Gość 28.07.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 1. koszt koparki i samochodu na wywóz i przywóz setek ton ziemi 2. zrobienie sobie stawu - bajorka - po opadach na czas budowy scian i wylewania stropu - kłopot z dojazdem bezpośrednio pod budynek 3. piasek kopany - "byle jaki" z mułem - czesto zageszczony jest o wiele gorzej pod posadzka niz grunt rodzimy, pod posadzka wypadaja dziury a ludzie stosuja zamiast chudego betonu - beton konstrukcyjny B15 lub B20 o wiele drozszy od chudziaka wystarczy ? 1. - Te tony ziemi są, ale raczej przy wykopach szerokoprzestrzennych, a nie poczciwym humusie. Co do dobrej ziemi z wykopów - raczej nie jest to towar, z którym są kłopoty (zwłaszcza, jeśli udzielasz się na forum budowlanym). Ja ze swoim poczciwym humusem kłopotu nie miałam. 2. Bajorka nie ma, mimo, że pod dobra ziemią mam twardej gliny od czorta 3. Piasek bywa tez dobry, ale drogi. To prawda, że jak ktos ma dużą dziurę pod fundamenty, ladują tam często różne rzeczy, niekoniecznie zgodny ze sztuką piasek. Ale z kwestią humusu to dalej ma niewiele wspólnego. U mnie (powierzchnia parteru 122m) poszło dodatkowo z 5 wywrotek. Wywrota kosztuje u nas 250 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara. 28.07.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 3. Po co dawać zamiast chudziaka B15 lub B20? Możesz mi to wytłumaczyć? Chydziak to chudziak. nie moge Ci wyjąsnic Rafałku po co dawać - pytaj tych co daja B15 i B20 a nie mnie ponieważ prosiłeś o trzy arumenty ale ich negujesz podam Ci kolejne trzy argumenty 4. koszt piasku wraz z transportem 5 koszt wrzucenia piachu w obrys budynku warstwami co 20 cm 6. koszt zageszczania wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.07.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Odpowiem jednym argumentem (już raz był) czy trafiasz z poziomem posadzki idealnie na poziom górnej warstwy? Czy wylewasz podłogę zaraz na trawie? Większość domów ma i tak podniesione podłogi ponad poziom gruntu czyli: 1. I tak trzeba dowozić ziemię2. I tak trzeba zagęszczać3. Koszty transportu - humus ma swoją cenę - kupca znajdziesz bez kłopotu jeśli sama go nie zużyjesz, więc masz bardzo duże prawdopodobieństwo, że w najgorszym wypadku wyjdziesz na zero. I zapytam jeszcze raz: czy wylałaś swoją podłogę bezpośrednio na trawie? Czy nie boisz się, że ta warstwa się ugnie przy gniciu części organicznych? Zobacz o ile obniża się teren gdzie kiedyś rosłą trawa a potem wyjeżdza się tam drogę. Ciągle uciekasz od kosztów, a te wcale nie są tak wielkie, a przy dobrym układzie mogą być zerowe. Nikt NIe każe Ci wywozić tej ziemi (zobacz mało kto to robi - większość ją po prostu spycha). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 28.07.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Rafałek słusznie prawi.Tak było w moim przypadku. Koparka wykopała humus spod całego domu. Powstał w tem sposób niezły Giewont obok domu.Pod zasypanie fundamentów poszło 13 samochodów Tatr żółtego piasku, za który płaciłem chyba 130zł/samochód.Ziemia posłużyła mi do podniesienia terenu i wymiany części ziemi przy porządkowaniu ogrodu (jeszcze jestem w trakcie). Gdybym chciał kupić ziemię o podobnej jakości to musiałbym zapłacić 500zł/samochód. Rachunek jest prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 28.07.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 3. Po co dawać zamiast chudziaka B15 lub B20? Możesz mi to wytłumaczyć? Chydziak to chudziak. nie moge Ci wyjąsnic Rafałku po co dawać - pytaj tych co daja B15 i B20 a nie mnie ponieważ prosiłeś o trzy arumenty ale ich negujesz podam Ci kolejne trzy argumenty 4. koszt piasku wraz z transportem 5 koszt wrzucenia piachu w obrys budynku warstwami co 20 cm 6. koszt zageszczania wystarczy ? wiesz sara, nie bierz się za budowanie, bo w tym procesie jest więcej etapów które wywołują koszty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara. 28.07.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Czy wylewasz podłogę zaraz na trawie? Większość domów ma i tak podniesione podłogi ponad poziom gruntu czyli: nie na trawie mam wylane na grubej warstwie zwiru i na humusie i tak jak pisze Baba nic nie gnije, nic nie smierdzi, nic sie nie dzieje po co straszyć ludzi na zapas ? macie z tego jakies profity, że tak straszycie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 28.07.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Czy wylewasz podłogę zaraz na trawie? Większość domów ma i tak podniesione podłogi ponad poziom gruntu czyli: nie na trawie mam wylane na grubej warstwie zwiru i na humusie i tak jak pisze Baba nic nie gnije, nic nie smierdzi, nic sie nie dzieje po co straszyć ludzi na zapas ? macie z tego jakies profity, że tak straszycie ? Ja mam - jak się trafai kolejny majster ,który uczył się rzemiosłą pod budką z piwem - profity mam jak po nim przyjeżdżam poprawiać partactwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.07.2005 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Czy wylewasz podłogę zaraz na trawie? Większość domów ma i tak podniesione podłogi ponad poziom gruntu czyli: nie na trawie mam wylane na grubej warstwie zwiru i na humusie i tak jak pisze Baba nic nie gnije, nic nie smierdzi, nic sie nie dzieje po co straszyć ludzi na zapas ? macie z tego jakies profity, że tak straszycie ? Ja mam - jak się trafai kolejny majster ,który uczył się rzemiosłą pod budką z piwem - profity mam jak po nim przyjeżdżam poprawiać partactwo. A mój majster ma świętą zasadę - NIGDY NIE POPRAWIAM PO PARTACZACH Dobrze, że jest ktos, kto poprawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 28.07.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 dziwię się, iż sa jeszcze ludki co wola kombinować, nie ściągać humusu i udowadaniaja, że jest ok.zobaczymy za 5lat czy dalej jest ok, nic nie capi i podłoga nie siada tu i ówdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 28.07.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Czy wylewasz podłogę zaraz na trawie? Większość domów ma i tak podniesione podłogi ponad poziom gruntu czyli: nie na trawie mam wylane na grubej warstwie zwiru i na humusie i tak jak pisze Baba nic nie gnije, nic nie smierdzi, nic sie nie dzieje po co straszyć ludzi na zapas ? macie z tego jakies profity, że tak straszycie ? Ja mam - jak się trafai kolejny majster ,który uczył się rzemiosłą pod budką z piwem - profity mam jak po nim przyjeżdżam poprawiać partactwo. A mój majster ma świętą zasadę - NIGDY NIE POPRAWIAM PO PARTACZACH Dobrze, że jest ktos, kto poprawia Takie roboty się wysoko "kasuje" - nie moja wina jak inwestor idzie na skróty zatrudniając szpenia ja z chęcią za odp. wynagrodzenie naprawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.07.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Czy wylewasz podłogę zaraz na trawie? Większość domów ma i tak podniesione podłogi ponad poziom gruntu czyli: nie na trawie mam wylane na grubej warstwie zwiru i na humusie i tak jak pisze Baba nic nie gnije, nic nie smierdzi, nic sie nie dzieje po co straszyć ludzi na zapas ? Gdzieś powyżej napisałem, że są tacy którym się nic nie dzieje, ale czy jesteś pewna, że będzie tak zawsze i u każdego? Odnoszę nieśmiałe wrażenie, że bronisz tego, bo tak masz zrobione, potrzebujesz utwierdzenia że zrobiłaś dobrze, a jako argument podajesz, że u ciebie nic się nie dzieje, jednak czy masz pewność że tak będzie wszędzie. Po coś istnieje ustawa o ochronie gruntów, do tego gminy mają również uchwały o obowiązku ściągania humusu i zjawisko to jest dosyć powszechne. Ty zasypałaś piaskiem i ok, ale jeśli będzie to stara łąka gdzie warstwa darny może być gruba, do tego warstwa organiczna (całość na 20-30 cm), łąka będzie podmokła to też będziesz pewna, że to nie osiądzie i nie będzie gniło? I wcale nie będę mówił, że u Ciebie będzie, bo nie znam Twoich warunków, ale jednocześnie TY nie możesz zagwarantować, że w innych przypadkach będzie podobnie. Podsumowując: 1. Wariant ekonomiczny jeśli nie został obalony, to mocno podważony 2. Wariant konstrukcyjny podobnie, bo nie można ujednolicać pewnych założeń. To tak jakbyśmy zrobili w całym kraju jedną głębokość przemarzania gruntu, Ja jestem z zachodu więc Ci co budują w okolicy Suwałk też powinni robić tak płytko posadowione fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 28.07.2005 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 sara. zalogowana od '03.postow napisalas kilka.odnosze wrazenie ,ze widzialem Cie w polityce.ale tam masz nieladny styl wypowiedzi.po co ludziom w glowach mieszasz?jeszcze ktos Ci uwierzy i bedzie mial klopot.achadwa ostatnie zdania byly o humusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara. 28.07.2005 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 zdajesz sobie sprawe, że postów masz 860 ale mimo to podejrzewam cie o Downizm ? te bo ktos ci spodnie sciagnie zamiast humusu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 28.07.2005 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 zdajesz sobie sprawe, że postów masz 860 ale mimo to podejrzewam cie o Downizm ? relax okresl sie w koncu,kto ty jestes? ona czy on? stwarza to po prostu problemy natury uczuciowej. kolega Darwin,twego przypadku nie opisal. on byl prosty naukowiec,nie zmiesciloby mu sie w glowie,jak mozna tak plciami mieszac. no,ale on nie znal ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.07.2005 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Z tym downizmem to troszku przesada. sarze vel....vel.....vel x 100 nerwy siadają jak widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 28.07.2005 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Hej!!!Miało być o humusie a nie obrzucanie się inwektywami jak w przedszkolu!!!pokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 29.07.2005 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Czy wylewasz podłogę zaraz na trawie? Większość domów ma i tak podniesione podłogi ponad poziom gruntu czyli: nie na trawie mam wylane na grubej warstwie zwiru i na humusie i tak jak pisze Baba nic nie gnije, nic nie smierdzi, nic sie nie dzieje po co straszyć ludzi na zapas ? macie z tego jakies profity, że tak straszycie ? karin , a jakies fotki pokazesz? z budowy oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 29.07.2005 02:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 3. Po co dawać zamiast chudziaka B15 lub B20? Możesz mi to wytłumaczyć? Chydziak to chudziak. nie moge Ci wyjąsnic Rafałku po co dawać - pytaj tych co daja B15 i B20 a nie mnie ponieważ prosiłeś o trzy arumenty ale ich negujesz podam Ci kolejne trzy argumenty 4. koszt piasku wraz z transportem 5 koszt wrzucenia piachu w obrys budynku warstwami co 20 cm 6. koszt zageszczania wystarczy ? to nie sa wielkie koszty , ja napewno je poniose , poza tym ta sytuacje mozna porownac do pytania czy ocieplac fundamenty czy nie , a przeciez to oczywiste karin jak sie denerwujesz zaczynasz robic bledy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts