Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"kolorowo" cały rok - co sadzić?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś mi może coś powiedzieć o wiesiołku misuryjskim. Kupiłam w zeszłym roku, wsadziłam do ziemi i kwitł przepięknie przez całe lato. Dla mnie to super roślina, bo nic ode mnie nie chciała. Jednak nie wiem czy jest jednoroczna czy wieloletnia. Polecam ją na skalnik tym, co nie mają czasu na tworzenie wyszukanych kompozycji, a potem na ich pielęgnację.

Czy ktoś mi może coś powiedzieć o wiesiołku misuryjskim. Kupiłam w zeszłym roku, wsadziłam do ziemi i kwitł przepięknie przez całe lato. Dla mnie to super roślina, bo nic ode mnie nie chciała. Jednak nie wiem czy jest jednoroczna czy wieloletnia. Polecam ją na skalnik tym, co nie mają czasu na tworzenie wyszukanych kompozycji, a potem na ich pielęgnację.

Ja też posiadam dwie odmiany wiesiołka i są to byliny wieloletnie. Niestety z każdym rokiem rosną nieco mniejsze, dodam że bardzo się rozrastają. Ostatnio wyczytałam że są to byliny "krótkowieczne" (??)

W tym roku zamierzam je porozsadać, ale nie jestem pewna czy to wystarczy aby wydłużyć ich żywotność.

Nie zapomnij o forsycji .

Jej piękne żółte kwiaty pojawiające się wczesną wiosną zawsze nastrajają mnie optymistycznie .

Znajdź też miejsce na słoneczniki , są takie wiecznie roześmiane :)

Bardzo ładnie jesienią wygląda sumak octowiec , ale z małego krzewu robi się potężne drzewo .

Pozdrawiam - Maxtorka :)

Śledzę ten wątek bo tak jak jego autor chcę aby w moim ogródku cały rok coś się działo :wink:

Tylko nie sumak!!! :x Miałam takowy na działce ogrodniczej-horror :evil: Znajomy ogrodnik powiedzial nam,że to taki pasożyt....Działkę kupiliśmy z dorodnym sumakiem i zaczęła się z nim walka.Na szczęście nie z wiatrakami.

Po wycięciu drzewa,kilka metrów od głównego pnia wyrastały na trawie nowe pędy :o Rosły szybko.Wyrywaliśmy je konsekwentnie.Zdarzało się ,że chwytałam za cienki korzonek i.....a wyciągałam kilkumetrowy badyl :x

Zwalczyliśmy to dziadostwo i w naszym ogrodzie nie będzie sumaka :p

Pozdrawiam Bogusia

i są to byliny wieloletnie.

Dziękuję Inez_30. :D :D

Moje zasadziłam w zeszłym roku po raz pierwszy. Kwitły niesamowicie pięknie od lipca do pażdziernika. Faktycznie mocna się rozrastają i zagłuszają sąsiednie rośliny, ale mają małe wymagamia, rosną praktycznie same i za to je lubię.