Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ścian nośna z maxa a otwór 10 cm na komin ?

Recommended Posts

...I tu dochodzimy do sedna sprawy. Nie trzeba tego rysować bo można sobie wyobrazić: gładki, nie wiązany pręt, praktycznie bez otuliny, wyłącznie dołem....
Ged

powiekszyłem sobie to zdjęcie

http://img332.imageshack.us/img332/4148/laniestropu30os.jpg

i w tej chwili moge bez wątpliwości napisac

- prety sa żebrowane

- wiazane (owszem niedbale)

- pręty sa odginane / co drugi nad podporą / w góre

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po wizycie fachowca stwierdził co następuje.

Postawić słup wykonując wcześniej zbrojenie pod niego.

Wstawić dwuteownik 200 mm ok 5m wkuty/podparty na ścianach + na słupie w poprzek ugięcia.

Na ścianie gdzie jest okno o szer.ok 1,8m zmniejszyć okno do 1m oraz zamurować pozostałą połowę i dopiero na powstałej ścianie oprzeć dwuteownik.

Po wizycie fachowca stwierdził co następuje.

Postawić słup wykonując wcześniej zbrojenie pod niego.

Wstawić dwuteownik 200 mm ok 5m wkuty/podparty na ścianach + na słupie w poprzek ugięcia.

Na ścianie gdzie jest okno o szer.ok 1,8m zmniejszyć okno do 1m oraz zamurować pozostałą połowę i dopiero na powstałej ścianie oprzeć dwuteownik.

W takim razie gratuluje fachowca - jakby byli w Polsce tacy lekarze chirurdzy plastyczni to twarz zszywali by dratwą - żyć z tym można w końcu...

Radziliście zapytać o zdanie fachowca więc posłuchałem i zaprosiłem go na budowę.Stwierdził złe wylanie i co gorsze za cienkie bo okazało się że strop ma średnio 11 cm grubości.Wykonany został dodatkowo ze złego materiału ponieważ widać za dużo kamienia.

Jak widać i na forum zdania są podzielone co do rozwiązań.

Być może trzeba to zobaczyć aby podać rozwiązanie problemu.

Radziliście zapytać o zdanie fachowca więc posłuchałem i zaprosiłem go na budowę.Stwierdził złe wylanie i co gorsze za cienkie bo okazało się że strop ma średnio 11 cm grubości.Wykonany został dodatkowo ze złego materiału ponieważ widać za dużo kamienia.

Jak widać i na forum zdania są podzielone co do rozwiązań.

Być może trzeba to zobaczyć aby podać rozwiązanie problemu.

Radziliśmy poszukać dobrego projektanta a nie takiego co przedtsawia taką opinię jaką moze i ogrodnik stworzyc i proponuje rozwiązanie z gatunku prymitywnych...

To znaczy że gościu który projektuje od 30 lat jest złym projektantem ?.

Zgłupieć można.

To znaczy,że jak przychodzisz do gościa i mówisz ,że potrzbujesz wykonać wzmocnienie ale tak aby nie zeszpecić pokoju to on jakieś wymyśla sensowne - jak idziesz do lekarza ze zwichnieta ręką a on proponuje amputację to chyba nie skorzystasz z jego usług?

• 2 weeks później...

Witam ponownie.

Strop podniesiony 1cm i podparty dwuteownikiem.Wszystko wygląda dobrze.

Jednak nasówa mi się pytanie jaką zrobić wylewkę na stropie tak aby niepotrzebnie go nie obciążać.

Słyszałem o lekkich wylewkach sporządzonych z mieszaniny styropianu i cementu co o niej sadzicie a może macie inny pomysł.

Podłoga ma być wykończona panelami.

Pozdrawiam.

Dziękuje Brzoza.

ja wyrównałbym strop

minimalnie styropianu

i minimalna gr wylewki zbrojonej siatka

- ile stryopianu proponujesz i jaką grubość wylewki.

Jeszcze jedno pytanie.

Podparty strop jest ugięty ok 5 cm.

Tynkarz nie chce podjąc sie jego tynkowania twierdząc że tynk spadnie ( też się z tym zgadzam).

Z czego wykonać sufit ?.