Benicio 25.07.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Hej hej Robie rabatke kwiatowo - krzewowo - bylinową i w zamyśle ma ona być cały rok kolorowa tj. cały czas ma coś kwitnąć (kolorowo oczywiście ) - każda roślinka o swojej porze kwitnienia, ale żeby się ze sobą ie pokrywały. I teraz pytanko: Jakie sugerujecie wsadzać rośliny, żeby kwitły o różnych porach roku? Najlepiej jak dopiszecie od razu kiedy je sadzić Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 25.07.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Jak zwykle musi to być wypadkowa warunków siedliskowych, rozmiarów rabaty, planowanych nakładów pracy i finansowych oraz gustów osobistych rzecz jasna. Na moje bardzo amatorskie subiektywne oko to proponuję pod dyskusję następujące rośliny: wiosna: krzewy - azalie, wajgele, wrzośce; byliny - astry alpejskie, floksy, bodziszki lato: krzewy - hortensje, budleje, lawendy, tawuły; byliny - liliowce, tawułki, przywrotniki, dzwonki i duuuużo innych jesień: krzewy - ognik(ozdobne owoce), astry "Marcinki", rozchodniki okazałe (chyba) i wrzosy zima: krzewy - dereń (ozdobne czerwone pędy), dla spostrzegawczych ciemierniki. A co z tymi ozdobnymi z liści???? odpadają???? Tyle pamiętam Nie wiem czy nie jestem na bakier z systematyką, ale niech się dołączą specjaliści. Chętnie też popatrzę. A może są teraz jakieś "trendy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 25.07.2005 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 z moich na razie małych doświadczeń bylinowych dołączam: wiosna - sasanki, goździki, pięciornik, skalnica lato - ostrożka, łubin, żurawka o liściach czerwonych i ta druga o liściach zielonych, jak najbardziej wszystkie rodzaje dzwonków, mydlnica, anafalis, ożanka, krwawnik jesień -tojad, astry nowoangielski i nowobelgijski, rozchodnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulka 27.07.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Dorzucę jeszcze oczar, kwitnący zimą. Są odmiany kwitnące na czerwono i żółto. Ulka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dami693 27.07.2005 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 trzmielina - cały rok kolorowe listki, koniec kwietnia - maj: tulipany, cesarska korona, szafirki niebieskie a między nimi żółty omieg, floksy, prymule, stokrotki, barwinek, ubiorek, serduszka okazała(od maja kwitnie do dziś), margerytkiczerwiec- łubin, kosaćce, konwalie(chwast jak nic), goździki, liliowce,lipiec - wrzesień aksamitki, słoneczniki, malwy, wilce, dalie, lilie, ostróżka, maczek kalifornijski, żeniszek meksykański, szałwia, gazania, hotensje, kanny, daturywrzesień-przymrozki aksamitki z "morcinkami", chryzantemy październik-luty ciemierniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 27.07.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 lipiec - wrzesień: pięciornik na żółto i odmiany na różowo, biało, pomarańczowopocz. -poł. lipca: tawuły japońskie 'Anthony Waterer', 'Goldflame' i inne na różowo, karminowopoł. - k. lipca - hortensja krzewiasta na białowe wrześniu przycięte zaraz po kwitnieniu tawuły japońskie powtarzają kwitnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dami693 29.07.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 jeszcze październik - zimowity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 31.07.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Nie zapomnij o forsycji . Jej piękne żółte kwiaty pojawiające się wczesną wiosną zawsze nastrajają mnie optymistycznie . Znajdź też miejsce na słoneczniki , są takie wiecznie roześmiane Bardzo ładnie jesienią wygląda sumak octowiec , ale z małego krzewu robi się potężne drzewo . Pozdrawiam - Maxtorka Śledzę ten wątek bo tak jak jego autor chcę aby w moim ogródku cały rok coś się działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 01.08.2005 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Ja osobiście uwielbiam takie zestawienia kolorsytyczne:srebrzystozielone listeczki tawuły 'Grafsheim', purpura liści berberysu odmian czerwonolistnych, do tego złoto pęcherznicy 'Luteus' i bordowe z czerwonymi kulami owocostanów krzewy pęcherznicy 'Diabolo', Jak się uda znaleźć żeńskie osobniki roktników to polecam: przez sezon srebrzystoszare ulistnienie, a w jesieni aż pomarańczowo na krzewach od owoców (jadalne - kwaśne, zawierają mnóstwo wit. C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 27.01.2008 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Czas na planowanie wiosennych rabat. Może macie jeszcze jakieś pomysły, Kochani? Ciemierniki? Może ktos zna ich wymagania? Chciałabym je miec, ale nie wiem czy górska glina im się spodoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 29.01.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Czas na planowanie wiosennych rabat. Może macie jeszcze jakieś pomysły, Kochani? Ciemierniki? Może ktos zna ich wymagania? Chciałabym je miec, ale nie wiem czy górska glina im się spodoba Chyba nieszczególnie. Gleba wapienna, próchniczna, przepuszczalna, wilgotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.01.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Dzięki Mirku, przynajmniej zaoszczędzę sobie wydatków i rozcarowań. A już sobie pozaznaczałam w allegro kolorowe odmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 29.01.2008 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Przecież w górach rosną:http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Helleborus_purpurascens.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.01.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 - wskaźnik granulometryczny gleby: 4 - gliny piaszczyste i utwory pylaste yhm, dzięki, świetne opracowanie. Musiałabym zrobić dla nich kopiec i odkwasić ziemię, albo w doniczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 29.01.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Ja bardzo lubię rośliny jednoroczne. Pod oknami domu lubię posadzic taki mix: szałwia czerwona,żeniszek niebieski, aksamitka Lulu, i niecierpki chyba Waleriana. Trochę bije po oczach, ale nie sposób nie zauważyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 29.01.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 ja proponuję zrobić tło z roślin o ozdobnych liściach np. trzmieliny, berberysy czerwonolistne, wtedy nawet gdy nic nie kwitnie to na rabatach nie jest nudnoa poza tym, może coś z cebulowych?ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.01.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Macie rację ! Ja też uważam , że kolorowe tło jest piekne, a zmienne" przodki" czyli sezonowe lub byliny, rewelacyjnie zmianieją ogród. I własnie dziś doszła paczka z cebulkami z przeceny i..musiałam odkuwac skorupę zamarzniętej ziemi, by dostać się do miękkiego podłoża. Potem zasypałam udłubanym kompostem, zakleiłam skorupą ziemi, i zasypałam śniegiem. A jutro prognostycy znów zapowiadają śnieżyce, więc jeśli faktycznie wiosna przyjdzie z maju, to cebule będa miały przepisowe 5 i więcej tygodni na ukorzenienie. Chyba, że nornice i karczowniki, pożrą ja wcześniej Wszystkim Miłym, serdecznie dziękuję za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 30.01.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Z krzewów niezawodne i kompletnie bezproblemowe pięciorniki. Co wiosnę przycinasz na 15-20 cm i przez całe lato masz kwiaty. Dobrze jest je posadzić na ciemniejszym tle np. ogników, które przez całą zimę są piękne. Podobnie łatwe "w obsłudze" są budleje i hortensja bukietowa (nie mylić z h.ogrodową). Co do bylin, to jest ich tak wiele, że aż nie wiem co powiedzieć. Na pewno warto wybierać takie, które są ozdobne nie tylko z kwiatów, ale również z liści. Czyli będą piwonie, wszelkie liliowce, irysy, orliki. A no i na pewno sasanki, które po przekwitnieniu mają cudne puszyste łebki z nasionkami, a pierzaste liście są ładne aż do mrozów. Z jednorocznych niezawodne, różnych odmian aksamitki przeplatane lobelią z dodatkiem szałwii lśniącej. Dla cudownego, waniliowego zapachu lubię też posadzić kilka heliotropów. Na rabacie o chłodnych kolorach dobrze wyglądają z białą smagliczką nadmorską, a jeśli masz ubiorek wiecznie zielony, to heliotrop obok będzie dobrze wyglądał. W zestawieniu kontrastowym może być z nagietkami. Poruszając temat zapachów, nie można zapomnieć o maciejce i tytoniu ozdobnym. Życzę pięknych rabat i dobrych wyborów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.01.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 u mnie na 100% będa ketmie (hibiskusy) - widziałam w poznańskim ogrodzie zoologicznym żywopłot z błękitych i różowych ketmii. Cudo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 30.01.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 A przed hibiskusami możesz posadzić białe pięciorniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts