Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A gdyby tak wejście do kuchni obudować drewnianymi stemplami?

http://www.meble.pl/gfx/pl/produkty/4103_1792_1a.jpg

i na jednym z nich osadzić ten barek? Myślę że wyglądałby o wiele lepiej niż z rurą.

Ten sposób znalazłam na stronie pracowni stolarskiej Romana Roga z Kalwarii:

http://www.meble.pl/pl/26,60/60/strona2,0,0/meble1792.html

Bardzo ładne :p Zwlaszcza te dwie szubienice na wejściu.

Sama już nazwa "pracownia stolarska z Kalwarii" zapowiada tandete estetyczną.

Czegoś tak badziewnego dawno nie pokazywali we Wnętrzach.

Tfurcy obu prezentowanych wnętrz mentalnie pozostali w epoce głębokiego PRL-u.

el-ka

Twoje określenie "rustykalna kuchnia" jest tutaj niezwykle łaskawe i kurtuazyjne :D, cudzysłów więc zastosowałaś słusznie niezbędny .

To nie ma nic wspolnego z rustykiem .

Jest to najgorsze wydanie niemieckiego knota wzorniczego z lat 70', stylizowanego na szwabskiej kuchni mieszczanskiej, gdzie kazdy wspolczesny element pasuje jak świni siodło.

Moze sie to oczywiscie komuś podobać , ale generalnie takie wnętrze, to jeden, wielki obciach.

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stara polska, drewniana architektura, też wg ciebie jest "badziewna"? :o

Wszak bazowała, jak to wyrażasz w swoim agresywnym języku, na "szubienicach":

http://homepage.mac.com/rogaleo/robercin/PhotoAlbum19.html

http://homepage.mac.com/rogaleo/.cv/rogaleo/Sites/.Pictures/Photo%20Album%20Pictures/2005-10-28%2012.35.33%20-0700/Image-0A331A1547E911DA.jpg-thumb_269_202.jpg

http://homepage.mac.com/rogaleo/.cv/rogaleo/Sites/.Pictures/Photo%20Album%20Pictures/2005-10-28%2012.35.33%20-0700/Image-0A33342247E911DA.jpg-thumb_269_202.jpg

Jedno jest pewne: komuś tak zadufanemu w sobie i ograniczonemu w hołdowaniu tylko swojemu stylowi, nie powierzyłabym zlecenia żadnego projektu :evil:

http://homepage.mac.com/rogaleo/robercin/PhotoAlbum19.html

http://homepage.mac.com/rogaleo/.cv/rogaleo/Sites/.Pictures/Photo%20Album%20Pictures/2005-10-28%2012.35.33%20-0700/Image-0A331A1547E911DA.jpg-thumb_269_202.jpg

http://homepage.mac.com/rogaleo/.cv/rogaleo/Sites/.Pictures/Photo%20Album%20Pictures/2005-10-28%2012.35.33%20-0700/Image-0A33342247E911DA.jpg-thumb_269_202.jpg

Jedno jest pewne: komuś tak zadufanemu w sobie i ograniczonemu w hołdowaniu tylko swojemu stylowi, nie powierzyłabym zlecenia żadnego projektu :evil:

Rzeczwiscie :lol: , fiu fiu fiu, bardzo lane porownanie. :lol: :lol: :lol: :lol:

Ps. ale fakt faktem , ze kat by sie cieszyl z takiej wysokiej platformy. :lol:

Ale sie naprężyłaś :p

Zanim znowu napiszesz coś tak dennie głupiego, zastanow sie najpierw i pomyśl albo poczytaj ze zrozumieniem.

Nie chce mi sie nawet tlumaczyc , bo z pewnoscia do ciebie to nie trafi.

Te zdjecia jako argumenty mozesz sobie w buty wsadzic, maja sie bowiem tak do tej badziewnej kuchni jak piesc do nosa.

Nadymasz sie zbytecznie i wyciagasz infantylne wnioski na poziomie histerycznej mimi.

Polska architektura drewniana jest logiczna a w twojej Kalawrii jakiejkolwiek logiki nie ma, stad moja zlosliwa uwaga.

Widac lubisz "falbanki" do gumiaków :D

Co do hołdowania jakiemuś stylowi, też trafilaś jak kula w plot. Nie mam takiego a od ludzi twojego pokroju, nikt rozsadny i tak zlecen nie przyjmuje.

:D :D

Nie sądziłam, że należysz do TWA, którego wciąż dręczy mania prześladowcza związana z Mimi. Póki co, miano Najlepszego Doradcy jakoś ci się nie sprawdza. Najlepszy wg mnie, jesteś w dogryzaniu. Ale to twój problem.

A nasz dom rośnie i nie budujemy go własnymi rękami, więc mam nadzieję, że twoje stwierdzenie o mnie "ludzie twojego pokroju" nie jest obraźliwe...

No widzisz, jak ty mało wiesz :D

A wracając do tematu.

Projekt kuchni zrobiony jet przez kogoś , komu wydaje sie , ze wszelkie udziwnienia beda ciekawe. Oprócz poprawnego schematu funkcjonalnego ciągu technologicznego nie ma tam nic co by wybiegało poza tandetnę i "wsiową" /w najgorszym tego słowa znaczeniu/ sztampe.

Chromowane rurki potrzebne jak zęby w tyłku - juz wspomniano.

Półeczki nad barkiem i oknem to przykład totalnego bezguscia - po co? Zeby było ładnie czy zeby kurz zbierać, a moze na doniczki z paprotkami ? :D

Bardzo frapuje mnie tez rozna wysokość szafek wiszacych, zwlaszcza tych naroznych. Ciekawe co artysta miał na myśli.

Z pewnoscia artysta nigdy nie widział szwabskiego oryginału a jego pseudonowoczesna stylizacja nie poparta jest nawet odrobiną wiedzy plastycznej.

Całkowicie trzasnięte proporcje klamotów jakie wstawił i brak jakiejkolwiek kompozycji powodują, ze całosc sprawia wrazenie jakby ktos probował ułożyc puzle ale klockami nie z tego zestawu.

Sciana okienna - horror. Czyżby klocki nie pasowaly do wymiarów pomieszczenia , czy zabrakło inwencji? Z prawej strony szafki do brzegu okna z drugiej dziura.

Ale co tam, plytki scienne jak to robili kiedyś w Bawarii pewnie sobie Pani plastikową listewka, od góry przesłoni :p

Deseczka nad pochłaniaczem. Kolejny przyklad bezmyślnosci.

A moze jesli juz tak stylizujemy to lepiej byloby dac okap zabudowany.

Byloby logiczniej.

Zaokrąglony barek :p

Po pierwsze w tej stylistyce barek, to pomysł z naszej epoki a po drugie, czyżby projektant po raz pierwszy pomyslał o naszym zdrowiu i bezpieczeństwie w kuchni ? :p

Po co silić sie na wrazenie lekkości, skoro meble sa w charkterze cieżkie i masywne a stosowanie ich taki charakter własnie powinno mieć.

I jeszcze krótko o "szubienicach".

Słupy z zastrzałem, to elementy konstrukcji i jesli stosuje sie je w celach scenograficznych musza miec one swoje uzasadnienie we wnetrzu np udawać , ze tak wynika z konstrukcji architektonicznej a nie są jedynie przypadkowym ozdobnikiem.

Kazde stylizowane wnetrze jest zwyczajnie - trudne i wymaga sporo umiejetnosci, zeby zachować własciwe proporcje pomiedzy tym co moze byc nowoczesne a tym co jest wystylizowane na stare.

W tej kuchni trudno powiedzieć , czy jest ona nowoczesna czy tylko tymaczasowo, po partyzancku, Adam Slodowy zaadaptował stare meble na potrzeby domu.

Blat jesli bedzie tutaj tej grubości i z laminatu lub polerowanego kamienia dopełni obraz marności i podkresli calkowitą indolencję twórcy.

Brak logiki w plastyce wnetrz zawsze jest smieszny i kiczowaty.

Ogólnie : to wnetrze ma tyle wspolnego z rustykiem (czy jakimkolwiek stylem) , co ja z kurtuazją.

• 1 month później...
Witam wszystkich sympatycznych forumowiczów:) Mamy małą kuchnię, którą będziemy wykańczać. Szukamy inspiracji, mile widziane zdjęcia:) Zależy nam na tym, żeby zachować maksymalnie dużo przestrzeni, planujemy podzielić na część kuchenno-gotowalną i jadalną. Dziękujemy za porady:) Pozdrawiamy!

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Mam nadzieję, że tytuł jest jasny :lol: Zastanawiam się ile ścian zabudować: 2 czy 3 (o ile z tą trzecią w ogóle da się coś zrobić :( ).

Wklejam plan kuchni http://www.archipelag.pl/projekty-domow/lukrecja/rzuty.html?ProjectMirror=1

Nie chciałam mieć otawrtej kuchni na salon, więc zrobiłam ścianę, żeby mieć więcej miejsca na szafki, itd. Moje ale...

1. Nie pomyślałam, że tam są drzwi do spiżarni, więc nie wiem czy można tam cokolwiek wstawić

2. Czy przy takim metrażu kuchni (9,5 m2) nie wystarczy kształt L?

3. Stawiając ścianę pomiędzy kuchnią a salonem popełniłam błąd, bo można było zrobić cieniutką ściankę i od strony kuchni byłaby duża wnęka na szafki, a tak to d...blada :lol:

Jak to jest z tym miejscem w kuchni. Mając spiżarnię i jadalnię, trzeba faktycznie dużo szafek??? Ale co, zostawię gołą ścianę??? :o

Pomóżcie :D

BasiaW - zamurowałam ścianę pomiędzy kuchnią a salonem, bo nie chciałam kuchni otwartej. Faktycznie żle się wyraziłam w punkcie 1 (użyłam skrótu myślowego i jeszcze bardziej namieszałam). Chodzi mi o to, że tak jak na projekcie, z kuchni wchodzi się do spiżarki i jeżeli na tej zamurowanej ścianie wstawię ciąg szafek, to boję się, że utrudnię wejście d spiżarki i duża kuchnia zamiast wygodna, zrobi się po prostu mało komfortowa.

Mój problem jest taki. Czy w ogóle coś robić z tą ścianą? Czy wstawiać tam szafki? A jeżeli nie, to co, ma być pusta? :o A może wystarczy kształt L? Sama nie wiem...

Robert Kielce - otwarta kuchnia jest dla mnie niepraktyczna. Tam są schody (zabiegowe) + kominek, więc widoki na salon żadne :D

Pomyślałam jeszcze, że mogłabym zrobić niską ściankę od strony jadalni, z tym, że wejście do kuchni nie byłoby zaraz od kominka tylko od tej drugiej i wtedy szafki na ścianie pomiędzy kuchnią a salonem stanowiłyby całość z tą niską ścianką. Nie wiem tylko czy tych ścianek nie byłoby za dużo, bo tym samym praktycznie zamknęłabym całą kuchnię a nie o to mi na początku chodziło :(

Czuję, że się nieźle wkopałam :(