Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja tez bym zamieniła, jeśli to ten układ by mial być. Zastanowiłabym się jednak czy będzie wyystarczająco dobry dostęp do zmywarki (jeśli ma być bezpośrednio przy zlewie - stojąc przy zlewie w takim kąciku zrobionym po otwarciu drzwi zmywarki możesz nie mieć możliwości się schylić żeby naczynia w niej poukladać. Wszystko zalezy od gabarytów osób mieszkających tutaj :)

a akby tak lodówkę lub piekarnik przenieść obok drzwi? Byłby ciąg zamknięty dwoma wyzszymi szafkami (choć ta z piekarnikiem może być niższa, tylko do wysokości piekarnika). Może piekarnik przy drzwiach - druga ściana wydaje3 się bardziej doświetlona, więc na niej mogłyby sobie wisieć górne szafki, a tą z drzwiami już zostawić pustą - tylko piekarnik. przy okazji masz ciąg roboczy - lodówka- spiżarnia- zlew- płyta,piekarnik

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

gabaryty moje - duże. :) więc rzeczywiście pomyślę o tej zmywarce. Jeśli chodzi o ustawienie piekarnika względem lodówki to tak musi być: lodówka i zamrażalnik mają drzwi otwierane na bok, więc nie mógłbym otworzyć zamrażalnika jakby się drzwi z uchwytem zatrzymały na ścianie :). Jutro przeniosę to na na drugą ścianę i dam do oceny

pozdrawiam :)

Witam

Od jakiegoś czasu Was namiętnie podczytuję.

Zaczerpnęłam kilka pomysłów na urządzenie mojego domku ;-)

Budujemy w Krakowie. Projekt Cremona z Archigraphu. O projekcie zdecydowała nasz wykonawca.

Dom nie do końca spełnia moje oczekiwania. Marzyłam o czymś nowoczesnym. Wprowadziłam jednak zmiany (niestety nie na wszystkie pozwala wykonawca, ponieważ dom ma spełniać określone parametry) i zaczyna mi się podobać.

Pewnie zacznę zasypywać Was lawiną pytań :-)

Potrzebuję Waszej pomocy w rozplanowaniu szafek w kuchni.

Postaram się wkleić rzut parteru i moją propozycję na rozkład szafek w kuchni.

Nie wiem czy jednak nie zagraci to pomieszczania. Może jednak zrobić taki układ jak na rzucie parteru.

Czekam na Wasze pomysły !!!

http://img170.imageshack.us/img170/8225/p8250021ga2.jpg

http://img516.imageshack.us/img516/8818/p8250018gk0.jpg

Oczywiście szerokość szafek na sciance z oknami jest orientacyjna

Polecam ściągnąć sobie darmowy programik do projektowania kuchni ze strony IKEA i się pobawić, jest fajny można zobaczyć w 3D obracać, wybrac kolory, typy szafek, pokazuje konflikty otwierania itp itd, mnie pomógł zobaczyć jak to będzie wyglądać, oczywiście moduły mebli do wybrania są IKEA ale coś za coś :)

niepokoi mnie zlew pod oknem. Wiele osób twierdzi, że mimo wrażenia, podczas zmywania jednak okno nie jest pochalapane zwłaszcza jak masz zmywarkę (ja nie do końca w to wierzę bo jak ja zmywam, mokro jest wszędzie łacznie z salonem 8) ) ale często kran przeszkadza w otwarciu go.

Zastanów sie dobrze nad tym rozwiązaniem. Okno będziesz chciała od czasu do czasu umyć. Nie mam takiego problemu ale wiele osób pisało, że bardzo trudno jest tak umieścić baterię, żeby nie przeszkadzała w otwieraniu obu skrzydeł okna do środka

niepokoi mnie zlew pod oknem. Wiele osób twierdzi, że mimo wrażenia, podczas zmywania jednak okno nie jest pochalapane zwłaszcza jak masz zmywarkę (ja nie do końca w to wierzę bo jak ja zmywam, mokro jest wszędzie łacznie z salonem 8) ) ale często kran przeszkadza w otwarciu go.

Zastanów sie dobrze nad tym rozwiązaniem. Okno będziesz chciała od czasu do czasu umyć. Nie mam takiego problemu ale wiele osób pisało, że bardzo trudno jest tak umieścić baterię, żeby nie przeszkadzała w otwieraniu obu skrzydeł okna do środka

Nie powinno być problemu, wiele osób pisze, że nie chlapie na okno i okno się otwiera.

Zawsze można zamontować baterię składaną i już.

http://www.allegro.pl/item422173086_bateria_podokienna_ze_skladana_wyl_f466_promocja.html

Dziękuję za wszystkie uwagi.

Piekarnik myslę,że nie jest daleko od blatu około 150cm. Teraz też tak mam. Niepokoi mnie tylko ,że powstanie tam taki korytarz i będzie wrażenie ciasnoty.

Odnośnie zlewu pod oknem to owszem problem z otwarciem okna będzia, zwłaszcza ze okno nie jest dzielone tylko 120 w całości. Jeśli chodzi o chlapanie przy myciu to nie jest problem, bo jakoś nie specjalnie rozchlapuję wodę podczas mycia naczyń (bardziej na podłogę niż na scianę).

Pościągam programy i będę próbować dalej.

Nie mam jednak innych pomysłów :-?

Może coś podpowiecie :wink:

Muszę powoli się decydować bo niedługo będą robione instalacje.

Dziękuję za wszystkie uwagi.

Pościągam programy i będę próbować dalej.

Nie mam jednak innych pomysłów :-?

Może coś podpowiecie :wink:

Muszę powoli się decydować bo niedługo będą robione instalacje.

Proponuje podjechać do IKEA (z uporem maniaka:) pójść do działu kuchni z wyrysowanym pustym pomieszczeniem na kartce i pomysłami w głowie i usiąść z ludźmi którzy w IKEA pracują i projektują kuchnie aby pokazali co oni proponują , to nic nie kosztuje oprócz czasu i nie trzeba wcale u nich kupić. Na prawdę mają rożne fajne pomysły które mi podpowiedzieli a sam bym nie wpadł.

Proponuje podjechać do IKEA

albo do BRW albo każdego innego szanującego się salonu co ma w ofercie kuchnie. Nie rozumiem wszechwładności Ikei i zachwytu nad nią

Ojej nie upieram się przy IKEA przecież :)

Od zachwytu jestem daleki ale sporo maja dobrych pomysłów które później rozpełzają się dalej.

Polecam film pt. "Historie kuchenne (2003) " (Kitchen Stories / Salmer fra kjokkenet) ciekawa komedia

Pozdrawiam

A mnie się nie widzi ten piekarnik, który jest dość daleko od blatu, a wiadomo z piekarnika wyciąga się naczynia gorące. I nie podoba mi się płyta w takim rogu jakby,może być niewygodnie.

Ale to wasza kuchnia i zrobicie jak uważacie.

Popieram- odstawianie gorącej blachy na drugim końcu kuchni to nie do końca bezpieczny pomysł. Kuchenkę z narożnika też odsunęłabym choćby o 30 cm od brzegu zabudowy.

Mnie się nie bardzo podoba ta sześćdziesięciocentymetrowa dziura między kuchenką a zabudową "ściankową", tam przeciez ściana po prostu jest wg rzutu, prawda?

Jakby Ci sie udało poszerzyć (wydłużyć) na lewo tę ściankę zabudowana szfkami i sprzętem o jakies 20 cm (a chyba się da, bo otwór masz obok w tej chwili 123 cm), to spokojnie możesz "dojechać" blatem od kuchenki aż do tej zabudowy. Niedawno widziałam w znajomych dokładnie takie rozwiązanie i fajnie to wyglądało. Wtedy w rogu (tam gdzie blat dochodzi) nad i pod blatem szafki (pod blatem narozna), a obok na lewo słupek z piekarnikiem i mikrowela i lodówka(tak jak planowałaś, tylko o te 20 cm w lewo całość przesunięta).

Ewentualnie tę wysoką zabudowę przenies na te ścianę na lewo od kuchenki. cargo sie nie zmieści wtedy, ale możesz więcej górnych szafek zrobić..

A co powiesz na taki rozkład:

http://images50.fotosik.pl/5/e2fe56013fa86c45.jpg

A co d tej baterii składanej, to jej nie rozumiem. Bo wylewkę się składa, ale nadal sterczy kikut do odkręcania wody. Czyli co, czyli że jak chcę otworzyć okno to nie dość ze składam baterię to jeszcze mam wodę odkręcić na maksa, żeby rzeczonego kikuta schować???? :lol: Niezły ubaw, ciekawe co na to mokre ściany:)

A co d tej baterii składanej, to jej nie rozumiem. Bo wylewkę się składa, ale nadal sterczy kikut do odkręcania wody. Czyli co, czyli że jak chcę otworzyć okno to nie dość ze składam baterię to jeszcze mam wodę odkręcić na maksa, żeby rzeczonego kikuta schować???? :lol: Niezły ubaw, ciekawe co na to mokre ściany:)

Mam podobną baterię. Żeby nie było problemów z otwieraniem okna, musi ono być zamontowane ok 10 cm powyżej blatu. Jeśli chodzi o odkręcanie wody na maksa: regulacja ciepła- zimna jest do przodu i do tyłu. Jak dasz maksymalnie do przodu, uchwyt prawie leży i nie ma problemu z wodą. Co najwyżej lekko cieknie (jeśli skrzydło okna jest za nisko), ale i tak do zlewu, bo przecież wylewkę już masz złożoną, a po otwarciu okna zawsze można zakręcić.

Faktem jest, że mycie okna za zlewem jest niezłą gimnastyką, ale na co dzień nic mi się nie chlapie.

iva_marti

Mnie też niezbyt podoba się ten trójkąt: lodówka-piekarnik-kuchenka. Brak tutaj blatu odstawczego. Propozycja Dagne wydaje mi się lepsza.

Pozdrawiam

Monika

Sprawdź w projekcie na jakiej wysokości zaplanowane jest okno w kuchni. U nas projektant radośnie zaproponował wysokość 82 cm - niżej niż przeciętna wysokość szafek.

Co do układu kuchni

wariant 1: nie rób odstępu 60 cm. Blat do końca ściany, a lodówkę i piekarnik przesuń o 60 cm w lewo. W ten sposób silniej wydzielisz obszar kuchni, będzie otwarta praktycznie tylko na jadalnię.

wariant 2: ciekawsze rozwiązanie, tylko przy płycie dodaj więcej powierzchni odkładczej po prawej stronie. Kuchnia otworzy się na klatkę schodową a odetnie od jadalni.

Gdybym miała wybierać - bardziej sprawdziłby się wariant 1 zmieniony.

Ale to byłby mój wybór.