piu 16.05.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 (edytowane) Ja używam gotowej mieszanki nawozowej z barwnikiem , kupuję w Castoramie. Najpewniejszy jednak sposób, to podsypać kwaśnego torfu. A moje kolekcja powiększyła się w tym roku o dwie przecudne licencjonowane odmiany Romance oraz Ivonne To już będą naprawdę ostatnie, bo rozpoczęłam przygodę z różami i nie mam już ani kawałka trawniczka do likwidacji ))))) Ivonne : http://www.starkl.pl/user/Image/shop/130949.jpg You & Me Romance http://www.helmers.de/pflanzen/laubgehoelze/hydrangea_macrophylla_you_me_romance_rosa.jpg Obie są zjawiskowe. I genialne, przez swoje bardzo długie i obfite kwitnienie. Jedynym ich minusem jest konieczność okrywania na zimę ( jak każdą ogrodową). Edytowane 16 Maja 2011 przez piu dodanie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 16.05.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Witam A jak tam OLENO twoja hortensja? Czy wszystko ok? Mam ochotę kupić tę odmianę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 17.05.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 To zdaje sie dębolistna?Kupiłam ze 2 tyg temu. Od razu popsikałam na grzyba. Prewencyjnie. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale w ubiegłym roku serce mi zamierało, gdy na dwóch krzaczkach hortensji młode pędy nagle zaczęły umierac.Debolistna jest Piekna. Jak kwitnie?- znam jedynie ze zdjec. Moze i moja w tym roku zakwitnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ona_lewkonia 18.05.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Ratujcie!Mam hortensję bukietową 'Limelight'. Dopiero dziś doczytałam, że powinnam ją przyciąć. Mogę to zrobić jeszcze teraz? Nie jest za późno? Jest szansa by pięknie zakwitła? Wybaczcie laikowi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 18.05.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Witam Ja moją Limelight przycinam nieznacznie, w tym roku też obcięłam tylko tyle ile przemarzło. Bardzo ładnie kwitnie co roku. Przytnij tylko to co nie wypuściło listków. Uwielbiam hortensje właśnie za to, że są piękne i mało kłopotliwe. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 18.05.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Ja używam gotowej mieszanki nawozowej z barwnikiem , kupuję w Castoramie. Najpewniejszy jednak sposób, to podsypać kwaśnego torfu. A moje kolekcja powiększyła się w tym roku o dwie przecudne licencjonowane odmiany Romance oraz Ivonne To już będą naprawdę ostatnie, bo rozpoczęłam przygodę z różami i nie mam już ani kawałka trawniczka do likwidacji ))))) Ivonne : http://www.starkl.pl/user/Image/shop/130949.jpg You & Me Romance http://www.helmers.de/pflanzen/laubgehoelze/hydrangea_macrophylla_you_me_romance_rosa.jpg Obie są zjawiskowe. I genialne, przez swoje bardzo długie i obfite kwitnienie. Jedynym ich minusem jest konieczność okrywania na zimę ( jak każdą ogrodową). Witam Możesz zdradzić tajemnicę gdzie można takie cuda kupić? A tak na marginesie, ja moich ogrodowych nie okrywam i co roku odbijają od korzeni i kwitną. Może kwiaty nie są gigantyczne ale i tak ładne. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ona_lewkonia 30.05.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Dziękuję za odpowiedź. Przycięłam, jak na razie żadnych efektów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 30.05.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Ona_lewkonia hortensję wiechowate tnie się w kwietniu. Teraz jest juz za późno. Chodzi o to, żeby była bardziej krepa i żeby pobudzic ja do mocniejszego kwitnienia. jak nie przytniesz, nic specjalnego sie nie stanie, ale za późne przycinanie może powodowac że nie chcący zetniesz zawiązki kwiatów. Ale nie martw sie - pewnie nie zrobiłas tego za mocno i bardzo jej nie zaszkodziłaś. Teraz jeszcze nie widac zawiązków kwiatowych u nich- przynajmniej u moich h. wiechowatych ( Great Star i Kyushu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ona_lewkonia 30.05.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 O cięciu już wiem, doczytałam. Pozostaje mi mieć nadzieję, że hortensji zupełnie nie zmarnowałam. Pogadam z nią, może się jeszcze zlituje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 30.05.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 witam Na pewno się zlituje, bądź spokojna. U moich hortensji jeszcze daleko do zawiązków kwiatów. jeszcze mają czas. Trzeba zadbać narazie aby dostały treściwe papu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamka 06.07.2011 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Z życzeniami udanej hodowli dla miłośniczek hortensji http://www.ogrodbarw.com/zdjecia/realizacje/121.jpg http://www.ogrodbarw.com/zdjecia/rosliny/21.jpg tyko marzyć, muszę poczytać jakie warunki lubią Hortensje. planuje u siebie posadzic hortensje dokladnie tak jak na tym 2 zdieciu , w jakiej odleglosci od siebie powinnam je posadzic ? dodam ze beda to niewielkie sadzonki ...z gory dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.07.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 co ok 60-70 cm. krzew dorosły ma średnice ok 120 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 08.07.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 czy jest szansa uprawiać hortensje na gliniastej glebie? w dość mokrej ziemi? trochę się łudzę, że skoro lubią mokro to może przy odpowiednim przygotowaniu dałyby radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.07.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Nie lubią mokro, lubią wilgotno. Uprawiać się da, ale trzeba przygotować stanowisko. Po pierwsze zrób podwyższoną rabatę z próchnicznej, lekko kwaśnej lub kwaśnej (niebieskie) ziemi. Można usypać pagórek. Na dno dołka wysyp keramzyt lub żwir jako drenaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 08.07.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 dzięki Elfir powalczę w takim razie tylko muszę się dobrze przygotować idę szukać gatunków na moje glinianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 08.07.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Elfir zdiagnozuj proszę co to za odmiana hortensji - kupiona została na targu, jako ,,ładna" teraz znalazłam podpowiedź: hortensja ogrodowa (Hydrangea macrophylla) lub hortensja piłkowana (Hydrangea serrata) czy może jeszcze jakaś inna? http://img146.imageshack.us/img146/2765/dzialka212306201151640x.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.07.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Na 100% hortensja ogrodowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 08.07.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Na 100% hortensja ogrodowa. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 10.07.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Czy hortensja bukietowa LimeLight może rosnąć na dość cienistej funkiowej rabatce? Wydaje mi się, że kolorystycznie byłoby ładnie. Rabata jest przy północnym wykuszu - słońce jest rano i późnym popołudniem/ wieczorem. Funkie rosną cudnie. Czy hortensja będzie miała dość światła? Co z tą kwaśną ziemią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.07.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 będzie rosła, ale słabiej kwitła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts