małgorzata chudzik 25.07.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Czy ktoś z forumowiczów budował z tego materiału? Jakie macie doświadczenia? Czy dom jest ciepły? Czy faktycznie POROTHERM bardzo się kruszy (tak twierdzi firma, której chcę zlecić budowę). A ja dopiero zaczynam i na niczym się nie znam Pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 25.07.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Budowałem z U220 (Biegonice Osiek) ścianę o grubości 25 cm. Na pewno ta ceramika jest mniej krucha od PTH. Myślę, że PTH ma jednak dużą zaletę - większą dokładność wymiarów. Łatwiej i taniej jest później tynkować. U220 trzeba dokłądnie prześwietlić (zrobić jakiś wywiad wśród murarzy o pustakach od KONKRETNEGO producenta). Wiadomo, że niektóre są lepsze, a inne gorsze pod względem tolerancji wymiarów. Możesz się także sugerować ceną. U220 może kosztować 1,70, a PTH25P+W 3,68. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 25.07.2005 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Ja zbudowałem z maxa i u 220. Faktycznie jest mniej kruchy od porotermu. Jeżeli ściana ma być ocieplona, to poroterm nie ma sensu. Murarze wolą poroterm - bo większe cegły - szybciej się buduje, a maxy wbrew nazwie są malutkie i trzeba się namachać rękami. Odwrotnie, jak potem trzeba szafki wieszać.... Czy ty jesteś tą Małgorzatą, z która moglem poznać się na 3 piętrze i pochodzisz ze Śląska? Jeśli tak to miło, jeśli nie to i tak pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgorzata chudzik 25.07.2005 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Dzięki za pierwszą odpowiedź. A może wiesz jeszcze, jak U 220 trzyma ciepło. I jeszcze jedno - według podanych przez Ciebie informacji faktycznie jest tańsze od Porothermu, ale słyszałam, że Porotherm nie potrzebuje zaprawy w spoinach pionowych (chyba tak to się nazywa, jeśli coś pomyliłam, przepraszam), czy więc koszty budowy nie są porównywalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 25.07.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Rzeczywiście PTH 25 P+W nie potrzebuje zaprawy w spoiny pionowe. Jest tam pióro-wpust. Kosztami nie sugeruj się zbytnio bo może wyjść Tobie np: U220 na cały dom 7000, a PTH 7500. Zaprawy może być mnie przy PTH - jaka różnica w cenie - nie wiem. Z drugiej strony materiał na ściany to tylko 7000 przy koszcie domu 200000 czyli raptem 3,5%. Prawdziwe koszty oraz oszczędności wychodzą na dalszych etapach budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgorzata chudzik 25.07.2005 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Inż. Mamoń - dzięki za informacje. Nareszcie zaczynam się czegoś dowiadywać, bo jak pisałam - dopiero zaczynam i jestem bardzo przerażona. Forumowicze mają wielką wiedzę na temat budowania, a je nie wiem nic. Ale może i ja powoli pewnych rzeczy się nauczę. W końcu nie święci garnki lepią Krzyss - nie jestem tą małgorzatą, ale za informacje i pozdrowienia serdecznie dziękuję i też pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIO I ZIBI 25.07.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Budowanie z Porothermu jest na pewno prostsze (ze względu na dokładność wymiarów i nie idzie zaprawa pionowa tak jak napisał Inż. Mamoń ale to fakt jest kruchy i metoda młotek i masz połówkę pustaka nie w chodzi w rachubę. My zakupiliśmy ileś tam połówek gotowych a do reszty cięcia na mniejsze zakupiliśmy szlifierkę kątową 230 mm sprawdza się. Natomiast co do ceny nauczyłem się nie patrzeć do końca na cenę jednego pustaka lecz na cenę 1 m/kw. Czasami coś co na pierwszy rzut oka wygląda tanio np pustak za 2 zł tyle że wchodzi ich na m/kw 22 szt. a inny 5 zł a wchodzi ich 8 szt na m/kw. Powodzenia zwłaszcza w urzędach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgorzata chudzik 25.07.2005 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 EDZIO I ZIBI - dziękuję za odpowiedzi. A urzędy już trochę poznaję. Czy cała budowa to taka droga przez mękę? Może lepiej zostać w bloku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 25.07.2005 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 ostatnio ceramika tradycyjna i silka wraca do łask. Mam z U-220 to mocny materiał i tworzy dobry klimat, nie wiem jak będzie w zimę, ale w lato jest przyjemny chłodek. Jak już wybudowałem to słyszę sporo komplementów o tym materiale, np. tynkarz twierdzi iż nie jest tak sucho jak w przypadku BK i lepiej się tynkuje i będą dobre tynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonbon 25.07.2005 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Co do PTH: u mnie na budowie cišgle słychać jazgot ciętego kštówkš materiału, tak, że potwierdzam: docinanie konieczne. Materiał jest kruchy i twardy: dużo odpadów (konieczny gumowy młotek). Co do wieszania szafek raczej bym nie demonizował: testowałem jak się zachowujš kołki i powiem, że mogę spać spokojnie, szafki na pewno nie pospadajš A mnie i tak podobała się ta cegła z Malborka (z Zamku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwka N. 25.07.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Mam ściany nośne z U-220 i jak porównuję moją chatkę z sąsiadem to napewno muszę przyznać , że jego ściany z Porothermu robią wrażenie dużo równiejszych. U-220 rzeczywiście jest trochę krzywa. Ale kierowaliśmy się ceną z tego materiału wychodziło nam najtaniej (za to być może na tynki wyjdzie więcej) a poza tym i tak będzie to ocieplone i przykryte styropianemPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 25.07.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 My też mamy ścianę z U220 z Łężan. Bardzo dobra jakośc, niemal nie było odpadów. Przy Porothermie producent zakłada, ze 10% to norma. Nie zgadzam się, ze na U idzie więcej tynku niż na Poroterm, wszystko zalezy od tego jak murarz to wymuruje. Natomiast faktycznie trzeba patrzeć skąd sie jedną i drugą cegłę bierze. Słyszałam ,że od najbardziej znanego Porothermu od Wienenbergera lepsza jest ceramika poryzowana z innych cegielni. Tu też jest spory wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts