Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cały czas kombinuję, poprawiam, zmieniam... i dalej nie jestem przekonana.

Tak, oczywiście nad kuchenką będzie okap, chciałabym, żeby go podłączyć do komina - więc z tego punktu widzenia wariant I byłby lepszy. Ale podobno da się ten okap podłączyć też na większą odległość.

Śmieci będą pod zlewem. Myślałam o takich pojemnikach do segregacji. Czy ktoś z tego korzysta? Jak się to sprawdza w praktyce?

Witam,

Dobre dusze, proszę pomóżcie mi bo mam mętlik w głowie. W projekcie mam kuchnię o pow. ok 10m2, która jest częściowo otwarta na jadalnię. Zlikwidowaliśmy jedno z dwóch okien w kuchni, żeby było miejsce na wiszące szafki, ale pozostał dylemat: kuchnia otwarta vs kuchnia zamknięta (między kuchnią a jadalnią w tej chwili nie ma żadnej ściany). Ja chciałabym ją zamknąć od strony jadalni, bo tylko w takiej sytuacji jest miejsce na mały stolik śniadaniowy w kuchni. I tu jestem osamotniona, bo mąż oraz wszyscy znajomi doradzają, żeby całkiem ją otworzyć na jadalnię. Nie chciałabym, żeby ewentualny rozgardiasz w kuchni był widoczny z innych części domu, ani żeby zapachy się po nim roznosiły. Drzwi przesuwane nie sa do konca rozwiazaniem, bo miejsca na stolik sniadaniowy nie przybedzie... :(

Spójrzcie proszę świeżym okiem, może ktoś doradzi, co z tym fantem zrobic?

1. Otworzyć całkiem, częściowo, czy zamknąć w ogóle?

2. Jak zaplanować kuchnię, zeby było wygodnie i żeby zmieścił się stolik śniadaniowy?

Tak wyglada rzut kuchni i jadalni wg oryginalnego projektu, obok na czerwono wymiary w cm.

http://foto3.m.onet.pl/_m/e2a10003f1a66f2c33f055b836d5d733,10,19,0.jpg

Przede wszytkim: TO NIE JEST MAŁA KUCHNIA! :D

To całkiem spora kuchnia i wejdzie Ci tam od groma szafek i będziesz miała dużo blatów.

Możesz połaczyć rózne opcje i np zrobić otwartą kuchnię, oddzieloną od jadalni wysokim blatem/barkiem z miejscami do siedzenia, który będzie spełniał rolę miejsca do szybkiego jedzenia a jednocześnie ograniczał widocznośc z jadalni na ewentualny bałagan w kuchni.

Mam teraz podobny układ kuchnia-jadalnia i kawałek blatu wygospodarowany na "szybkie śniadania". Nikt z nas z niego nie korzysta, każdy woli usiąść jak człowiek przy stole niż gnieść się półdupkiem przy jakimś mikrym kawałku blatu.

U mnie wygląda to tak i ma w sumie trochę ponad 12m2 a jest miejsca sporo:

http://images24.fotosik.pl/287/a91799a782456b69.jpg

Po pierwsze, ja uważam, że w sprawie kuchnia zamknięta czy otwarta, powinnaś pomyśleć o argumentach znajomych i męza za jej otwartością i czy te argumenty są dla Ciebie istotne. Czy są ważniejsze niż obecnośc "stolika śniadaniowego"w kuchni. Jak to w naszej tradycji bywa, najczęściej to pani domu, a więc Ty będziesz najczęstszym użytkownikiem tego pomieszczenia, nie mąż, a już na pewno nie znajomi. Zrób tak jak Tobie wygodnie, nie próbuj dogadzać wszystkim, bo tak się nie da.

Mnie też wszyscy namawiali do otwarcia kuchni, "bo mała, bo tak się teraz robi, bo ważna jest przestrzeń".. A ja uważam: dla kogo ważna, dla tego ważna.. Dla mnie ważniejszy jest spokój z jakim będzie sobie mogła moja rodzina odpoczywać w salonie, gdy ja będę "szaleć" w kuchni. Bo chcę czy nie chcę, przy gotowaniu hałasuję, i ja i sprzęty;-)

Co do projektu kuchni to bardzo polecam program Alno Kitchen Planner. Ja nie miałam kompletnie pomysłu na meble kuchenne, wiedziałam tylko że mają być białe :wink: Poniekąd dzięki temu programowi, stoją mi w kuchnii od 2 tygodni przepiękne mebelki (oczywiście moim zdaniem :oops: ) Mam zabudowane 2 przylegające do siebie ściany. Obie o długości 230 cm, a więc krótsze niż u Ciebie. Ale ja mam schowanko, którego w Twoim projekcie nie widzę. Przy 3 ścianie, z oknem, stoi nieduży stół.

Mam nadzieje, że troszkę pomogłam.

Pozdrawiam serdecznie!!

A po co Ci stolik śniadaniowy jak zaraz pod ręką miałabyś normalny stół jadalniany? Kierowanie się dodatkowym stolikiem jako przewodnim argumentem za zamknięciem kuchni od strony jadalni jest mało sensowne w tym przypadku.. Jeśli jednak w kuchni potrzebna Ci "prywatność" podczas obecności gości, czy jeśli przeszkadzałyby Ci roznoszące się zapachy to wtedy owszem stawianie ścianki i stolika miałoby jako taki sens ;)

Wiec lecimy od lewej strony. Wysoka zabudowa do okna, na szerokosc ok 105 cm. Wyjdzie 1 slupek np z piekarnikiem i 1 waskie wysokie cargo, cargo chyba od sciany, piekarnik od strony okna.etniej wysoka zybudowa do samego sufitu.

P Najchotem pod oknem zmywarka do zabudowy 45 cm, zlew 1,5 komory. Szafki stojace, szflady - ile, jakie? Szafka narozna z koszami, dalej niskie szafki stojace pod oknem i lodowka w rogu na koncu.

Na sciance miedzy kuchnia a salonem szafka z plyta gazowa do zabudowy i miejsce obok na butle z gazem (gazu u nas niet). Nad tym okap.

Ostatnia inspiracja bialej kuchni:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/3ZFW2FHBFx2Mc98EiX.jpg

witam

ja również będe mieć kuchnie o rozmiarze 10m2 i otwartą na salon ponieważ zrezygnowałam ze ściany między tymi pomieszczeniami ale wzamian bedzie ruchoma scina z mlecznej szyby kiedy bedzie bałaganik np.kiedy bedą gości to ja zasune i po kłopocie taka ścina to koszt w moim przypadku 25 tyś czyli szeroka na 2 metry składać się będzie z trzech szyb zachodzących na siebie na prowadnicach u góry i dołu tak jak w szafie czy garderobie ,pomysł barek mnie nie zacheca wiem z praktyki wielu osób ten mebel stoi nie wykorzystany ale to moje osobiste zdanie a tak to taka ruchoma ściana jest elelmentem dekoracji i jest praktyczna

pozdrawiam

popcarol,

patrzac na twoja inspiracje - wielkim atutem tej kuchni sa rowne podzialy szafek - wszystkie podoben, bez "chudych" wstawek ktore psuja wizualnie wyglad kuchni.

czy musi byc zmywarka 45cm? 60cm jak masz pare garnkow z obiadu jest duzo lepsza a cenowo nie duzo drozsza.

czy musi byc plyta gazowa? elektryczna jest ladniejsza i nie brudzi oparami mieszkania... moze sie przestawisz? wiele osob tak robi.

Eh - temat zamkniętej i otwartej kuchni to kolejny w którym są zawsze dwie strony które zawsze mają dużo argumentów po dla siebie i zawsze się ze sobą kłócą bo oczywiście ta druga strona nie ma racji.

Ja mieszkałam zawsze w malutkich mieszkaniach. Gdzie było dużo wszystkiego i szło się w ilość pomieszczeń a nie ich jakość (nawet teraz wynajmujemy niby duże mieszkanie ale napychali w nim pokoi tyle że praktycznie mało które się do czegokolwiek nadaje) - dlatego też mam ogromną potrzebę przestrzeni i nie wyobrażam sobie u siebie nie tylko zamkniętej kuchni ale nawet szafek wiszących.

Dodatkowo zawsze jak pamiętam imprezy kończyły się na tym że albo ja przenosiłam co się dało z kuchni i robiłam w pokoju albo ludzie przechodzili do kuchni i tam siedzieliśmy - więc tutaj też to nie stanowi problem.

Dlatego ja kuchnię nie tylko chcę mieć otwartą ale nawet taką która będzie przypominała bardziej aneks kuchenny i będzie stanowić część salonu.

A jeśli chodzi o bałagan? Sama świadomość że mam w jakimś pokoju bałagan mnie denerwuje więc nawet gdybym mogła przed znajomymi go "zamknąć" wcale by mi to nie pomogło :] - "przecież oni mogą wejść tam chociażby po to by w dobrej wierze odnieść szklankę!"

Ale to decyzja każdego z osobna i zdecydowanie nie chcę cię przekonywać do otwartej kuchni - ani też jej odradzać ;)

Dzięki wielkie :) Takie spojrzenie z boku jest bardzo cenne, bo ja chyba za bardzo emocjonalnie jestem w to zaangażowana i nie umiem na chłodno rozważyć za i przeciw :)

Macie rację, że lepiej zjeść przy normalnym stole, a nie jak w McDonalds. Chodzi tylko o to, że u nas to ja gotuję i w sprzątaniu też zdecydowanie większą inicjatywę przejawiam :) Ciężko mi będzie zmotywować męża, żeby po każdym posiłku sprzątał stół, a mnie drażnią wszelkie okruszki :wink: Jadalnia jest całkowicie otwarta na salon i stół widoczny jak na dłoni.

Wolę też spokojnie przygotowywać posiłki bez ciekawskich spojrzeń gości, bo mi wszystko z rąk leci :-? Niestety nie gotuję tak seksownie jak Nigella Lawson (przy całym uwielbieniu i podziwie dla tej kobiety :))

Tkanka - programik na bank wypróbuję, bo do niewiernych należę i poki nie zobacze to nie uwierze :)

Cava - napisałam, że mała, bo nie da sie wyspy urządzić :) gdyby się dało, to zostawiłabym drugie okno w kuchni :)

Dzięki raz jeszcze :)

Doskonale Cie rozumiem i az dziw bierze ze taka zdecydowana jestes, ja tez kiedys przeprowadzalam sie z malego mieszkania do domu i oczywiscie najwazniejsze bylo miec oktwarta kuchnie, nawet z entuzjazmem podchodzilam do tego rozwiazania i co? I dzisiaj budujac drugi dom na wstepie powiedzialam architektowi zamknieta kuchnia!

Efekt otwartej kuchni jest taki ze wzajemnie wszyscy sobie przeszkadzamy ja mezowi bo garnkami stukalam szafkami trzepalam i mu zapachy nie pasowaly , mnie bo telewizor za glosno gral.Gdy chcialam miec syna na oku jak robi zadanie, to wszyscy sobie przeszkadzalismy na wzajem.W przypadku imprez jakos malo mnie rajcuje jak goscie siedza i gapia sie w moje krzataniny a to cos spadnie a to cos sie stlucze niekoniecznie musi byc to widok najprzyjemniejszy dla gosci.Ja jestem za rozdzialem , uwazam ze polaczenie kuchni z salonem sprawdza sie tylko w przypadku gdy ludzie malo gotuja a kuchnia sluzy glownie do robienia herbaty.Jesli mamy rodziny i normalne zycie to jest to jak dla mnie duzym utrudnieniem