Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rzut jest zbyt mały żeby dojrzeć wymiary.Patrząc na całość wygląda to na kuchnię z kanapą (siedzisz na przeciw zlewu i garów),nie będziecie mieć tv............?

Przepraszam, nie wiem czemu dodały się miniatury. TV jest, bokiem do kanapy. Ewentualnie kanapę zamienimy ze stołem.

http://files.tinypic.pl/i/00676/y1ctlfp7070a.png

http://images.tinypic.pl/i/00676/0wgnvqx4sfud.png

http://images.tinypic.pl/i/00676/rror6kxqtnbm.png

http://files.tinypic.pl/i/00676/1fqym6ps9pmm.png

Podpowiedzcie proszę, które ustawienie jest najlepsze, w którą iść stronę?

Wersja nr 2 zdecydowanie najbardziej pokrywa się z twoimi oczekiwaniami. Nie wiadomo ile jest od drzwi do końca kuchni, jeśli wejdzie wyspa 60cm głęboka lepszego rozwiązania nie znajdziesz. Piekarnik tylko przeniósłbym pod blat i mikrofalę umieścił trochę niżej.

Przepraszam, nie wiem czemu dodały się miniatury. TV jest, bokiem do kanapy. Ewentualnie kanapę zamienimy ze stołem.

Podpowiedzcie proszę, które ustawienie jest najlepsze, w którą iść stronę?

Jaka jest długość kuchni i jak szeroką maksymalną dopuszczacie? Na projekcie wygląda to bez sensu. Między zabudową nie ma minimalnej odległości, a wyspa jest zbyt głęboka na to pomieszczenie. Na teraz (zakładam, że odpływu nie doprowadzicie pod wyspę) zlew(po prawej) oraz płyta pod ścianą, jeden słupek mniej lub wąskie cargo, główny blat roboczy to wyspa o głębokości 60cm + możliwość ścianki z tyłu ( łatwiej utrzymać porządek oraz ukryć nieciekawe widoki z salonu). Między zabudową min 90, ale 2 osoby się tam nie miną. Na pochłaniaczu blatowym sporo zaoszczędzicie;)

Edytowane przez arek570

Witam, proszę o propozycje w umeblowaniu kuchni w kształcie U.

Przesyłam rzut i projekt:

Zaplanowałam ustawienie w kolejności za kominem:

1. lodówka

2. zmywarka

3. zlew

4. karuzela

narożnik

4.płyta a pod nią szuflady

5. cargo

narożnik

6. la mansa

7. piekarnik

8. szuflady

Na górze planuję szafki górne,( wysokość ok. 86 cm a nad nimi płyta k-g - cel schowanie rury od okapu ) w kształt litery L. Zależy mi aby schować okap nad płytą. Ale nie wiem czy nie będzie za ciężko.

2567843_20150601_131138.jpg

5.jpg

Witam, proszę o propozycje w umeblowaniu kuchni w kształcie U.

Przesyłam rzut i projekt:

Zaplanowałam ustawienie w kolejności za kominem:

1. lodówka

2. zmywarka

3. zlew

4. karuzela

narożnik

4.płyta a pod nią szuflady

5. cargo

narożnik

6. la mansa

7. piekarnik

8. szuflady

Na górze planuję szafki górne,( wysokość ok. 86 cm a nad nimi płyta k-g - cel schowanie rury od okapu ) w kształt litery L. Zależy mi aby schować okap nad płytą. Ale nie wiem czy nie będzie za ciężko.

[ATTACH=CONFIG]321505[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]321506[/ATTACH]

Wg mnie rozkład trójkąta roboczego na twoim pierwotnym rzucie jest zdecydowanie wygodniejszy, płytę bym odsunął dalej od szafki narożnej. Na wizce główny blat roboczy masz za daleko od zlewu i lodówki, po drodze jeszcze płyta, zaburzona kolejność. Zlew i płytę odsunąłbym od siebie, stojąc przy jednym blokujesz drugie, możesz się poparzyć a blat w rogu nie ma wygodnego dostępu.

Możesz także przesunąć zlew w miejsce płyty, a tą na prawy blat.

Jeśli zwykle sama gotujesz warto zrobić głębsze szafki pod barkiem z blatem standardowym 60cm. Duża powierzchnia robocza, wszystko masz pod ręką, każda szafka na krok, wizualnie lepiej to wygląda jak prawa wysoka zabudowa będzie zrównana. Jeśli chcesz w miarę wygodnie zjeść przy barku to te 30cm też by się przydało. W kuchni będzie 2metrowy prześwit więc optycznie pomieszczenie nie będzie wydawać się ciasne. Przemyśl dokładnie swoje zachowania i potrzeby, bo nie sztuka zrobić większą odległość między zabudową tylko po to aby pokonywać większe odległości.

Oczywiscie lepiej było by dać szafki pod barkiem 60cm ale max szerokosc szafki jaka wejdzie kolo zmywarki to 37cm, a to musi być szafka narożna.. Myslałam o poszerzeniu blatu w dalszej czesci kuchni po skosie tak aby przy wysokiej zabudowie zyskał 60cm ale nie wiem jak to w praktyce...

Ewentualnie dać na szafkę narożna i czesciowo na zmywarke 60cm blat który zrówna się z szafkami i wysoką zabudową. Pewnie szafka koło zmywarki byłaby zbiorowiskiem niepotrzebnych rzeczy wiec nie wiem czy warto sie upierac. Poza tym utrudnione korzystanie ze zmywariki.

zzzzzzzzzzzz.jpg

Oczywiscie lepiej było by dać szafki pod barkiem 60cm ale max szerokosc szafki jaka wejdzie kolo zmywarki to 37cm, a to musi być szafka narożna.. Myslałam o poszerzeniu blatu w dalszej czesci kuchni po skosie tak aby przy wysokiej zabudowie zyskał 60cm ale nie wiem jak to w praktyce...

Ewentualnie dać na szafkę narożna i czesciowo na zmywarke 60cm blat który zrówna się z szafkami i wysoką zabudową. Pewnie szafka koło zmywarki byłaby zbiorowiskiem niepotrzebnych rzeczy wiec nie wiem czy warto sie upierac. Poza tym utrudnione korzystanie ze zmywariki.

[ATTACH=CONFIG]321712[/ATTACH]

Szerokość kuchni to 245cm. Narożna szafka licz 60cm głębokości. Jeśli zlewowa szafka będzie miała około 60 cm szerokości to nic zmywarki nie będzie blokowało. Skąd te 37cm?

Wersja nr 2 zdecydowanie najbardziej pokrywa się z twoimi oczekiwaniami. Nie wiadomo ile jest od drzwi do końca kuchni, jeśli wejdzie wyspa 60cm głęboka lepszego rozwiązania nie znajdziesz. Piekarnik tylko przeniósłbym pod blat i mikrofalę umieścił trochę niżej.

pytanie jak z ergonomią takiego rozwiązania?

Witam,

Mam ogromny problem z małą jeśli nie mikro kuchnia.. w dodatku musi się ona zmieścić w rogu gdzie znajduje się tez komin... czy mozecie pomoc z jakims sensownym rozmieszczeniem szafek?

wstepnie myslalem o tym by we wnece tej o szerokosci 76cm umiescic zabudowana lodowke. Nie mam pomyslu jak "ogarnąć:" ten komin..

Schemat przedstawia tylko fragment aneksu w ktorym bedzie znajdowac sie kuchnia. na dole rysunku jest juz czesc dzienna pokoju.

dzieki za wszelkie sugestie!

http://images69.fotosik.pl/994/86d491e60c708675.jpg

Witam,

Mam ogromny problem z małą jeśli nie mikro kuchnia.. w dodatku musi się ona zmieścić w rogu gdzie znajduje się tez komin... czy mozecie pomoc z jakims sensownym rozmieszczeniem szafek?

wstepnie myslalem o tym by we wnece tej o szerokosci 76cm umiescic zabudowana lodowke. Nie mam pomyslu jak "ogarnąć:" ten komin..

Schemat przedstawia tylko fragment aneksu w ktorym bedzie znajdowac sie kuchnia. na dole rysunku jest juz czesc dzienna pokoju.

dzieki za wszelkie sugestie!

http://images69.fotosik.pl/994/86d491e60c708675.jpg

Co ma się znaleźć w tej kuchni? Zmywarka, mikrofala, stół? Wklej całe pomieszczenie.

• 3 months później...

Proszę o pomoc w zaaranżownaniu kuchni. Wymiary kuchni na 1 zdjęciu. 2 zdjęcie to zdjęcie mieszkania całego i aranżacja wg dewelopera.

Chciałabym aby w kuchni zmieścił malutki stolik, piekarnik i mikrofala w zabudowie i dosc wystarczajaco blatu roboczego :)

Grzejnik pod oknem planuje usunąć.

Bez tytułu.jpg

DOZVrc07Pna6sazh7B.jpg

Proszę o pomoc w zaaranżownaniu kuchni.

Przy ścianie 391,5 słupek z piekarnikiem i mikro, lodówka, blat 30-40cm, płyta, spory blat(ok.120cm - nie licząc tego kawałka w rogu), pod oknem zlew i spory blat(ok.120cm lub mniej jeśli zlew większy niż 60cm). Stolik jak na rysunku dewelopera tylko bliżej drzwi.

• 3 months później...
Hej :) potrzebuję pomocy. Będziemy mięli półwysep w kuchni, a na tym półwyspie płytę indukcyjną. Nad nią chcemy okap wyspowy. Problem polega na odległości od blatu do sufitu, jest to 148cm. Jaką długość może mieć w tym wypadku okap? Porównując z odległością okapu od płyty kuchennej w naszym dotychczasowym domu, wychodzi mi, że okap może mieć najwyżej 65 cm. W związku z tym pozostaja okapy w styluhttp://wnetrzeiogrod.pl/images/post/okap-wyspowy-franke-merkury-silna-osobnosc-w-przestrzeni-kuchennej/Franke-okap-Merkury-FME407-czarny-e1416316262697.jpg