Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Netko, żebyśmy się dobrze zrozumiały - zamurowałaś tę scianę przy której na projekcie nasz lodówkę, znaczy tę ikonkę śnieżynki? Jeśli tak, to czemu problemem ma być tam ustawienie szafek? Przecież lodówka na te 60 cm szerokości, czyli tyle ile blat roboczy.

Ja nie widzę żadnego konfliktu między wchodzeniem do spiżarki i zagospodarowaniem tej ściany, przecież z korytarza wchodzisz albo tu albo tu a nie do spiżarki przez kuchnię, przynajmniej tak to wygląda na projekcie.

Ja bym zostawiła to przejście na przestrzał - znaczy z korytarza do kuchni i w linii prostej do jadalni a dodatkowo postawiła ścianę między kuchnią a jadalnią, no chyba że chcesz mieć ten barek co to go projektant domu narysował.

Zagospodarowałabym tę ścianę od strony salonu i w literę L tam gdzie na projekcie jest płyta i zlew a przy ścianie od jadalni postawiłabym stolik i z 2 taborety, bo są takie prace w kuchni, przy których można posiedzieć - np. krojenie sałatki, albo zwyczajnie chce się na chwilę przysiąść i nie zawsze wygodnie jest przemieszczać się nawet do najbliższej jadalni.

pozdrawiam

Basia

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli ściana pomiędzy salonem, a kuchnią jest na wysokości drzwi do spiżarni to nie wyobrażam sobie na niej szafek.

Teraz musisz sama wybrać - albo ten barek pomiędzy kuchnią i jadalanią zostaje (barek może być z szafkami otwieranymi od strony jadalni), albo murujesz ścianką i masz większą powierzchnię na szafki (tak jak radzili wcześniej), jeszcze jedno wyjście to przeniesienie drzwi do spiżarni (tak aby wejście było bezpośrednio z kuchni)

Basiaw - czytam twoje sugestie już od 10 min :D i myslę sobie, że skoro ty nie widzisz problemu, to ja chyba za bardzo komplikuję. Problem jest taki, że zamurowałam tę ściankę (na której jest śnieżynka :D ) do tej linii widocznej na projekcie i wg mnie tam jakiekolwiek szafki zablokują mi przejście pomiędzy wejściem do kuchni od salonu a wejściem z kuchni do spiżarni. Zamiast pomyśleć i zrobić jakąś cienką ściankę z cegły, to ponieważ zostało nam pustaków, zrobilismy grubą ścianę :(

mikita - jest niestety tak jak mówisz. Ściana jest mniej więcej na wysokości wejścia do spiżarni (tzn. jest tam 10 cm wnęka prawie na całej długości, bo tak wyszło z szerokości pustaka ). Ale szafki i tak tam wg mnie nie wejdą.

A z tym przeniesieniem drzwi do spiżarni to nie bardzo rozumiem? Co ja na tym zyskam?

Basiaw - czytam twoje sugestie już od 10 min :D i myslę sobie, że skoro ty nie widzisz problemu, to ja chyba za bardzo komplikuję. Problem jest taki, że zamurowałam tę ściankę (na której jest śnieżynka :D ) do tej linii widocznej na projekcie i wg mnie tam jakiekolwiek szafki zablokują mi przejście pomiędzy wejściem do kuchni od salonu a wejściem z kuchni do spiżarni. Zamiast pomyśleć i zrobić jakąś cienką ściankę z cegły, to ponieważ zostało nam pustaków, zrobilismy grubą ścianę :(

Hmmm ... czy wy postawiliście mur 60 cm????? Jeśli nie i jeśli postawiliście na linii z framugą drzwi kuchennych po lewej stronie, to musiała wam powstać wnęka od strony schodów, np. na regały z książkami.

Macie już tynki? Jesli nie to może rozbierzcie tę ścianę? Ja wiem, że to koszt - raz zmarnowane pustaki, dwa - trzeba kupić cegłę albo lepiej cienki beton komórkowy, ale to przecież nikły koszt przy całości budowy domu a rzecz bardzo istotna dla codziennego funkcjonowania.

pozdrawiam

Basia

Bo wtedy mogłabyś powiększyć spiżarnię (jaką ona wogóle ma szerokość?) na długość, a wejście z kuchni zrbić bliżej okna. Wtedy miałabyś dużo większą literę L, na ścianach salon-spiżarnia

Ale gdzie wtedy wejście do kuchni? Bo jeśli litera L na ścianie spiżarnia-salon, to musiałaby zamurować to obecne wejście od korytarza...

Bardzo dziękuję za zainteresowanie i wszelkie wskazówki

Zamurowanie obecnego wejścia od kuchni do spiżarni wg nie jest dobrym pomysłem. Zgadzam się , że powiększyło by to wielkość spiżarni (1.91m2), ale wtedy musiałabym z zakupami latać do kuchni przez salon.

Grubość ściany pomiędzy salonem a kuchnią to 30 cm (myślałam, że więcej, ale dopytałam mężą :oops: ). Pomyślałam też o wyburzeniu, ale nie wiem czy zyskam dużo, chociaż nie wiem czy nie jest to najlepsze rozwiązanie.

W ogóle muszę sprowadzić jakiegoś stolarza, który popatrzy na to krytycznym okiem. Za późno się za to wszystko zabrałam, bo mamy już tynki i całą instalację :( :oops:

To ja mam jeszcze inny pomysł. Skoro ściana ciałem się stała i to jeszcze ciałem z tynkiem, to już rozwalanie jej stało się bardziej kłopotliwe, trzeba kombinować inaczej.

Może pomyśl a przesunięciu przejścia do jadalni bardziej w prawo, tak w miejscu środkowego krzesełka przy barku? Wtedy mogłabyś spokojnie dociągnąć do końca zabudowę ściany na ścianie z oknem i jednak zrobić zabudowę na ścianie od salonu, tyle że kawałek od wejścia do kuchni z korytarza, żeby się nie obijać o szafki.

Gdzie będzie stała lodówka? Zostawiliście taką wnękę na lodówkę w tym miejscu gdzie jest zaznaczona w projekcie czy przenosicie ją gdzie indziej?

pozdrawiam

Basia

Pomyślałam jeszcze, że mogłabym zrobić niską ściankę od strony jadalni, z tym, że wejście do kuchni nie byłoby zaraz od kominka tylko od tej drugiej i wtedy szafki na ścianie pomiędzy kuchnią a salonem stanowiłyby całość z tą niską ścianką. Nie wiem tylko czy tych ścianek nie byłoby za dużo, bo tym samym praktycznie zamknęłabym całą kuchnię a nie o to mi na początku chodziło :(

Czuję, że się nieźle wkopałam :(

Właśnie o tym wcześniej pisalam, ale chyba nie wyraziłam się zbyt jasno. Bo o tym myślisz prawda?

Tak, to jedna z możlwości, z tym, że pomyślałam, żeby ten barek na projekcie po prostu przenieść w ten róg od salonu a nie robić całej ściany, bo wtedy nie bedę miała widoku na jadalnię. Co sądzisz?

Co do lodówki, dobre pytanie. Nie wiem :cry: Wnęki takiej jak na projekcie nie ma.

OK, rozumiem, że latanie z zakupami przez salon może się średnio podobać.:) Ale nijak nie rozumiem Towich wyliczeń ściana - 30cm, wnęka - 10 cm to razem 40cm, to jak tam zmieściła się lodówka?

Dlatego pytałam wyżej czy z kolei od strony salonu, za schodami powstała wnęka na jakis płytki regał, bo inaczej też mi się to wszystko nie zgadza...

Ja chyba nie umiem czytać projektów, bo dla mnie pomiędzy salonem a kuchnią na projekcie jest cienka ścianka działowa a potem w kuchni przy lodówce blat roboczy i całość musi mieć te 60 cm...

pozdrawiam

Basia

Pomyślałam jeszcze, że mogłabym zrobić niską ściankę od strony jadalni, z tym, że wejście do kuchni nie byłoby zaraz od kominka tylko od tej drugiej i wtedy szafki na ścianie pomiędzy kuchnią a salonem stanowiłyby całość z tą niską ścianką. Nie wiem tylko czy tych ścianek nie byłoby za dużo, bo tym samym praktycznie zamknęłabym całą kuchnię a nie o to mi na początku chodziło :(

Czuję, że się nieźle wkopałam :(

Właśnie o tym wcześniej pisalam, ale chyba nie wyraziłam się zbyt jasno. Bo o tym myślisz prawda?

Tak, to jedna z możlwości, z tym, że pomyślałam, żeby ten barek na projekcie po prostu przenieść w ten róg od salonu a nie robić całej ściany, bo wtedy nie bedę miała widoku na jadalnię. Co sądzisz?

Co do lodówki, dobre pytanie. Nie wiem :cry: Wnęki takiej jak na projekcie nie ma.

Net-ka Ty odpowiadasz sama sobie:) Widać, że Cię ta kuchnia nieźle zakręciła:)

Cos nabroiliście z tym projektem albo wasz wykonawca...

W projekcie wyraźnie jest wnęka przy kominie na lodówkę i na ciąg zabudowy w stronę wejścia od korytarza.

Mam mieszane uczucia co z tą ścianką od strony salonu... na rzucie jak dla mnie to tam jest cienka ściana, ale może coś innego wynikało z przekrojów pionowych?

Skoro wnęka na lodówkę zniknęła to musisz wybrać miejsce dla niej, po prawdzie to juz powinno być wybrane, skoro masz elektrykę to chyba planowałaś gdzie ją podłączysz?

Ja bym się nie obawiała, że kuchnia zrobi się zamknięta - skoro będzie w niej dwoje drzwi na przeciwleglych ścianach, to trudno mówić o zamknięciu, z resztą od strony jadalni nie trzeba wstawiać drzwi.

Oczywiście jeśli lubisz barki to taki od strony kominka może być.

pozdrawiam

Basia

BasiaW - teraz dopiero widzę, że mało uważnie przeanalizowałam ten projekt :cry: , tak najoględniej mówiąc :cry: Wykonawca mnie pytał czy murujemy ściankę, pokazując mi pustaki (bo nam zostały) a ja głupia powiedziałam, że tak, nie zdawając sobie sprawy, że to musi byc cienka ścianka i że tam jest WNĘKA. On też mi o tym nie powiedział. Mógł mi przecież zasugerować, że taka właśnie jest na projekcie i że nie zmieszczę tam żadnych mebli ani lodówki.

No nic, bede musiała pogadać z wykonawcą czy da się coś zrobić i poproszę stolarza o wizytę na budowie.

Alez jestem na siebie wściekła. Praca, dziecko i do tego budowa...

Pobawiłam się miarką na tej stronie, chyba faktycznie coś namieszaliście:( A tak byłaby fajna wnęka na lodówkę, zabudowę w słupku i jakieś cargo:(

Poza tym teraz to masz kuchnię 8m2, według mnie spokojnie się pomieścisz, ale luzu nie będzie. A co do spiżarni to masz szeroką na 1m? Ja miałam kiedyś szeroką na 1,4 i to było akurat - półki na 60cm i 80 cm luzu pomiędzy nimi, a ścianą. To 80 cm to było minimum, aby spokojnie wszystko z głębi półek powyciągać, Możesz też zrobić półki na wprost drzwi.