Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"kolorowo" cały rok - co sadzić?

Recommended Posts

Hej hej

Robie rabatke kwiatowo - krzewowo - bylinową i w zamyśle ma ona być cały rok kolorowa tj. cały czas ma coś kwitnąć (kolorowo oczywiście 8) ) - każda roślinka o swojej porze kwitnienia, ale żeby się ze sobą ie pokrywały. I teraz pytanko:

Jakie sugerujecie wsadzać rośliny, żeby kwitły o różnych porach roku? Najlepiej jak dopiszecie od razu kiedy je sadzić :wink:

Pozdrowienia B.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak zwykle musi to być wypadkowa warunków siedliskowych, rozmiarów rabaty, planowanych nakładów pracy i finansowych oraz gustów osobistych rzecz jasna. Na moje bardzo amatorskie subiektywne oko to proponuję pod dyskusję następujące rośliny:

wiosna: krzewy - azalie, wajgele, wrzośce; byliny - astry alpejskie, floksy, bodziszki

lato: krzewy - hortensje, budleje, lawendy, tawuły; byliny - liliowce, tawułki, przywrotniki, dzwonki i duuuużo innych

jesień: krzewy - ognik(ozdobne owoce), astry "Marcinki", rozchodniki okazałe (chyba) i wrzosy

zima: krzewy - dereń (ozdobne czerwone pędy), dla spostrzegawczych ciemierniki.

A co z tymi ozdobnymi z liści???? odpadają????

Tyle pamiętam :) Nie wiem czy nie jestem na bakier z systematyką, ale niech się dołączą specjaliści. Chętnie też popatrzę. A może są teraz jakieś "trendy" :wink:

z moich na razie małych doświadczeń bylinowych ;-) dołączam:

wiosna - sasanki, goździki, pięciornik, skalnica

lato - ostrożka, łubin, żurawka o liściach czerwonych i ta druga o liściach zielonych, jak najbardziej wszystkie rodzaje dzwonków, mydlnica, anafalis, ożanka, krwawnik

jesień -tojad, astry nowoangielski i nowobelgijski, rozchodnik

trzmielina - cały rok kolorowe listki,

koniec kwietnia - maj: tulipany, cesarska korona, szafirki niebieskie a między nimi żółty omieg, floksy, prymule, stokrotki, barwinek, ubiorek, serduszka okazała(od maja kwitnie do dziś), margerytki

czerwiec- łubin, kosaćce, konwalie(chwast jak nic), goździki, liliowce,

lipiec - wrzesień aksamitki, słoneczniki, malwy, wilce, dalie, lilie, ostróżka, maczek kalifornijski, żeniszek meksykański, szałwia, gazania, hotensje, kanny, datury

wrzesień-przymrozki aksamitki z "morcinkami", chryzantemy

październik-luty ciemierniki

lipiec - wrzesień: pięciornik na żółto i odmiany na różowo, biało, pomarańczowo

pocz. -poł. lipca: tawuły japońskie 'Anthony Waterer', 'Goldflame' i inne na różowo, karminowo

poł. - k. lipca - hortensja krzewiasta na biało

we wrześniu przycięte zaraz po kwitnieniu tawuły japońskie powtarzają kwitnienie

Nie zapomnij o forsycji .

Jej piękne żółte kwiaty pojawiające się wczesną wiosną zawsze nastrajają mnie optymistycznie .

Znajdź też miejsce na słoneczniki , są takie wiecznie roześmiane :)

Bardzo ładnie jesienią wygląda sumak octowiec , ale z małego krzewu robi się potężne drzewo .

Pozdrawiam - Maxtorka :)

Śledzę ten wątek bo tak jak jego autor chcę aby w moim ogródku cały rok coś się działo :wink:

Ja osobiście uwielbiam takie zestawienia kolorsytyczne:

srebrzystozielone listeczki tawuły 'Grafsheim', purpura liści berberysu odmian czerwonolistnych, do tego złoto pęcherznicy 'Luteus' i bordowe z czerwonymi kulami owocostanów krzewy pęcherznicy 'Diabolo', Jak się uda znaleźć żeńskie osobniki roktników to polecam: przez sezon srebrzystoszare ulistnienie, a w jesieni aż pomarańczowo na krzewach od owoców (jadalne - kwaśne, zawierają mnóstwo wit. C)

• 2 years później...
Czas na planowanie wiosennych rabat.:)

Może macie jeszcze jakieś pomysły, Kochani?

Ciemierniki?

Może ktos zna ich wymagania?

Chciałabym je miec, ale nie wiem czy górska glina im się spodoba :-?

Chyba nieszczególnie. Gleba wapienna, próchniczna, przepuszczalna, wilgotna.

Macie rację !

Ja też uważam , że kolorowe tło jest piekne, a zmienne" przodki" czyli sezonowe lub byliny, rewelacyjnie zmianieją ogród.

I własnie dziś doszła paczka z cebulkami z przeceny i..musiałam odkuwac skorupę zamarzniętej ziemi, by dostać się do miękkiego podłoża. Potem zasypałam udłubanym kompostem, zakleiłam skorupą ziemi, i zasypałam śniegiem. A jutro prognostycy znów zapowiadają śnieżyce, więc jeśli faktycznie wiosna przyjdzie z maju, to cebule będa miały przepisowe 5 i więcej tygodni na ukorzenienie. Chyba, że nornice i karczowniki, pożrą ja wcześniej :x

Wszystkim Miłym, serdecznie dziękuję za porady :p

Z krzewów niezawodne i kompletnie bezproblemowe pięciorniki. Co wiosnę przycinasz na 15-20 cm i przez całe lato masz kwiaty. Dobrze jest je posadzić na ciemniejszym tle np. ogników, które przez całą zimę są piękne.

Podobnie łatwe "w obsłudze" są budleje i hortensja bukietowa (nie mylić z h.ogrodową).

Co do bylin, to jest ich tak wiele, że aż nie wiem co powiedzieć. Na pewno warto wybierać takie, które są ozdobne nie tylko z kwiatów, ale również z liści. Czyli będą piwonie, wszelkie liliowce, irysy, orliki. A no i na pewno sasanki, które po przekwitnieniu mają cudne puszyste łebki z nasionkami, a pierzaste liście są ładne aż do mrozów.

Z jednorocznych niezawodne, różnych odmian aksamitki przeplatane lobelią z dodatkiem szałwii lśniącej. Dla cudownego, waniliowego zapachu lubię też posadzić kilka heliotropów. Na rabacie o chłodnych kolorach dobrze wyglądają z białą smagliczką nadmorską, a jeśli masz ubiorek wiecznie zielony, to heliotrop obok będzie dobrze wyglądał. W zestawieniu kontrastowym może być z nagietkami. Poruszając temat zapachów, nie można zapomnieć o maciejce i tytoniu ozdobnym.

Życzę pięknych rabat i dobrych wyborów :)