Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

glądałam wczoraj próbnik z tikkurilli. i tak te kolory poukładane, że nijak nie wiedziałam co wybrać (no i maleńkie próbniki, w sztucznym świetle marketu). chyba będziemy kupować duluxa - kolory świata (latex) - caffe late, jasny beż i cynamon 8) mniam :)

I kupiłam dekorka bambusowego na ścianę.

Nie mamy drzwi. Okazało się, że trzeba czekać 4 tygodnie. Tego nie przewidzieliśmy, bo chcemy zwykłą, "marketową" można by powiedzieć Portę. Nie mam pojęcia co robić teraz. :crying: :crying: :crying:

W weekend walimy ściany 8)

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich użytkowników Forum:))

Co prawda z wiedzy tu zawartej korzystam od pewnego czasu jednak postanowiłam się zarejestrować bo nie udało mi się znaleźć tematu, który chcę poruszyć a dotyczy wybranej przez nas i zaprojektowanej kuchni...trochę nietypowej kuchni w kształcie półokrągłym.

Projekt został zrobiony wcześniej ale kiedy szukaliśmy wykonawcy największym problemem okazało się zagospodarowanie szafek niestandardowych- na projekcie wstępnym widać że są tam luki których my w praktyce chcielibyśmy uniknąć.

Pytania jakie mamy do forumowiczów to przede wszystkim czy ktoś z Was ma podobną kuchnię i jak ona się sprawdza w praktyce??

a jeżeli ktoś realizował projekt w Warszawie lub okolicach to w jakich granicach cenowych to ascylowało??

I ostatnie pytanko co zmienilibyście ulepszyli w tym projekcie?? To nasz pierwsza kuchnia projektowana od podstaw i na pewno można tu jeszcze co nieco poprawić??

Poniżej rzuty i wizualizacje naszego projektu:

Jeszcze się nie naumiałam wklejać fotki więc tylko linki:

http://picasaweb.google.pl/abytner1/Kuchnia/photo#5218382251172910210

Z góry baaaardzo dziękujemy za wszelką pomoc.

Mnie się bardzo podoba ta kuchnia. Nietypowa i oryginalna. Zmieniłabym rozwiązanie oświetlenia nad pół okrągłym "barkiem" no i te koszyki na słupku. Może bez słupka i podwiesić oryginalną lampę wiszącą ??? hm.... Co do półokrągłych szafek to chyba trzebaby było dać tam pół okrągłe wysuwane obrotowe kosze, bo półki wydają mi się nieustawne. No nie wiem, trudno mi to określić. Pozdrawiam

Ok, wyjaśniam tak naprawdę fronty szafek sa proste a okrągły jest jedynie blat (nam akurat ten kształt bardzo odpowiada bo naoglądaliśmy się sporo i tylko ta jedna jakoś do nas "trafiła":)) Problemem w przypadku kilku wykonawców okazały się szafki niestandardowe czyli takie rozbudowane po bokach, w przypadku klasycznych szafek prostych pozostaje nam dużo nie wykorzystanej przestrzeni... Ci którzy są w stanie nam to zrobić stawiają poprzeczkę cenową pow. 30 tyś. ze zwykłym blatem..doliczając sprzęt kwota to bynajmniej dla nas nie mała. Tak wiec szukamy dalej wykonawcy ale w nieco bardziej rozsądnej cenie zwłaszcza,że sama kuchnia jest malutka..Kilak adresów już ściągnęłąm od forumowiczów ale jestem otwarta na dalsze kontakty:)

Moje pytanie dotyczyło też tego czy ktoś z Was zastosował podobne rozwiązanie i mógłby jako użytkownik nam coś jeszcze doradzić (odradzić:)) może jakieś foto??

I przede wszystkim liczymy na pomoc w aranżacji tego wszystkiego, bo faktycznie ten słupek metalowy po środku nie jest najpiękniejszy...i jak nas poinformowała pewna Pani z salonu "już dawno wyszedł z mody" :-? więc co zamiast??

Nie widzę, gdzie tu te 30 tys. Zastanówcie się, może dalibyście radę zrobić to sami podzlecając tylko rzeczy trudniejsze, jak właśnie blat. To naprawdę nie jest żadna filozofia i żadne stolarstwo. Europejski system budowy mebli powstał właśnie z takimi założeniami, żeby po wojnie można było szybko tworzyć meble do odbudowywanych domów. W tym systemie wszystko do siebie pasuje, w sklepach jest dostępne wszystko, to zabawa prawie jak w klocki lego. Trzeba mieć tylko głowę na karku i bardzo ostrożnie wszystko przemyśleć i wyliczyć. Na zachętę powiem, że znając ceny w hurtowniach twierdzę, że materiały nie powinny Was kosztować więcej niż 4 tys., do tego fronty wybranej firmy, osprzęt, ten nieszczęsny blat, i półkoliste zwieńczenie nad blatem. Zajmie to dużo czasu, ale jak ktoś w rodzinie lubi majsterkować, to za te 30 tys. nie dość że zrobicie sobie blat z kamienia to jeszcze dokupicie potrzebne narzędzia.

Witam MałaMi :)

Widze, ze nie próżnujesz heh... coś trzeba robic 8) My jutro jedziemy odebrać kuchnie :lol: nareszcie... ale ta radośc to raczej taka połowiczna, bo pomieszczenia są nie wykończone. Nie ma fachowców do pracy, tak jak u Ciebie. :-? A sprzęt agd już stoi w garażu, czeka na wniesienie końcem lipca. Mamy nadzieje, że zdąrzymy przed sierpniem. Siódmy miesiąc mieszkania w w polowych warunkach... to stanowczo za długo już trwa i kazdy ma jedynym słowem dość heh :roll:

Pozdrawiam!

kuchenka faktycznie mała

to zaokrąglenie może wyjść albo bardzo efektownie albo...tandetnie.....-szczególnie trudne może byc polączenie prostych klasycznych korpusów szafek-giętą płytą np... na pewno stracicie w tren spodób sporo miejsca. Wyjsciem są te niestandardowe...

Aha, dopytajcie dokładnie o ten "zwykły" blat-i przebieg ewentualnego łączenia (mogę sie mylić ale to zaokrąglenie raczej nie wyjdzie z jednego kawałka - przeciętny wykonawca wykona "kliny" i cały efekt pójdzie biegać.....

Generalnie nie wiemy z czego planujecie fronty.... bo moim zdaniem za 20- 25 tys możecie zrobic prosta ale z wypasem kuchnię która rzuci na kolana (kształt szafek i blatu to niestety nie wszystko). A jeśli za 30 tys macie miec zwykłe fronty mdf (lub uchowaj Boże ze zwykłej płyty meblowej) a taka cena będzie zasługą magicznych zaokrągleń to -przyznam szczerze-nie warto. Napisz może coś więcej. Moja zasada jest taka: ustalam ile mogę wydać-szukam najprostszych rozwiązań ale z najlepszych materiałów mieszczących się w mojej półce cenowej. Unikam ulepszeń i dziwnych kształtów-może to zachowawcze ale zawsze mam gwarancję, że jak cos jest w miare proste-to trudno to sp..... To tak jak moi znajomi-w tej samej cenie mogli mieć proste super jakości parsapety z drewna egzotycznego oraz orygilanie kształtowane z marnej jak sie okazało jakości konglomeratu.... Teraz żałują... Jeśli nie zobaczysz podobnej realizacji u wykonawcy-nie wchodź w to.... Jesli zobaczysz i efekt będzie fantastyczny-wejdż! NAwet za 30 tys:)))) jesli jednak masz i ci zależy...Pozdrawiam

Uściślając kuchnia będzie w drzewie jak dotąd najbardziej odpowiada nam struktura i kolorystyka dębu.

Niestety nie mamy nikogo kto z bliskich mógłby nam tą kuchnię złożyć z materiałów zakupionych u hurtowników więc pozostaje nam to zlecić, a dziś dostałam kolejną wycenę tym razem koszt ascyluje w granicach 26 tyś. Więc do wymienianych tutaj 15 jeszcze droga daleka... :-? I zastanawiamy się poważnie nad blatem granitowym a nie jak wcześniej ze względu na koszty braliśmy pod uwagę laminat. Gdybyśmy znaleźli wykonawcę, który byłby w stanie zrobić nam same meble do 20 tyś. bylibyśmy naprawdę ukontentowani, oczywiście coraz bardziej gdyby ta wycena jeszcze bardziej stopniała.

Ale i tak dziękujemy za wszelkie sugestie, czekamy na jeszcze.... :)

a czy nie pomyslalas o zrobieniu takiej kuchni przez stolarza z Podhala z prawdziwej debiny ? Cenowo pewnie za polowe ostatniej propozycji jaka dostalas a zrobia co bedziesz chciala. Czasami naprawde wybrac sie gdzies dalej i poszukac prawdziwego rzemieslnika a nie "gotowcow" robionych z prefabrykatow.

PS

poszukaj w necie "meble goralskie" , a "goralskie" wcale nie musi oznaczac "na ludowo", rownie dobrze moga Ci zrobic cos nowoczesnego.

Osobiście bym się nie bawił w stolarstwo z Podhala czy skądkolwiek. Jeśli nie jest to uzasadnione stylem wnętrza, to efekt może wcale nie być zadowalający. Reprezentacyjnym elementem zabudowy kuchennej są fronty. Obecnie produkowane maszynowo fronty, również drewniane, wyglądają bardzo fajnie, przynajmniej w moim odczuciu, jest ich duży wybór i zlecanie robienia frontów od zera mija się z celem. Natomiast korpusy szafek mogą być z czegokolwiek, z laminowanej płyty wiórowej, sklejki czy z litego drewna. Ale tutaj znów, drewno po prostu się paczy i choć piękne, może być niepraktyczne. Ponadto stolarskie meble raczej są budowane w tzw. konstrukcji ramowej, która wymusza użycie nieco innych zawiasów, niż te w konstrukcji bezramowej, które występują w niezliczonej liczbie odmian, z różnymi patentami, pod różnymi kątami (szczególnie ważne przy tych nietypowych zakretach), są łatwe w montażu i dają możliwość regulacji we wszystkich płaszczyznach. Korpusów w zasadzie nie widać, więc dokłada się niepotrzebnego zachodu, fronty niekoniecznie będą tak precyzyjne, jak maszynowe, i do tego będzie najprawdopodobniej sporo nierówności, a pamiętajmy, że szukamy oszczędności, więc to przypuszczalnie nie będzie absolutny mistrz stolarski i widocznych niedoróbek może być więcej.

Zabudowa stolarska moim zdaniem jest uzasadniona, gdy robi się całe pomieszczenie w drewnie, wszystkie elementy mają być w tym samym stylu, meble, drzwi, opaski, sztukateria, i jest dużo nietypów, a ponadto dopuszcza się typowy "ręczny" wygląd. Natomiast tutaj chyba to nie jest celem. Nieporównanie więcej pracy, a efekt byłby gorszy.

I jeszcze jedno. Jak się zamawia kuchnię i czeka na nią 6 tygodni, to wcale nie znaczy, że jest ona robiona przez te 6 tygodni. Najwięcej roboty to główkowanie i wymierzanie. Potem oczekiwanie na materiały w formatyzerni trwa około 3 dni, budowa korpusów do takiej kuchni jak powyższa to jest jeden, dwa dni. Reszta to oczekiwanie na fronty z fabryki i blat. A potem montaż na miejscu. Nie dajcie się ludzie robić w balona, to i ceny będą niższe.

Dziękuję za wszystkie sugestie, ale szkalibyśmy wykonawcy nieco bliżej stolicy jakby nie było trzeba tam pojechać jakieś 2-3 razy wybrać, fronty, wykończenia nie wszystko da się załatwić mailem i tel. Wysłalam jeszcze kilka zapytań z prośbą o wycenę i przede wszystkim możliwość wykonania tych szafek niestandardowych, zobaczymy co nam jeszcze zaoferują. Jak dotąd nastawialiśmy się przede wszystkim na jakieś studia kuchenne, nie wpadł mi pod rękę żaden namiar czy polecenie na firmę stolarską, może pójść jeszszcze w tym kierunku..?? A może ktoś z Was korzystał z takiego rozwiązania i może coś polecić z okolic Wawy, prosiłabym o informację na forum lub ew. pw :)

Jeśli chcesz mogę polecić konkurencyjną cenowo firmę z okolić Warszawy. Na PW posłałam adres strony www i opis, tam jest telefon kontaktowy. Zadzwoń, umów się i przyjdź z projektem, a na miejscu pokażą Ci wszystkie materiały, jakie mogą zaproponować. Powinni potrafić coś wymyślić z tym półokrągłym blatem,a dokładnie z szafkami pod nim. Wszystko da sie zrobić, tylko trzeba wykonawce z pomysłem:)

Jeśli chodzi o materiał na blat, to chyba zamiast granitu poleciłabym konglomerat, bo można go dowolnie kształtować, a potem, nawet jeśli ulegnie jakiemuś uszczerbkowi- można go uzupełnić, wyszlifować i jest jak nowy. granit jest zimny, drogi i nie jestem pewna czy taki dobry na blaty. Poszukaj opinii gdzieś na forum. Wiem, że konglomerat i korian chwalą:)