Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie - najlepiej do praktyków - jak jest naprawdę z używaniem detergentów i środków chemicznych przy korzystaniu z POŚ - mnie osobiście najbardziej interesuje POŚ ze złożem biologicznym. W mądrych artykułach można przeczytać, że trzeba sie ograniczać, że nie używać tego czy tamtego, używac środkó ulegających biodegradacji itd. Jak jest w praktyce - bardzo chcę oczyszczalnię - jednak nie do końca mogę sobie wyobrazić rezygnację z Domestosa, Ajaxu czy innych "szuwaksów" na kamień i rdzę.

Pomóżcie drodzy praktycy czego uzywacie korzystając z POŚ ?

https://forum.murator.pl/topic/36943-po%C5%9B-a-chemia-i-detergenty/

Ponoć wystarczy wrzucić o jedną tabletkę więcej lub wrzucać je częściej i można stosować te wszystkie "czyścidła". Sami jeszcze nie użytkujemy POŚ więc też jestem ciekawa czy ta metoda się sprawdza .
https://forum.murator.pl/topic/36943-po%C5%9B-a-chemia-i-detergenty/#findComment-737476

Detergenty i środki chemiczne to pojęcie guma i słowo wytrych do grzania atmosfery.

W każdym może być "coś" albo i "nic" , "ekologiczne" albo "rakotwórcze".

Zasadniczo obecnie produkowane środki powierzchniowoczynne i wyrabiane z nich produkty, O ILE SĄ ROBIONE ZGODNIE Z DYREKYWANI UNII to powinny być biodegradowalne.

To co przeszkadza w POŚ - zbyt wysokie stężenie substancji czynnych, oraz niedostateczne natlenienie ścieku.

Jeśli uważasz na te obydwa czynniki, nie powinno się nic dziać.

https://forum.murator.pl/topic/36943-po%C5%9B-a-chemia-i-detergenty/#findComment-738885

Oki ja napisałam ogólnie i wiem, że kiedyś tam natykałam się na informacje,że ulegają biodegradacji - ostatnio jednak próbowałam zrobić przegląd na opakowaniach takich szuwaksów w domu i nigdzie takiej informacji nie mogę znaleźć.

Moze lepiej orientujesz się w tej sprawie - byłabym wdzięczna za jakąś konkretniejszą odpowiedź - bo tak znowu wiem dokładnie tyle ile z artykułów, że raczej należy stosować te które ulegają biodegradacji - począwszy od płynu do kąpieli a skończywszy na środkach do odkażania - nigdzie nie mogę znaleźć informacji o biodegradacji :-?

Ja używam Domestosa, Pronto, Ajaxów, Pur do mycia naczyń, tabletek do zmywarek Calgonitu najczęściej, - z proszków do prania Dosi, Viziru - czy z takich nalezy zrezygnować czy są ok - może gdzieś jest jakaś lista co można stosować a czego nie nalezy.

Ja zastanawiająć się nad tym uważam, że to jednak pewnie takie bez znaczenia nie jest - sama mam duże akwaria z filtrami zewnętrznymi - w końcu tam także odbywa się filtracja biologiczno, mechaniczna - takze są wkłady i organizmy, które oczyszczają - i wiem, że skuteczność filtra wykańcza używanie jakichkolwiek srodków do zmywania, mycia itd, niszczy te organizmy nawet zbyt ciepła woda - z opisu oczyszczalni ze zlożem biologicznie czynnym wychodzimi, że działanie jest bardzo zbliżone do działania właśnie filtrów w akwariach stąd moje pytanhie i wątpliwosci.

https://forum.murator.pl/topic/36943-po%C5%9B-a-chemia-i-detergenty/#findComment-739014

Informacje napewno można znależć, lub zapytać producenta. Markowi odpowiedzą napewno.

Miarą biodegradowalności jest wspólczynnik CHZT (chemiczne zapotrzebowanie tlenu - im mniej tym lepiej)

Porównywanie ryb, a szybkości rozkładu osadu to nieporozumienie.

Ryby bardziej reagują na składniki toksyczne. Toksyczne a biodegradowalne to znowu dwa różne pojęcia.

Korzystne jest stosowanie poszków fosforanowych (Dosia), bo ... to odżywka dla bakterii, w niektórych tanich proszkach walą 25%siarczanu sodu - obciąża tylko POŚ; Vizir - w zależności z jakiej fabryki. Ten sam proszek w zalezności od kraju ma inne receptury. Fosforany są zawsze popisane. Bezfosforanowe - powodują zaszlamianie instalacji (wytrącanie zeolitów).

Niekorzystne są arylosulfoniany. Nie wiem jak biodegradowalny jest chlorek cyjanuru (tabletki do zmywarek).

https://forum.murator.pl/topic/36943-po%C5%9B-a-chemia-i-detergenty/#findComment-740434

Informacje napewno można znależć, lub zapytać producenta. Markowi odpowiedzą napewno.

Ale JAK lub CO odpowiedzą...? Z jaką "cenę"? :wink:

Porozmawiaj nie z producentami POŚ, ale z ludźmi, którzy zawodowo zajmują się badaniami technologii oczyszczania ścieków.

Ten, z którym rozmawiałem za nic nie zdecydowałby się na POŚ.

A człowiek ów, to poważny znawca tematu z branży. Pracownik naukowy jednej z politechnik.

Nic nie mówił o fosforanach, siarczanach, sodach... nie mącił w głowie (swoją drogą już widzę Gafinka liczącą w sklepie ilość zeolitów, arylosulfonianów, chlorków cyjanuru czy sprawdzającej z jakiej fabryki pochodzi worek Vizira :wink: ) Po prostu odradzał.

POŚ ma być z definicji alternatywą dla zbionika bezodpływowego i ułatwieniem życia. Ale nie za darmo.

Żaden z producentów nie wspomni, że np. "co jakiś czas" złoże pod rozsącznikiem należy wymienić a już na pewno należy zapomnieć o jakichkolwiek uprawach spożywczych nad (lub obok) wspomnianym.

Choćbyś nie wiem jak się starał i jak bardzo eko/bio detergenty dobierał, grunt pod rozsącznikiem będzie miejscem, gdzie skumują się sole metali ciężkich i inne świństwa. Taki "ekologiczny" śmietnik z odroczonym terminem oczyszczania.

Pomysł POŚ jest dobry dla właścicieli bardzo dużych działek mogących sobie pozwolić na spisanie na straty kawałka gruntu daleko od studni, ogrodu ważywno-owocowego, sadu i itd.

https://forum.murator.pl/topic/36943-po%C5%9B-a-chemia-i-detergenty/#findComment-740890