Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem facetem i dla mnie względy wizualne maja bardzo duże znaczenie ale górę biorą funkcjonalne. Zresztą jedno drugiemu nie zaprzecza.

Widzę co jest teraz trendy a co passe. I dziwię się. Wyspy i półwyspy to bardzo fajne rozwiązania ale czy naprawdę uważasz, że fajnie siedzi się na hokerze przy którym smażysz schabowe albo rybkę na obiad? I szumi wyciag bo chyba zamierzasz go używać ? Estetyczne, przyjemne, czy jak ?. Modnie ale tylko tyle. Przy takim usytuowaniu płyty grzejnej okap musi być sporo większy i bardzo wydajny a i tak dużo więcej zapachów i oparów przedostaje się na zewnątrz na skutek ruchu powietrza w każdym kierunku. Jeśli już musi być ta nieszczęsna nadstawka (wiem, że się narażam wielbicielom takowych) to pozostaw przy niej spory blat roboczy a wtedy i siedzenie w tej części kuchni może być przyjemne.

Inna sprawa, że korzystając z relatywnie dużej ilości zabudowy wysokiej typu słupki zrezygnowałbym z szafek wiszących.

darek

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanowiłabym się wogóle nad rozwiązeniem dotyczącym tego półwyspu - z tyłu, za nim są jeszcze szafki? Dla mnie ten półwysep jest tam wciśnięty trochę "na siłę". Chcesz biegać dookoła, żeby coś z tamtych szafek wyciągnąć? Tym półwyspem budujesz przeszkodę. Generalnie wyspy i półwyspy to tylko dodatkowy blat roboczy - przede wszystkim powinno się to tak rozpatrywać.

Pozdrawiam

ja bym też zrezygnowała z tej wyspy, bo cała kuchnia wygląda na to to zamknięte pomieszczenie, jedna całość.

Wg mnie wyspa to coś jak podzielenie części kuchennej od jadalni czy zupełnie jadalnio-salonu (tak będzie u mnie, ale wyspa to będą tylko szafki z blatem, bez sprzętów AGD)

ja bym tu zrezygnowała z tej wyspy a ciąg szafek i blat dała jako przedłużenie tego co już jest na ścianie z oknem.

Witam- bawiłam się amatorsko Kitchen Draw i mam prośbę :oceńcie który z tych projektów jest dobry i co należało by zmienić żeby było funkcjonalnie.

Ja się zgadzam z przedmówcami, że bieganie do piekarnika czy szafek wokół barku to mało funkcjonalne jest, i w ogóle ten barek mi nie leży.

Nawet jesli w pokoju obok masz duży stół, to pewnie przydałoby sie jakieś miejsce na szybkie sniadanie czy żeby przysiąść jak druga osoba gotuje, ale to lepszy chyba byłby nawet mały stolik z krzesłami, nawet postawiony gdzieś pod ścianą.. A jeśli wkrótce pojawi się dziecko to w ogole chyba lepiej odpuścić sobie ten barek z hokerami, bo albo je na siebie przewróci albo z niego spadnie. Przecież kuchnie robisz na ładnych kilka lat :-)

Masz piekną, dużą kuchnię z oknem, po co ją tak sztucznie dzielić?

Poleć blatem po całych dwu ścianach. W któryms miejscu zostaw kawałek na postawienie stolika - to juz gdzie Ci pasuje, żeby nie był na "drodze przelotowej". Może na przykład zabudowa na tej ścianie co teraz (z lodówką) + cała ściana z oknem (szafki wiszące na prawo od okna), a stolik przy tej ściance między drzwiami, ona teraz jest niewykorzystana. Nie powinien tam przeszkadzać, bo dostęp z kuchi do obydwu drzwi będzie OK. A przecież nie bedziesz wchodziła do kuchni jednymi drzwiami po to tylko, żeby zaraz wyjść drugimi (wtedy by trzeba obejść stolik).

Ewentualnie zabudowa pod oknem i po prawej stronie, a wtedy stolik tam gdzie teraz lodówka. Tylko, że wtdy mniej blatu bedzie.

Też myślałam o jednym ciągu szafek ale całe zycie tak miałam i jest to nudne i nie ma dla mnie klimatu.Z własnego doswiadczenia wiem ze najcześciej siedzi sie w kuchni ( nie mówie o świetach i innych większych imprezach tylko o kawie z przyjaciółką ,-ami) i dlatego chcę właśnie taki półwysep wygospodarować.Zresztą widziałam podobny w takiej samej kuchni i było naprawdę fajnie. Myśllę tez żeby ten blat przy krzesłach był niżej niz roboczy i postawiłabym tam normalne krzesła. Wysokośc moijego blatu roboczego bedize duza gdyz mamy 180 i 200 cm, wiec mozna tam spokojnie dac niżej.Moze faktycznie pomyśle nad piekarnikiem na dole. Do kuchni bede wchodzic najczęsciej z wejścia obok tej wnęki.Przy wejściu obok lodówki jest jadalnia. Napewno wezme pod uwagę kilka waszych wskazówek a co sie potem okaze...Mam jescze 2 tyg-musze napewno ustalic gdzie lodówka,płtya zmywarka i zlew.a reszta potem

To że projekt jest słaby to wiem- nie jestem w końcu żadnym architektem tylko totalnym amatorem :wink: ale spróbować mozna

To że projekt jest słaby to wiem- nie jestem w końcu żadnym architektem tylko totalnym amatorem :wink: ale spróbować mozna

Ta krytyka to chyba raczej po to, żeby Cię zmobilizować :-)

Ty bys chciała usiąść i w pięć minut super projekt. To się trezba nagłowić, nakombinować :-)

Projektu nie robisz tylko po to, żeby było ładnie, ale też funkcjonalnie. Jeśli mało pieczesz - wszystko jedno gdzie będzie piekarnik. Jeśli dużo, to przeciez nie bedziesz latac do niego naokoło stołków i blatów.

Przeszukaj sobie stare wątki o piekarnikach - dużo było opinii, że umieszczony wyżej jest wygodniejszy (lepiej widać zawartość, nie trzeba się schylać).

Sadzać psiapsiułę czy dzieci tuż obok gotujacego się bigosu (ach, te aromaty!) albo pryskającej przy smażeniu ryby to chyba nie jest najlepszy pomysł.

Jeśli koniecznie chcesz mieć wyciąg zwisający z sufitu - OK. Ale jesli tak tylko przy okazji wyszło, to po co? Niepotrezbne przeróbki, nie prościej zrobic kuchenke blisko kanału wentylacyjnego?

Pomyś, co bedzie widać z salonu. Czy lepiej zrobić na wprost estetyczne fronty szafek z kawałlkiem blatu, czy cały ten mętlik z kuchenką i zlewem.

Popracuj jeszcze nad tym projektem, bo pomieszczenie masz naprawdę fajne, z potencjałem.

A lodówka fajnie że przy wejściu z salonu - można szybko po piwo sięgnąć :-)

faktycznie blatem przegradzasz sobie kuchnię, cały czas będziesz musiał go omijać.

Mam też uwagę - pomiędzy zlewozmywakiem a płytą grzejną będzie chociaż kawałek blatu? Jeśli nie - wszystko zestawione z ognia pójdzie na barek (podnosić do góry, dla niskich osób niewygodnie) lub w tył zwrot i na blat koło lodówki. Wyobraź sobie, że stanie za Tobą dziecko, zaplącze się pies...

Kuchnię warto urządzić bezpiecznie, żeby takie niedogodności eliminować a nie piętrzyć.

Ale to jest tylko moje zdanie.

Tak ma być nowoczesna- narazie chodzi mi tylko o ogólny układ agd i mebli- na wybór szafek mam jeszcze duuużo czasu- muszę przede wszystkim ustawić zlew i zmywarkę ( bo hydraulik juz niedługo wchodzi )bo piekarnik elektryczny będzie i płyta raczej tez.Mimo to teraz juz powinnam wiedzieć gdzie one będą.

ja mam podobny układ może coś podpatrzę :) tylko kuchnia 3,50 szer i 2,17 z prawej strony i 2,46 z lewej

na mój gust za dużo szafek wiszących- kuchnia się przez to robi ciasna. Rozumiem, że projekt amatorski i jesteś ograniczona programem. Ta zabudowa ma być nowoczesna?

Obejrzałam Twój dziennik- czekam więc na fotki kuchni -moze masz jakieś wizualizacje to podziel się z nami :D Chętnie poszukam inspiracji

Mi również podbają się kuchnie z wyspą lub jak u ciebie z półwyspem.

Ja bym jednak płytę grzewczą i okap umieściła w ciągu szafek, np. obok piekarnika na rys.1, tak ze względów praktycznych, żeby koś czegoś nie zrzucił na siebie i się nie poparzył. Blat wyspy pozostawiłabym pusty, jako kącik do przygotowywania jedzenia ewentualnie posiedzenia i wypicia małej czarnej.

A może dałoby się ten półwysep zamienić na wyspę, żeby dał się minąć z obu stron, tylko wtedy twoja koncepcja narożnego zlewu pada, to nie takie proste... :-?

Jak to dobrze że ja nie muszę urządzać kuchni, ale wątek chętnie pośledzę, bo ciekawa jestem jaki będzie efekt końcowy.

tą ścianę na której macie lodówkę widzę tak.

http://www.domyzwizja.pl/projekty/wygodny/wersja1/galeria/duze/4.jpg

(obrazek z forum). Ta szafa za wyspa wygląda dziwnie. Za dużo tam się dzieje. Zlewozmywak dalej od płyty.

Najlepiej iść do salonu meblowego, gdzie darmo(nie wiem czy wszędzie) robią projety :)

Informuję zainteresowanych :D , że ściana została wyburzona i powstała wnęka o szer. 140cm. Szkoda, że nie dało się uzyskać wiekszej szerokości, ale i tak jest dobrze. Przy okazji zlikwidowaliśmy wnękę po drugiej stronie ścianki, która komplikowa nam schody (nie można było ich dosunąć do sciany), a teraz wszystko jest OK.

Mąż został pochwalony za dobry pomysł .... :D .

ja mam podobny układ może coś podpatrzę :) tylko kuchnia 3,50 szer i 2,17 z prawej strony i 2,46 z lewej

na mój gust za dużo szafek wiszących- kuchnia się przez to robi ciasna. Rozumiem, że projekt amatorski i jesteś ograniczona programem. Ta zabudowa ma być nowoczesna?

Obejrzałam Twój dziennik- czekam więc na fotki kuchni -moze masz jakieś wizualizacje to podziel się z nami :D Chętnie poszukam inspiracji

wizualizacja wklejona w dzienniku na życzenie :)

wizualizacja wklejona w dzienniku na życzenie

Świetna wizualizacja-mysle ze to może dać początek nowym zmianom w mojej kuchni :D

askaaa o czymś takim myśle tylko lodówka podwójna-inspirująca fotka i przede wszystkim w moich kolorach

Mi również podbają się kuchnie z wyspą lub jak u ciebie z półwyspem.

Ja bym jednak płytę grzewczą i okap umieściła w ciągu szafek, np. obok piekarnika na rys.1, tak ze względów praktycznych, żeby koś czegoś nie zrzucił na siebie i się nie poparzył. Blat wyspy pozostawiłabym pusty, jako kącik do przygotowywania jedzenia ewentualnie posiedzenia i wypicia małej czarnej.

A może dałoby się ten półwysep zamienić na wyspę, żeby dał się minąć z obu stron, tylko wtedy twoja koncepcja narożnego zlewu pada, to nie takie proste...

Jak to dobrze że ja nie muszę urządzać kuchni, ale wątek chętnie pośledzę, bo ciekawa jestem jaki będzie efekt końcowy.

Niestety wyspa siię nie zmieści wtedy byłoby naprawde ciasno