku zarówno z salonu i wejścia do tego brak przejścia koło komina w miejscu gdzie się zmieści duży stół.

Mini spiżarka zbyt mała do tego zmniejsza kuchnię,stół wciśnięty koło okna blokuje do niego dojście.

A co tutaj jest dobrze przemyślane.........?

Chodziło mi o ciag kuchenny. A jeśli kuchnia ma byc otwarta na salon to zawsze będzie wszystko widoczne. Taki urok kuchni otwartej.

Ale nie ma się co sprzeczać. Właściciel kuchni już zadecydował jak ma ona wyglądać.

Edytowane przez hotcafe

ja wiem że to nie wygodne bo ja akurat korzystam z kuchni w tym i z blatów, w naszej rodzinie to zazwyczaj ja gotuje, wiec chce miec wygodna kuchnie:) więc ten blat przy płycie być musi. dobra kuchnia w miare ogarnieta, przenoszę się na wątek łazienkowy dopytać się do jakiej wysokości kładzie się płytki:) dzieki za porady, jakby jeszcze jakieś były to zajrzę tu:)

Przede mną generalny remont kuchni. Mnóstwo wątpliwości, mnóstwo pomysłów ( niekoniecznie możliwych do zrealizowania ale tu liczę na pomoc tych którzy mają takie rzeczy za sobą albo na codzień), spore ograniczenia - finansowe tez ale głównie myślę o ścianach, otworach drzwiowych i okiennych, instalacjach, których nie ruszę. Postaram się wrzucić w najbliższym czasie jakiś plan tej kuchni z prośbą o wszelką możliwa pomoc ale teraz zasadniczym problemem jest dla mnie kwestia czy w rogu o wymiarach 140cm ( Ograniczony oknem i grzejnikiem c.o. - ewentualnie do ruszenia. Grzejnik ! Nie okno..) na 180 cm (ograniczony drzwiami - nie do ruszenia) można zmieścić płytę kuchenna ( gaz), zmywarkę 60-tkę i zlew w jakimś sensownym układzie?Ktoś cos takiego przerabiał albo widział ?

Instalacja gazowa jest na ściane 180cm, przy drzwiach.

malgor.jpg

Jak rozmieścić szafki? Kuchenka musi być w tym miejscu gdzie narysowałam.Zmywarkę chciałabym między kuchenka a zlewem ale nie wiem czy to się zmieści. Czy mozna w jesnym słupku zabudowana lodówkę a w drugim bezpośrednio obok na dole zamrażarkę szufladową (niską), potem 20-30 cm przerwy (szuflada albo coś) i wyżej piekarnik? Gdzie by tu można kącik jadalny (4 osoby) zrobić? Bardzo proszę o uwagi. Wszelkie.

Edytowane przez gamada
uzupełnienie

Witam wszystkich,

chiałbym wymienić w kuchni szafki i chciałbym robić to sam. Ale mam problem z dobraniem kolorystyki :)

Kuchnia połączona jest z salonem wygląda obecnie jak na zdjęciach.

Podłoga zostanie bez zmian, natomiast potrzebuję pomocy w doborze kolorów szafek i frontów dolnych i górnych, blatu oraz jaki kolor płytek pomiędzy szafkami i ściany.

Szafki będa rozmieszczone prawie tak jak teraz, ale dojdą górne, AGD raczej inox lub podobne.

NIe gustuje w jaskrawych kolorach ;)

Wydawało mi się że ze względu na kolory w salonie odpowiednie byłyby na dole szafki z frontami wenge a na górze brzoza/beż ?? Ale jaki blat i płytki?

Prosze bardzo o pomoc, tych którzy mają ten "dar" ;)

Kuchnia_1.jpgSalon1.jpg

witam, potrzebuje pomocy.

Tak została zaprojektowana moja kuchnia,ale cały czas mi nie pasuje ten układ szafy, momozcie mi cos zmienic?

wnetrze tez bedzie inne niz na wizualizacji, tzn. sciany jasny szary, podloga w kuchni cala w plytkach kolor szary i kuchnia bedzie biala.

8.jpgA.jpg

ta szafa wygląda bosko. bardzo bym taką symetryczną kolumbrynkę chciała

natomiast ni huhu nie podoba mi się sufit obniżany po to, aby zrobić w nim płaski wyciąg. albo obniżam całość i montuję plaski, albo robię okap wolnowiszący. rozwiązanie z wizualizacji jest dla mnie pozbawione sensu.

duże zastrzeżenia mam również do "parapetu", który wyrósł na wyspie na 1 zdjęciu (na 2 go nie widzę i to moim zdaniem wygląda znacznie lepiej)

Cześć,

Jestem na etapie adaptacji projektu domu. Projekt m36c z kolekcji muratora

http://projekty.muratordom.pl/projekt_spokojna-przystan-wariant-iii,2239,0,0.htm

Wiem, że wcześnie, ale chyba lepiej tak planować kuchnię niż później na "lapu-capu" :)

W załączeniu mój pomysł na kuchnię. Narysowane na papierze milimetrowym - niestety skaner nie podołał ;)

Generalnie zamiast 2 stołów chcemy mieć jeden. To wymusiło przesunięcie ściany z drzwiami na taras o 60cm.

Bardzo zależy mi na wyspie, na której chcę umieścić kuchenkę - będzie ona też stołem roboczym. Zlew pod mniejszym oknem. Piecyk pewnie na końcu ciągu zabudowy od strony stołu.

Czy uważacie, że ciągi komunikacyjne są odpowiedniej szerokości? Wpadł mi do głowy pomysł, żeby zamontować kawałek przesuwnej ściany (pomarańczowa) aby w razie potrzeby bardziej zamknąć kuchnię. Co Wy na to?

Jakieś inne sugestie?

p.s

Wiem, że teraz wyspa zachodzi na drzwi - przytnę wyspę do szerokości 80cm albo zmniejszę drzwi do 80 (teraz jest standard 90). jest jeszcze jedna opcja - przesunąć ścianę z drzwiami na taras jeszcze o 10cm. Co zrobić, jak żyć..? :)

wizualizacja.jpg

Edytowane przez songoku_xxx
dopiski

Witam serdecznie, pozwoliłam sobie i tu napisać bo skoro jesteśmy na etapie planowania kuchni to przy okazji mysli sie równiez o sprzęcie a ja mam do Sprzedam NOWĄ mikrofalówkę, ponieważ źle dobrałam model do piekarnika i razem zamontowane w słupku źle wygladają. Mikrofalówka została zakupiona 15.01.2014 r, niestety nie mogę jej wymienić, gdyż została kupiona w sklepie stacjonarnym. Jest bardzo elegancka i łatwa w utrzymaniu czystości ( nie widac na niej odbitych palcy).Serdecznie polecam. W razie pytań proszę o kontakt. na priv lub 506958207

kinka dziękuję!

Chcę mieć otwartą kuchnię dlatego nie chcę robić tej ściany między salonem a kuchnią. W oryginalnym projekcie właśnie jest cos takiego i z tego zrezygnowaliśmy. Ta ściana przesuwna to efekt "burzy mózgów" w pracy z koleżankami..haha...

Stół w pionie się nie zmieści chyba. Od wyspy do ściany z drzwiami tarasowymi jest dokładnie 298cm. Chyba, że go przystawić do ściany, krótszym bokiem, zrobić blat na 2m i 6 krzeseł po bokach. O i to jest jakiś plan.... ciekawe, ciekawe... :)

Od spiżarni do ściany po lewej jest 320cm

W Twojej konfikuracji jest trochę mało miejsca na szafki...hmmm... pomyślę jeszcze. jesli ktoś ma jakieś sugestie to chętnie poczytam :)