Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trochę nie w temacie, czemu zlew w samym rogu a nie centralnie przed oknem ? Trochę to mało funkcjonalne, tylko jedna osoba podejdzie, ciemno, widoki mniej atrakcyjne :-)

Poza tym kuchnia w obu wersjach fajna.

Pod oknem chcę mieć blat roboczy a do tego przydadzą się widoczki i najważniejsze- światło ;). Wielkiego zmywania naczyń nie będę urządzała, no bo po co zmywarka??

Idąc z gorącym garem do zlewu łatwiej mi jest tam gdzie aktualnie się znajduje. Gdyby był na środku musiałabym jakby obijać się o kant wyspy idąc do niego.

Ciemno też nie jest. A z tym podchodzeniem do zlewu to w sumie nie rozumiem

:roll:

Ale dzieki za poradę :)

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

NIE masz racji.

zlew pod oknem instaluje się tak żeby bateria wychodziła dokładnie tak jak jest środek okna i bez problemu mozna je otwierać. W każdym domu w USA czy w UK zlew jest pod oknem i ludzie jakoś zyją.

Swoją drogą ciekawe co nalezy robic w tym zlewie żeby zachlapać okna?

A poza tym do zmywania naczyń służą zmywarki.

Tyle, ze akurat w USA wiekszosc ludzi ma okna przesuwane, nie otwierane...

mnie się bardziej podoba wersja z całością koloru "brązowego", ale może to dlatego, że ja taki kolor planuję dać :)

Co do zlewu pod oknem, nie wiem dlaczego wszyscy na te widoki się nastawiają podczas zmywania. A np lepiąc pierogi nie można mieć widoków przez okno?

Askaaa, podoba mi się projekt Twojej kuchni bardzo!

I może też rozważę obudowanie ściany z wysokimi szafkami :roll:

Mnie bardziej podoba się wersja pierwsza, czyli meble brązowe, a obudowa biała.

Bardzo fajnie wygląda ta wysoka zabudowa...

Ja natoamist trochę z innej beczki...

Na temat zlewu i jego funkcjonalności pod oknem dużo juz na forum pisałam i nadal jestem za, ale rozumiem, że nie każdy zlew pod oknem chce mieć :) Wydaje mi się jednak, że w tym projekcie wygląda on trochę jak nie na swoim miejscu... Ja mam lekkiego bzika na punkcie symetrii i asymetrii, więc chyba szafkę po lewej stronie zlewu zamieniłabym na szafkę o takiej samej szerokości jak pozostałe 3 (chyba 80)... A zlew dałabym całkowicie narozny, coś jak ten

http://img81.imageshack.us/img81/274/atlanticlva2he8.gif

I zdecydowanie nie dawałbym tej jednej wiszącej szafki... Chyba wolałabym już podobne półeczki jak po lewej stronie. Takie same tylko po drugiej stronie okna (ech, znowu ta symetria ;) )

Ale oczywiscie kuchnia jest Twoja, więc zrobisz tak, jak Tobie się podoba i jak Tobie bedzie wygodnie :) Poeodzenia w dokonywaniu wyborów :)

Ja mam lekkiego bzika na punkcie symetrii i asymetrii

w sumie ja też :D ale lubię też wszystko mieć ukryte i ta szafka ma służyć na szybko umyte kubki ,talerzyki itp.

Wiem że ten zlew lepiej by wyglądał pod oknem, ale jak dla mnie mało praktyczne rozwiązanie. Pomyśle jeszcze nad przesunięciem go w lewo, aby się mieścił na środku drugiej części okna.

anna-maria ;) też im ta półeczka wisząca jedna, samotna nie pasuje jakoś ;)

ale co do zlewu to przekonuje mnie tłumaczenie autorki wątku - wygoda by od płyty jednym obrotem znaleźć się przy zlewie.

Jedna nie, ale tam wiszą dwie. Jakby dodać po drugiej stronie okna tak samo dwie, to byłyby już cztery ;)

askaaa

w pierwszej chwili też pomyślałam, zebyś przesuneła zlew, ale skoro nie chciałaś go pod oknem, to nawet o tym nie pisałam... Może właśnie trochę go przesuń w lewo, na tą szafkę obok. Albo szafka 80 i alew na niej. Teraz jest taki ani z boku, ani w rogu...

Co do zlewozmywaka to ja rozumiem autorkę. Za nic w świecie nie chciałabym mieć zlewu pod oknem, nie to, ze okno byłoby pochlapane, ale np. w mojej kuchni chce mieć stół z ława rogową, pod oknem. Gdybym inaczej urządzała kuchnie, to może tam znalazł by się blat, ale nigdy nie zlew. Bo w sumie będzie zmywarka i tyle czasu co spędzę przed zlewem mogę sobie popatrzyć na ścianę, a przed oknem korzystać z blatu roboczego bądź siedzieć wygodnie i podziwiać widoki. ;) A w szafkach przy zlewie wcale nie muszą sie znaleźć najbardziej potrzebniejsze rzeczy, żeby np. nie dochodziło do żadnych przepychanek ;) A poza tym takie ułożenie zlewu, daje swobodę we wszystkim, blisko zarówno do wyspy jak i do blatu roboczego. No i tą półeczkę jednak bym przeszkliła ;)

A co do szafy, to pewnie dlatego skłaniam się ku jasnej otoczonej ciemniejsza ramą, bo ja tak będę mieć w kuchni heh :lol: ale i tak w tych dwóch wersjach kuchnia wygląda naprawdę dobrze :)

Jedna nie, ale tam wiszą dwie. Jakby dodać po drugiej stronie okna tak samo dwie, to byłyby już cztery

tam wisi jedna :wink:

Chyba zdecyduję się na brązową. Boję się troszkę tej bieli.

Hmmm, ale ja nie o szafce, tylko o tych otwartych półeczkach :lol:

a ja o szafce, półeczki akurat mi nie przeszkadzają ;)

A ja mam zlew w rogu, mało z niego korzystam od tego jest zmywarka i faktycznie wolę mieć blat pod oknem i patrzec na sady jak przygotowuję posiłki.

Jeśli chodzi o cenę mebli i ich producentów to z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że lepiej poszukać stolarza, który zrobi Ci meble takie jak chcesz. Ja za swoje meble - w całości drewniane zapłaciłam ok. 6000 zł a BRW chciało ode mnie 12.000 zł. Kolosalna różnica, prawda?

A jak mam pytanie odnośnie zmywarki... Czy zostajesz przy tej z Mastercooka? Bo nam panowie doradzali wziąć Boscha... i mamy dylemat, szukamy czegoś w rozsądnej cenie, z panelem na wierzchu i jakoś tak nie możemy na nic się zdecydować? Jak u Ciebie autorko wygląda ta kwestia? :wink:

poki co ta kwestia na razie zostaje nieroztrzygnięta

bo na razie jakoś specjalnie się nad tym nie zastanawiałam, decyzja nie jest jeszcze na 100%

opinie ona ma dobre, ja chcę panel schowany z kolei ;)

Ale będziemy jeszcze konsultować

jasne, że lepszy bosh czy siemens, granit niż tworzywo itd. niestety jakieś kompromisy muszą być. a już i tak hehe przekraczamy budżet, bo np myslałam, ze na sofł wydam ok.3500, a spodobała nam sie taka za 4500 i raczej ją kupimy. jak znam siebie to tak będzie ze wszystkim hihi