Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wioska

Masz kitchen plannera z IKEI? jak tak to wysle ci czyste pomieszczenie i pokaz co bedzie "choco" jesli to jest wioska

Daj spokoj kiwal, ci ktorzy potrafia czytac ze zrozumieniem wiedza,ze chodzi tylko o zagospodarowanie przestrzeni :D a nie aranzacje .

Moim zdaniem Twoja kuchnia jest na tyle duza , ze mozna w niej poszalec.

Wstawiles graty jakbys troche sie bal , ze Ci zabraknie miejsca.

Wyspa ekstra pomysl, ale mozesz zrobic takze "polwysep". Moze bedzie ciekawszy ?

W Twoim ustawieniu "wszystko co technologiczne" wpakowales na jedna sciane i strasznie blisko siebie. Az taki ergonomiczny to nie badz :D

Zasada mowi albo "ciag" albo "trojkat" o bokach nie wiekszych niz 2 m - w tym pomieszczeniu przy odrobinie logiki popelnienie babola Ci nie grozi.

Zlew za blisko szafek, sprawia wrazenie jakbys meblowal kawalerke.

Przezuc moze jakis klamot na wyspe, albo ta sciane zrob rzeczywiscie tylko na sprzet i szafki a zamiast wyspy zrob polwysep -nawet w ksztalcie "L" lub "T"

Zmiescisz nie tylko blat roboczy ale zostanie Ci rowniez miejsce na bufet.

Zabudowa , ktora pokazujesz na ostatnim zdjeciu sprawia wrazenie dosyc przygnebiajace a to z powodu proporcji i kompozycji jaka zastosowales.

Kompozycyjnie caly ciezar przesuniety jest na lewa strone/tam gdzie szafo -lodowki/ i ma sie wrazenie, ze wraz z tym cala kuchnia przychyli sie na tamta strone jakj prom Heweliusz.

Nie mozna tylko ukladac klockow , zeby bylo jedynie funkcjonalnie, musisz polaczyc to z estetyka, bo coz z tego , ze technologicznie jajecznica bedzie usmazona bez urazow kregoslupa, kiedy nikomu nie bedzie milo spedzic w tym pomieszczeniu nawet chwili :) .

Jesli rezygnujesz z wiszacych szafek to szczegolnie :

1. komasuj wszystkie sprzety w kupie -segment- sciana szaf/rowniez piekarnik, mikrofala/

2. nie stosuj wysokosci wiekszych niz 2 m dla pojedynczych szaf/a nawet wolnostojacych grup/

3. akcentuj plastycznie , ze wysokie szafy sa zwartą grupa a unikniesz wrazenia przypadkowosci i balaganu(scianki, nisze, obudowy itp.)

Wniosek - kuchnia bez szafek wiszacych najlepiej wyglada kiedy jest nowoczesna i kiedy nie brak w niej miejsca/a taki pochlaniacz wyspowy takze dzieli przestrzen , nie tylko barek czy stol/.

Jesli kuchnia bedzie nowoczesna i otwarta lepiej oddzielac ja od salonu nie tylko samym stolem /tak bylo na jednym z rysunkow/

Ksztalt i wymiary kuchni masz takie, ze wariantow ustawienia moze byc na prawde bardzo duzo.

W takim razie proponuje zrobic zabudowe wysoka na calej scianie ( ze wzgledu na brak spizarki) z widocznym piekarnikirm w zabudowie bedzie to element dekoracyjny a zarazem przelamujacy monotonie szafek( patrz powyzej zamieszczone zdjecia nowoczesnych kuchni ).Zabieg ten spowoduje wygospodarowanie duzej powierzchni na rozne badziewia oraz stworzenie zgodnie z obecnymi regułami stylizacyjnymi spojnej calosci.Na wyspie powinna byc zatem plyta oraz jednokomorowy zlew najlepiej podblatowy oraz wyciag wyspowy. Ze tego co sie orientuje meble w otwartej kuchni powinny przypominac meble salonowe dlatego chowamy co sie da np zmywara bez panela.Sam tez mialem ten problem i po wielu przemysleniach wydaje mi sie ze cos z tego wyszlo sensownego z tym ze u mnie sciana kuchenna byla przedluzeniem sciany w salonie u ciebie jest prosciej. Teraz do dziela i nie przejmuj sie z innymi to ty tam bedziesz mieszal a nie zaden projektant ktory tez sie czesto myli...

ferynand zaproponuj coś od siebie, bo taki komentarz to każdy głupi potrafi napisać.

A może on jest głupi? :lol:

NARAZIE NIE MA CZEGO KOMENTOWAĆ.

I KMIOTKU JAK MOŻESZ MÓWIĆ ŻE KTOŚ JEST GŁUPI JAK GO NIE ZNASZ.

POPROŚ GŁUPKU TO CI ZROBIĘ PROJEKT ( ALE DLA CIEBIE NIE ZA FRAJER)

dajcie juz spokoj, prosze

Pooglądałem znów te ściany i naszkicowałem cos takiego:

od lewej: lodówka, słupek ze zmywarką na dole, zlew, szafka 40stka, kuchnia, szafka 60 i 80. Do tego wyspa 180cm.

a tak poza tym to ten zlewozmywak jest chyba troszke za blisko slupa z lodowka - przyda sie tam na pewno troszke miejsca

Najpraktyczniej jest gdy powierzchnia robocza blatu miedzy zlewem i kuchenka jest nie mniejsza niz 60cm i nie wieksza niz 120cm a najlepiej 80cm. W tym miejscu najczesciej sie kucharzy :wink: . Miedzy lodöwka i zlewem 40cm pozadane np na suszarke albo na postawienie siatki z zakupami zeby wygodnie rozladowac do lodöwki. Symetria jest przereklamowana i nie irytuje tak jak brak miejsca do pracy na blacie kuchennym w strategicznym miejscu. Miedzy sciana a kuchenka 40cm na odstawienie goracego garnka ulatwia zycie.

powodzenia w planowaniu

z

Witam,

Prosze o porade. Mam taki oto plan przyszlej kuchni:

http://www.ghnet.pl/~holody/murator/plan_original_wymiary.gif

Mala porazka jest fakt iz dwa katy sa zajete przes kominy co sprawia, ze ta kuchnia nie jest zbyt ustawna. Poza tym, pion kanalizacyjny jest przy wejsciu na krotkiej scianie wiec ustawienie zlewu w rogu pod oknem chyba odpada.

Tu jest to co wyszlo po przemysleniach i przerobkach:

http://www.ghnet.pl/~holody/murator/plan_poprawiony.gif

i z wymiarami:

http://www.ghnet.pl/~holody/murator/plan_poprawiony_wymiary.gif

i jeszcze proba wizualizacji:

http://www.ghnet.pl/~holody/murator/view_kuchnia.jpg

Dodam, ze chce miesc w tej kuchni stol przy ktorym usiada 4 osoby.

Co o tym sadzicie? Chetnie poznam opinie, krytyke, jakies pomysly.

pozdrawiam serdecznie,

Lukasz[/img]

• 2 weeks później...

Chciałbym uzyskać waszych rad przy aranżacji kuchni krórą, już urzytkujemy. Przed wprowadzeniem brakło nam funduszy i pomysłów. Wstawiliśmy stare meble kuchenne, które już teraz nie nadają sie na nic.

Dla zainteresowanych pomocą wrzucam szkic wymiarowy i kilka ważnych informacji.

http://foto.m.onet.pl/_m/b73a8b82d175e76a2f0b2e3fec0cf256,5,19,0.jpg

Kuchnia jest otwarta na salon, posiada dwa okna oddzielone murkiem 30cm. Pod jednym z okien jest przyłącze wodne, więc zlewu już nie przeniose, jak i kuchni, gdyż nad kuchnią jest wyciąg, lodówka stoi tam gdzie stoi innego nie mieliśmy pomysłu. POdłoga jest wykończona deską sosnową na legarach.

Wstępni myśleliśmy o murowanej kuchni tj. słupki z cegieł do tego u stolarza, albo na starociach dzwiczki. Dla kuchni i piekarnika zaprojektować z kafli piec kuchenny z mosiężnymi rurkami.

Widze, że posługujecie się programami do aranżacji i projektowania kuchni, czy w takim programie można zaprojektować murowaną kuchnie.

Jak macie jakieś fotki to pochwalcie się może pomogą w sprawie i moim dylemacie

Mam podobny kształt kuchni ale projekt całkowicie współczesny jak cie interesuje to popatrz tu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1544147&highlight=#1544147

niestety trudno znależć projekt kuchni murowanej. może tu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=57682&highlight=kuchnia+murowana użyj tez funcji szukaj "kuchnia AND murowana" :D

To mój projekt kuchni (pomieszczenie nr 02) łączonej z salonem( 01). Widać tam też łazienke, jednak nie o nią mi chodzi :wink:

W kuchni są dwa okna. Przy oknie oznaczonym 034 będzie zlewozmywak jednokomorowy z ociekaczem, gdzies obok zmywarka. Nie planujemy jadalni w salonie i w zwiazku z tym mam problem gdzie umieścic duży stół (na 6 osób, może 8? ) Co do reszty sprzetów w kuchni rownież nie mam pomysłu :( Mozecie pomóc?

<a href=http://img221.imageshack.us/img221/788/rysunek2xo5.th.jpg' alt='rysunek2xo5.th.jpg'>