Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj !

Napisz coś więcej o Twoich wymaganiach co do kuchni ...

- czy jest otwarta na salon?, jeśli tak, możesz dobrać kolor mebli w kuchni pod kolor mebli w salonie

- jaki lubisz styl ? nowoczesny? prowansalski? wiejski? inny?

wybór stylu dla całego domu pomoże Ci wybrać kolor szafek do kuchni

- czy masz spiżarkę, lub inne miejsce gdzie możesz przechowywać część rzeczy kuchennych? jeśli nie masz spiżarki, to warto zagospodarować każdą przestrzeć w kuchni, pamiętając o tym, że nie można też jej zagracić

- czy chcesz zrobić kuchnię prostą ponadczasową- na wiele lat, czy sezonową?

(jeśli nie sezonową to wybieraj porste linie, bez udziwnień, najlepiej szafki wiszące w jednej linii i kolorze, nie zakładaj tego "daszku" na szafki wiszące)

- jeśli nie lubisz sprzątać to wybieraj powierzchnie zamkniętę, z małą ilością otwartych półeczek

:)

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie pasuje mi tu kilka rzeczy:

- brak miejsca miedzy kuchenka a zlewem - bedzie Ci bardzo niewygodnie, szczególnie jak bedziesz chciala coś umyć w zlewie, a na kuchence bedą staly bulgocace gary, poza tym nie ma miejsca na zestawienie czegokolwiek z kuchenki na prawo

- w miejscu kuchenki wstawiłabym zlew i ew. zmywarkę a kuchenkę na prostopadłej ścianie - wg mnie narozna kuchenka lub zlew są mniej wygodne, a poza tym uzyskałabyś miejsce miedzy kuchenka a zlewem

- zgodnie z zasadami trójkąta w kuchni kolejnośc powinna być taka lodówka-blat-zlew-blat- kuchenka - u Ciebie tego nie ma

- przesunięcie gazu o 2 metry nie jest problemem, to zamo dot. wody i kanalizacji

- okap - musisz mięć wyciąg? nie wystarczy pochłaniacz? wtedy zabudowałabyś go w szafce i nie nie byloby problemu z podłączeniem do komina

- gorne szafki - zdecydowanie zrobiłabym wszystkie jednej wyskości (92 cm to super pomysł) bez żadnych półeczek - wydaje mi się że wprowadzają one niepotrzebny balagan w tej małej kuchni. Część szfek rzeczywiście można przeszklić, aby wyglądały lżej

pozdrawiam

uklad byl najlepszy na samym poczatku, w tak malej kuchni szafki kuchenne na roznych wysokosci to porazka. Uwazam, ze kuchnia powinna byc jak najprostsza. Mozesz zamiast bajeranckiego okapu dac pochlaniacz i schowac go w szafce, wtedy zyskasz jeszcze odrobine miejsca. Wszystkie szafki dalabym jednej wysokosci a zeby troche urozmaicic dalabym reling i wystarczy. Pomysl sobie, ze obok tej kuchni bedzie stol, kanapy, szafki, kwiatki, zaslony, i inne pierdoly. KAzda w jakims kolorze, a do tego te przkombinowane szafki...powstanie chaos.

To samo dotyczy kolorów szafek, na 5m2najlepiej zeby byl tylko jeden kolor szafek, przeciez dojedzie jeszcze kolor blatu i kafelków, a takze sciany. CO za duzo to niezdrowo.

Witaj !

Napisz coś więcej o Twoich wymaganiach co do kuchni ...

- czy jest otwarta na salon?, jeśli tak, możesz dobrać kolor mebli w kuchni pod kolor mebli w salonie

Nie. Kuchnia jest zamknięta i nie ma nic wspolnego z pozostałymi pomieszczeniami.

- jaki lubisz styl ? nowoczesny? prowansalski? wiejski? inny?

wybór stylu dla całego domu pomoże Ci wybrać kolor szafek do kuchni

Styl nowoczesny, ale taki, który nie będzie przypominał kanciaste laboratorium. Klasyczne z nutką nowoczesności.

- czy masz spiżarkę, lub inne miejsce gdzie możesz przechowywać część rzeczy kuchennych? jeśli nie masz spiżarki, to warto zagospodarować każdą przestrzeć w kuchni, pamiętając o tym, że nie można też jej zagracić

Nie mam przy kuchni spiżarki. Mam ją w suterenach. Ja zajmuję pięterko bliźniaka.

- czy chcesz zrobić kuchnię prostą ponadczasową- na wiele lat, czy sezonową?

Na jak najwięcej lat.

uklad byl najlepszy na samym poczatku, w tak malej kuchni szafki kuchenne na roznych wysokosci to porazka. Uwazam, ze kuchnia powinna byc jak najprostsza. Mozesz zamiast bajeranckiego okapu dac pochlaniacz i schowac go w szafce, wtedy zyskasz jeszcze odrobine miejsca. Wszystkie szafki dalabym jednej wysokosci a zeby troche urozmaicic dalabym reling i wystarczy. Pomysl sobie, ze obok tej kuchni bedzie stol, kanapy, szafki, kwiatki, zaslony, i inne pierdoly. KAzda w jakims kolorze, a do tego te przkombinowane szafki...powstanie chaos.

To samo dotyczy kolorów szafek, na 5m2najlepiej zeby byl tylko jeden kolor szafek, przeciez dojedzie jeszcze kolor blatu i kafelków, a takze sciany. CO za duzo to niezdrowo.

Jak juz pisałam kuchnia zamknięta z wszystkich stron. Jedyny wystrój to kwiatki i roleta w oknie. Blat biały kamień, kafelków nie ma - szyba.

A teraz ostatnia wypocinka:

http://img508.imageshack.us/img508/1112/zmienionakuchenkaiils7.jpg

http://img508.imageshack.us/img508/4653/zmienionakuchenkaiiixo5.jpg

Czekam na komentarze :D

Moim zdaniem ok-to mała kuchnia i trzeba dobrze zagospodarowac każdy kawałek ścianki. Szafki oczywiście powinny byc równe. W ostatniej wypocince udało się stowrzyć pełna a przy tym l e k k ą kompozycję a to najważniejsze...

Może jednak przemyślisz jasne meble?-powiekszą optycznie przestrzeń ?

Zgadzam się z poprzednikami ten projekt zdecydowanie jest najlepszy.

Bardzo mi się podoba :D

Z propozycji kolorystycznych jakie pokazałaś wybrałabym dąb bielony, ale blaty i ściany zostawiłabym takie jak na ostatniej propozycji, może wklej coś takiego to zobaczymy :)

miedzy szafkami wrzucila troche koloru, np. cienki pasek dekoru w kolorze butelkowej zieleni..?

Między szafkami w tak małej kuchni pewnie i tak się będzie dużo działo :wink:

Tak się zastanawiam nad tymi przeszkleniami w kontekście tego,że potrzebujesz dużo miejsca. Często szafki z przeszkleniami wymuszają, w związku z tym, że widoczna jest zawartość, zachowanie pewnego ładu, stają się takimi "witrynkami". Natomiast zapakowane "normalnym bałaganem", zamiast nadawać lekkości, mogą sprawiać odwrotne wrażenie. Na projekcie to wygląda fajnie,lekko - w rzeczywistości efekt jest odwrotny. Albo masz mniej szafek, które możesz swobodnie zapakować

Moim zdaniem, jako byłego użytkownika małej kuchni, lepiej wtedy zastosować jasne fronty "zlewające" się ze ścianą i blatem, ale pełne - nie widać zawartości

Jeżeli jednak zdecydowałabyś się mimo wszystko na przeszklenia to zrobiłabym, o ile to możliwe jednakowe tzn. jeżeli w ramkach aluminiowych (mnie te podobają się bardziej) to wszystkie w ramkach aluminiowych, jeżeli ramki drewniane, to wszystkie drewniane.

A i jeszcze jedna rzecz, już nie do projektu, tylko na później,mam nadzieję,że się przyda. :) Zwykle w szafkach, chodzi mi o wiszące, są duże przerwy między półkami (żeby weszły wysokie rzeczy) i warto, chociaż w niektórych dołożyć dodatkową półkę

Teraz zdecydowanie lepiej, gratujluję :)

chociaż ciagle jest jakiś taki bałagan w tych górnych szafkach

może lepiej zrezygnować z tych poziomych szafek?

poza tym te pionowe przeszkole szafki chyba powinny miec jednakową szerokość, jesli się nie da, to może rzeczywiście zrobić przeszkloną szafke srodkową

co do kolorów to myslę, że możnaby spróbować zrobić dolne szafki takie jak na ostatnim projekcie, a górne np w kolorze wanilii - na pewno wyglada to dobrze a przy okazji jest "lżejsze" w odbiorze

pozdrawiam

A może zamiast 3 szafek w ciągu nad zlewem obok lodówki dać 2 , np. takie jak w środku?

Pociągnęłabym do końca na tej ścianie takie szafki jak nad lodówką, a niżej dałabym ciut wyższe (tak, żeby półeczkę, tę poniżej, zakrywały drzwiczki)

Nie wiem czy z racji zapotrzebowania na szafki zamiast zakończenia szafek wiszących w postaci półek nie zrobiłabym po prostu szafki. Wtedy po obu stronach pochłaniacza byłyby takie same szafki

Jeżeli nie ma takiej możliwości w meblach, które chcesz zamówić, to zrobiłabym tam dwie szafki już bez powtarzania tej nad lodówką

Wydaje mi się, ze skoro kuchnia jest niewielka, tym bardziej należy dążyć do uproszczenia całości

• 2 weeks później...

Witam

Przesunęłam już okno w kuchniw projekcie tak że jest na równi z kominkiem .

Teraz mam dylemat ciągły dotyczący ustawienia stołu jadalnego. Nie chciałąm okna bliżej salonu ponieważ boję się nieustawności salonu. Nie mam konkretnej wizji. Dezycja o przesunięciu okna jest już zatwierdzona .Chyba zrobię kuchnię w kształacie C.

Czekam jeszcze na wasze nowe propozycje.

Witam,

postanowiłam sama zaprojektować mieszkanie. Robie wizualizacje, ale potrzebuję spojrzenia z boku. Brakuje mi też pomysłów.

Szafki będą z malowanego mdfu. Tutaj kolor kawy z mlekiem, bo na wizualizacji wyszła wanilia. Blat ciemny, natomiast kafle na ścianie to przykład. Wielkościowo będą takie, ale koloru jeszcze nie wybrałam.

Widok z mieszkania sąsiadów ;o)

(usunęłam zdjęcie)

To szare po lewej stronie to piony wentylacyjne. Zabierają trochę przestrzeni. Nie mam pojęcia jak je zagospodarować... Zakładając zabudowę górną o równej głębokości, mogę tam powiesić szafki w których półki będą miały 10 cm maksymalnie!

Jak myślicie, szafkę nad lodówką zrobić o głębokości pozostałych szafek, czy o głębokości lodówki? Jak lepiej się sprawdzi?

i drugie ujęcie kuchni. z przedpokoju tym razem ;o) (oczywiście mleczne szyby):

(usunęłam zdjęcie)

kolejne wątpliwości.

1. jak zakończyć część kuchenną? wyższym barkiem? ścianką? zaraz za ciągiem kuchennym chciałabym postawić stół i chciałabym jakoś oddzielić te dwie strefy.

i jeszcze widok na kuchnię z naszego pokoju

(usunęłam zdjęcie)

i jeszcze druga wersja kolorystyczna:

(usunęłam zdjęcie)

ze wzgledu na koszt wykonania pożegnałam się ze szkłem w aluminowej ramie ;o)

martwie sie tylko, czy sie z tego aneksu nie zrobi ciemna jama, więc jeszcze wersja z jasna podłogą:

(usunęłam zdjęcie)

jeszcze chcę zrobić podłogę w karo i podłogę w szachownicę, ale wczoraj wymiękłam o północy.

wciąż nie mam pomysłu na ścianę z pionami i na zakończenie aneksu od strony pokoju...