Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś z forumowiczów budował z tego materiału? Jakie macie doświadczenia? Czy dom jest ciepły? Czy faktycznie POROTHERM bardzo się kruszy (tak twierdzi firma, której chcę zlecić budowę). A ja dopiero zaczynam i na niczym się nie znam :( Pomocy!

Budowałem z U220 (Biegonice Osiek) ścianę o grubości 25 cm. Na pewno ta ceramika jest mniej krucha od PTH. Myślę, że PTH ma jednak dużą zaletę - większą dokładność wymiarów. Łatwiej i taniej jest później tynkować. U220 trzeba dokłądnie prześwietlić (zrobić jakiś wywiad wśród murarzy o pustakach od KONKRETNEGO producenta). Wiadomo, że niektóre są lepsze, a inne gorsze pod względem tolerancji wymiarów. Możesz się także sugerować ceną. U220 może kosztować 1,70, a PTH25P+W 3,68.

Ja zbudowałem z maxa i u 220. Faktycznie jest mniej kruchy od porotermu. Jeżeli ściana ma być ocieplona, to poroterm nie ma sensu. Murarze wolą poroterm - bo większe cegły - szybciej się buduje, a maxy wbrew nazwie są malutkie i trzeba się namachać rękami. Odwrotnie, jak potem trzeba szafki wieszać....

Czy ty jesteś tą Małgorzatą, z która moglem poznać się na 3 piętrze i pochodzisz ze Śląska? Jeśli tak to miło, jeśli nie to i tak pozdrawiam.

Dzięki za pierwszą odpowiedź. A może wiesz jeszcze, jak U 220 trzyma ciepło.

I jeszcze jedno - według podanych przez Ciebie informacji faktycznie jest tańsze od Porothermu, ale słyszałam, że Porotherm nie potrzebuje zaprawy w spoinach pionowych (chyba tak to się nazywa, jeśli coś pomyliłam, przepraszam), czy więc koszty budowy nie są porównywalne?

Rzeczywiście PTH 25 P+W nie potrzebuje zaprawy w spoiny pionowe. Jest tam pióro-wpust. Kosztami nie sugeruj się zbytnio bo może wyjść Tobie np: U220 na cały dom 7000, a PTH 7500. Zaprawy może być mnie przy PTH - jaka różnica w cenie - nie wiem. Z drugiej strony materiał na ściany to tylko 7000 przy koszcie domu 200000 czyli raptem 3,5%. Prawdziwe koszty oraz oszczędności wychodzą na dalszych etapach budowy

Inż. Mamoń - dzięki za informacje. Nareszcie zaczynam się czegoś dowiadywać, bo jak pisałam - dopiero zaczynam i jestem bardzo przerażona. Forumowicze mają wielką wiedzę na temat budowania, a je nie wiem nic. :( Ale może i ja powoli pewnych rzeczy się nauczę. W końcu nie święci garnki lepią :)

Krzyss - nie jestem tą małgorzatą, ale za informacje i pozdrowienia serdecznie dziękuję i też pozdrawiam.

Budowanie z Porothermu jest na pewno prostsze (ze względu na dokładność wymiarów i nie idzie zaprawa pionowa tak jak napisał Inż. Mamoń ale to fakt jest kruchy i metoda młotek i masz połówkę pustaka nie w chodzi w rachubę. My zakupiliśmy ileś tam połówek gotowych a do reszty cięcia na mniejsze zakupiliśmy szlifierkę kątową 230 mm sprawdza się. Natomiast co do ceny nauczyłem się nie patrzeć do końca na cenę jednego pustaka lecz na cenę 1 m/kw. Czasami coś co na pierwszy rzut oka wygląda tanio np pustak za 2 zł tyle że wchodzi ich na m/kw 22 szt. a inny 5 zł a wchodzi ich 8 szt na m/kw.

Powodzenia zwłaszcza w urzędach :wink:

ostatnio ceramika tradycyjna i silka wraca do łask. Mam z U-220 to mocny materiał i tworzy dobry klimat, nie wiem jak będzie w zimę, ale w lato jest przyjemny chłodek. Jak już wybudowałem to słyszę sporo komplementów o tym materiale, np. tynkarz twierdzi iż nie jest tak sucho jak w przypadku BK i lepiej się tynkuje i będą dobre tynki

Co do PTH: u mnie na budowie cišgle słychać jazgot ciętego kštówkš materiału, tak, że potwierdzam: docinanie konieczne. Materiał jest kruchy i twardy: dużo odpadów (konieczny gumowy młotek). Co do wieszania szafek raczej bym nie demonizował: testowałem jak się zachowujš kołki i powiem, że mogę spać spokojnie, szafki na pewno nie pospadajš 8)

A mnie i tak podobała się ta cegła z Malborka (z Zamku)

Mam ściany nośne z U-220 i jak porównuję moją chatkę z sąsiadem to napewno muszę przyznać , że jego ściany z Porothermu robią wrażenie dużo równiejszych. U-220 rzeczywiście jest trochę krzywa. Ale kierowaliśmy się ceną z tego materiału wychodziło nam najtaniej (za to być może na tynki wyjdzie więcej) a poza tym i tak będzie to ocieplone i przykryte styropianem

Pozdrawiam

My też mamy ścianę z U220 z Łężan. Bardzo dobra jakośc, niemal nie było odpadów. Przy Porothermie producent zakłada, ze 10% to norma.

Nie zgadzam się, ze na U idzie więcej tynku niż na Poroterm, wszystko zalezy od tego jak murarz to wymuruje. Natomiast faktycznie trzeba patrzeć skąd sie jedną i drugą cegłę bierze. Słyszałam ,że od najbardziej znanego Porothermu od Wienenbergera lepsza jest ceramika poryzowana z innych cegielni. Tu też jest spory wybór.