Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za rezonans,

1. Wentylacja od strony normatywnej zakłada pewne min. ilości powietrza wymienianego na jednostkę czasu. Normy "zakładają", że istoty żywe przebywają we wszystkich pomieszczeniach i w dodatku równocześnie. Czujniki o których mowa odpowiedzialne są diagnozę ilościową i jakościową przebywania istot żywych. Bo po cóż pełna wymiana powietrza "gdy nikogo nie ma w domu", albo gdy nawiedzi teściowa - trzeba z kolei gwałtownie zaktywizować wymianę powietrza.

2. Co do algorytmu, to będzie gotów gdy chata "zadziała", na razie formułuję warunki brzegowe określające zasady działania systemu ogrzewania i wentylacji. Najważniejsze z nich to czyste i "zdrowe" powietrze oraz maksymalna oszczędność energii (pieniędzy na emeryturze).

3. Co do projektu i wykonania - w połowie najbliższego roku, o ile spodoba mi się to co powstanie - spróbuję zaoferować gotowe urządzenia "potrzebującym". Dodam teraz tyle, że system łączy w sobie nie tylko nadzór nad wentylacją i ogrzewaniem ale energetykę budynku jako całość włączając w to zwykłe pztryczki i żarówki oraz system bezpieczeństwa budynku (włamania, pożary).

Jest to swego rodzaju konkurencja dla EIB.

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niejest tak źle, tylko jest tego sporo - cała rozprawa, muszę podumać jak by tu w kilku słowach.

Co do parametrów powietrza, to:

wilgotność względna, dwutlenek węgla, temperatura, oraz kompozycja gazów "biologicznych" - metan, amoniak, silnie zależy to od konkretnego modelu czujnika - niestety gotowców brak.

• 1 month później...

odnośnie odzysku ciepła z wody "szarej" (kąpiel, prysznic itp.).

Mój wójek ma zaprojektowane szambo dwu- czu trzykomrowe. jedna komora jest pod garażem, druga zdaje się pod podjazdem.

W garażu płyta betonowa. W garażu cieplej i zimą podjazd szybciej wolny od śniegu.

Nigdy się temu nie przyglądałam, gdyż mnie to nie interesowało, ale teraz gdy budujemy dom, po przeczytaniu tego wątku ...

Karina

JerzyB

Mogę się podzielić informacjami, że w profesjonalnych układach wentylacyjnych/klimatyzacyjnych automatyka ogranicza się do intensyfikacji wymian przy wzroście stężenia CO2 przy obecności ludzi (zwierząt) w danym pomiszczeniu. Z detekcji innych gazów rezygnuje się ponieważ jest ich zbyt wiele, nie tylko gazy wydzielane przez ludzi ale jeszcze opary rozpuszczalników i innych substancji użytych w elementach wnętrz, pyłki roslin, zarodniki grzybów itd. Bez obecności osób (zwierząt) w pomieszczeniu i tak musi być zapewniona minimalna wentylacja w sposób ciagły. Jeśli nie będziesz miał klimatyzacji to jeszcze możesz pomyśleć o intensyfikacji wentylacji w zależności od poziomu wilgotności względnej.

Starałbym się również maksymalnie upraszczać rozwiązania i stosować jak najbardziej typowe elemanty. Zastanów się czy inni użytkownicy domu będą potrafili obsłużyć instalacje, i co będzie w przypadku awarii w czasie Twojej nieobecności lub (nie życzę Ci oczywiście) choroby - kto będzie umiał to naprawić ?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

bnardzo szczytna idea. ja , z racji branży jaką się zajmuję , moge polecić okna. jeśli niski współczynnik to:

--okna skrzynkowe

--szyba niskoemisyjna , nawet 0,7

--szyby w oknach na ramkach tworzywowych (aluminium słabym punktem.

-- specjalna konstrukcja okien (jeśli wzmocnienie stalowe nie ma wpływu na trwałość i użytkowanie to go nie stosować

--na oknach rolety, co pozwoli w porach nocnych i nieobecności w domu na dodatkowe zminimalizowanie strat.

przy takiej konstrukcji mozna uzyskać termoizolacyjność okna w granicach 0,6, a w nocy nawet do 0,5.

teraz może coś jeszcze ale na tym się nie znam. gdyby tak przy domu wykonać zasobnik do wytwarzania biogazu z nieczystości powstałych w gospodarstwie domowym. wydaje mi się to racjonalnym pomysłem, gdyż można uzyskać pełnowartościową energię ze śmieci.

On 2003-01-28 09:08, pitbull wrote:

Kto teraz robi okna skrzynkowe?

nikt nie robi, bo zainteresowanie jest raczej żadne. wynika to z ceny jaką trzeba zapłacić z samej materiałowki i robocizny wynika, ze takie okno powinno kosztować dwukrotnie wiecej niż okno PVC wykonamne tradycyjnie. zapytaj u producentów w systemach KBE lub THYSSEN. te systemy przewiduja takie rozwiązania. jeżeli ci nie pomoga to bezpośrednio u producenta profili KBE (0-71)3547160, Thyssena znajdziesz w necie.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: JoteR dnia 2003-01-28 09:38 ]

w przypadku okien PVC okno skrzynkowe to nic innego jak zaspolone dwie sztuki okien za pomocą specjalnie do tego celu przygotowanych profili. wygląda to estetycznie i pozwala dzięki temu zastosowanie tylko jednego kompletu okuć. ponadto , oba równoległe skrzydła otwieraja się jednocześnie. pytaj dalej

w przypadku okien PVC okno skrzynkowe to nic innego jak zaspolone dwie sztuki okien za pomocą specjalnie do tego celu przygotowanych profili. wygląda to estetycznie i pozwala dzięki temu zastosowanie tylko jednego kompletu okuć. ponadto , oba równoległe skrzydła otwieraja się jednocześnie. pytaj dalej