rafał ... 17.07.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Tym co nie lubią kompromisów polecam urządzenia Toshiba. Marki nie muszę chyba rekomendować, jakość z innej bajki, ale cena w granicach przyzwoitości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 17.07.2005 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Tym co nie lubią kompromisów polecam urządzenia Toshiba. Marki nie muszę chyba rekomendować, jakość z innej bajki, ale cena w granicach przyzwoitości. Opowiedz mi co to są granice przyzwoitości i kto je oferuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 17.07.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Tym co nie lubią kompromisów polecam urządzenia Toshiba. Marki nie muszę chyba rekomendować, jakość z innej bajki, ale cena w granicach przyzwoitości. Opowiedz mi co to są granice przyzwoitości i kto je oferuje. Tu jest cennik i kilka parametrów. http://www.polski-komfort.pl/piece.htm Jedyny bajer z tego co tu wyczytałem, to fakt, że są ciche. Cena b. wysoka. Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 18.07.2005 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 http://www.vtsclima.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 18.07.2005 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 http://www.vtsclima.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 18.07.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Bynajmniej nie jestem z konkurencji - ja tylko używam wyrobu konkurencji i niektóre z tych sloganów marketingowych troszkę mnie bawią: Witam, podstawowe zalety REKU KOSS w stosunku do konkurencji: 1/wymiennik osadzony w styropianie ekstrudowanym - brak mostków termicznych 2/możliwość kompletowania w jednym urządzeniu np. nagrzewnicy wodnej , presostatu itp. 3/ niezawodnośc urządzeń 4/dostępność szeregu opcji dostosowanej do budynku oraz zasobności porfela inwestora 5/ wentylatory EBM - górna półka, duży spręż i żywotność Pozdr WP A ta niezawodność to niby jak mierzona, jakieś MTBF zmierzone przez niezależną organizację? A może liczba uznanych reklamacji? Wentylatory EBM są stosowane także w innych centralach, więc to żadna przewaga. Kiedyś przeczytałem na jednej ze stron KOSSa "raport" o centralkach wentylacyjnych. Sposób w jaki był napisany (w szczególności sposób obliczania punktacji) skutecznie zniechęcił mnie do tej firmy. Ale za to poznałem konkurencję i dzięki temu wybrałem Mistrala. Wszystkim inwestorom życzę zadowolenia z dokonanego wyboru (jakikolwiek on nie będzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 18.07.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 http://www.polski-komfort.pl/piece.htm Jedyny bajer z tego co tu wyczytałem, to fakt, że są ciche. Cena b. wysoka. Pozdrawiam, Sunao Jakość pracy tych urządzęń jest niosiągalna dla konkurencji, czego przykładem jest choćby wskazana przez Ciebie głośność ( a w zasadzie cichość ). Miałem przyjemność testować te maszyny, porównanie do krajowej produkcji jest jak porównanie Toyoty do Poloneza. Tak jak pisałem nie są to urządzenie najtańsze, ale zdecydowanie najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 18.07.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Jakość pracy tych urządzęń jest niosiągalna dla konkurencji, czego przykładem jest choćby wskazana przez Ciebie głośność ( a w zasadzie cichość ). Miałem przyjemność testować te maszyny, porównanie do krajowej produkcji jest jak porównanie Toyoty do Poloneza. Tak jak pisałem nie są to urządzenie najtańsze, ale zdecydowanie najlepsze. Pewnie masz racje co do "komfortu" ale "osiągi" poza wyciszeniem raczej mizerne. Brak profesjonalnych danych technicznych na stronie co do charakterystyk reku. To jest chyba "samochodzik" cichy i bezawaryjny, ale frajdy z jazdy nie daje (niewielka sprawnośc odzysku ciepła). Mam wrażenie, że najdroższe sa w rekuperatorze wentylatory Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 18.07.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Nie wiem co masz na myśli ! Co do jakości urządzenie to musisz mi uwierzyć na słowo, ale parametry pracy są również znacznie lepsze niż średnia krajowa: Porównajmy Toshiba 350 i Mistral 300, obydwa o wydatku maksymalnym 350 m3/h Glośność pracy przy przepływie 350 m3/h:Toshiba: 30 dBMistral: do 58 dB ( ho ho, ostro ) Pobór mocy przy przepływie 350 m3/h:Toshiba: 149 WMistral: 210W ( ponad 40% więcej ) Sprawność odzysku ciepła:Toshiba: 75 - 79 %Mistral: 63 - 72 % Dobrze to podsumowałeś, Toshiba jest cicha, bezawaryjna, ekonomiczna i sprawna i o to chodzi w rekuperatorach a nie jak myślą polscy producenci że trzeba dać MAX powietrza i najlepiej ze 300 Pa sprężu podczas gdy do domowej instalacji wystarczy 50 Pa. efekt tego jest taki że użytkownicy tych maszynek piszą później na forum że im szumi i kombinują jak to wyciszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 18.07.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 ...Glośność pracy przy przepływie 350 m3/h: Toshiba: 30 dB Mistral: do 58 dB ( ho ho, ostro )... Pomimo, że ostatecznie zrezygnowałem z rekuperatora to jednak uważam, że najważniejszym parametrem przy wyborze urządzenia jest głośność jego pracy. Na nic wszystkie inne parametry typu sprawność odzysku, pobór mocy itp., jaśli z powodu drażniącego szumu instalacja będzie nagminnie wyłączana. Warto przypomnieć, że: 2 - krotny wzrost natężenia oznacza wzrost poziomu głośności o ok. 3 dB 10 - krotny wzrost natężenia daje wzrost poziomu głośności o 10 dB 100 - krotny wzrost natężenia daje wzrost poziomu głośności o 20 dB 1000 - krotny wzrost natężenia daje wzrost poziomu głośności o 30 dB itd... Z tego wynika, że Mistral emituje około 1000- krotnie większy poziom natężenia szumu niż Toshiba!!! No chyba, że rafał ... coś pokręcił z tymi danymi... P.S. Porównując głośność dwóch różnych źródeł dźwięku, lepiej jest używać jednostki zwanej fonem. Dla pasjonatów ciekawa strona na ten temat: http://www.daktik.rubikon.pl/Slowniczek/akustyka_glosnosc_fon.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 18.07.2005 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Z tego wynika, że Mistral emituje około 1000- krotnie większy poziom natężenia szumu niż Toshiba!!! No chyba, że rafał ... coś pokręcił z tymi danymi... hmm.. Grzezgorzu, dane podaję z katalogu Toshiba 2005 więc chyba są poprawne. Zresztą słyszłałem tą maszynkę i choć nie mierzyłem miernikiem to myślę, że nie kłamali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 18.07.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 ...Glośność pracy przy przepływie 350 m3/h: Toshiba: 30 dB Mistral: do 58 dB ( ho ho, ostro )... [...] Z tego wynika, że Mistral emituje około 1000- krotnie większy poziom natężenia szumu niż Toshiba!!! No chyba, że rafał ... coś pokręcił z tymi danymi... P.S. Porównując głośność dwóch różnych źródeł dźwięku, lepiej jest używać jednostki zwanej fonem. Dla pasjonatów ciekawa strona na ten temat: http://www.daktik.rubikon.pl/Slowniczek/akustyka_glosnosc_fon.htm Panowie! Spokojnie! porównywanie tych wartości w taki sposób jest conajmniej niebezpieczne (można się mocno zdziwić...) 1. Głośność: Nie mam czasu sprawdzić tego dla Mistrala, ale dla Toshiby brak na stronie danych na temat WARUNKÓW pomiaru. Jakie przewody? W jakiej odległości od rekuperatora ten pomiar? Jakie częstotliwości pomiaru? Jakiś wykres? Na głośność pracy wentylacji ma wpływ nie tylko głośność wentylatora ale również szum wywołany przez powietrze przepływające przez kanały i anemostaty (głównie to słychać!). Wiele zależy od tego, czy dragania rekuperatora przenosza się na kanały went., czy też zadbano o odp tłumiki. 2. Sprawność: Znowu nic nie wiemy - dla jakiego powietrza ten wynik? Suche? Wilgotne? Nie podejrzewam Toshiby, że podała parametry w najbardziej niekorzystnych warunkach. Dla mnie najważniejszym parametrem użytkowym rekuperatora jest jego zdolnośc do odzysku ciepła przy zadanej krotności wymiany powietrza. Z uwagi na planowane umiejscowienie (nieużytkowe poddasze ocieplone po stropie) z wytłumieniem drgań i szumem wentylatora będzie raczej niewielki problem. Sprwaność przełoży się na konkretne pieniądze, bo dom będę ogrzewał prądem. Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 24.07.2005 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 nadal nie wiem jaki reku zastosować u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts