Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jeszcze jedno pytanie, między górnymi a dolnymi szafkami jest 60cm odległość - na dwie płytki 30cm. Jak widać linia okapu i mikrofali jest wyżej ciut niż szafek.. czy bardzo to razi? czy wyrównać lepiej i poszukać 33?? albo linię mozaiki dać w środek? i wtedy chyba pod piekarnikiem jedna szuflada chyba tylko ale duża.. wizualnie czy razi bo tak nie jestem pewna.... chyba może lepiej wyrównać?

linia szafek1.jpg

linia szafek.jpg

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

planuję tę niższą mikrofalę - nie 45 cm tylko 38cm (i na dodatek otwieraną do dołu bądź na prawo, chyba może być klopot...zaraz zacznę szukać takiego modelu..) więc górna linia mikrofali to 145-152 cm... nie wiem czy pod indukcją da się zrobić szufladę na sztucce 13cm, bo chyba sama płyta potrzebuje trochę miejsca... więc chyba obniżę mikro i piekarnik... zależało mi żeby piekarnik był na możliwie dogodnej wysokości, 47 cm chyba nie będzie za wysoko? nie jesteśmy jacyś wysocy strasznie...

Arku, szafki dolne otwierane do góry prawda? chyba będzie mniej kontuzyjnie? ewentualnie boczne do boku ale te obok okapu to chyba nie ma co inaczej jak tylko do góry? czy może wszystkie dolne do góry lepiej? boję się ze z czasem wyrobią się zawiasy i będą opadać....

poziomy w kuchni.jpg

Ja biorę za standard mikrofalówki 38cm i o takiej pisałem. 67+60+38=165cm. Czyli piekarnik obniżony o 14cm (niski front szufladowy) od blatu. Jednocześnie dobry dostęp do piekarnika i mikrofali nad nim. Tak się najczęściej robi. Szuflada na sztućce się zmieści jeśli to standardowy blat 38mm.

Odnośnie zawias, lepsze nie będą opadać, jeśli jakieś zwykłe siłowniki gazowe to z czasem na pewno. Ja dałbym nad mikrofalą jedne drzwi, a w wiszących 2 klapy w pionie i poziomie. Mniej okuć, można zastosować lepsze, no i żeby przygotować posiłek nie trzeba otwierać jedna po drugiej. Mniej szczelin, wg mnie lepiej to wygląda.

• 1 month później...

Witam,

w związku z zamianą duzej kuchni na małą chciałbym się poradzić jak ją urządzić by była i przestronna i funkcjonalna (jeśli się da)

ze sprzętu AGD to chyba standard: lodówka, piekarnik, płyta elek/indu./zmywarka/ okap moze mikrofala lub piekarnik z mikrofala

z góry dziekuję za pomoc

pozdrawiam

BDkuchnia.jpg

http://images66.fotosik.pl/926/b1d16d6adb2ebc7c.jpg

Okno otwiera się tyle aby umyć, około 45st. Można odsunąć strefę gotowania, ale celowo starałem się zachować jeden jak największy blat roboczy. Jeśli zależy Ci na całkowitym otwarciu okna można zamienić zlew z płytą (nie wiem jak przyłącza). Zmywarka 45cm obok zlewu, mikrofala zabudowana w szafkach wiszących, sprzęty poodsuwane od szafki narożnej, spory roboczy blat, tak bym to widział.

Alternatywą jest umieszczenie sprzętów w jednym ciągu, dzięki czemu powstanie sporych rozmiarów blat roboczy.

Witajcie :)

szukam pomysłów już od dość dawna na zaprojektowanie kuchni i trafiłam do Was...

Sprawa wygląda tak jak przedstawiłam ją na BARDZO prowizorycznym rysunku. Pytań i problemów mam kilka...

1. Początkowo w punkcie E planowałam zabudowę wysoką z piekarnikiem, jednak nie miałam pojęcia jak połączyć ją z barkiem który miałbysię pojawić w pkcie D oraz ze zmywarką w pkcie A. Poza tym odejmując 60cm na zabudowę z piekarnikiem oraz 60cm na lodówkę zostałoby mi 120cm szerokości w kuchni co pewności nie mam czy nie byłoby zbyt ciasne...

2. Drugi pomysł na jaki wpadłam to postawić w pkcie A zmywarkę pod zabudowę a nad nią zabudowany piekarnik. Pytanie brzmi czy to w ogóle możliwe w sensie technicznym? i czy obecność ścianki obok nie będzie problemem w otwieraniu tych urządzeń.

3. Przy wersji 2- boję się czy nie będzie w kuchni zbyt mało szafek... Pomyślałam aby w miejscu barku zrobić szafki o głębokości 20-30cm na kieliszki, szklanki itp... a nad szafką bareczek :) Niestety nigdzie takiej aranżacji znależć nie mogę w necie.... chyba jestem słaba wposzukiwaniach...

Proszę o podpowiedzi a może jakieś inny pomysły jak tą kuchnię urządzic? ścianki przy narożniku E są ścianami podporowymi, głównymi i muszą zostać na swoim miejscu.

Pozdrawiam i proszę o pomoc :)

PROJEKT.jpg

Szerokość 120cm między zabudową jest taką standardową wygodną szerokością dla jednej osoby na pewno. Zmywarka pod piekarnikiem jest możliwa. Aby szafek było wystarczającą najlepiej kuchnie zabudować pod sufit. No i ten barek. Opisz jak to ma dokładnie wyglądać, hokery od środka czy na zewnątrz, to ma być kącik do jedzenia? Co ma być za nim? Będzie w pobliżu stół? Może otworzyć przestrzeń i postawić stolik? Przydałby się bardziej szczegółowy rysunek z wymiarami otworów oraz grubość ścianki nośnej. Wtedy można planować coś konkretnego

Dziś rozmawiałam z wykonawcą mebli kuchennych, który potwierdza ze można ustawić piekarnik nad zmywarka. Jeśli chodzi o barek- hokery maja stać na zewnątrz, od strony salonu. Za barkiem będzie stał stół, w związku z czym barek ma pełnić funkcję miejsca na szybkie śniadanie czy podawanie potraw. Myślałam o tym , żeby na górze był blat, a od strony kuchni zrobić szafki na drobne naczynia, szklanki. Grubość ściany nośnej to około 25 cm natomiast nie wiem jaka jest przestrzeń na sam barek. (moge to sprawdzic w weekand) Obstawiam ze będzie to około 2 metrów. Mam tez wątpliwości co do punktu E, czy nie będzie tam w tym układzie pusto?

Nie mogę sobie wyobrazić takiego latania dookoła z jedzeniem :lol2: W punkcie E jest fajne miejsce na "spiżarkę" czyli np słupek, a za drzwiami szuflady na przechowywanie suchych produktów, skoro brakuje szafek, ostatnio bardzo chwalone rozwiązanie. Pod barkiem musi być miejsce na nogi, więc jeśli chcesz dodatkowe szafki, musisz je zrobić wewnątrz kuchni pod kolejnym blatem, czyli wychodzi kuchnia w kształcie litery C. Ostatni blat może być węższy np 30cm, i kończyć się w połowie głębokości szafki spiżarniowej, jeśli 120cm to dla Ciebie za mało między zabudową. Ciężko tak bez konkretnego rysunku ani zdjęcia.

Jeżeli cenisz choć trochę wygodę to rozważ barek na 120cm długi i reszta (80?) to przejście. No bo jak tak dookoła latać:eek:

Problemem jest tak na prawdę sciana nosna. Gdyby nie ona barek mógłby być krótszy tak jak proponujesz i nie byłoby latania z jedzeniem. Oczywiście ze zależy mi na funkcjonalności kuchni, jednak nie wyobrażam sobie pozostawienia ściany nośnej w pkcie E samej sobie i robienia przejścia między nią a barkiem. Myślę że wyglądałoby co najmniej dziwnie.. Nie można też cofnąć szafek od barku do kuchni jeśli w miejscu A mialaby byc wysoka zabudowa. Nie lepiej zostawic szafki rowno ze ścianą nosna i wydluzyc sam blat w stronę salonu i w ten sposób zrobić miejsce na nogi?

Dorzucam parę zrzutów ze starej wizualizacji, teraz ścianka wygląda trochę inaczej, jest też od strony salonu. Dziś będę na budowie pomierze wszystko i wrzuce porządny rysunek :)

PS. przepraszam że są tak małe, nie mam pojęcia jak zmniejszyć rozmiar obrazka bez zmniejszenia wymiarów...

3.jpg1.jpg2.jpg

Edytowane przez aleks89

Problemem jest tak na prawdę sciana nosna. Gdyby nie ona barek mógłby być krótszy tak jak proponujesz i nie byłoby latania z jedzeniem. Oczywiście ze zależy mi na funkcjonalności kuchni, jednak nie wyobrażam sobie pozostawienia ściany nośnej w pkcie E samej sobie i robienia przejścia między nią a barkiem. Myślę że wyglądałoby co najmniej dziwnie.. Nie można też cofnąć szafek od barku do kuchni jeśli w miejscu A mialaby byc wysoka zabudowa. Nie lepiej zostawic szafki rowno ze ścianą nosna i wydluzyc sam blat w stronę salonu i w ten sposób zrobić miejsce na nogi?

Jak postawisz szafki pod barem to blat będzie musiał być głęboki na 50-60 i wystawać 30cm za ścianę co także będzie wyglądać nie za ciekawie.

Ja jeszcze raz zwracam się z prośbą o pomoc. Czy to co widać poniżej da się jakoś ucywilizować? Chcę na końcu wyspy kawałek blatu, przy którym można przysiąść. Za wyspą, za murkiem stół.

Zabierzesz przestrzeń, utrudnisz komunikację, wyglądu nie poprawisz, a zyskasz mało wygodne miejsce na posiłek, przy czym kolejne masz zaraz obok.:no:

Edytowane przez arek570

arek570, chodzi raczej o blat roboczy niż posiłek. Tomkowa zwróciła uwagę na zbyt małą ilość blatu, stąd pomysł na takie jego dołożenie. A ponieważ czasem w kuchni chce się przysiąść, stąd pomysł na taki kawałek blatu. Nie da się tego zrobić rozsądnie i estetycznie? Lepiej dołożyć tam po prostu szafkę czterdziestkę i przedłużyć "murek"?

Wrzucam to co dziś utworzyłam-

1. obok lodówki wysoka zabudowa ze zmywarką na dole i piekarnikiem nad nią (niestety koło okna się nie zmieści- 55cm)

2. nad lodówka szafką na rzeczy rzadko używane

3. oczywiscie w miejscu piekarnika tylko płyta - niestety brakowało takiej mozliwosci w programie

4. zlew umiejscowiony na prawo a nie pośrodku aby mozna było otworzyć okno ktore jest na wysokosci blatu (a może jest inny sposób aby to obejść?)

5. Koło zlewu szafka wysoka z półkami/szufladami

6. barek głeboki 30cm (mozna pogłębić do 40cm i domurować odpowiednio scianke nośna), od strony kuchni szafki badz szuflady na szkło

czekam na opinie rady zastrzezenia :) pozdrawiam

kuchnia zabudowa2a.jpgkuchnia zabudowa2e.jpgkuchnia zabudowa2b.jpgkuchnia zabudowa2c.jpgkuchnia zabudowa2d.jpg

arek570, chodzi raczej o blat roboczy niż posiłek. Tomkowa zwróciła uwagę na zbyt małą ilość blatu, stąd pomysł na takie jego dołożenie. A ponieważ czasem w kuchni chce się przysiąść, stąd pomysł na taki kawałek blatu. Nie da się tego zrobić rozsądnie i estetycznie? Lepiej dołożyć tam po prostu szafkę czterdziestkę i przedłużyć "murek"?

Ja tam widzę okno, nie będzie kolizji z przedłużonym murkiem? Jeśli chodzi o blat to szerokość zlewu ograniczyłbym do 60, jeśli ociekacz potrzebny to szafkowy. Zostaje całe 120cm blatu po stronie lodówki. Na wyspie o szerokości około 2m ( licze 80cm od okna) po odjęciu płyty masz 140cm blatu czyli razem ponad 2,5m. Nie uważam aby to było mało jak na blokowy aneks.

Wrzucam to co dziś utworzyłam-

1. obok lodówki wysoka zabudowa ze zmywarką na dole i piekarnikiem nad nią (niestety koło okna się nie zmieści- 55cm)

2. nad lodówka szafką na rzeczy rzadko używane

3. oczywiscie w miejscu piekarnika tylko płyta - niestety brakowało takiej mozliwosci w programie

4. zlew umiejscowiony na prawo a nie pośrodku aby mozna było otworzyć okno ktore jest na wysokosci blatu (a może jest inny sposób aby to obejść?)

5. Koło zlewu szafka wysoka z półkami/szufladami

6. barek głeboki 30cm (mozna pogłębić do 40cm i domurować odpowiednio scianke nośna), od strony kuchni szafki badz szuflady na szkło

czekam na opinie rady zastrzezenia :) pozdrawiam

[ATTACH=CONFIG]320467[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]320468[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]320469[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]320470[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]320471[/ATTACH]

Najpierw napisze co mi się nie podoba:) Mało blatu roboczego ( wysoka zabudowa obok zlewu do kasacji), brak miejsca na nogi pod barkiem, jedzenie bokiem średnio wygodne, mało szafek i ta pusta niezabudowana ściana... Może tak:

http://images69.fotosik.pl/963/c2eac3f09cff39a8.jpg

Szafki pod barkiem 60cm ale wychodzą poza kuchnie 10cm, między zabudową masz 130cm. Można powiększyć tę odległość nawet do 140 spłycając szafki lub wsuwając je głębiej pod barek. Wg standardów 120cm to wygodna odległość. Po prawej w kącie możesz wstawić wysokie cargo. Dzięki temu masz zdecydowanie więcej miejsca na przechowywanie, dużo więcej blatów, miejsce na nogi pod barkiem, tracisz przestrzeń, aczkolwiek zostaje 130-140cm. Zakładam, że imprezy odbywają się w salonie;)