ged 26.03.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Huśtanie czyli dynamiczne uginanie. Podnieść o 5 cm ... czyli o tyle ile się ugiął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 26.03.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Jeśli on się ugina tzn. następuue znaczna zmiana ugięcia to albo problem ze sztywnością przekroju i też jakiś obrót na podporach. Tego nie mozna tak sobie zostawić. Bez słupa tez można doprowadzic do poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 26.03.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Geno - tam na podporach, na całym obwodzie jest wielka szczelina, wyciągnęło druty i się huśta na tych drutach w szczelinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 26.03.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Geno - tam na podporach, na całym obwodzie jest wielka szczelina, wyciągnęło druty i się huśta na tych drutach w szczelinie! Ja tego nie widzę na zdjęciach ale taki stan awaryjny grozi uszkodzeniem konstrukcji - tzn. to huśtanie to chyba przenoszenie momentu na ścianę. Dosyć poważna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.03.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 nadproże nad oknem też z profilu stalowego i powinno być ok a jak się "huśta" cały strop to raczej do ponownego wykonania np pasamiinaczej będą Ci się sniły same koszmary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 27.03.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Ale mam inny problem a mianowicie na górze tego stropu mam mieć sypialnie ale niepokoi mnie dziwna rysa biegnąca wokół ścian tak jakby coś osiadlo choć jak widać na zdjęciach górnych strop nie wisi.Co to może być albo inaczej jaka jest tego przyczyna oto zdjecia tego stropu z gory http://img58.imageshack.us/img58/8673/stropsypialnia10rj.jpg i drugie zdjecie http://img257.imageshack.us/img257/5486/stropsyp27ih.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.03.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Ale mam inny problem a mianowicie na górze tego stropu mam mieć sypialnie ale niepokoi mnie dziwna rysa biegnąca wokół ścian tak jakby coś osiadlo choć jak widać na zdjęciach górnych strop nie wisi.Co to może być albo inaczej jaka jest tego przyczyna oto zdjecia tego stropu z gory http://img58.imageshack.us/img58/8673/stropsypialnia10rj.jpg i drugie zdjecie http://img257.imageshack.us/img257/5486/stropsyp27ih.jpg Jeżeli peknięcie jest przec cały przekrój to bardzo niebezpieczne bo moze się objawić tym,ze będzie całkowity brak współpracy betonu ze stalą co zaowocuje tym,iż strop bedzie się trzymał wyłacznie na pretach zbrojeniowych do czego absolutnie nie jest przystosowany, może spaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 27.03.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Jeśli on się ugina tzn. następuue znaczna zmiana ugięcia to albo problem ze sztywnością przekroju i też jakiś obrót na podporach. Tego nie mozna tak sobie zostawić. Bez słupa tez można doprowadzic do poziomu. Nie znam metody jakby to bez podparcia zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.03.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Jeśli on się ugina tzn. następuue znaczna zmiana ugięcia to albo problem ze sztywnością przekroju i też jakiś obrót na podporach. Tego nie mozna tak sobie zostawić. Bez słupa tez można doprowadzic do poziomu. Nie znam metody jakby to bez podparcia zrobić. Taśmy z włókien węglowych - można zwiększyć nośność na zginanie nawet dwukrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 27.03.2007 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Ciężko jest tak słowami oddać "huśtanie" stropu ale spróbuję. Jeśli się po nim chodzi normalnie to nic nie czuć widać jedynie że strop jest nierówny i wklęśnięty do środka.Jeśli jednak stanie się na środku i skoczy to czuć że drga a nie tak jak powinno być czyli głuchy odgłos naskoczenia.Po prostu czuć ze nie jest taki stabilny jak inne stropy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.03.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 rzeczywiście trudno, taki efekt to uzyskasz i na "normalnych" stropach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 27.03.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Jeżeli peknięcie jest przec cały przekrój to bardzo niebezpieczne bo moze się objawić tym,ze będzie całkowity brak współpracy betonu ze stalą co zaowocuje tym,iż strop bedzie się trzymał wyłacznie na pretach zbrojeniowych do czego absolutnie nie jest przystosowany, może spaść. I tu dochodzimy do sedna sprawy. Nie trzeba tego rysować bo można sobie wyobrazić: gładki, nie wiązany pręt, praktycznie bez otuliny, wyłącznie dołem - brak zbrojenia górą, brak zakotwienia w nieistniejącym wieńcu, zaprawa zamiast betonu, płyta 4,5x5,5 Dla mnie to trzeba zrobić dwie rzeczy: podstemplować i zgłosić do prokuratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.03.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 a co prokurator to naprawi? potrzebny rzeczoznawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 27.03.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Jeśli on się ugina tzn. następuue znaczna zmiana ugięcia to albo problem ze sztywnością przekroju i też jakiś obrót na podporach. Tego nie mozna tak sobie zostawić. Bez słupa tez można doprowadzic do poziomu. Nie znam metody jakby to bez podparcia zrobić. Taśmy z włókien węglowych - można zwiększyć nośność na zginanie nawet dwukrotnie. To oczywiste, ale czy tą metoda doprowadzisz do poziomu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 27.03.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 a co prokurator to naprawi? potrzebny rzeczoznawca Odbierze uprawnienia i tym zapobiegnie błędom w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.03.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Jeśli on się ugina tzn. następuue znaczna zmiana ugięcia to albo problem ze sztywnością przekroju i też jakiś obrót na podporach. Tego nie mozna tak sobie zostawić. Bez słupa tez można doprowadzic do poziomu. Nie znam metody jakby to bez podparcia zrobić. Taśmy z włókien węglowych - można zwiększyć nośność na zginanie nawet dwukrotnie. To oczywiste, ale czy tą metoda doprowadzisz do poziomu? Pisałem wcześniej najpierw trzeb podstemplować i podnieść np. dźwignikami hydraulicznymi a to chyba najmniejszy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.03.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 a co prokurator to naprawi? potrzebny rzeczoznawca Odbierze uprawnienia i tym zapobiegnie błędom w przyszłości. nie rozśmieszaj, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 27.03.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Pisałem wcześniej najpierw trzeb podstemplować i podnieść np. dźwignikami hydraulicznymi a to chyba najmniejszy problem. Ja również cały czas myślę o podniesieniu dźwignikiem, ale jakoś nie wyobrażam sobie, że taśmy po opuszczeniu nie wydłużyłyby się. Zresztą - muszę poczytać, liznąć więcej wiedzy o Twojej metodzie. Ale wydaję mi się, że słup byłby tańszym, szybszym i mniej kłopotliwym rozwiązaniem. Teraz lecę na budowę, bo tam ja jestem za kierownika i fuszerki nie było, nie ma i nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.03.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Pisałem wcześniej najpierw trzeb podstemplować i podnieść np. dźwignikami hydraulicznymi a to chyba najmniejszy problem. Ja również cały czas myślę o podniesieniu dźwignikiem, ale jakoś nie wyobrażam sobie, że taśmy po opuszczeniu nie wydłużyłyby się. Zresztą - muszę poczytać, liznąć więcej wiedzy o Twojej metodzie. Ale wydaję mi się, że słup byłby tańszym, szybszym i mniej kłopotliwym rozwiązaniem. Teraz lecę na budowę, bo tam ja jestem za kierownika i fuszerki nie było, nie ma i nie będzie Taśma może mieć i 2800 MPa wytrzymałości na rozciąganie poza tym, można analogicznie jak do duzych rozpiętości "zadać" ugięcie odwrotne obliczone tak aby później po obciążeniu nie przekraczało normatywnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.03.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 j.w. taśmy to nie guma z gaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts