Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy 2,60m to wystarczająca wysokość parteru?

Recommended Posts

Przeglądam i przeglądam te projekty domów z poddaszem i zastanawia mnie, dlaczego sporo z nich ma wys. 2,6m na parterze. Standardowa wys. mieszkań to zdaje się 2,75m. Czy jest to uzasadnione tylko ekonomicznością takiego rozwiązania czy są jeszcze jakieś inne przesłanki?

Przyznam, że w wyższych pomieszczeniach czuję sie lepiej :roll:

Jak jest u was? Jaką macie wys. parteru? Czy sufit na wys. 2,6 nie przytłacza?

Dominika

Mieszkałem swego czasu w internacie (ech to były czasy) gdzie były pokoje wysokie i niskie. Mieszkałąm i w jednych i drugich i szczerze mówiąc widzę same wady wysokich. Zimą najczęściej w wysokich było tam chłodniej, latem za to bez różnicy, kłopot ze sprzątniem (mycie okien, wieszanie firan i głupie uczucie jak sufit kończy się gdzieś daleko za szafą... Myślę że sensowna wysokość kończy się gdzieś na 3 m. Dalej to już tylko w pewnych sytuacjach, ale na pewno nie w każdym pokoju.

Myślę że sensowna wysokość kończy się gdzieś na 3 m. Dalej to już tylko w pewnych sytuacjach, ale na pewno nie w każdym pokoju.

No tak, ale my nie mówimy o tym, żeby mieć powyżej 3m, tylko powyżej 2,6.

Dziękuję wszystkim, utwierdziliscie mnie w mojej opinii. Będę robić min. 2,75, może nawet zaszaleję i zrobię 2,85 :lol: :lol:

Wydaje mi się, że na wyskość pomieszczenia ma wpływ także jego wielkość. Ja mam "dwupoziomowy" parter ze względu na duży (40 m2) salon. Standardowa wysokość mogłaby spowodować efekt "bunkra".

A wyprzedzając pytania - nie zrobiłam całości tak samo wysokiej, bo nie przepadam za podwieszanymi sufitami, za to wolę dwa schodki z przedpokoju do pokoju i kuchni (salon i kuchnia na tym samym - niższym poziomie).

Pozdrawiam wysokich i niskich

Anulek

P.S. Mieszkałam swego czasu na parterze kamienicy o wysokości pomieszczeń 3,20m. Wieszanie firanek i zasłon do dzisiaj pamiętam jako niezbyt przyjemne doświadczenie wysokościowe :D

wiesz zależy ile macie wzrostu. My w projekcie też mamy standard- 2,61 na parterze i podnosimy!!!! Seba ma 2 m wzrostu i źle się czuje w takich pomieszczeniach. Nie wiem jak u was. Stańcie w aktualnym domku/mieszkanku i przeliczcie ile macie ile wiecej / mniej jest na projekcie ile więcej powinno byc waszym zdaniem. Tak najłatwiej "zobaczyć" różnicę.

Uważam, że optymalnie jest 2.70m Ale ja należę do niewysokich... Wyższe pomieszczenie to więcej m3 do ogrzania, trudniej ze sprzątaniem i konserwacją.

Kze, ja tem pod sufitem w ogóle nie sprzątam (świnia jakaś :oops: ),

ale przyznaję się, ze jak kiedyś miałam przyjemnośc mieszkać w kamienicy - wys. ze 4 m (takie fajne mają w Budapeszcie :wink: ), to komarów nie mozna było złapać, bo sie pod sufitem chowały :roll: I to był problem, ale teraz zamierzam mieć rekuperator, więc okna zamknięte, mam dość much i komarów i os jeszcze!!

Uważam, że optymalnie jest 2.70m Ale ja należę do niewysokich... Wyższe pomieszczenie to więcej m3 do ogrzania, trudniej ze sprzątaniem i konserwacją.

Kze, ja tem pod sufitem w ogóle nie sprzątam (świnia jakaś :oops: ),

ale przyznaję się, ze jak kiedyś miałam przyjemnośc mieszkać w kamienicy - wys. ze 4 m (takie fajne mają w Budapeszcie :wink: ), to komarów nie mozna było złapać, bo sie pod sufitem chowały :roll: I to był problem, ale teraz zamierzam mieć rekuperator, więc okna zamknięte, mam dość much i komarów i os jeszcze!!

Toć przecież nie bedziesz siedziała cały czas w domu z zamkniętymi oknami... A w rogach pokoju robią sie nieraz pajęczyny. I weź je sprzataj mając np. 170cm...

My mamy 2,8 na dole i 2,70 bedzie na gorze. U znajomych wyszlo 2,5 na poddaszu i to poddasze im sie tak jakos okropnie "skurczylo". I kojarzy mi sie z blokami. Rodzice maja 2,75 i to jest tak calkiem okey, choc ojciec - standardowy 170 cm, twierdzi ze z 10 cm za nisko sobie pobudowal bo u jego rodziców w domu było 2,90 i to było akurat, a mama ze jest właśnie u nich te 2,75 akurat 8) . Hm, tak więc jakby nie bylo, zawsze moze byc lepiej ;-)