dominikams 02.08.2005 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Przeglądam i przeglądam te projekty domów z poddaszem i zastanawia mnie, dlaczego sporo z nich ma wys. 2,6m na parterze. Standardowa wys. mieszkań to zdaje się 2,75m. Czy jest to uzasadnione tylko ekonomicznością takiego rozwiązania czy są jeszcze jakieś inne przesłanki? Przyznam, że w wyższych pomieszczeniach czuję sie lepiej Jak jest u was? Jaką macie wys. parteru? Czy sufit na wys. 2,6 nie przytłacza? Dominika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryna 02.08.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 oczywiscie im wyzej tym lepiej ja mam 2,60 na pietrze na parterze 2,7 i jest OK. lepiej podmurowac o dwie cegly a konfort jest duzo lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 02.08.2005 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 W moim domu jest 2,85m uważam że wcale nie jest za wysoko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.08.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Mam 2,65 i czuję się tu dobrze. Jednak za nic nie chciałbym by było mniej. Jestem wysoki i w takiej sytuacji wyglądądałoby jakby sufit miał by spaść na głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 02.08.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 2,70 na dole i 2,50 na gorze wydaje mi sie OK. wiekszosc mieszkan w blokach ma 2,50 do pomieszczenia 10m2 sie nadaje ale do salonu nie bardzo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 02.08.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Po zrobieniu wylewek mam tylko 273cm + jeszcze gres = 271cm - to totalne minimum, Wolałbym mieć z 10cm więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 02.08.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Ja będę miała 2,8m ale lubię wysokie pomieszczenia, podobają mi się stare kamienice i ta ich wysokość. Ale to jest kwestia gustu, acha i jest lepsza wymiana powietrza szczególnie w lecie pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 02.08.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 A ja mam na dole 2,80 (oryginalnie było 2,66) a na gorze 2,47 i mam odczucie, ze to za malo.Ale gora to poddasze, wiec mozna podniesc. Tylko wykonawca mi mowi, ze to nei jest dobry pmysl, bo jak jest poddasze, to lepiej zeby bylo nizej.Ale ja nie jestem pewna a Wy co mi radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.08.2005 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Mieszkałem swego czasu w internacie (ech to były czasy) gdzie były pokoje wysokie i niskie. Mieszkałąm i w jednych i drugich i szczerze mówiąc widzę same wady wysokich. Zimą najczęściej w wysokich było tam chłodniej, latem za to bez różnicy, kłopot ze sprzątniem (mycie okien, wieszanie firan i głupie uczucie jak sufit kończy się gdzieś daleko za szafą... Myślę że sensowna wysokość kończy się gdzieś na 3 m. Dalej to już tylko w pewnych sytuacjach, ale na pewno nie w każdym pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 02.08.2005 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Myślę że sensowna wysokość kończy się gdzieś na 3 m. Dalej to już tylko w pewnych sytuacjach, ale na pewno nie w każdym pokoju. No tak, ale my nie mówimy o tym, żeby mieć powyżej 3m, tylko powyżej 2,6. Dziękuję wszystkim, utwierdziliscie mnie w mojej opinii. Będę robić min. 2,75, może nawet zaszaleję i zrobię 2,85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 02.08.2005 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Wydaje mi się, że na wyskość pomieszczenia ma wpływ także jego wielkość. Ja mam "dwupoziomowy" parter ze względu na duży (40 m2) salon. Standardowa wysokość mogłaby spowodować efekt "bunkra". A wyprzedzając pytania - nie zrobiłam całości tak samo wysokiej, bo nie przepadam za podwieszanymi sufitami, za to wolę dwa schodki z przedpokoju do pokoju i kuchni (salon i kuchnia na tym samym - niższym poziomie). Pozdrawiam wysokich i niskich Anulek P.S. Mieszkałam swego czasu na parterze kamienicy o wysokości pomieszczeń 3,20m. Wieszanie firanek i zasłon do dzisiaj pamiętam jako niezbyt przyjemne doświadczenie wysokościowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 03.08.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 wiesz zależy ile macie wzrostu. My w projekcie też mamy standard- 2,61 na parterze i podnosimy!!!! Seba ma 2 m wzrostu i źle się czuje w takich pomieszczeniach. Nie wiem jak u was. Stańcie w aktualnym domku/mieszkanku i przeliczcie ile macie ile wiecej / mniej jest na projekcie ile więcej powinno byc waszym zdaniem. Tak najłatwiej "zobaczyć" różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 03.08.2005 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Ja mam w projekcie 2.64 i tak mniej więcej wyszło - strop zalany podwyższyć się już nie da. Wasze wypowiedzi wskazują, że będzie zdecydowanie za nisko. Ciekawe, jak będzie w praktyce. Plusem niskich pomiszczeń jest mniejsza przestrzeń do ogrzania, otynkowania, umalowania, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 03.08.2005 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Uważam, że optymalnie jest 2.70m Ale ja należę do niewysokich... Wyższe pomieszczenie to więcej m3 do ogrzania, trudniej ze sprzątaniem i konserwacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 03.08.2005 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Uważam, że optymalnie jest 2.70m Ale ja należę do niewysokich... Wyższe pomieszczenie to więcej m3 do ogrzania, trudniej ze sprzątaniem i konserwacją. Kze, ja tem pod sufitem w ogóle nie sprzątam (świnia jakaś ), ale przyznaję się, ze jak kiedyś miałam przyjemnośc mieszkać w kamienicy - wys. ze 4 m (takie fajne mają w Budapeszcie ), to komarów nie mozna było złapać, bo sie pod sufitem chowały I to był problem, ale teraz zamierzam mieć rekuperator, więc okna zamknięte, mam dość much i komarów i os jeszcze!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 03.08.2005 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Uważam, że optymalnie jest 2.70m Ale ja należę do niewysokich... Wyższe pomieszczenie to więcej m3 do ogrzania, trudniej ze sprzątaniem i konserwacją. Kze, ja tem pod sufitem w ogóle nie sprzątam (świnia jakaś ), ale przyznaję się, ze jak kiedyś miałam przyjemnośc mieszkać w kamienicy - wys. ze 4 m (takie fajne mają w Budapeszcie ), to komarów nie mozna było złapać, bo sie pod sufitem chowały I to był problem, ale teraz zamierzam mieć rekuperator, więc okna zamknięte, mam dość much i komarów i os jeszcze!! Toć przecież nie bedziesz siedziała cały czas w domu z zamkniętymi oknami... A w rogach pokoju robią sie nieraz pajęczyny. I weź je sprzataj mając np. 170cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 03.08.2005 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Zdecydowanie zależy to od osobistych...centymetrów i Samopoczucia kiedyś miałem 3,3 w tzw starym budownictwie teraz mam 2,5 w nowym i tu i tam sie Przeważnie dobrze czułem i tu i tam miewałem Lęki że za wysoko i za nisko... Złota Zasada mówi: Kochaj to co masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 03.08.2005 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 a my mamy 2,6 na dole, tylko w salonie 2,9, na górze też będzie 2,6. Jest super, ale jestesmy średniego wzrostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia01 03.08.2005 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 My mamy 2,8 na dole i 2,70 bedzie na gorze. U znajomych wyszlo 2,5 na poddaszu i to poddasze im sie tak jakos okropnie "skurczylo". I kojarzy mi sie z blokami. Rodzice maja 2,75 i to jest tak calkiem okey, choc ojciec - standardowy 170 cm, twierdzi ze z 10 cm za nisko sobie pobudowal bo u jego rodziców w domu było 2,90 i to było akurat, a mama ze jest właśnie u nich te 2,75 akurat . Hm, tak więc jakby nie bylo, zawsze moze byc lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 03.08.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 "Dom to jeden wielki kompromis pomiędzy kosztami, możliwościami i naszymi potrzebami. "Każde 10 cm więcej na wysokości to podobno 7% więcej zapotrzebowania na ciepło, o ile dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts