Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo mi milo, ze ktos jeszcze zagladnal do mojej kuchni!!! :D Twoje rady na goraco sa bardzo cenne, ja na razie tylko teoryzuje. Ale duzo rzeczy bede miala tak jak ty- np.

- zlew wprawdzie jednokomorowy-ale z wiszaca na relingu, 2-pietrowa suszarka, a obok niego "dziura " w blacie z przykrywka a pod nia maly smietnik na odpadki na kompost

-zlew nie bedzie w narozniku jednak, ale na garnki przewiduje duza szuflade pod plyta gazowa

-plyta gazowa z pokretlami na gorze, o szerokosci 70 cm

-na calosci tej niskiej zabudowy chce dac relingi i wlasnie cos na kubeczki, ale raczej otwartego, moze np. plyta meblowa a na niej tylko haczyki?

- cargo bede miala duze obok lodowki

-a co do zmywarki to zaryzykuje, trudno, najwyzej bede zalowac :cry: , uparlam sie jak koza (ale nie sama, maz tez) na ta zabudowe wysoka i wlasnie moj pan od kuchni sie z nia meczy, pewnie niedlugo bede sie kajac na forum, bo wszyscy odradzali. Zobaczymy...

A moze wrzucisz jakies zdjecia swojej kuchni?

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam raz jeszcz!

Co do zdjęć to jutro nad nimi popracuję( po prostu nie mam pojecia jak je wkleić :oops: ) A co do kuchenki to doradzono mi już po zamówieniu i zmieniłam w ostatniej chwili. Mam 90-tkę i okap też szerszy. Spisuje się wspaniale.Koleżanka zamontowała mniejsza i ma problem gdy stawia wiecej dużych garnków przy świątecznym gotowaniu ( opalaja sie palniki).

:) No to pozdrawiam

Ps. A co do zmywarki :) :) :) to masz samozaparcie :) :) :) :)

Oj mam samozaparcie, jak juz sie upre, to nikt nie ma szans :oops: . A wlasnie przed chwila, po lekturze twojego posta zastanawialismy sie z mezem czy bedzie to mozna zmienic, gdyby jednak ta zmywarka w slupku nie wypalila :-? i wyglada na to, ze nie jest to wykluczone... Ale najpierw sprobujmy jak to sie sprawdzi w eksploatacji! :lol:

A zdjecia-to wcale nie takie trudne. Musisz sie gdzies zalogowac (np. http://www.fotosik.pl), wybrane zdjecia tam wrzucasz (ewentualnie zmniejszasz ich rozmiar do 600x400 (chyba)), a potem jak juz twoje zdjecia tam sa, pobierasz kody (np. zdjecie w pelnym rozmiarze na forum), kopiujesz ten kod i wklejasz go do swojego postu. A przed wyslaniem najlepiej zrob podglad i sprawdz czy wszystko dobrze wklejone.

Wiem ze to dosc chaotycznie wytlumaczone :oops: sorki, ale to prostsze niz sie wydaje z mojego opisu, sprobuj! :D

Mirka,

My też nie dawno montowaliśmy kuchnię, mieszkamy dopiero od lutego i wiem jedno, na pewno będziesz bardzo zadowolana z tych głębokich szuflad. Są super. Ja żałuję, że mam tylko trzy tego typu. Są bardzo pojemne i przede wszystkim funkcjonalne. Wysuwasz i wszystko masz jak na dłoni, nie trzeba szperać jak w szafkach.

79mirka czekam z niecierpliwością na Twoje wrażenia co do uzytkowania kuchni, ja mam wiele watpliwości co do układu ale nie mam tez pojecia jak to by mozna inaczej urządzić (taki układ dzrzwi i okien niestety - wybierajac projekt nie brałam tego pod uwage :( )no ale mam nadzieje ze jakos to bedzie.....

Ja niestety nie mialam duzego wyboru co do ukladu kuchni, bo remontowalismy stary dom. Terat juz bylabym madrzejsza :D. Ale i tak udalo mi sie duzo zmienic w porownaniu do tego jak ta kuchnia wygladala przedtem, wyburzenie jednej sciany wiele dalo. A co do uzytkowania, to wydaje mi sie, ze nawet jak cos nie jest idealne zgodne z ergonomia i miedzy blatami roboczymi nie ma wymaganych odstepow, to i tak mozna to pokochac i sie do tego przyzwyczaic. :) Po prostu nie ma innego wyjscia. Ale gdybym sie jeszcze kiedys budowala :wink: , to tych bledow napewno unikne!

A co do Twojego ukladu mebli, to naprawde lepiej nie szlo wymyslec, biorac pod uwage uklad pomieszczenia. co do malej ilosci blatu roboczego, to moze sprobujesz kupic taka duza deske do krojenia ktora mozesz polozyc na ociekaczu (pod warunkiem ze bedzie pusty :D ), albo zrezygnowac z dwukomorowego zlewozmywaka na rzecz jednokomorowego (zwlaszcza jesli masz zmywarke), a suszarke do naczyn zamontowac wiszaca, nad zlewozmywakiem. Widzialam u kogos takie rozwiazanie, znakomicie oszczedza miejsce.

A kiedy przymierzasz sie do zamowienia swojej kuchni?

Co do tych bledow to zgadzam sie z Toba w zupelnosci!!!!! Zwlaszcza jak chodzi o urzadzanie calego domu. Ja juz teraz to odczuwam. Nasz dom zaczelismy remontowaac 4 lata temu i nasza wizja jego urzadzenia byla zupelnie rozna od aktualnej. A co za tym idzie, co chwile cos musimy zmieniac, poprawiac. Kuchnia tez miala wygladac inaczej, dlatego teraz przerabiamy podlaczenie wody, przenosimy dziure przygotowana pod wentylacje. Ciagle cos kujemy, robimy nowe dziury, szukamy w scianach kabli, bo potrzebny nowe gniazdko, albo dodatkowy halogen w scianie. Nie wiem, czy ktokolwiek kto dluzej buduje jest w stanie tego uniknac. A i tak dopiero po zamieszkaniu wyjdzie na jaw cala reszta niedociagniec :evil: . Juz sie boje!!!

Dokładnie tak jak mówisz: bedzie zlew jednokomorowy bo bedzie zmywarka, i własnie myslałam o takiej desce :D a co do terminu kuchni to .....mysle ze bedzie za rok, tylko prosze nie smiej sie ze mnie ze juz urzadzam kuchnie ale musiałam to zrobic zanim mi sciany postawia bo troszke zmieniłam ich układ w kuchni no i dlatego tez zeby potem nie kłuc scian i nie przenosic wszystkiego.

A dlaczego mialabym sie smiac! Tylko jedna rada-jak juz bedziesz pewna swojego projektu, to nie ogladaj juz nic na temat kuchni, bo przez ten czas znajdziesz Z PEWNOSCIA tyle nowych pomyslow, ze jeszcze bedziesz chciala zmienic koncepcje. Moja pierwsza koncepcja, w ogole nie przypominala tego, co wlasnie robi sie u stolarza-miala byc wyspa,plyta grzewcza na przeciwleglej scianie, zlew tuz pod oknem, zadnej wysokiej zabudowy po lewej stronie-tylko niska z blatem i szafki wiszace. Efekt koncowy wyklarowal sie w przeciagu ostatnioch dwoch miesiacy i min. raz w miesiacu cos w nim zmienialam, przestawialam. Ciesze sie ze meble sa juz robione, bo przynajmniej nie moge juz niczego zmienic! :D

A jeszcze takie pytanko-dlaczego zdecydowalas sie usunac ten barek konczacy prawa strone, tak jak w poprzedniej aranzacji. To daloby naprawde duzo blatu. Ale optycznie zmniejsza i sciesnia twoja kuchnie.

Chyba czytasz w moich myslach :D :D wlasnie sie nad tym zastanawiam zeby cos takie dokleic do tych szafek gdzie jest kuchenka, układ scian mi na to pozwoli i bede mogła zrezygnowac ze stołu, tym bardziej ze stól mial byc pod oknem w kuchni a w salonie na tej samej scianie mial byc duzy stół (jadalniany) a to mi jakos nie pasuje.

Mysle ze za jakies 2 tygodnie beda juz sciany parteru wiec bede mogła to sobie "poustawiac" w realu i wtedy zaczne kombinowac, bo tak na papierze to nie zawsze widac wszystkie mozliwosci.

moze cos takiego:

http://images26.fotosik.pl/25/32595482d2e963c6.jpg

Dziewczyny święta prawda z tym,że błędów nie da sie uniknąć, ale każda z nas myśli i myśli jak to wszystko poustawiać, żeby było funkcjonalnie no i ładnie.

Ja swoją kuchnię (układ) zmieniałam już kilka razy,Zarzekałam się, że otwartej nigdy w życiu a jak weszłam na budowę i panowie mieli murować ściankę między kuchnią i salonem to się wprost zakochałam w tej wielkiej przestrzeni i nie pozwoliłam już tej ścianki postawić...U mnie będzie półwysep i zlew pod oknem.

Aleks zgadzam się z Mirką, że projekt z innego forum jest najlepszy. Faktycznie nie masz łatwo z tym rozkładem!Według mnie ważne jest żeby zlewozmywak był blisko kuchenki - tak jest wygodnie przy przygotowywaniu posiłków.

Pozdrawiam

Witam serdecznie wszystkich murujących!

Jestem właśnie na etapie planowania kuchni i dostaję juz powoli na głowę, bo sama nie wiem czego chcę. Pewnie przez to, że jestem w 6 miesiącu ciąży....

Bądź co bądź mam do wykorzystania 4x4m z dwoma oknami i drzwiami wejściowymi, bo zamknięcia kuchni na resztę mieszkania jestem już pewna.

Na podłogę i ściany nad blatami szary marmur i to też raczej przesądzone z róźnych względów .

Nie wiem co dalej, bo podoba mi się i lekko rustykalny styl (ale taki trochę złamany nowoczesnością).

Niby kośc słoniowa jest fajna, ale wenge też mi się podoba. Do tego wenge chyba lepiej pasuje do szarego granitu.

Pomóżcie plisssss!