Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zdaje sobie z tego sprawe,ale odpowiedzni czajnik czy ekspres do kawy moze nie zepsuje efektu sterylnosci, na ktorym przyznaje,ze wlasnie mi zalezy... mam juz tak niestety,ze wszystko chowam i im pusciej dla mnie tym lepiej, w zwiazku z czym nie kolekcjonuje bibeltow i ozdob, tylko wszystko chowam i to nie tylko w kuchni :lol:

kwiatkow tez juz nie mam, bo wszytskie umarly, nawet kaktusy wykonczylam :oops:

mysle,jeszcze nad tym czy biel jest dobrym wyjsciem , zamowilam juz ta kuchnie z zatrzezeniem ,ze lada dzien moge zadzwonic i zmienic kolor :roll: , pan ze studia powiedzial,ze jeszcze chwilke mam dlatego licze na Wasze opinie... czy np nie zastapic bieli , jasnym szarym???

no i jak widziecie to technicznie? czy odleglosci sa zachowane , czy bedzie tk kuchnia funkcjonalna,a nie tylko ladna :wink:

pozdrawiam

Pola

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie

Dzięki za tak wnikliwą analizę i burzliwą dyskusję na temat naszej przyszłej kuchni.

No to kolejno odpowiadam na co niektóre pojawiające się pytania i pomysły.

1) Lodówka ze wzglądu na swe gabaryty jest urządzeniem wolnostojącym.

Nie znaleźliśmy lodówki do zabudowy z zamrażarką która miałaby co

najmniej 4 szuflady. Więc padło na wilka lodówkę wolnostojąca w wersji Inox.

2) zamiana miejscami lodówki i słupka piekarnik/mikrofala - wydaje nam

się, że cześciej jednak sięgamy do lodówki i wyjmujemy coś na blat by zrobić

"małe conieco". Do piekarnika wkładamy łapki uzbrojone w jakies tam rękawice,

więc czy odstawimy jedzonko na odległość poł metra, czy na półtora to

naprawdę niewielka różnica (jeden duży krok).

3) Zmywarka w narożniku ma przewidzianą listwę dystansową by nie

kolidowała z szafkami czającymi się za zakrętem ;) Ale faktycznie - będzie

cięzko wyjąć z niej tależe i wstawić do szafki nad blatem :-? (musimy pokombinować).

4) Przenosiny zlewu do naroznika i "odblokowanie" blatu pod oknem - ten

temat sobie jeszcze podrążymy. Muszę narysować kilka szafek (może dziś

wieczorem) i wtedy zobaczymy jak to będzie wyglądało.

5) szafka górna w narożniku - zdecydowanie nie będzie narożna tylko prosta

jak szafka obok niej - psuła ona "linię" szafek kuchni.

6) Barek - to w sumie jak kominek - wersja "demo" ;) - sami nie wiemy do

końca jak ma wyglądać. Wstępna koncepcja jest tylko taka, że blat barku i blat

kominkowy mają się zgrywać ze sobą na jednej wysokości tworząc ciagłośc.

A że w obudowie kominka planujemy klinkier - siłą rzeczy "wywędrował" on

z kolei na ten słupek barku kuchennego. Chcemy usykać efekt łagodnego

przejścia kuchni w kierunku na kominek i dalej na salon.

7) Kominek jest oddzialony od spiżarni ścianą z betonu komórkowego

grubości 24 cm. Dodając do tego 5cm wełny w odbudowie od strony

wkładu powinno to zapewnić w miare bezproblemowe korzystanie ze

spiżarni. Chociaż jest ona połozona pomiędzy kuchnią a pokojem

"technicznym" więc raczej nie ma szans za temperaturę niższą niż w reszcie

domu. 50 kg ziemniaków tam składowac nie będziemy ;) - bardziej chodzi nam

o miejsce na rzeczy typu chemia gospodarcza, mop, i inne duperele które

zagracają nam w mieszkaniu conajmniej kilka szafek i katów.

8) Emisja ciepła przez piekarnik i mikrofalówkę jest kierowana w strone

frontu tych urządzeń. A jesli będzie za ciepło zawsze mozna poświęcieć

kilka dm2 powierzchni spiżarni i odbudowac ten słupek ścianką z karton

gipsu z wełną mineralną w środku.

Dziś wieczorem spróbuję narysować wersję uwzględniającą kilka modyfikacji

które sie urodziły podczas waszej dyskusji - zobaczymy co wtedy napiszecie.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wszystkie uwagi, podpowiedzi i opinie.

No dobra - poprawki naniesione niniejszym jestem w stanie poddać waszej krytyce :)

http://rydze.internetdsl.pl/murator/kuchnia5.jpg

Na poczatek rzut z góry - widać od razu zmianę kształtu narożnej szafki wiszącej i przetasowania w szafkach pod oknem. Przesunelismy szafkę zlewozmywakową o 45 cm w lewo i obrócilismy zlew o 180 stopni. Za szafką zlewozmywakową ląduje zmywarka a za nia jeszcze jedna szafka.

W efekcie dostajemy spory kawałek blatu pod oknem, łatwiejszy dostep do zmywarki, ociekacz wędruje w ustronne miejsce blatu.

Dorzuciliśmy od siebie półki w przestrzeni międzyszafkowej gdzie wisi okap.

A oto pozostałe "fotki":

http://rydze.internetdsl.pl/murator/kuchnia6.jpg

http://rydze.internetdsl.pl/murator/kuchnia7.jpg

http://rydze.internetdsl.pl/murator/kuchnia8.jpg

A tak wygląda kuchnia w połączeniu z jadalnią. Ta wielka dziura w ściane to okno na taras.

http://rydze.internetdsl.pl/murator/kuchnia9.jpg

Pozdrawiam i czekamy na opinie :)

To teraz Rydzu zmywarkę zrobiłbym najbliżej zlewu po prawej stronie, a nie w dalszej szafce, która styka się z półwyspem.

To chyba tak jest w tej wersji :

"...Za szafką zlewozmywakową ląduje zmywarka a za nia jeszcze jedna szafka. "

Tez pozdrawiam :D

mi się poprzednia wersja zlewozmywaka bardziej podobała, myślę, że spokojnie powierzchni roboczych starczy, jeżeli mogę zasugerować od razu postaw sobie na blacie w projekcie sprzęt a wszystko się samo ustawi u nas na blacie stoi robot kuchenny mikrofala ekspres do kawy podgrzewacz do jedzenia dla dziecka i spokojnie do pracy wystarcza blat nad szufladami (jedynie on nie jest zajęty przez sprzęt, tacki itd) Lodówkę mamy inox dużą i nie zabudowaną bo mnie trafiało jak słyszałam koszt zabudowy lodówki od 800 zł cały sprzęt mamy inox i prezentuje się super.

Rzeczywiście dla mnie to też duży problem ta odległość od piekarnika, ja jakoś nie jestem przekonana do tych wbudowanych w ścianę i galopowanie z gorącym ciastem (dzisiaj drożdżowym) przez kuchnię (mam małe dzieci)

Acha mam taki sam zlew i mniejszego nie kupuj !!! jest akurat, co do szafki nad lodówką jest idealna do lekarstw. Zmywarkę mam 60 bo dla mnie 45 jest za mała (ja czasami nawet 2 razy dziennie myję)

Rydzu,

a w jakim programie zrobiłeś swój projekt?

Ja też bym sobie "pomeblowała", ale nie wiem jak :cry: :cry: :cry:

Ja te rysunki tworzę w mało znanym programie Solidworks. To jest prawdziwy

"kombajn" stworzony do czegoś zupełnie innego ;), ale ponieważ kiedyś już go

z grubsza poznałem, rysowanie wszystkiego (nawet od podstaw) idzie mi

znacznie szybciej niż poznawanie czegoś nowego od początku.

Pozdrawiam

ja nie widziałam nigdy prosektorium,nie wiem,czy jest białe :wink:

swoja kuchnię wymarzyłam sobie z litego klonu - jasne,piękne drewno,do tego glazura w jasnych szarościach i nie zmieniam tego planu,choć setki,setki kuchni już widziałam i ciagle jest coś nowego.Trzeba się w tym czuć,siebie w tym wnętrzu znaleźć i nie słuchać innych co do kolorów i stylistyki,bo każdy ma inne wnętrze.Co do ergonomii,ustawienia mebli itp. - jak najbardziej - tutaj porzebna jest fachowa wiedza i doświadczenie.

Ty masz się w tym dobrze czuć Pola - nie Twoja koleżanka :D

Pola

tak odnośnie tej czerwieni - jeśli ja lubisz,mógłby to być taki bardzo mocny,ale jedyny akcent w białej lub szarej kuchni.

Tutaj akurat widziała bym jednak tę szarość.Do tego na podłogę spotkałam cudne deski dębowe w formie paneli z firmy Kahrs - taka odmiana wpadająca w szarość.Nie pamiętam niestety nazwy,ale bez kłopotu sprawdzę - wystawka jest w Komforcie.

Pola ,normalnie widzę tę kuchnię - zjawiskowa kuchnia Poli :D

Już piszę:

szare mebelki,ta dębowa szlachetna podłoga (cena kosmos,ale powierzchnia jest niewielka,a efekt "rasowy" jak ja to nazywam :wink: ),

do tego te stalowe dodatki i jeden akcent,np. przy oknie w tej mocnej czerwieni,powtórzony w jakimś drobiazgu w innym miejscu kuchni.

ale nie byle co,tylko dobra grafika,olej,albo zerknij na moją ostatnią stronkę i na prace najlepszych pracowni szkła artystycznego - zafundowała byś sobie jakieś cacko ze spiekanego szkła,do powieszenia,bez ramy albo na stalowych uchwytach - zobaczysz,jak to genialnie wygląda w nowoczesnych wnętrzach na wklejonych przeze mnie stronkach.I wtedy z tego samego szkła,według projektu jakiś szklany,nowoczesny drobiazg - paterka,kwadratowy talerzyk czy coś innego - nie wiem,piszę na gorąco,a zaraz musze uciekać,tak że może piszę bez sensu.

To na razie,może coś Cię natchnie na ten swój kierunek.papapapa mimi

Moim zdaniem gites majonez. Kuchnia bardzo podobna do tej, którą ja się inspirowałem. U Ciebie pewnie zamiast uchwytów będą takie aluminiowe listwy do chwytania. U mnie będzie trochę inaczej, więc szczeliny będą ciemne (takie paski). Niestety nikt nie zrobił mi renderingu...ale jak już będę miał kuchnią (około 14 maja) to wkleję jakąs fotkę).

Pozdrawiam

T.

Gość tripper

Kuchnia "żyjąca" będzie zupełnie inna choćby nawet poprzez czajnik, samowar, latającą muchę ;) kwiatek itp. Tak, że nie można mówić o takim wyglądzie kuchni. Nie mniej podoba mi się.

dokladnie, kuchnia juz 'zamieszkana' bedzie inna, chyba, ze jestes maniaczka sprzatania i wszystko zawsze bedze wylizane na wysoki polysk i wszystko pochowane

no maniaczka sprztania to ze mnie zadna,ale przychodzi do nas taka mila pani o wdziecznym imieniu Liuba i ona bardzo dba o polysk i blysk czystosci :D

a co do chowania wszytskiego , to tak mam - chowam , bo lubie jak jest gladko

Agniesiu, kuchnia bedzie na wysoki polysk,a co do bieli vs utrzymywanie w czystosci, to opieram sie na moich doswiadczeniach z samochodami - najmniej brud zawsze bylo widac na bialym, wiec moze w kuchni tez tak zadziala... :wink: