Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanaliza vs Oczyszczalnia

Recommended Posts

Też stoję przed tym dylematem. Miałem w planach POŚ, ale w międzyczasie pojawiła się możliwość kanalizacji - i mam nie lada dylemat i kłopot, bo przeprowadzić się muszę jesienią, a z kanalizacją mogą nie zdążyć.

jakbyś miał mozliwość kontaktu z ludzmi co tą kanalizajce projektują to mozesz kombinować z czyms takim, że robisz zbiornik z kręgów, z jakis 3 - 4 kręgów, oczywiscie na trasie przyszłej kanalizacji/przyłacza I kozystasz z tego jako szambo, nastepnie jak zaczna robic u Ciebie kanalizacje, zasypujesz dwa kregi ( dwa czy trzy to juz zalezy ) a potem oni sie bezposredni podłączaja z siecią kanalizacyjna do Twojego szamba a je wykozystujesz jako studzienke rewizyjną.

Jest z tym troche gimnastyki, i nie zawsze mozno to zrobic ( sporo zalezy od kształtu działki, jak bedzie biegła kanalizacja w przyszłosci ) inna wadą równiez była by dośc czesta koniecznosc oprózniania tego zbiornika ( ze wzgledu na jego małą pojemnosc ) ale i tak powinno to wyjsc o wiele taniej niz POŚ ( a napewno nie było by bujania sie potem co robic z POS po podłączeniu do kanalizacji ).

Jak masz mozliwość, to zagadaj z projektantem, zazwyczaj sa elastyczni na takie pomysły :)

Witam w mojej gminie będzie w przyszłym roku kanalizacja.

Ja jednak zastanawiam się czy nie warto kupić przydomową oczyszczalnię scieków.

Czy ktoś z Was robił analizy jak długi jest okres zwrotu takiej inwestycji?

Czy ona wogóle ma sens?

Narazie jest nas dwójka ( moja żona i ja), planujemy 2 dzieci.

W tym roku i tak nie zdołamy się wprowadzić.

Pozdrawiam

Olek

Naprawdę warto się zastanowić. Jeśli macie wystarczająco dużą działkę i odpowiedni grunt trzeba pomyśleć o poś.

My w ubiegłym roku sami zainstalowaliśmy poś Wavin-a, jak do tej poryużytkujemy bez najmniejszych kłopotów. Zimą również nie było żadnych problemów eksploatacyjnych. Jak do tej pory nie opróżnialiśmy zbiornika, a jedynymi wydatkami było dodanie porcji bakterii raz na kilka tygodni. W tym roku gmina przeprowadziłą kanalizację, lecz nie zamierzamy się podłączać. Analiza kosztów pod poniższym linkiem.

http://www.sotralentz.com.pl/php/index.php?s=51&pdid=8&l=pl

Aha... i nic nie śmierdzi, wbrew temu co niektórzy piszą.

Pozdrawiam

Tylko ja mam domek posadowiony na skale, która zaczyna się już 30cm od powierzchni, więc te kręgi to trzebaby wkuć, a poza tym mam wątpliwości co do szczelności takiego zbiornika, a nieopodal jest moja wiercona studnia.

a no tak.

u Was w Krakowie macie czasami takie atrakcje jak wapienie 30 cm pod ziemią.

jezeli chodzi o szmbo to tak samo przy POŚ musisz mieć zbiornik na nieczystości stałe. i również bedziesz go musiał wkuc.

nie widze wielkiej róznicy. koszty powinny byc identyczne. ( a nawet taniej powinno wyjsc wkucie szamba bo jest mniejsze )

Jezeli chodzi o szczelność szamba.

Jezeli masz wkoło skałe (owszem bywa ona spękana ) ale generalnie jest ona szczelna.

Poniewaz w skałe trzeba sie wkuc, wiec kregi były by normanie wstawone w dziure a nie wkopywane, mozna je na około oblac betone i bedą szczelne i uszczelnic od srodka.

Ewentualnie mozna zatosować niewielki zbornik zelbetowy prefabrykowany, one sa w 100% szczelne. ( tez sie nadaja jako studzienki rewizyjne )

Co do POŚ. masz tylko 30 cm ziemi ( ponizej jest skała )

Wg mnie jest to zdecydowanie za mało aby skutecznie rozsaczyć wode z POŚ. jezeli masz 30 cm ziemi ( a jest to własciwie tylko humus ) a nizej skałe ( która bardzo mało wody pochłania lub wcale ) po kazdym wiekszym deszczu małabys drenaz zalewany wodą a woda mogła by nawet napływać do zbiornika. Poza tym woda z POŚ "wiecznie" by stała w tych 30 cm ziemi.. albo by spłyneła do sasiada.

Wg mnie masz bardzo niekorzystne wrunki gruntowe na POŚ i zakładając ze da sie to zrobic watpie czy dało by sie zejsc ponizej 7000 zł

Natomiast masz bardzo korzystne warunki na szczelne szmbo ( o ile masz cały czas tam skałe ) niewielke szambo ~2000 zł, jezeli niedługo załozą kanalizacje, mozna jakos przezyc, zakładajc troche czestsze wywozenie nieczystosci.

Moją zdanie juz znasz :)

jezeli bym miał robić u siebie to bym zrobił tak jak napisałem.

Zkontaktuj sie z projektantem kanalizacji, zobacz co on o tym mysli ( czy zgodzi sie wogóle na cos takiego ), popytaj projektantów POŚ ile wyniesie ona na Twoje działce.

zrób rachunek ekonomiczny i samo wyjdzie....

Ścieki liczone są tak jak zużyta woda, więc myjąc samochód lub podlewając ogródek płacisz także za odprowadzenie ścieków, mimo że idą w ziemię. U mnie m sześć. ścieków kosztuje ok. 3 zł. Tymczasem oczyszczalnię trzeba opróżniać jeśli dobrze pamiętam co pół roku, więc koszt jest niewielki.

Nieprawda, montuję się na kranie na zewnątrz domu podlicznik wody (zewnętrzny wodomierz) i zuzycie wody z tego miejsca (podlewanie ogródu, mycie samochodu itd.) jest odliczne od rachunku.

Ścieki liczone są tak jak zużyta woda, więc myjąc samochód lub podlewając ogródek płacisz także za odprowadzenie ścieków, mimo że idą w ziemię. U mnie m sześć. ścieków kosztuje ok. 3 zł. Tymczasem oczyszczalnię trzeba opróżniać jeśli dobrze pamiętam co pół roku, więc koszt jest niewielki.

Nieprawda, montuję się na kranie na zewnątrz domu podlicznik wody (zewnętrzny wodomierz) i zuzycie wody z tego miejsca (podlewanie ogródu, mycie samochodu itd.) jest odliczne od rachunku.

Nie słyszałem o takim rozwiązaniu, chyba tylko niektóre zakłady wodociągowe to stosują, u mnie raczej nie.

Nie słyszałem o takim rozwiązaniu, chyba tylko niektóre zakłady wodociągowe to stosują, u mnie raczej nie.

heheheheh.

to sie lepiej dowiedz. bo mało który zakład tym jest zainteresowany jezeli płacisz jak za scieki a wode wylwesz w ogród. dla nich to czsty zysk ( bo nie maja czego oczyszczac a płacisz jakbys oczyszczał)

Trzeba załozyc podlicznik i tyle.

W kilku miejsach gdzie mieszkałem ( okolice szczecina, sosnowca, opola ) jak i na mojej obecnej działce nigdy nie było z tym problemu. zawsze miałem podlicznik na ogród.

heheheheh.

to sie lepiej dowiedz. bo mało który zakład tym jest zainteresowany jezeli płacisz jak za scieki a wode wylwesz w ogród. dla nich to czsty zysk ( bo nie maja czego oczyszczac a płacisz jakbys oczyszczał)

Trzeba załozyc podlicznik i tyle.

W kilku miejsach gdzie mieszkałem ( okolice szczecina, sosnowca, opola ) jak i na mojej obecnej działce nigdy nie było z tym problemu. zawsze miałem podlicznik na ogród.

Na razie to i tak mi nic nie da, bo kanalizacja ma być nie wiadomo kiedy. Ale ja chyba i tak się nie zdecyduję na podłączenie, mam idealne warunki pod POŚ (piasek i duża działka).