Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry.

Prosze czy ktoś z własnego doświadczenia może mi powiedzieć czy odległość między równoległym i szafkami w kuchni 85 cm to bardzo będzie uciążliwe?

Bo mieszkanie jest małe niecałe 26 mkw wiec 120 cm odległości nie da rady..

na półwyspie będzie płyta piekarni cargo małe i szuflady 40. Naprzeciw zlewozmywak pralka i lodówka. ...

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
dopiero dołączyłam do forum, więc przepraszam, jeśli powtórzę wątek. chciałabym zapytać Was o różne rozwiązania na górne półki inne niż standardowe otwieranie. znam otwieranie do góry, otwieranie do góry łamane, ale może istnieją jeszcze jakieś inne ciekawe rozwiązania? np. drzwiczki przesuwne? szukam ciekawego ale i estetycznego rozwiązania. swoją kuchnię planuję zrobić białą na wysoki połysk z drewnianym blatem, czarną lub szarą niezabudowaną lodówką, czarną płytą indukcyjną, piekarnik też czarny lub czarno-stalowy. płytki na podłodze mam grafitowe 60x60, jedną ścianę planuję ceglaną, a między szafkami górnymi a dolnymi chcę pomalować ścianę czarną farbą do malowania tablic (planuję ją zmieszać z farbą magnetyczną - podobno wtedy można po niej i pisać i przyczepiać magnesem różne rzecz) - może ktoś z Was ma taką ścianę i pokaże jak to wygląda? :) z góry dzięki z podpowiedzi i rady :)

szafki kuchenne mają otwierać się przede wszytskim wygodnie a nie oryginalnie :D

Ale znam baardzo drogie rozwiązanie - szafka z windą - czyli ściągasz sobie wnętrze szafki na wysokość blatu.

http://www.badex.eu/kuchnie_dla_niepelnosprawnych.html

No właśnie zastanawiam się jaka konfiguracja będzie najlepsza. Czyli najwięcej miejsca pomiędzy zlewem a płytą?

EDIT: Czy np. układ: 20 blatu + zlew 80 + 120 blatu + 60 płyta + 80 blatu byłoby ok?

A może lepiej 20 + zlew 80 + 160 + płyta 60 + 40?

Edytowane przez adrianad

Czesc dziewczyny:-) Jestem w trakcie aranzacji naszego pierwszego mieszkania, zalozylam osobny watek (jesli ktos mialby chwile czasu i ochote aby zerknac, jest pod tym linkiem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229110-Aran%C5%BCacja-wn%C4%99trz&p=6578457#post6578457) ale jako, ze zglaszaja sie tu wszyscy z dylematami ''kuchennymi'' to chcialabym zapytac Was wlasnie tutaj. Planowalam kuchnie jak na wizualizacji, z dolnymi frontami fornirowanymi, gornymi bialymi oraz drewnianym blatem pnacym sie az pod sufit. Jednak wykonawca nie bedzie w stanie spasowac kolorow frontow z blatem drewnianym wiec na szybko musze wykombinowac cos innego. Zastanawiam sie, czy w takim przypadku:

1. zrobic wszystkie fronty biale i zostawic drewniany blat na polwyspie tak jak na wizualizacji

2. zrobic fronty dolne fornirowane, gorne biale a za polwyspem pociagnac pas tego samego forniru do samego sufitu, blat polwyspu bylby wtedy podzielony, czesc od kuchni bylaby pociagnieta laminatem tym samym co reszta kuchni a ok. 20cm odcinek od strony stolu bylby pokryty fornirem

Pozostanie jeszcze kwestia tego w jaki sposob zaaranzowac sciane z okapem, czy zostawic ja bez szafek po bokach i jak wykonczyc? Bardzo licze na wszystkie Wasze rady i uwagi

974608_608038885937382_197675780_n.jpg1608667_571643736243564_354301306_n.jpgbbb.jpg

• 3 months później...

Witam, pisałam już w innym wątku, ale widzę, że tutaj wiele osób otrzymało pomoc:

U nas problem następujący. Rzut wygląda tak:rzut parterui.jpg

Nie wiem czy nie zlikwidować tej ścianki w kuchni lub przesunąć ją do ściany zewnętrznej budynku - moje "wypociny" ze strony IKEA: (nie sugerujcie się kolorem, ani wyglądem, chodzi tylko o układ)kuchnia1.jpgkuchnia2.jpgkuchnia3.jpgkuchnia4.jpg

Marzyłam o wyspie w kuchni, ale nie wiem czy są realne szanse na zmieszczenie jej w takiej niewielkiej kuchni. Serdecznie proszę o Wasze rady i komentarze. (zamiast pod płytą -planuje umieścić piekarnik w wysokiej zabudowie (obok lodówki))

• 4 weeks później...

hej,

pomyslalem ze sie poradze czy da sie cos tu jeszcze wycisnac...

bo juz sie pomysly skonczyly, a aktualny kierunek zeby ugrac cos blatu lub zwiekszyc zlew to: AGD nikomu nie znanej marki freggia (jako jedyny robi plyte i piekarnik o szerokosci 45cm), lub pozostawienie 50cm integralnej kuchenki :bash:

rysunek pogladowy (ten 3D) ponizej:

ikea5.jpg ikea33.jpg

- wyglada jak wyglada ze wzgledu na ograniczenia AGD... pralka nie moze byc pod plyta tak jak na rzucie z gory z wymiarami (tak by nie bylo tematu bo zlew laduje przy oknie i jest duzo miejsca do roboty, nawet standardowa pralka by wtedy sie wpasowala a nie rzadka otwierana na prawo), a postawienie jej na srodku kuchni stworzy duzy problem podczas wietrzenia (no chyba ze juz tak technologia poszla do porzodu ze mozna zabudowac drzwiami i zapomniec?)

- szafka obok piekarnika to zmywarka 45cm (byl tez pomysl pod tytulem amica duo, ale 6 zestawow, rzekoma awaryjnosc i cena)

- lodowka po przeciwnej stronie w rogu

- rozstrzelenie szafek na wiecej scian jest srednim pomyslem... uklady typu L (podpatrzone u sasiadki) lub blat po drugiej stronie (tak jest aktualnie) dramatycznie pomniejszaja pomieszczenie i likwiduja szanse na stolik... do tego dochodza komplikacje techniczne (rury daleko od pionu/kaloryfer) ktore generuja koszta

poczatkowo pralki mialo nie byc ale szkoda zagracac lazienke (tam to dopiero jest wyzwanie zeby klaustrofobii nie dostac, no i sa inne priorytety typu wanna / kuweta) i to wlasnie ona jest tu glownym problemem

w kwestii materialow:

- indukcja bedzie jak siec uciagnie, jesli nie to zostaje gaz, tak czy siak pod zadnym nie mozna monotowac niczego oprocz piekarnika (wg producentow)

- raczej nie ikea (maja dobry planer), nie wierze ze sie to uda systemowo ogarnac

z gory dziekuje za sugestie:rolleyes:

• 3 months później...

forumowicze, finiszuję z kuchnią - podpowiedzcie która Waszym zdaniem wersja ustawienia zmywarki jest najlepsza?? (zmywarka z zabudownym panelem oczywiscie) mała kucheneczka muszę znaleźć najlepszy wariant....

wersja na górze fajnie wygląda (kuchnię będę widzieć z salonu), szuflady pośrodku, zlew trochę z boku, zmywarkę odizoluje się od lodówki styropianem... i blat przy kuchence większy..

wersja środkowa - w sumie niewielka różnica, no może zmywara przyblokuje lekko szafkę narożną (tam będę wykładać szkło ale przecież nie nonstop),

wersja na samym dole - dość spory blat przy lodówce (nie wiem który blat jest ważniejszy bliżej lodówki czy kuchenki - ale trzeba się na któryś zdecydować), ze zmywarki wykładam prosto do szafki - nie ma blokowania.. no i przyłącza bez przebudowy...

pod wpływem Waszych opinii wyrównałam drzwiczki szafek: same 45 i 60 (na tej ścianie pod oknem, na drugiej same 50 i 60), szkoda że tak mało szuflad mi wychodzi ale z rogiem ciężko szuflady zrobić... wiem że jedna tafla okna będzie kranem zblokowana ale to też nie problem...

stawiam na chwilę obecną na wariant na dole.. czy macie inne argumenty, że inny jest lepszy? z góry dziękuję za podp.

kuchnia - układy.jpg

Jestem za 1 lub 2, zależy jak Ci wygodniej wkładać do zmywarki. Zrezygnowałbym z ociekacza, który w tak małej kuchni jest zbędny przez co powstaje duży, wygodny blat roboczy między płyta i zlewem. Szuflady można dać jeszcze na lewo od płyty. Szafka rogowa będzie otwierać się tylko z jednej strony.