Gość 01.09.2005 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 No więc jak???? Dawać czy nie???? Problem właśnie wyszedł u nas. Firma od dachów stanowczo mówi, żeby nie dawać, nasi majstrowie + kierownik - dawać. I do tego każdy brzmi wiarygodnie i przedstawia logicznie brzmiące argumenty . Co najgorsze - murłaty już są... Czy teraz już musztarda po obiedzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.09.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Podbiję - bo sprawa mnie aktualnie bardzo nurtuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kierownik 01.09.2005 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Nie dawać izolacji i nie kłaść murłaty bezpośrednio na wieńcu. Wokół murłaty ( tak jak i innych elementów więźby ) powinno swobodnie cyrkulować powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 02.09.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 dawac .. u mnie wszyscy byli zgodni co do tego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawomir potecki 02.09.2005 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Tak jest w projektach . Ale na chlopski rozum : skad moze sie wziasc wilgoc w wiencu . Brak izolacji poziomej ? Dach nieszczelny ? Chyba ze budynek jest budowany w ciagu kilku tygodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 07.09.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 A może nie dawać wcale murłaty... ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawomir potecki 07.09.2005 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 A może nie dawać wcale murłaty... ??? wlasnie , ze trzeba dawac . tylko na zaprawe murarska , zeby wypelnic nirownosci muru i zwichrowanie murlaty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 07.09.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Szczerze powiedziawszy nie spotkałem się z rozwiązaniem bez izolacji. To, ze w niektórych przypadkach drewno jest zawilgocone zepewne spowodowane jest tym, ze owa izolacja jest szersza niż murłata i jej krawędzie uniesione są do góry. W ten sposób w powstałej niecce zbiera się woda. Wydaje mi się że najlepiej po ułożeniu murłat naddatki tej izolacji obciąć równo z murłata, co też uczyniłem. Jeżeli murłata jest z trzech stron "omywana" przez powietrze, a od dołu nie styka się z innym elementem (o innej wilgotności), to jest mało prawdopodobne, aby mogła zawilgotnąć. to samo w przypadku krokwii przechodzących przez ściany - je także należy odizolować od ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 08.08.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Nie dawać izolacji i nie kłaść murłaty bezpośrednio na wieńcu. Wokół murłaty ( tak jak i innych elementów więźby ) powinno swobodnie cyrkulować powietrze. Podniosę wątek, bo jest ciekawy. Interesuje mnie jak zatem oddzielić murłatę od wieńca, żeby cyrkulacja powietrza była możliwa? Jaki sposób jest właściwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 08.08.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Wow, to już trzy lata ...Nie jestem budowlańcem, ale izolacja jest niezbędna. Drewno zawsze będzie ciągnąć wilgoć z betonu. Zresztą w każdym projekcie taka izolacja jest narysowana. Jedynie co sugeruję - odciąć jej naddatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal2010 02.11.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Papa musi być. Taka informację mam od dwóch konstruktorów. Nie wolno stosować foli pod murłatę ponieważ folia "poci się". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 05.09.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Podbijam tamat. Folia czy papa??? Czy kompletnie nic???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.09.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.04.2020 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 Geno: 1/ wilgoć jest prawie wszędzie, nie wszędzie jest problemem 2/ nie kładź murłaty na mokry strop 3/ kondensacja jest, ale zachodzi przede wszystkim w poziomie i w górę od ścian do murłaty nie podciągnie za dużo (grawitacja javascript:emoticon('') - poza tym porównaj powierzchnie ściany i stropu pod murłatą 4/ akurat w tym miejscu izolacja pozioma będzie sprzyjać gromadzeniu się wody pod murłatą Ja nie dałem, Ty dałeś - pogadamy za 20 lat... Pa Minęło 15 lat i co? Pogadacie sobie, hehe? Ale ja z innej beczki. Czy są do kupienia gotowe pasy papy podkładowej o grubości 3-4mm (np. o szerokości 14-24cm) zamiast całych rolek o szerokości 1 metra? Jeśli tak, to czy ktoś wspomoże linkiem? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts