Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak łatwo to mi to nie poszło ... pozory mylą. Trochę czasu nad tym spędziłam :D

Postaram się coś wymyśleć, ale zajęłam się właśnie inną kuchnią, jak się uda to w tak zwanym międzyczasie pomyślę :D

Przestrzeni w kuchni masz mnóstwo!!! 25m2 to od groma miejsca!! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj, Brazo. Może trochę czasu Ci to zajęło, ale dla mnie to nawt 100 lat by było za mało na wymyslenie takich rzeczy :lol:

Ustawiam się więc cierpliwie w kolejce po nowe pomysły.

25 m2 też wydaje mi się dość dużą przestrzenią, ale obawiam się jak to będzie wyglądało po umeblowaniu. no cóż, w końcu nowicjusz ze mnie :oops:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aneczko - to jest PRO100 wersja demo ściągnięta ze strony producenta http://www.ecru.pl

 

Kacha, zostawmy ten piekarnik tam gdzie jest, przy południowej ścianie masz mnóstwo miejsca, można tam wrzucić płytę.

Powiedz mi, co Ty chcesz w takim razie na tej wyspie, skoro jest przez Ciebie "mile widziana" :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aneczko - to jest PRO100 wersja demo ściągnięta ze strony producenta http://www.ecru.pl

 

A to ciekawe bo ja z tym programem w weekend walczyłam i jak mi po którymś razie po prostu znikł z ekranu zabierając ze sobą całą moją pracę, wysypywał dziwaczne błędy, a to co powstawało było skrajnie różne od jakichkolwiek oczekiwań przysłowiowo rzuciłam tym o ziemię i stwierdziłam że nigdy więcej go nie dotknę ;) - ale może mnie po prostu ten program nie polubił ;) - na razie cofnęłam się do etapu poszukiwań jakiegoś innego programu :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brazo, myślę że najbezpieczniej będzie zrobić na wyspie jedynie blat roboczy. Przyznaję, że opcja z płytą bardziej mnie kręci, ale bojba jestem i tyle :oops:

A może ktoś z forumowiczów przekona mnie do takiego rozwiązania? Czy będzie to praktyczne zakładając że dużo gotuję? Czy nie brudzi się Wam dookoła?

Brazo, a Ty jak myślisz, bo co tu mówić, doświadczenie w tej branży masz :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Doświadczenia nie mam żadnego, moja kuchni jest wielkości Twojej wyspy :wink:

 

Nie wiem jak z brudzeniem, w każdym miejscu się brudzi... ale być może na wyspie bardziej, nie wiem. Muszą się wypowiezieć osoby użytkujące te wynalazki :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brazo, niestety ale muszę Ci przyznać rację. Poprzednia wersja była na pewno ciekawsza :-? Nawiasem mówiąc myślałam o dostawieniu stołu do wyspy, tak aby się stykały. Jednakże konieczne byłoby wtedy wydłużenie wyspy w lewym kierunku, a efekt końcowy chyba znowu niebyłby zadowalający :x

Trudno, pomyslę jeszcze nad mozliwością powrotu do poprzedniej wersji

A przede wszystkim: DZIEKUJĘ!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym stołu nie dostawiała. Masz w tej chwili dwie strefy: typowo jadalnianą i kuchenna, zoddzieloną w pewien sposób strefą roboczą. Jak dostawisz stół do wyspy zrobi się kłębowisko wszystkiego w jednym miejscu... Ale to tylko moje wymądrzanie się, i tak na żywo będziesz musiała jeszcze raz się temu wszystkiemu przyjrzeć :D

Cieszę się, że mogłam pomóc :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

Pytanie do posiadaczy kuchni z MDF-u lakierowanego.

Chodzi mi o wycenę... jak ma ona się do ceny jaką wy zapłaciliście za wasze kuchnie.

Poprzednio robiłam wyceny z płyty i przy dużo większej ilości szafek cena była dużo niższa.

Czy MDF lakierowany jest aż tyle droższy?

 

Mile widziane również opinie na temat układu szafek w kuchni. Jestem dopiero na etapie projektu więc wszystko jeszcze da się zmienić.

 

Wycena jest na kwotę 15 000, a użyte materiały to:

- korpusy płyta melaminowana/PVC 2mm

- fronty – wysoki połysk (lustrobil) + widoczne boki

- zawiasy firmy Blum

- prowadnice tandembox Blum (udźwig 50 kg) - 10 kompletów

- wkład na sztućce (120 cm)

- blat barku oraz piekarnika – okleina naturalna 8 cm

- blat postforming 38 mm + listwy przyblatowe

- uchwyty wpuszczane w blat „Zobel”

- cokoły-laminat – stal

- transport + montaż mebli

 

Jeśli cena wg Was nie jest wygórowana to czy warto zaoszczędzić np. na zawiasach i prowadnicach tańszej firmy?

 

A oto projekt:

 

http://images45.fotosik.pl/19/7489446ea2d4d871m.jpg

 

http://images36.fotosik.pl/19/74b62656c0579fbfm.jpg

 

http://images32.fotosik.pl/378/61fea3691a92fb4fm.jpg

 

http://images25.fotosik.pl/283/39e457732f789970m.jpg

 

http://images50.fotosik.pl/19/60f1b2a6e16d7380m.jpg

 

Może ktoś z użytkujących wypowie się jeszcze na temat utrzymania w czystości czarnej kuchni na wysoki połysk - czy faktycznie trzeba non stop latać ze szmatą i wycierać paluchy... a może nie jest aż tak źle :wink:

 

Mile widziane wszelkie uwagi i sugestie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

MDF lakierowany na wysoki połysk jest duuuużo droższy od płyty. Sama miałam okazję porównać i przy identycznym projekcie, ilości szafek, wyposażeniu kuchnia z płyty laminowanej kosztowała 12 000 a z MDFu lakierowanego 19 000. Lakieruje się ręcznie, kilka warstw, lakier podkładowy i zewnętrzny - chyba dlatego to takie drogie. Niektóre firmy oklejają płytę MDF folią o wysokim połysku, koszt jest sporo mniejszy ale nie potrafie powiedzieć jak taki front wygląda w porównaniu ze swoim "oryginalnym" kolegą.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli zamierzasz gotować to kolory jedzenia są białe, zielone, czerwone, brązowe... Jaki by kolor kuchni nie był i tak ciągle na szmacie, więc te paluchy na błysku nie są największym kłopotem. Podoba sie to bierz :wink:

Cena jak na MDF ujdzie, chociaż tanio też nie jest; a jedyna rzecz na której nie oszczedzaj to właśnie zawiasy, prowadnice itp. Bo co innego może się pospuć w meblach?

Mam komódkę, z duuużą szufladą do której otwarcia potrzeba zsynchronizowanej pracy dwóch osób i całkiem niemałej siły do trzymania, bo zawartość to jakiś m3 drobiazgów... Przykład drastyczny, ale nigdy już nie pożałuję na prowadnice :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedna ze scian zaprojektowanych...od wejscia: lodowka, piekarnik z kuchenka mikro i szafka cargo wysoka. Moje pytanie: czy taka kolejnosc moze byc i czy takie cargo nie bedzie problemem czy moze lepiej zamiast cargo zrobic wysoką szafke? A moze zrobic wezsze cargo?

 

http://images24.fotosik.pl/284/408c42034395d90dmed.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zostawiłabym ten układ, bo z piekarnikiem w środku i dwoma dużymi szafkami po bokach jest to symetryczne, a odległości do blatu w sumie nie są duże. Natomiast co do cargo - też planowałam takie duże, ale stwierdziłam, że jeśli ma to być taka podręczna spiżarka i załaduję to wszelkimi dobrami spożywczymi to raczej będzie to trochę ważyć. Gdzieś tu na forum znalazłam zdjęcie szafki z wysuwanymi koszami/szufladami

http://images37.fotosik.pl/19/b67761a4891b16e9.jpg

jak będzie ukryta za takimi drzwiami jak cargo, to wygląd będzie taki sam, a chyba troszkę wygodniej będzie się z niej korzystać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...