Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja murłaty

Rafik29

Recommended Posts

No więc jak???? :evil: :evil: :evil:

Dawać czy nie???? Problem właśnie wyszedł u nas. Firma od dachów stanowczo mówi, żeby nie dawać, nasi majstrowie + kierownik - dawać. I do tego każdy brzmi wiarygodnie i przedstawia logicznie brzmiące argumenty :evil: .

Co najgorsze - murłaty już są... Czy teraz już musztarda po obiedzie?

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szczerze powiedziawszy nie spotkałem się z rozwiązaniem bez izolacji. To, ze w niektórych przypadkach drewno jest zawilgocone zepewne spowodowane jest tym, ze owa izolacja jest szersza niż murłata i jej krawędzie uniesione są do góry. W ten sposób w powstałej niecce zbiera się woda. Wydaje mi się że najlepiej po ułożeniu murłat naddatki tej izolacji obciąć równo z murłata, co też uczyniłem. Jeżeli murłata jest z trzech stron "omywana" przez powietrze, a od dołu nie styka się z innym elementem (o innej wilgotności), to jest mało prawdopodobne, aby mogła zawilgotnąć. to samo w przypadku krokwii przechodzących przez ściany - je także należy odizolować od ścian.

• 2 years później...
Nie dawać izolacji i nie kłaść murłaty bezpośrednio na wieńcu. Wokół murłaty ( tak jak i innych elementów więźby ) powinno swobodnie cyrkulować powietrze.

Podniosę wątek, bo jest ciekawy. Interesuje mnie jak zatem oddzielić murłatę od wieńca, żeby cyrkulacja powietrza była możliwa? Jaki sposób jest właściwy?

• 2 years później...
  • 1 year później...
  • 7 years później...
Geno:

1/ wilgoć jest prawie wszędzie, nie wszędzie jest problemem

2/ nie kładź murłaty na mokry strop

3/ kondensacja jest, ale zachodzi przede wszystkim w poziomie i w górę od ścian do murłaty nie podciągnie za dużo (grawitacja javascript:emoticon(':wink:') - poza tym porównaj powierzchnie ściany i stropu pod murłatą

4/ akurat w tym miejscu izolacja pozioma będzie sprzyjać gromadzeniu się wody pod murłatą

Ja nie dałem, Ty dałeś - pogadamy za 20 lat...

Pa

Minęło 15 lat i co? Pogadacie sobie, hehe? :)

Ale ja z innej beczki.

Czy są do kupienia gotowe pasy papy podkładowej o grubości 3-4mm (np. o szerokości 14-24cm) zamiast całych rolek o szerokości 1 metra?

Jeśli tak, to czy ktoś wspomoże linkiem?

Dzięki.