Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wprawdzie kucharzem nie jestem ale mam podobne spostrzeżenie jak ktoś wcześniej (chyba Paty).

Zlew pod oknem to bardzo często spotykane rozwiązanie ale czy na pewno najlepsze?

Ile czasu przeciętnie spędza się przy zlewie a ile przy blacie roboczym?

Z moich obserwacji wynika, że znacznie więcej przy blacie. Chyba zatem lepiej, żeby to on był oświetlony. No i nie tylko o oświetlenie chodzi ale chyba również o zerkanie przez okno.

I jeszcze jedno - nie zapomnij o otwieraniu okna - jak nie dopasujesz rodzaju baterii i sposobu otwierania okna to masz problem :-)

he he , zależy z której strony szukasz tego ciepła- z przodu nie radzę , ale z tyłu bywa całkiem niezłą grzałką, zresztą te kilowaty, które zżera przerabia nie tylko na lód :wink:

To ja znowu bede nudzil! Lodowka tego typu , jaka wymuslil Rydzu musi byc do zabudowy, a wiec pomimo tego , ze tył jej jest w innym pomieszczeniu to i tak powinna stac w szafce/moze/szczegolnie ze wzgledow bezpieczenstwa. I tu konstruktorzy pomysleli , zeby cieplo bylo wyrzucane przed lodowke gora szafki a nie za nia, czyli spizarnia prawie tego nie odczuje, powiem wiecej taki sposob zabudowy zmiejsza zuzycie energi lodowki, bo lodowka stojac w pomieszczeniu chlodniejszym rzadziej sie wlacza niz przycisnieta do sciany, a skoro krocej pracuje to mniej sie grzeje i tak dookola wojtek :D

A mnie tam sie zlew pod oknem podoba, sama tak mam i jest super :) Zmywanie czyli najnudniejsza czynność pod słoncem nabiera uroku ;)

W tym projekcie niepokoi mnie tylko jedno - szafka nad lodówką. Albo jestescie niezwykle wysocy, albo planujecie malutką lodówke.

W ogóle to ja osobiscie jestem przeciwniczką duzej ilosci szafek wiszacych, ma wrazenie ze zagracają kuchenkę. Moze warto to jeszcze rzemyslec - tym bardziej ze spizarka spora, wiec sie wszystko powinno zmieścić...

Wojtek, trochę się pogubiłam 8)

tzn w spiżarni musi być ze względów bezpieczeństwa lodówka do zabudowy?

Czy piszesz o lodówce w kuchni, która przylega do ściany spiżarni?

Może przegapiłam jakiegoś posta, ale w planie Rydza jest jedna lodówka w kuchni i, o ile pamiętam, jest to typ nie do zabudowy, bo nie ma takich dużych do zabudowy, jakie oni potrzebują. Pisał w pierwzym poście - lodówka wolnostojąca (te do zabudowy są niestety zbyt małe jak na nasze potrzeby) -Chyba, ze Rydzowi chodziło, o to, że w bibliotece AGD w jego programie nie było takiej dużej lodówki do zabudowy, a tak wogóle to na rynku są i w realizacji będzie zabudowana- wówczas moje dywagacje są o zbędne.

Ale jeżeli nie ma dużej lodówki to zabudowy to mój pomysł był taki, żeby poprzestać na jakiejś niezbyt dużej do zabudowy - w kuchni (a można wogóle zrezygnować - choć to pewnie mniej wygodne) i drugiej na zapasy - w spiżarni. Myślałam, że w spiżarni może sobie stać taka zwykła wolnostojąca- a Ty piszesz o zabudowanej ze wzgl bezpieczństwa- jeżeli chodziło Ci o spiżarnianą lodówkę to zabudowy to mógłbyś to rozwinąć, bo to chyba ważne

Oj Magoska tosmy sie dogadali jak przyslowiowe ciele z prosieciem :D , Ja sie chwycilem jak tonący wątka zamiany piekarnika i lodowki z czyjejs wypowiedzi /albo mi na oczy juz padlo?/a Ty mowilas o wstawieniu lodowy do spizarni.Oczywiscie wyszla w ten sposob z mojej wypowiedzi bzdura - nie ma zadnej koniecznosci stosowac w spizarni lodowki do zabudowy.Nie wiem czy to ma dla Rydza znaczenie wtracanie watku o lodowce spizarnianej do zabudowy w tym miejscu skoro decyduje sie na wolnostojaca.Chociaz taka zamiana mialaby swoje dobre strony, gdyz akurat z lodowki nie korzysta sie tylko w procesie gotowania - a po piwo zawsze bylo by blizej z brzegu niz w glebi kuchni :D

pozdrawiam

i tak dookola wojtek 2112112112

Podoba mi sie, a nawet wiecej :D

Jestem za szafkami-dobrze tu wygladaja.

Ja bym "wypelnila" sciane okienna kolorem- mocniejszym w walorze od pozostalych scian (chyba,ze maja byc biale?)

A co planujesz dac na okno? Czy maja to maja byc zaluzje, czy roleta, czy w ogole cos bedzie? Jesli tak, to moze to "cos" spelni role "wypelniacza". Tak czy siak, w naturze bedzie jeszcze ladniej :D

witaj:)

od znajomych zbieram cięgi za taka zimna kuchnie i wogole usiluja mnie przekonac,ze to jest prosektorium a nie kuchnia...

życzę Ci aby kuchnia zawsze tak wyglądała ale obawiam się, że nawet w dniu zakończenia prac będzie inna. Kuchnia "żyjąca" będzie zupełnie inna choćby nawet poprzez czajnik, samowar, latającą muchę ;) kwiatek itp.

Tak, że nie można mówić o takim wyglądzie kuchni. Nie mniej podoba mi się.