Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moja propozycja jest taka:

od strony wejścia (wersja I - tutaj zlew trochę widać)

1) lodowka 60 cm

2) piekarnik w słupku 60 cm

3) zmywarka 60 cm

4) zlew 60 cm

5) szafka 60 cm

6) kuchenka 100 cm

7) szafka 50 cm

wersja II

1) lodowka 60 cm

2) zmywarka 60 cm

3) zlew 60 cm

4) szafka 90 cm

6) kuchenka z piekarnikem 60 cm

7) szafka 90 cm

8) szafka 30 (np. na wino lub cargo).

Osobiście wybrałabym wersję I - na prawdę wygodne. Masz mnóstwo miejsca, idelane odległości. Może ktoś ten projekt robił pod taką właśnie kuchnię?

:wink:

Można jeszcze zabudowę "zawinąć" w stoliczek, ponieważ jest tam dosyć sporo miejsca.

Myślę jeszcze nad opcją zlewu narożnego, o taki:

http://img98.imageshack.us/img98/4295/zlewnaroznyrl8.jpg

Piszą że szafka pod niego to 90x90 ale chyba nie w kwadracie :roll: ?

Powiedzcie mi jakie wymiary miałby ten ścięty bok (podejście do zlewu)

no i czy jest to poręczne zestawienie ze zmywarką po lewej lub prawej stronie (a raczej po lewej bo tak jest ociekacz zlewu, chyba że są wersje lustrzane takich zlewów).

Zakrzewianka niby fajne te Twoje układy ale kuchenka coś mi za bardzo wyjeżdza do okna, a zwróć uwagę że w kominie jest ciąg wentylacyjny dla okapu, więc nie ładnie będzie ciągnąc go przez całą kuchnię.

tomlolo

a od czego są płyty k/g? można wstawić kuchenkę w narożnik. Pozostaje też kwestia, czy wybierasz wersję max czy min. w kuchni. w Minimalnej zmieścisz się na 300 cm, w max ograniczeń nie ma :lol:

Cały ciąg można oczywiście zawsze odwrocić: lodówka - zlew - kuchenka. Jednak główny blat roboczy (optymalnie 90 cm) dobrze, żeby wypadał między zlewem a kuchenką.

Ja po prostu nie lubię, gdy taka "szafa" jak lodówka była widoczna z pokoju, ale oczywiście to kwestia gustu. (Sama mam kuchnię całkowicie otwartą na pokój dzienny). Bardzo ładnie może wyglądać, gdy cały ciąg "otworzysz" słupkiem w postaci lodówki, a "zamkniesz" słupkiem z piekarnikiem.

Szkoda mi tylko było zastawić okna słupkiem - gdy będzie między nimi coś wysokiego, troszkę to zamknie przestrzeń.

Kuchnia jest tej wielkości

http://img263.imageshack.us/img263/3756/kuchnia1lq4.th.jpg

z tym, że będzie otwarta na jadalnię, ale tylko tyle może być zabudowane "kuchennie"

Taki mam pomysł na tę kuchnię. Piec musi być tam gdzie jest na planie, bo tak idzie komin. jedyne co mnie zastanawia to czy zlew w rogu to jest mądre posunięcie

http://img169.imageshack.us/img169/6853/kuch1qx6.th.jpg http://img169.imageshack.us/img169/1695/kuch2is9.th.jpg

"wyspa" dzieląca ma wyglądać mniej więcej tak :

http://img169.imageshack.us/img169/9119/kuchnienowoczesne17duzewt1.th.jpg

Ładnie zlew wygląda w oknie ,jesli masz taką mozlwośc to przemyśl :wink:

ta wyspa to mogła by się zmienić w półwysep :wink:

ta przerwa koło okna pomiędzy zabudową wysoką a szafką też niezbyt ciekawie wygląda , nie ma mozliwości przeiść z szafkami płynnie tz. bez przerw :wink:

w oknie zlew może i ładnie wygląda, ale już czytałam o rzeczywistości praktycznej - zachlapane okna.

Poza tym u mnie woda musi iść z podgrzewacza przepływowego.

Ja nie mam pomysłu na połączenie tej niskiej szafki pod oknem z wysokimi szafkami jakie chcę mieć na całej ścianie (lodówka będzie niezabudowana w ciągu tych safek, jest wysoka na 190 cm)

Zastanawiałam się też nad takim rozwiązaniem :

szafki od ścianą (tam piec, zmywarka zlew bez zabydowy rogowej)

potem szafka (z szufladami) pod oknem (160 cm takiej wnęki tam jest) i potem te szafki wysokie, no i wysepka dzieląca na ok 160 cm na przeciw okna

To są moje takie wymysły i zastanowienia. przyjdzie facet do pomiarów pewnie coś zasugeruje, ale chcialabym mniej wiecej mieć własną koncepcję, szczególnie rozwiązania dobre pod względem funkcjonalności.

Ja tak mam - płyta gaz. i piekarnik w szafce narożnej. Ja sobie bardzo chwalę, ale:

1. Osoby niższe mogą mieć problem z "obsługą płyty" oraz z wykorzystaniem (i sprzątaniem) miejsca, które jest za płytą.

2. Okap - narożne są koszmarnie drogie. Ja mam zwykły do zabudowy, ale szafka wisząca narożna też jest większa niż standardowe szafki.

Ja też na wzrost nie narzekam :lol:

Fotki są w linku w stopce - mam nadzieję, że czytelne. Teraz bym ten okap dała jeszcze wyżej, bo w tym układzie on jest bliżej brzegu kuchni i troszkę przeszkadza jak jest otwarty :roll: Ale prawie go nie używam, więc dla mnie to nieduży problem :wink:

Zlew

powiedzcie czy lepiej zdecydować się na zlew narożny, czy jednak tradycyjny (ale tak, że ociekacz będzie nachodzić w róg zabudowy

a może narożnie wstawić zmywarkę ???

Wszystko by było w miarę ok gdyby kupić zmywarkę 40 cm, ale czytam tu jednak, że odradzacie, że jednak 60 cm lepsza i użyteczniejsza.

Zlew

powiedzcie czy lepiej zdecydować się na zlew narożny, czy jednak tradycyjny (ale tak, że ociekacz będzie nachodzić w róg zabudowy

a może narożnie wstawić zmywarkę ???

Wszystko by było w miarę ok gdyby kupić zmywarkę 40 cm, ale czytam tu jednak, że odradzacie, że jednak 60 cm lepsza i użyteczniejsza.

Właśnie teraz użytkuję zlew pod oknem i myjąc garnki zachlapię zawsze całe okno.Zlew w rogu mógłby być zamierzam tak zrobić w Swojej przyszłej kuchni a zmywarka 60 cm bo do 45cm nie wszystko wchodzi.

Bardzo piękna ! :)

Uważam też, że bardzo dobrze zrobiliście ożywiając ją kolorem ściany i wnęk i pasami pięknego dekoru nad płytą.

Stala się przez to bardziej indywidualna od typowych ostatnio propozycji katalogowych - brąż - beż.

Jestem bardzo ciekawa Waszych pozostałych wnętrz - bo zapowiedzi, po kuchni sądząc, są bardzo obiecujące !

Juz pokazaliście "pazurek" przy aranżacji kuchni - a w pozostałych mam nadzieję "pazur". :lol: