Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gosia, toteż powtarzam, że przeniosłabym płytę w miejsce jak w projekcie drugim i to nie tylko ze względu na ew. zapachy. Po prostu wygodniej jest mieć płytę blisko zlewu (odcedzanie ziemniaków czy makaronu). Zresztą z tego co pisze Tukaj, to decyzja chyba została podjęta i projekt jest przesądzony. Jak widać zdania są podzielone...jednym podoba się wersja pierwsza innym druga, co oczywiście było oczywiste :wink:

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich,

Tak wyboru dokonaliśmy przed położeniem wszystkich instalacji i jest to wersja druga projektu. Do czasu tej ważnej decyzji budowa niestety była unieruchomiona prawie rok, moja żona chciała zamknąć kuchnię, na co ja się nie zgadzałem i dopiero podczas jednego pobytu na działce w słoneczny dzień, przekonała ją gra światła przenikającego do wnętrza salonu przez okna wykuszowe ( nie byłoby tego efektu przy zamkniętej ścianą kuchni), drzwi suwane były brane pod uwagę, ale ostatecznie w oparciu o nasze wskazówki powstał ten projekt. Jest to kompromis pomiędzy kuchnią zamkniętą a otwartą. Oczywiście wizualizacja miała na celu ukazanie przestrzennego ustawienia szafek. Proszę nie sugerować się kolorystyką ścian, czy mebli. Wyboru szafek jeszcze nie dokonaliśmy. Natomiast projekt pierwszy dostałem drogą elektroniczną od biura projektów zabudowy kuchni jako odp. na moje zapytanie ofertowe wysłane emailem do wielu firm. Osobiście nie lubię zbyt nowoczesnych powiedziałbym modernistycznych aranżacji, ale ze względu na profesjonalną wizualizację uważałem, że jest warta prezentacji na forum inne projekty nie są godne prezentacji.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi , oczywiście będę czytał kolejne jeżeli nadejdą?

pozdrawiam :p

Darek

Witam Wszystkich,

Tak wyboru dokonaliśmy przed położeniem wszystkich instalacji i jest to wersja druga projektu. Do czasu tej ważnej decyzji budowa niestety była unieruchomiona prawie rok, moja żona chciała zamknąć kuchnię, na co ja się nie zgadzałem i dopiero podczas jednego pobytu na działce w słoneczny dzień, przekonała ją gra światła przenikającego do wnętrza salonu przez okna wykuszowe ( nie byłoby tego efektu przy zamkniętej ścianą kuchni), drzwi suwane były brane pod uwagę, ale ostatecznie w oparciu o nasze wskazówki powstał ten projekt. Jest to kompromis pomiędzy kuchnią zamkniętą a otwartą. Oczywiście wizualizacja miała na celu ukazanie przestrzennego ustawienia szafek. Proszę nie sugerować się kolorystyką ścian, czy mebli. Wyboru szafek jeszcze nie dokonaliśmy. Natomiast projekt pierwszy dostałem drogą elektroniczną od biura projektów zabudowy kuchni jako odp. na moje zapytanie ofertowe wysłane emailem do wielu firm. Osobiście nie lubię zbyt nowoczesnych powiedziałbym modernistycznych aranżacji, ale ze względu na profesjonalną wizualizację uważałem, że jest warta prezentacji na forum inne projekty nie są godne prezentacji.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi , oczywiście będę czytał kolejne jeżeli nadejdą?

Darek

.........moja żona chciała zamknąć kuchnię, na co ja się nie zgadzałem i dopiero podczas jednego pobytu na działce w słoneczny dzień, przekonała ją gra światła przenikającego do wnętrza salonu przez okna wykuszowe ( nie byłoby tego efektu przy zamkniętej ścianą kuchni),

No cóż, według mnie zazwyczaj to mężowie mają rację (taki już jestem męski szowinista). Ale w tym przypadku ...

Nie żebym chciał Was odwieść od decyzji... ale wyobraź sobie przenikanie do salonu (i gości) nie tylko gry świateł ale też zapachu bigosu, widoku sterty niepozmywanych garów (goście często przychodzą nieoczekiwanie), brzęku naczyń albo hałasu zmywarki, itp. ...

.........moja żona chciała zamknąć kuchnię, na co ja się nie zgadzałem i dopiero podczas jednego pobytu na działce w słoneczny dzień, przekonała ją gra światła przenikającego do wnętrza salonu przez okna wykuszowe ( nie byłoby tego efektu przy zamkniętej ścianą kuchni),

No cóż, według mnie zazwyczaj to mężowie mają rację (taki już jestem męski szowinista). Ale w tym przypadku ...

Nie żebym chciał Was odwieść od decyzji... ale wyobraź sobie przenikanie do salonu (i gości) nie tylko gry świateł ale też zapachu bigosu, widoku sterty niepozmywanych garów (goście często przychodzą nieoczekiwanie), brzęku naczyń albo hałasu zmywarki, itp. ...

Witam,

Nie wiem czy widziałeś projekt domu, który buduję,według mnie jest on stworzony ( także przez projektanta) do aranżacji z otwartą kuchnią, stawianie ścianki lub inny sposób jej izolacji od salonu burzyłby układ całego parteru. Wiem także, jakie zagrożenia się z moją decyzją wiążą ( zapachy, bałagan, szum zmywarki itp.- są na to rozwiązania), jednakże w dalszym ciągu uważam, iż nie popełniłem błędu. Dla zobrazowania przesyłam rzut parteru, oraz projekt kominka ( miejsce posadowienia troszkę zmienione w stosunku do projektu.)

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/dae4f6ae.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/622e1ff3.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/2a58bdd6.jpg

Darek

Witam,

Nie wiem czy widziałeś projekt domu, który buduję,według mnie jest on stworzony ( także przez projektanta) do aranżacji z otwartą kuchnią, stawianie ścianki lub inny sposób jej izolacji od salonu burzyłby układ całego parteru. Wiem także, jakie zagrożenia się z moją decyzją wiążą ( zapachy, bałagan, szum zmywarki itp.- są na to rozwiązania), jednakże w dalszym ciągu uważam, iż nie popełniłem błędu. Dla zobrazowania przesyłam rzut parteru, oraz projekt kominka ( miejsce posadowienia troszkę zmienione w stosunku do projektu.)

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/9b725d55.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/622e1ff3.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/2a58bdd6.jpg

Darek

Witam

Mam zagwostkę, chcę się poradzić odnośnie aranżacji kuchni, projekt praktycznie jest już wybrany, a pytanie kieruję przede wszystkim do pań, proszę o wasze opinie , nie będę mówił którą wersję wybraliśmy wspólnie z żoną , ale proszę o wasze zdanie :

................

Darek

a dlaczego głównie do Pań? :roll:

Witam

Mam zagwostkę, chcę się poradzić odnośnie aranżacji kuchni, projekt praktycznie jest już wybrany, a pytanie kieruję przede wszystkim do pań, proszę o wasze opinie , nie będę mówił którą wersję wybraliśmy wspólnie z żoną , ale proszę o wasze zdanie :

................

Darek

skoro kierujesz do nas to pytanie to odpowiadam

brak w kuchni łańcuszka dopiętego do kaloryfera

dla Pana domu

by mu w wolnej chwili od gotowania

wyparował męski szownizm ...

Witam

................

Darek

skoro kierujesz do nas to pytanie to odpowiadam

brak w kuchni łańcuszka dopiętego do kaloryfera

dla Pana domu

by mu w wolnej chwili od gotowania

wyparował męski szownizm ...

hihihihi

:***

no nie potrafię mimo wszelkich starań odczytać z projektu ile ma metrów ta kuchnia :cry: a chciałabym się dowiedzieć... no może po szafkach jakoś sobie policzę...

Witam,

Podaję wymiary 440cmX 350cm. Aby odcztać wymiary, wystarczy zapisać obraz w np. na pulpicie i trochę go powiększyć.

Darek

no nie potrafię mimo wszelkich starań odczytać z projektu ile ma metrów ta kuchnia :cry: a chciałabym się dowiedzieć... no może po szafkach jakoś sobie policzę...

Witam,

Podaję wymiary 440cmX 350cm. Aby odcztać wymiary, wystarczy zapisać obraz np. na pulpicie i trochę go powiększyć.

Darek

Witam,

Podaję wymiary 440cmX 350cm. Aby odcztać wymiary, wystarczy zapisać obraz np. na pulpicie i trochę go powiększyć.

Darek

tak właśnie zrobiłam, ale z powiększenia wychodzi szara plama a nie cyferki -widocznie mój nowy monitor nie jest wcale taki dobry jak pan w sklepie twierdził

dziekuję więc za odpowiedź, już się denerwowałam że jestem ignorowana :wink:

• 1 month później...

Kupilismy taki dom http://www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=displayprojection&item=41&usid=1

Na szybko muszę powiedzieć elektrykowi gdzie maja być rozprowadzone instalacje. nie bardzo mam pomysl jak to wszystko urządzić żeby miało ręce i nogi.

Dodam tylko, że nie ma wyjścia na taras i przejscia do pokoju. Za to przy kominie jest grzejnik (strasznie duzy), który chyba wymienimy na mniejszy. wymiary komina to 86x37cm

okno 115x143(wys) ZNAJDUJE SIE 93 CM OD PODLOGI BETONOWej okno jest 70cm od prawej sciany i 88 od lewej

od komina do konca grzejnika jest 155cm\. Wymiary kuchni to 278,5x465 cm, wysokosc 270 cm.

Na chwilę obecna wygląda to tak

http://img88.imageshack.us/img88/3287/dsc05174se2.jpg

http://img88.imageshack.us/img88/1787/dsc05175hs9.jpg

http://img95.imageshack.us/img95/369/dsc05176sc3.jpg

http://img88.imageshack.us/img88/7338/dsc05177kf9.jpg

W domu nie ma gazu, wiec albo będzie gaz z butli 11 kg, albo będzie płyta elektryczna w kuchni. Dom jest z poddaszem nieuzytkowym, więc pochłaniacz może być w każdym miejscu, bo wyprowadzenie będzie przez dach. Duzo gotuję więć blat mi potrzebny większy. Nie ma spizarni, dom na wsi, więc trzeba miejsca na przechowywanie zapsaów.

W tej chwili moja kuchnia ma wymiary 2,10x2m, więc cierpię na chroniczny brak miejsca na przechowywanie, wiele rzeczy na blacie. Chciałabym, żeby w nowym miejscu było wszystko w miare pochowane, piekarnik wyzej (żeby sie nie schylac), zmywarkę mamy 45 cm.

Czy możecie mi doradzić? Ja nie bardzo mam pomysł, elektryk nalega na konkrety i nie wiem co mu powiedziec.

Taki grzejnik w kuchni??? Na dodatek na ścianie??? W kuchni możnaby zrobić podłogówkę.

Jakie są wymiary kuchni?

Ja to bym się obstawiła meblami!

Zmywarka "60", zaraz blisko zlewozmywaka. Po lewej lodówka (jak nie ma spiżarni to duża), przy oknie lub po prawej stronie zlewozmywak, zaraz blisko kuchenka (lub płyta!).