Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość 2mm
Nie dawaj zlewu pod oknem, jeśli moge ci doradzić. Ani to ladnie wygląda, ani jest funkcjonalne. O zachlapanych oknach juz pisano wlele razy, do tego musisz kupic składaną baterię, chyba że okno masz wysoko.

Ja mialam w projekcie zlew pod oknem i na szczęście oprzytomniałam w porę. Mieszkam w niewykończonym domu i cały czas go robimy. Zlew umieściłam w rogu po prawej stronie mam okno. Okno w pobliżu zlewu jest ważne, ale niekoniecznie tuż nad nim.

I jeszcze poważnie zastanów się nad kształtem zlewozmywaka. Osobiście odradzam taki z kątem prostym. Wygodniejsza jest szafka pod skosem. Możesz zainstalować zlew okrągły albo trapezowy.

NIE masz racji.

zlew pod oknem instaluje się tak żeby bateria wychodziła dokładnie tak jak jest środek okna i bez problemu mozna je otwierać. W każdym domu w USA czy w UK zlew jest pod oknem i ludzie jakoś zyją.

Swoją drogą ciekawe co nalezy robic w tym zlewie żeby zachlapać okna?

A poza tym do zmywania naczyń służą zmywarki.

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W każdym domu w USA czy w UK zlew jest pod oknem i ludzie jakoś zyją.

Żyłam w UK ponad dwa lata. To było dość dawno temu. I do dzisiaj śmieszą mnie przykłady podawane na każdym kroku, jak to za Zachodzie jest fajnie i dobrze, i wszytsko super rozwiązane. Znaleźć tam można dokładnie tyle samo głupot co u nas.

Amerykanie dla odmiany obkładają domy sidingiem. I im się to podoba, a dla większości z nas to totalna wioska. Podaj więc lepiej jakiś inny argument.

Mała MI podjęła decyzję. A nasze opinie (oczywiście każdy będzie miał inną) mają pomóc w podjęciu decyzji.

bardzo podobają mi się zlewozmywaki pod oknem - na zdjęciach ;)

akurat byłam i w UK i w USA :) I owszem koleżanka w UK ma zlew niby pod oknem, ale okno jest ok 20 cm nad zlewem i do tego dochodzi jeszcze dość spory parapet (jak na angielskie warunki ;) )

W USA we wszystkich domach jakie odwiedziłam i jak kojarzę zlewy były nie pod oknem :)

Co do tego, że zmywa się w zmywarkach - tak, owszem są one coraz popularniejsze, ale może to dziwne póki co ja nie mam zmywarki i jakoś żyję.

Zamierzam zakupić, ale hasła typu od zmywania są zmywarki mnie denerwuje.

Ktoś może powiedzieć od sprzątania są gosposie. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, pamiętajcie! To co dla kogoś jest czymś oczywistym i tanim dla kogoś może być fanaberią i drożyzną.

Co do zachlapania okna - nie zdarzyło Wam się, że strumień wody popłynął centralnie na łyżeczkę i i potem siłą wodospadu opryskał wszystko wkoło? albo rozbryzgła woda odcedzanego makaronu (ja dodaję do wody przy gotowaniu makaronu olej, więc kropla dodatkowo może być tłusta).

ja zamierzam w oknach powiesić rolety tradycyjne lub rzymskie lub inne zasłaniacze a czyszczenie ich jest trudniejsze niż pranie firan.

Zresztą najważniejsze by rozwiązania zastosowane we własnym domu były wygodne dla ich właścicieli.

Nie dawaj zlewu pod oknem, jeśli moge ci doradzić. Ani to ladnie wygląda, ani jest funkcjonalne. O zachlapanych oknach juz pisano wlele razy, do tego musisz kupic składaną baterię, chyba że okno masz wysoko.

Ja mialam w projekcie zlew pod oknem i na szczęście oprzytomniałam w porę. Mieszkam w niewykończonym domu i cały czas go robimy. Zlew umieściłam w rogu po prawej stronie mam okno. Okno w pobliżu zlewu jest ważne, ale niekoniecznie tuż nad nim.

I jeszcze poważnie zastanów się nad kształtem zlewozmywaka. Osobiście odradzam taki z kątem prostym. Wygodniejsza jest szafka pod skosem. Możesz zainstalować zlew okrągły albo trapezowy.

NIE masz racji.

zlew pod oknem instaluje się tak żeby bateria wychodziła dokładnie tak jak jest środek okna i bez problemu mozna je otwierać. W każdym domu w USA czy w UK zlew jest pod oknem i ludzie jakoś zyją.

Swoją drogą ciekawe co nalezy robic w tym zlewie żeby zachlapać okna?

A poza tym do zmywania naczyń służą zmywarki.

Mieszkam w Irlandii mam zlew pod oknem i nie trzeba zbyt wiele robić żeby te okno zachlapać co do baterii to okna otwierają się na zewnątrz więc problemu nie ma żadnego a po swoim doświadczeniu wiem że zlewu raczej już pod okno bym nie dała ale wybór należy do każdego a My tylko chcemy w tej kwestii doradzić.Pozdrawiam.

MałaMi, no właśnie mnie się te rzeczy, o których piszesz, nie przytrafiły... Owszem, czasem woda chlapie, bo właśnie trafi centralnie na łyżeczkę, ale zachlapie zlew i co najwyżej trochę balu dookoła. Okno jest nieco wyżej i byłoby to bardzo trudne.

Masz rację w tym, co napisałaś. Dom ma być ładny i wygodny dla właścicieli. A ja tylko napisałam, co wiem z własnego doświadczenia :) Jeśli chodzi o zlew pod oknem, to nie widzę absolutnie żadnych problemów :)

A w sekrecie powiem, że gdybym miała możliwość, to najchętniej umieściłabym zlew na wyspie na srodku kuchni, ale do tego musiałabym mieć kuchnię ze 30m2, bo wyspy w takiej kuchni jak moja (16m2) po prostu mi się nie podobają. Wydaje mi się, że przytlaczają cale pomieszczenie, zamiast je zdobić. I tak, wybierając między wyspą a przestrzenią, wybrałam przestrzeń ;)

anna-maria3 sama jednak przyznałaś, że masz okno nieco wyżej. Jeśli blat ma byc jednocześnie parapetem, tak jak np. ja mam u siebie, zlew pod oknem nie jest najlepszym rozwiązaniem. Kwestia gustu czy to ładne czy nie, ale zdecydowanie wolę oglądać z zewnątrz chociażby zioła w doniczce niz sterczącą baterię.

Tak, jeśli blat jest jednocześnie parapetem, to nie mam pojęcia, jak to jest z tym chlapaniem ;)

A z zewnątrz baterii u mnie nie widać, bo po pierwsze zakrywa ją środek okna, a po drugie mam firankę, przez ktorą widac w zasadzie tylko swiatło.

MałaMi, dobrych wyborów w takim razie życzę :)

A tak a propos wspomnianych ziół... Bardzo chciałam je mieć w kuchni, ale co tylko jakieś kupię, to padają... Jedynie bazylia potrafi stać dłużej. Tez tak macie? A może zamiast kupować w doniczkach w supermarkecie, lepiej posadzić - czy wtedy są trwalsze?

Jeśli chodzi o ziółka to latem je do gruntu, jeśli jest taka możliwość - ja daję na balkon do doniczki. Zimą trzymam w domu, tylko nie zdejmuję tej folii, w której kupuję - wygląda to średnio, ale trzymają się o wiele lepiej. Przesadzanie do doniczek w mieszkaniu jakoś mi nie pomogło nigdy :roll:

PS. Mojemu kotu nie szkodzą żadne :wink: Choć najbardziej lubi nie zioła, a miniaturowe goździki - rąbie na równo z gruntem :lol:

Ja kiedyś "chodziłam" wokół Gorenje Pininfarina

http://www.twenga.pl/cena-Pininfarina-DK2000P2-GORENJE-Okap-113337-0

Nie wiem, jak w użytkowaniu, bo nikogo nie pytałam. Ostatecznie koncepcja upadła, a raczej zmieniła się tak, ze seria Pininfarina przestała pasować do mebli :roll: i do dziś okapu nie mamy, bo na koniec kaski zabrakło :evil:

ALe te skośne wyglądają bardzo ładnie :)

w oknie zlew może i ładnie wygląda, ale już czytałam o rzeczywistości praktycznej - zachlapane okna.

Zgadzam się z tym całkowicie, zlew w oknie to niepraktyczne rozwiązanie. Natomiast jeśli chodzi o róg to zastanawiałam sie nad tym osobiście i zrezygnowałam ponieważ takie rozwiązanie nadaje sie do dużych kuchni. Poza tym słyszałam takie opinie, że jest to mało praktyczne. Także ja wybieram opcje standardową.

Nie wiem, co Wy myjecie w zlewie w kuchni, ale mi NIGDY ale to NIGDY nie udało się zachlapać okna, czego bym nie myła - to po pierwsze. Po drugie - jeśli już muszę spędzić wiecej czasu przy zlewie, to lubię popatrzeć sobie przez okno, a nie w ścianę.

ps. MałaMi, nie bardzo rozumiem, jaki jest problem z umieszczeniem ogrzewacza pod oknem, a dokładniej w szafce pod zlewem, gdzie by ona nie była.

pozdrawiam

Chyba znaleźliśmy wykonawcę kuchni.

tzn. dwóch w sumie, ale ku jednemu skłaniamy się bardziej :) LoOkas ;) dzięki

na pewno nie dam zlewu pod oknem, a czy będzie narożny pod skosem, czy ustawiony w taki sposób by ociekarka wchodziła w kąt a między blatami będzie kąt prosty to się jeszcze zobaczy co nam panowie wymyślą.

Kolor już też wiem jaki chcę :) to jest jasne coś tam, ale jak się nazywa nie wiem :)

i nie wiem jakie AGD (tzn płyta gazowa, piekarnik, zmywarka i okap - tu chyba ten Ciarko ;) )

chciałam Mastercooka, ale czytam opinie skrajne, abo ze rewelacja albo że badziew - nic pośredniego

Ja mogę ci polecić ze swoich obserwacji i oczytania tutaj na forum oraz innych iz co do zmywarki skłoniliśmy sie na FAGOR Mastercook ZBI 073 IT:

http://www.mastercook.pl/?page=produkt&mcpc_id=1022&mcp_id=1268

tę zamierzam kupić, ale czy kupię się okaże :)

Ps. Czyżby koleżanka wybrała firmę polecą prze zemnie?

si :)

a jak się kogoś przyprowadzi do nich to się dostaje jakieś rabaty ? 8)

Witam

Korzystając z niku męża chciałabym zapytać Was o praktyczność ułożonego przeze mnie ciągu kuchennego.Przepraszam ale moje zdolności prezentacji ciągu są niewielkie.

kuchnia ma wymiary 320 na 300 i zabudowa będzie w literę U. W pomieszczeniu znajdują sie 2 okna i dwa otwory na drzwi (oba okna 120-100, drzwi a w zasadzie same ościeżnice pierwsze na 70 cm ,drugie do salonu na 120cm) .No i na tym mi bardzo zależy wiec nie chcę pozbywać sie któregoś z okien czy drzwi.

Pierwsza propozycja łączy wąskie drzwi do holu lodówkę i kuchenkę .....ale wydaje mi się że będzie to rozwiązanie bardziej na siłe niż praktyczne :(

http://images31.fotosik.pl/127/793bc79b3eed5a08m.jpg

Druga propozycja umieszczenia kuchenki na przeciwko lodówki pozbawia mnie 3 metrowego blatu.. a i w tej sytuacji wyciąg do komina będzie miał z 6 metrów czy to nie za daleko ? Chodzi mi o jakość wyciągu.komin jest na scianie na przeciwko zlewu koło drzwi 120 cm.

http://images23.fotosik.pl/176/9213da2b59782e13m.jpg

Proszę o Wasze uwagi i pomysły :oops:

żona Wojtiego I