Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hmmm, mi się tez coś nie widzi w tym pomyśle na kuchnię...

Przede wszystkim ta przerwa między płytą a zabudową - wedlug mnie jest za mała żeby tam sie swobodnie poruszać. Jak otworzysz piekarnik a będziesz miała coś na płycie to będziesz musiałą uważać żeby się albo z tyłu albo z przodu nie poparzzyć... Narożńe dojście do kuchni jest ciekawym rozwiązaniem, ale faktycznie, garnki łatwiej odlożyć na ta stronę do której bliżej. Czyli lepiej mieć blat z obu stron. Z piekarnika do blatu 1,5 metra to jednak za daleko. Myślałam,żeby zamienić piekarnik z lodówką, ale to tez niewiele rozwiązuje.

Do zrobienia dobrego projektu potrzebna jest wysokość okna i wiadomość czy koniecznie chcesz zlew pod oknem, i czy koniecznie chcesz barek dzielący kuchnie od części jadalnej (widzę że "zburzyłaś" ściankę, która tam była)

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co powiesz na taki rozkład:

http://images50.fotosik.pl/5/e2fe56013fa86c45.jpg

A co d tej baterii składanej, to jej nie rozumiem. Bo wylewkę się składa, ale nadal sterczy kikut do odkręcania wody. Czyli co, czyli że jak chcę otworzyć okno to nie dość ze składam baterię to jeszcze mam wodę odkręcić na maksa, żeby rzeczonego kikuta schować???? :lol: Niezły ubaw, ciekawe co na to mokre ściany:)

mnie się bardzo podoba

Nawet nie spodziewałam się takiego odzewu :D

Macie rację ,ze układ który zaproponowałam nie jest zbyt udany :-?

Podoba mi się ta propozycja z kuchnią na wyspie. Ale...

1.Czy nie będzie mi chlapał tłuszcz na jadalnię?

2.Nie bardzo chce tam dawać hockery,ponieważ palnuję w swietle okna dać prostokątny stół i muszą się zmiescić krzesła

3. Mam już wentylacje na scianie,na której pierwonie była kuchenka. Czy są ładne ,niedrogie okapy wyspowe,których nie trzeba podpinać do komina?

4.Nie wiem, czy będę mogła zabudować tą długą ścianę do samego sufitu ,ponieważ są tam umieszczone rekuperatoru i inne wyciągi

Zlew nie musi być pod oknem,choć wydaje mi się ,że w kuchniach z oknem aż się o to prosi. Problem z otwarciem okna pozostaje :wink:

net_ka proszę prześlij mi poszczególne szafki na [email protected]

zielony_listek

Pomysł z przedłużeniem tej ścianki z piekarnikiem też dobry, tylko wykonawca,chyba z krzesła spadnie jak każe mu ją dobudować. MIesiąc temu kazałam poszerzać jak najwięcej ,ile tylko konstukcyjnie nas puści budynek :lol:

Marzył mi się dom,który na dole nie ma prawie wcale scianek tylko jedna ogromna przestrzeń. Zostawiałam więc w projekcie tylko te ściany ,które były konieczne.Boję się ,że jak zmniejsze ten otwór to zrobi się zbyt wąskie to przejscie i nie będzie otwarte na hol (tylko tak jakby ktoś w kuchni zapomniał zamknąć drzwi)

Kuchnia jednak dość ciekawie się zapowiada,więc też o tym pomyślę.

Witam,

mam problem z zaprojektowaniem kuchni. Poniżej umieszczam mój wstępny projekt i proszę o jego rzeczową ocenę.

Wymiary kuchni to 5,00 x 4,30. W lewym rogu kuchni planuję zrobić spiżarkę (to te pełne drzwi). Drzwi przeszklone to wejściowe do kuchni. Naprzeciwko nich jest okno wychodzące na południe :-? To po prawej wychodzi na zachód :D W prawym rogu kuchni stoi lodówka, reszty nie muszę chyba tłumaczyć :lol:

Moje podstawowe pytanie brzmi: czy odległość lodówki od kuchenki nie jest zbyt duża? Lubię gotować i nie chcę się w przyszłości zabiegać. Ponadto obawiam się zbyt dużego nasłonecznienia kuchni, stąd pomysł zamurowania południowego okna :roll: A może dałoby się tak zorganizować to pomieszczenie aby oddzielić część kuchenną od jadalnej?

Będę wdzięczna za każdą konstruktywną odpowiedź :)

http://lh6.ggpht.com/Tomaszek0101/SLMMxKqeRRI/AAAAAAAAACg/c-1y8pLg2B8/kuchnia.jpg

no jak masz z wentylacji rezygnować to nie wiem czy to dobry pomysł... Chociaż gotowanie z widokiem na salon, kiedy można z gośćmi pogadać mieszając w garach jest kuszące... Ja bym wybudowała murek wyższy jakieś 20-25 cm od blatu z kuchnią. Byłoby miejsce na podawanie serwowanych potraw a jednocześnie nic by Ci nie chlapało do salonu no i nie byłoby widać zachlapanej w czasie gotowania płyty i innych atrakcyjnych widoków.... Tylko ten okap....

Szafki "całościenne" nie musza być do samej góry, pytanie tylko doką moga być u CIebie... Byłoby ładnie, bo z jadalni miałabyś widok na jednolita ściankę z pikarnikiem. Jakbyś to stylistycznie połączyła byłby ciekawy efekt.

a zlew.... zawsze możesz go o komorę przesunąć, tak,żeby bateria pośrodku zlewu była już na wysokości ramy okna. Wtedy może nie cale sie otworzy ale wystarczająco,żeby jae umyć. Albo jedna połówka.

Właśnie mąż mi powiedział ,ze chyba nie może być okap nie podpięty do komina. Ogrzane powietrze z kuchni ma byc filtrowane i służyc do wymiany powietrza w domu na już ogrzane. O szczegóły nie pytajcie,bo ja się w tym wszystkim pogubiłam.

Może da się jakimiś rurami (schowanymi w podwieszanym syficie nad blatami) doprowadzić do wyspy. Ale czy tak się robi :roll:

Ładnie będzie wyglądała zabudowa do sufitu ,nie będąca do sufitu? :D

zielony_listek

Pomysł z przedłużeniem tej ścianki z piekarnikiem też dobry, tylko wykonawca,chyba z krzesła spadnie jak każe mu ją dobudować. MIesiąc temu kazałam poszerzać jak najwięcej ,ile tylko konstukcyjnie nas puści budynek :lol:

Marzył mi się dom,który na dole nie ma prawie wcale scianek tylko jedna ogromna przestrzeń. Zostawiałam więc w projekcie tylko te ściany ,które były konieczne.Boję się ,że jak zmniejsze ten otwór to zrobi się zbyt wąskie to przejscie i nie będzie otwarte na hol (tylko tak jakby ktoś w kuchni zapomniał zamknąć drzwi)

Przeciez to tylko 20 cm :-)

Ale masz przecież przestronne dojście do kuchni od strony salonu? Nie wiem, jak te sciany z rzutu dokladnie pousuwalaś...To wąskie wejście z holu chyba możesz zupelnie odpuscić. No niby byłoby bliżej z wnoszeniem zakupów, ale chyba lepiej miec wygodnie rozplanowane szafki. Bo komunikacja z ogrodem (jakieś grille, obiady na tarasie) to i tak przez salon (widze tam wyjście na taras, tak?), a nie przez "główne" wejście do domu. W takiej sytuacji to na tej zabudowanej ściance, dużo poszerzonej, jeszcze by Ci sie spokojnie duże cargo zmieściło. I blat bez bólu by dochodził do tej zabudowy i przyłaczy nie trzebaby przesuwać.

Co do kuchni na wyspie - jesli nie masz na nią strasznej chcicy (no czasem człowiek bardzo ma na cos ochotę, to co innego :-), to chyba nie ma co na siłę przerabiać wentylacji. Wyciągi z obiegiem zamkniętym są do kitu (sama taki mam :( ) , zreszta u Ciebie to odzysk jakis ciepła z tego wyciagu, jak zrozumiałam.

Zabudowa do sufitu, ale nie do samego sufitu może ładnie wyglądać. Ewentualnie na górze, nad właściwa zabudową szafkową, możesz dać maskownice - czyli "ślepe" fronty mocowane na magnes albo taki "wcisk". Z zewnatrz wygląda jakby zabudowa była do sufitu, a tak naprawdę to cos tam sobie jest innego zakryte.

Jesli moge Ci jeszcze doradzić to zamiast zwykłych dolnych szafek z półkami polecam szufladowe - wygodniejsze o niebo (pojemniejsze, łatwiejszy dostep), zresztą często przez forumowiczów zachwalane.

witam wszystkich

podłączam się pod temat moja kuchnia jest trudna do zabudowy mam 2 okna i meble będą w kształcie litery L ponieważ 1 ściany nie bedzie tej od strony salonu jakbyście umeblowali tą kuchnie napewno od strony wykuszu okiennego będzie wysoka lodówka ,a z drugiej strony tej samej wysokości regał z piekarnikiem i mikrofalą oto mój domek :

http://projekty.dom.pl/mtm_zoska.

Dagne !! Rozmawiałam dzisiaj z wykonawcą, spokojnie można pociągnąć wyciąg rurą na wyspę . Taki układ jest więc do wykonania :lol:

Martwi mnie tylko mała ilość blatu roboczego :-?

Może przesunąć zlew bardziej w stronę wyspy,tak żeby bateria nie przeszkadzała w otwieraniu okna. Podobają mi się takie wysokie ze spręzyną.

Nie wiem jednak czemu ,będzie robiło to na mnie wrażenie niesymetryczności.

witam wszystkich

podłączam się pod temat moja kuchnia jest trudna do zabudowy mam 2 okna i meble będą w kształcie litery L ponieważ 1 ściany nie bedzie tej od strony salonu jakbyście umeblowali tą kuchnie napewno od strony wykuszu okiennego będzie wysoka lodówka ,a z drugiej strony tej samej wysokości regał z piekarnikiem i mikrofalą oto mój domek :

http://projekty.dom.pl/mtm_zoska.

NIe wiem czy się autorka wątku nie obrazi , że tak hulamy tu , ale Twój link mi nie wchodzi.Wklejam rzut - mam nadzieję , że dobry.

Czy ścianę chcesz całkiem zlikwidować , czy obniżyć,tak , żeby była zabudowana niskimi szafkami - wtedy można coś tam wstawić

http://img135.imageshack.us/img135/3120/zoskarz1sy1.gif

Sama jeszcze nie buduję i w sumie jestem nowicjuszką na Forum , a tu potrzeba ludzi z doświadczeniem i sporą wyobraźnią przestrzenną.Z tego co się orientuję to Braza jest niezastąpiona w takich sytuacjach.A jakie wizualizacje robi ...ho ho ho!!

Może powinnyście do niej zastukać o pomoc :)