agniesia 27.07.2005 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 witajcie, jestescie doswiadczonymi budowniczymi, czy mozecie mi poradzic w sprawie papy? sprawa wyglada tak: poradzono mi pape rodzaj 400/1200 (nie mam pojecia co to znaczy) wierzchniego krycia, ale do izolacji poziomej miedzy lawa fundamentowa a sciana piwnicy, *czy te pape nalezy dac pojedyncza warstwa czy podwojna? *czy nie lepiej pape na lepiku? *czy moge te pape posmarowac lepikiem jesli lepiej na lepiku czy musze kupic pape innej klasy? *czy jesli bedzie na lepiku czy wtedy 1 czy 2 warstwy? wykonawca mowi, ze wystarczy zwykla papa, i ze te tony scian dokladnie przycisna pape bylam w castoramie, tam jest tyle rodzajow, zwykle na kartonie, podkladowe, wierzchniego krycia, termo, trudno to ogarnac laikowi... *ktora strona klasc pape? tym zwirkiem do gory czy na dol? *ktora strone smarowac (jakby cos) lepikiem? te ze zwirkiem czy gladka? *jesli na lawie bedzie papa zwykla bez lepiku i nie termo to czy moge polaczyc z dowolna papa termo izolacje pozioma ktora bedzie na chudziaku w srodku? *czy te pape w srodku kladzie sie na wystajaca pape z lawy fundament czy pod spod? bo chyba to co sie rozgrzewa bedzie pod spodem czyli logiczne wydaje sie papa we wnetrzu kladzona na ten wystajacy fragment z lawy uff, dziekuje z gory, jesli juz bylo to prosze podpowiedzcie linki, bo szukalam ale w ponad 2000 postow nie dam rady wyszukac, bardzo uprzejmie prosze z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 27.07.2005 23:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 znalazlam odpowiedz, ze wystarczy na podklad betonowe tylko 1 warstwa papy, niestety na pozostale pytania nie znalazlam no i mam za swoje... w projekcie znalazlam: 2x papa na lepiku czy ta papa jest do wykorzystania z jakims dodatkowym lepikiem? no kurcze, czytam muratora, czytam forum, jeden raz w sprawie papy zaufalam komus ('wystarczy 1x, tony sciany to pani przycisna'- wykonawca) i co? no i cos tu jest nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 28.07.2005 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Proponuję jedną warstwę nowoczesnej papy termozgrzewalnej obojętnie jakij firmy i będzie bardzo dobrze. Ta warstwa jest podstawową izolacją poziomą na fundamencie i nie ma co oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 28.07.2005 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 dzieki Kaltam, czy wszedzie tylko 1 warstwa, na lawach tez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 28.07.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 sprawa wyglada tak: poradzono mi pape rodzaj 400/1200 (nie mam pojecia co to znaczy) wierzchniego krycia, 400/1200 - gramatura 400g/m2 (posypki 400g) i zawartość asfaltu 1200g/m2. Nie ma potrzeby stosowania takiej papy jako izolacji poziomej. Lepiej zastosować jakąś termozgrzewalną, lub 2 warstwy zwykłej papy izolacyjnej na lepiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 28.07.2005 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Happyluke - dziekuje za porade, mozesz jeszcze dodac czemu nie nadaje sie? za slaba i trzeba jakas inna 2x na lepiku?mozesz podpowiedziec jaka bedzie najlepsza, jakies oznaczenie? zauwazylam, ze niektore maja P inne W, czy P to podkladowa albo izolacyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 28.07.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Agniesiu! W porządnej hurtowni znajdziesz specjalną papę do izolacji poziomych. Ma wymiary 30cm x 20m, 40cm x 20m i 50cm x 30m. Kładzie się pojedynczo z 10 cm zakładką. Sama się wulkanizuje pod ciężarem ścian i od gorąca choćby takiego jak dziś A tak poważnie wystarczy pojedynczo papę podkładową ( z drobniutkim żwirkiem ) np. "P 333" - tania i kiepska - taka tektura nasączona asfaltem albo "P 64/1200" - lepsza i odrobinkę droższa. Generalnie każdą podkładową czyli z "P" na początku. pozdrawiam pokar P.S. przepraszam, że jak dla laika, ale staram się jasno po 12 godz. w żarze na budowie. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 28.07.2005 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 dziekuje Pokar, chodzi mi jeszcze o to czy taka papa termo przyklei sie i nie stopi tej papy z 10 cm zakladka? czy te 10 cm wystarczy? jeszcze raz dziekuje bardzo dobrze, ze dla laika, przynajmniej zrozumiem o co w tym chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 28.07.2005 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Happyluke - dziekuje za porade, mozesz jeszcze dodac czemu nie nadaje sie? za slaba i trzeba jakas inna 2x na lepiku? mozesz podpowiedziec jaka bedzie najlepsza, jakies oznaczenie? zauwazylam, ze niektore maja P inne W, czy P to podkladowa albo izolacyjna? P- oznacza papę podkładową, W- wierzchniego krycia. Generalnie rozróżniamy kilka typów izolacji - lekkie, średnie i ciężkie. Zabezpieczenie murów przed kapilarnym podciąganiem wody wykonuje się najczęściej jako izolacje średnie lub lekkie. Można je wykonać z 1 lub z 2 wkładkami papy asfaltowej. Liczba wkładek i grubość użytej papy zależy od stopnia zawilgocenia. Warstwy bitumiczne pomiędzy poszczególnymi wkładkami pełnią nie tylko rolę lepiszcza, ale także samodzielną warstwę izolacyjną. Zaleca się, aby warstwa lepiku między warstwami papy była nie mniejsza niż 1,5mm. Warstwy wkładek powinny być ze sobą dobrze połączone i dlatego nie zaleca się stosowania pap z posypką. Kwestia użycia 1 czy 2 warstw papy zależy od stopnia zawilgocenia jakie będzie panowało w środowisku gruntowym wokół fundamentów. Jeśli teren jest suchy, grunty są przepuszczalne (niespoiste) to wystarczy 1 warstwa, jeśli występują grunty spoiste zastosowałbym 2 warstwy lub papę termozgrzewalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 28.07.2005 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 dziekuje za obszerne wyjasnienia czy smaruje sie tylko przestrzen miedzy 2 warstwami papy czy sama lawe tez? musze wiedziec czy pan wykonawca robi tak jak trzeba - bo generalnie on jest fachowcem, naprawde dobrym specjalista w dachach, natomiast prace murarskie wykonuje, zeby wszystko bylo rowno murowane pod wiezbe (dla mnie to lepiej, bo jesli zle zrobi i wiezba nie wyjdzie to bedzie wiedziec ze to jego wina i nie ma na kogo zwalic) no ale musze za to przypilnowac roznych rzeczy na ktorych sie nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 29.07.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 U mnie wysoki poziom wody, grunty spoiste. Tydzien nie spałem i ważyłem 2xpapa na lepiku? (tektura zgnije, smoła się wytopi), plastykowa folia izolacyjna?(test stuknięcia krawędzią MAX-a wypadł negatywnie-dziury) papa termozgrzewalna modyfikowana SBS? Doradca Techniczny ze Zduńskiej Woli stwierdził że właśnie TO!!! A jeszcze tanio bo wskazał mi przedstawiciela co sprzedaje odpadową po owiele niższej cenie. No i jestem zadowolony. Teraz zgrzewam poziomą na chudziaku z tą co wystaje spod ściany i jest OK Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belfrjaw1 29.07.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 papa termozgrzewalna podwojna do tego gowzdzie podwojne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 29.07.2005 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 papa termozgrzewalna podwojna do tego gowzdzie podwojne Jakie gwoździe? To nie pokrycie dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 29.07.2005 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 papa termozgrzewalna podwojna do tego gowzdzie podwojne tak tak, zakołkować w ławie fundamentowej kołkami Hilti, tak, żeby spod muru nie uciekła izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 29.07.2005 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 A mnie zastanawia coś innego - po co papa musi być smarowana lepikiem? Czy nie wystarczy po prostu położenie na ławie zwykłej papy izolacyjnej i na to bloczki? Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 29.07.2005 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 A mnie zastanawia coś innego - po co papa musi być smarowana lepikiem? Czy nie wystarczy po prostu położenie na ławie zwykłej papy izolacyjnej i na to bloczki? Dlaczego? Zależy jaka papa. Kiedyś ze względu na słabą jakość papy był yaki wymóg i 1,5 kg lepiku na 1m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 29.07.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Zależy jaka papa. Kiedyś ze względu na słabą jakość papy był yaki wymóg i 1,5 kg lepiku na 1m2. Papa izolacyjna I/333 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 29.07.2005 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Zależy jaka papa. Kiedyś ze względu na słabą jakość papy był yaki wymóg i 1,5 kg lepiku na 1m2. To nie ze względu na słaby rodzaj papy. W zakresie pap izolacyjnych aż tak wielkich postępów technicznych nie ma. Tak jak pisałem wyżej. Lepik stanowi dodatkową barierę izolacyjną. Wszystko zależy od tego jaka wilgotność występuje w obrębie fundamentów. I to decyduje o rodzaju izolacji. Termozgrzewalne papy są napewno dobre, ale nie zawsze konieczne. Przy dobrych warunkach gruntowo-wodnych wystarczy zwykła papa izolacyjna na lepiku właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 29.07.2005 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Zależy jaka papa. Kiedyś ze względu na słabą jakość papy był yaki wymóg i 1,5 kg lepiku na 1m2. To nie ze względu na słaby rodzaj papy. W zakresie pap izolacyjnych aż tak wielkich postępów technicznych nie ma. Tak jak pisałem wyżej. Lepik stanowi dodatkową barierę izolacyjną. Wszystko zależy od tego jaka wilgotność występuje w obrębie fundamentów. I to decyduje o rodzaju izolacji. Termozgrzewalne papy są napewno dobre, ale nie zawsze konieczne. Przy dobrych warunkach gruntowo-wodnych wystarczy zwykła papa izolacyjna na lepiku właśnie. Jak nie - nie było dostęp np. do papa termozgrzewalnych i tych z dobrymi własnościami ....dlatego używano głównie zwykłych na tekturze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 31.07.2005 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 witajcie, jestescie doswiadczonymi budowniczymi, czy mozecie mi poradzic w sprawie papy? sprawa wyglada tak: poradzono mi pape rodzaj 400/1200 (nie mam pojecia co to znaczy) wierzchniego krycia, ale do izolacji poziomej miedzy lawa fundamentowa a sciana piwnicy, *czy te pape nalezy dac pojedyncza warstwa czy podwojna? *czy nie lepiej pape na lepiku? *czy moge te pape posmarowac lepikiem jesli lepiej na lepiku czy musze kupic pape innej klasy? *czy jesli bedzie na lepiku czy wtedy 1 czy 2 warstwy? wykonawca mowi, ze wystarczy zwykla papa, i ze te tony scian dokladnie przycisna pape bylam w castoramie, tam jest tyle rodzajow, zwykle na kartonie, podkladowe, wierzchniego krycia, termo, trudno to ogarnac laikowi... *ktora strona klasc pape? tym zwirkiem do gory czy na dol? *ktora strone smarowac (jakby cos) lepikiem? te ze zwirkiem czy gladka? *jesli na lawie bedzie papa zwykla bez lepiku i nie termo to czy moge polaczyc z dowolna papa termo izolacje pozioma ktora bedzie na chudziaku w srodku? *czy te pape w srodku kladzie sie na wystajaca pape z lawy fundament czy pod spod? bo chyba to co sie rozgrzewa bedzie pod spodem czyli logiczne wydaje sie papa we wnetrzu kladzona na ten wystajacy fragment z lawy uff, dziekuje z gory, jesli juz bylo to prosze podpowiedzcie linki, bo szukalam ale w ponad 2000 postow nie dam rady wyszukac, bardzo uprzejmie prosze z gory dziekuje NALEŻY ZASTOSOWAĆ PAPĘ TERMOZGRZEWALNĄ PODŁADOWĄ V60 S 35 MOŻNA W DWÓCH WARSTWACH BEZ LEPIKU LUB INNYCH ... Z ZAPASEM OK 25 CM DO WEWNĄTRZ NA CHUDZIAKU PO TO BY PÓZNIEJ IZOLACĘ POZIOMĄ POSADZKI DO NIEJ PRZYKLEIĆ NA ZAKŁAD POZDRAWIAM JANZAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts