Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jutro spotykam się z projektantem, moze da się coś wkleić, ale generalnie bardzo podobna do tej waniliowej z powyższego postu.

na sciany mamy też maderę, choc się łamię trochę, bo wolała bym większe płytki. nic innego mi jednak nie pasuje. :cry:

Z dekorów moze "podciągnę" chaberka albo sama coś wykombinuję (pławię się w decoupagu)

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy juz nikt wiecej sie nie wypowie? proszę doradźcie coś - czas uceika i powoli muszę sie przygotowa cdo zamówienia tej kuchni. A co sądzicie o zabudowie pralki pod batem kuchennym?

czy ktos tak ma? jak to się sprawdza w uzytkowaniu.

Pozdrawiam i licze na pomoc

Witam, intryguje mnie jedno, czy zmieści się lodówka koło okna, standart to 60 cm i nie bardzo mi sie tam mieści chyba że wymiary żle podałaś. Druga sprawa czy przy tak małej ilości szafek kuchennych musisz mieć koniecznie pranie w kuchni? i dodatkowy bałagan na tak małej powierzchni wynikajacy z wkładania , wyciagania ciuchów itp. Dla mnie przy projektowaniu najważniejsza była funkcjonalność, mam tak samo piekarnik, ale u ciebie zajmie za dużo miejsca.

Trzecia rzecz którą bym zrobiła na tym etapie (ja tak zrobiłam u siebie nie trzymałam się ściśle projektu) zabudowę dałabym na dłuższą ścianę.

Moja kuchnia tak właśnie wygląda, od prawej tak jak u ciebie piekarnik na nim mikrofala, póżniej szafka 90 a na niej płyta gazowa, dalej dwie 60 cm( w tym jedna powiększona o drugie 60 bo narożna) jedna może być twoją pralką jak musi , póżniej zakręt zlew zmywarka, szafka i lodówka.

Szafki kuchenne wiszące dopasuj szerokością do dolnych aby tworzyły jedną linię, uchwyty zrobiłabym wszystkie poziomo lub pionowo a nie raz tak raz tak. W kuchni jest wystarczająco dużo bibelotów, które zagracają nam przestrzeń wiec przynajmniej niech meble tworzą ład. Mala kuchnia więc zrobiłabym jasny blat koniecznie jasne szafki wiszące , dolne mogą być ciemniejsze, aby nie było jednolicie. Wlasnie doczytałam u ciebie że to mieszkanie więc z przeróbek pewnie nici?

Witam, intryguje mnie jedno, czy zmieści się lodówka koło okna, standart to 60 cm i nie bardzo mi sie tam mieści chyba że wymiary żle podałaś. Druga sprawa czy przy tak małej ilości szafek kuchennych musisz mieć koniecznie pranie w kuchni? i dodatkowy bałagan na tak małej powierzchni wynikajacy z wkładania , wyciagania ciuchów itp. Dla mnie przy projektowaniu najważniejsza była funkcjonalność, mam tak samo piekarnik, ale u ciebie zajmie za dużo miejsca.

Trzecia rzecz którą bym zrobiła na tym etapie (ja tak zrobiłam u siebie nie trzymałam się ściśle projektu) zabudowę dałabym na dłuższą ścianę.

Moja kuchnia tak właśnie wygląda, od prawej tak jak u ciebie piekarnik na nim mikrofala, póżniej szafka 90 a na niej płyta gazowa, dalej dwie 60 cm( w tym jedna powiększona o drugie 60 bo narożna) jedna może być twoją pralką jak musi , póżniej zakręt zlew zmywarka, szafka i lodówka.

Szafki kuchenne wiszące dopasuj szerokością do dolnych aby tworzyły jedną linię, uchwyty zrobiłabym wszystkie poziomo lub pionowo a nie raz tak raz tak. W kuchni jest wystarczająco dużo bibelotów, które zagracają nam przestrzeń wiec przynajmniej niech meble tworzą ład. Mala kuchnia więc zrobiłabym jasny blat koniecznie jasne szafki wiszące , dolne mogą być ciemniejsze, aby nie było jednolicie. Wlasnie doczytałam u ciebie że to mieszkanie więc z przeróbek pewnie nici?

Witaj, dzięki za odpowiedź. Niestety Twoja propozycja przestawienia całości na dłuższą scianę jest niemożliwa bo po pierwsze przyłącza wody i gazu "wychodzą" z tego komina w rogu a na drugiej scianie nie ma zadnych mozliwości przylączenia , a po drugie przyłacza sa juz zrobione (rurki ida na wierzchu ściany - bo to płyta i juz się raz przebilismy do sasiadki wiec nie było mowy o wykuwaniu rowka na rurki :cry: )

Lodówka miesci sie na styk (troche zachodzi na wneke okienną) ale nie było dla niej innego miejsca.

Pralka w kuchni niestety musi byc bo nie zmiesci się w łazience (wszystkie inne rzeczy potrzebne do niej tak- w szafce w pionie rur). W obecnym mieszkaniu tez tak mamy i juz sie przyzwyczaiłam do przynoszenia prania, załadowywania pralki i wyładowywania w kuchni.

Co do jasnych mebli i blatów to też tak myslałam mam troche problem z doborem kolorów ale już mi tu 2112wojtek doradził zeby wybrać wanilię. Pewnie tak będzie. tylko czy jasne blaty nie będa powodowały ze wszystko stanie sie mdłe (płytki tez sa jasne) - myslałam o czyms ciemniejszym żeby troche ożywić kolorystycznie.

A ma ktos pomysł jak pomalować sicane przeciwległą? myślałam o jakims ceglastym ale czy to nie będzie za ciemno?

Prosze o pomoc - czy ktos mógłby mi zrobic taką wizualizację? Z góry dziękuje i pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam Szanowny Forumowiczow,

Od wielu tygodniu staram sie urzadzic kuchnie, niestety bez efektow ktore by mnie satysfakcjonowaly. Staralam sie skorzystac z porad specjalistow jednak zadnego nie mialam z polecenia i uwazam te pieniadze za stracone. Widzac duza fachowosc w co poniektorych wypowiedziach oraz liczne ciekawe pomysly ktore pojawiaj sie na forum, prosilabym o pomoc w urzadzeniu kuchni.

Kuchnia jest polaczona z salonem i z powodu jej ksztaltu trudno jest mi znalezc odpowiednie ustawienie wszystkich szafek/urzadzen, a zmiescic sie musi ich troche. Na obecnym etapie (brak podlog) moge dostawic scianki lub je pozmieniac jesli potrzeba. Ponizej plan kuchni i salonu, wysokosc pomieszczen to 2.70 metra.

http://inwencja.rubikon.pl/kuchnia/mieszkanie%20-%20kuchnia%20-%20geodeta%20-%2020070603.jpg

W kuchni i salonie chcialabym aby sie znalezly przynajmniej nastepujace urzadzenia:

- lodowka (szer. 75cm, wys.200cm, gleb. 63cm)

- zmywarka (szer. 45cm)

- plyta elektryczna (kuchnia)

- piekarnik elektryczny

- zlew jedno komorowy (duzy) wraz z ociekaczem

- porzadny wyciag/okap (trzy biegowy: 1. wyciaga opary, 2. wyciaga zupe, 3. wyciaga psa :lol: )

- stol rozkladany (przed rozlozeniem min. 100x160)

http://inwencja.rubikon.pl/kuchnia/IMG_0275.jpg

widok z tyłu salonu na kuchnie

http://inwencja.rubikon.pl/kuchnia/IMG_0280.jpg

widok z rogu kuchni na okno (pod oknem kaloryfer), co gorsza wysokosc parapetu (bez podlogi) to 83-86cm, a oboje z mezem jestesmy dosc wysocy.

http://inwencja.rubikon.pl/kuchnia/IMG_0358.jpg

widok z kuchni z kolo okna na salon.

Jak byscie sami zaprojektowali taka kuchnie pod wzgledem ustawienia ?

Ania

Po wstawieniu zabudowy kuchennej zapełnisz prawie całą wnękę. Nie stawiaj już żadnych dodatkowych ścianek oddzielających kuchnię-wnękę od salonu, co najwyżej wyspę (przesuń też to gniazdko elektryczne).

Ten kaloryfer pod oknem i niski parapet trochę przeszkadzają - nie wiem, czy zmieszczą się szafki (optymalna głębokość 60 cm) wg planu masz tylko 48 cm.

w Białymstoku chyba wszystkie wystarczy w necie poszukac.

Do Bialegostoku z Warszawy mam spory kawalek, a do tych do ktorych trafilam lokalnie wszystkim zaplacilam kilkaset zlotych za tak zwane pomiary. Rozumiem, ze firmy musza przynajmniej kilkaset zlotych zarobic i nie mam nic przeciwko aby zaplacic za poswiecony czas, problem jedynie w tym ze dotychczas zaden projekt mi sie nie podobal, a proby dyskusji z projektanami konczyly sie stwierdzeniami "no tak to wyglada" albo ze jest to jedyna wizja jaka oni widza dla tych kuchni, a raz uslyszalam nawet "to jest niemozliwe aby sie Pani nie podobalo".

Po wstawieniu zabudowy kuchennej zapełnisz prawie całą wnękę. Nie stawiaj już żadnych dodatkowych ścianek oddzielających kuchnię-wnękę od salonu, co najwyżej wyspę (przesuń też to gniazdko elektryczne).

Na obecnym etapie jeszcze przez chwile mam pelna dowolnosc w budowie wysp lub zmianach. Gniazdkami sie zbytnio nie przejmuje na tym etapie poniewaz Panowie ktorzy robia wykonczenie beda w stanie dowolnie pozmieniac przylacza, obecnie chca jedynie wiedziec gdzie bedzie zlew i zmywarka, a ja nie umiem im odpowiedziec poniewaz nie mam pojecia jaki uklad jest najbardziej korzystny. Przyznam ze jestem juz zdesperowana.

Ania

Poszukaj wątku Kuchnia- co sądzicie?

może po inspirację albo przynajmniej po dawkę tzw. myślenia pozytywnego.

Myślę, że w Twoim przypadku nie masz wielu możliwości na urządzenie tego aneksu. Nie wiem, czego oczekujesz.

Dlatego jedni mają łazienki a inni pokoje kąpielowe...

Na obecnym etapie jeszcze przez chwile mam pelna dowolnosc w budowie wysp lub zmianach. Gniazdkami sie zbytnio nie przejmuje na tym etapie poniewaz Panowie ktorzy robia wykonczenie beda w stanie dowolnie pozmieniac przylacza, obecnie chca jedynie wiedziec gdzie bedzie zlew i zmywarka, a ja nie umiem im odpowiedziec poniewaz nie mam pojecia jaki uklad jest najbardziej korzystny. Przyznam ze jestem juz zdesperowana.

Twoj problem nie polega na rozmieszczeniu gratow w kuchni, ktorej tak na prawde to nie ma. Wiekszos producentow mebli kuchennych zatrudnia nie projektantow tylko przyuczonych do mozliwosci produkcyjnych firmy sprzedawcow. Potrzebujesz projektu lub projektanta , ktory zaprojektuje Ci cale pomieszczenie, a wiec salon i aneks /czytaj kuchnie otwarta, polotwarta, zamknieta/. Wiaze sie to z architekturą obu wnetrz, bo byc moze trzeba dostawic kawalek ścianki, murek, sciane a moze wnęke itp.

Nic nie wiadomo jaki ma byc program uzytkowy salonu, jakie sa Twoje preferencja co do zabudowy, jaka stylistyka, jakie potrzeby funkcjonalne obu pomieszczen.

Stol 100x160 to spory mebel jak na wnetrze o pow 23m2 nie mowiac juz o aneksie siedmiometrowym.Uszczuplenie go do typowki szer. 80 juz poprawi ogolny widok.

Masz racje, ze nikt za darmo Ci nic nie zrobi ( no chyba , ze w Bialymstoku). Masz na razie taki projekt jaka jest cena i umiejetnosci tzw. "projektanta" klockow kuchennych.

Projektant zazwyczaj pracuje od poczatku az do skutku, Ty zostalas nabita w butelke przez oferty firm , ktore za frajer nic nie zrobia, a jak juz to i nawet zrobia to i u tych z Bialegostoku nie bedziesz zadowolona.

Projektu wnetrz nie zaczyna sie od przylaczy, te w stosunkowo niewielkim stopniu ograniczaja mozliwosci projektu. Pamietaj jednak ze kuchnia otwarta czy czesciowo otwarta to nie jedno wnetrze ale dwa. U Ciebie, z tresci postu wynika , ze fukcje beda az trzy.

PS zapomnij o wyspie przy "blokowych" powierzchniach tych pomieszczen, nadajacych sie raczej do kawalerki

Drodzy forumowicze!

Wlasnie wykanczamy nasz domek i po dlugich przemysleniach stworzylismy projekt kuchni, ktory za dwa tygodnie wyladuje u producenta mebli. Mamy wiec jeszcze troszke czasu na wprowadzenie jakis zmian. Dlatego tez goraco prosimy KAZDEGO z Was o komentarz-czy jest dobrze,a moze cos zmienic, slowa krytyki :cry: tez przyjmiemy z honorem. Kolory byly ograniczone paleta programu, wiec chyba je zmienie, choc ten zielen na scianie nawet mi sie podoba.Podloga bedzie z korka.Co do koloru mebli-to chyba stanie na calvadosie.Czekamy na Wasze posty!!!

A oto i nasza kuchnia.

Widok od strony jadalni:

http://images11.fotosik.pl/65/b1e8dbae5339eab7.jpg

Prawa strona, niska zabudowa, w tym 3 szuflady po 80cm, zakonczona wysokim barkiem-szafka. Na suficie jest zabudowany treger, ktory bedzie sie laczyl kolorystycznie ze scianka za lodowka.

http://images22.fotosik.pl/131/d596bc1bd5d0c30f.jpg

Lewa strona-cala w wysokiej zabudowie. Jako pierwszy stoi slupek w ktorym bedzie zabudowana zmywarka(na wysokosci 45cm od podlogi)-ale nie umialam tego w tym programie narysowac.Potem mamy szafko-spizarnie, slupek-z piecykiem i mikrofala, szafka-cargo i lodowka wolnostojaca. Za nia bedzie scianka z regipsu z podswietlonymi poleczkami.

http://images22.fotosik.pl/131/9e73bbbd9975713c.jpg

I co Wy na to? Bardzo ciekawia mnie uwagi co do ustawienia lodowki, czy nie powinna raczej stac jako pierwsza przy drzwiach? Dodam ze drzwi jako takich tam raczej nie bedzie, tylko "otwor drzwiowy". A zmywarke uparlam sie dac w slupku, choc wiem ze kazdy radzi kolo zlewozmywaka-ale nie dam sobie tego wybic z glowy! Jedyne co, to moge ja zamienic na miejsca z lodowka albo piecykiem.

No dobra, teraz Wasza kolej! A wiec piszcie!

Mirko

Dobrze byłoby, abyś zamieściła jeszcze rzut kuchni z wymiarami ścian.

Ponieważ masz jeszcze trochę czasu, zastanów się, czy lodówka nie jest zbyt oddalona od zlewu a także od drzwi , przez które będziesz wnosić zakupy.

Wygodniej jest, jeśli przy lodówce jest blat, na którym można położyć na chwilę lub dwie produkty wkładane i wyjmowane z lidówki. Jeśli jednak zdecydujesz się ją tam zostawić, zmień kierunek otwierania drzwi.

Jeśli chodzi o zmywarkę, blat w pobliżu jest również przydatny, ale ponieważ

już się zdecydowałaś, rozwiąż problem doprowadzenia wody i prądu. Pamiętaj, że za plecami zmywarki nie dajemy żadnych podłączeń, trzeba zrobić to w którejś z szafek obok.

Pozdrawiam, życzę powodzenia. :)

tula Przede wszystkim dzieki za odpowiedz. Co do rzutu to moze troche potrwac bo musialabym go zeskanowac wiec najszybciej jutro. Ale pokrotce-sciana z drzwiami ma 65+90 (drzwi)+145=300cm. Sciana z oknem ma 450cm (do drzwi tarasowych), Kolejna sciana ma 600 (pomieszczenie nie jest prostokatne jak na projekcie,tylko w ksztalcie L), a sciana z lodowka itp. ma 250cm (do scianki z regipsu). Z otwieraniem drzwi nie bedzie problemu, bo nie zamierzam tam dac zadnych drzwi-a jesli ju to przesuwane. Wiem, ze lodowka jest daleko i to troche mnie meczy ale z drugiej strony-tak jest blizej plyty grzewczej, pytanie co lepsze? A jak masz u siebie?Co do blatu przy lodowce i zmywarce, to bede sie musiala obyc bez, przy zmywarce moge skorzystac z tego obok drzwi, wiec moze jakos bedzie, z podlaczeniami nie ma zadnego problemu. A co do mikrofali to jak na razie, bardzo sie ciesze ze jest za wysoko dla dzieci :D , ale tak powaznie, to piec moze umieszcze troche nizej niz na rysunku, moze tez 45cm od podlogi.

Wielkie dzieki za rady!

U mnie w kuchni wszędzie blisko :cry: Ale to się, mam nadzieję zmieni już w przyszłym roku .

Mirko, moim zdaniem ważniejsze jest, by lodówka była bliżej zlewu niż płyty.

Kolejność obróbki czegokolwiek jest właśnie taka - lodówka, zlew, płyta.

Kuchnia nie wydaje mi się aż tak mała, byś się musiała bez czegoś obchodzić :)

Mam wrażenie, że " uwiodła " Cię koncepcja całej ściany zabudowanej wysokimi słupkami, rozumiem to. Jednak warto by było tę wersję jeszcze raz przemyśleć :)

Teraz już zmykam.

Piekarnik i mikrofala za wysoko - tzn piekarnik mógłby zostać, ale mikrofala stanowczo za wysoko, proponuję więc obniżyć cały moduł. Ja mam identycznie - nieco niżej, pod spodem mam dwie poręczne szflady na formy do ciast, etc.

Zastanów się nad tym rogiem - nie wiem co tam planujesz - ale jeśli magic corner to się zastanów może nad takimi szufladami narożnymi - Blum coś takiego ma - rewela. Nie masz zamieszania z otwieraniem magic cornera, ale masz super poręczne szuflady.

Choć i tak magic corner lepszy niż te tradycyjne narożnikowe rozwiazania.

Uważam że półki wiszące są niepotrzebne - masz tyle szaf w kuchni że te wiszące już niepotrzebne, a niepotrzebnie zagracają.