yupiter 04.08.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Grzebałem na trochę w różnych starych postach, ale nie znalazłem rozstrzygnięcia. Mój instalator proponuje poprowadzenie rur CO (z tworzywa) w podłodze do grzejników ściennych w peszlu położonym na 4 cm styropianu. Na to jeszcze ma iść następne 4 cm styropianu ( a raczej chyba obok, a nie na...). Zastanawiam się, czy nie lepiej w otulinie zamiast peszla. A poza tym, czy obkładacie otuliną wszystkie odcinki instalacji (CO i woda), które nie są w podłodze, ani w ścianie?? A jeśli nie to które??YP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 04.08.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Grzebałem na trochę w różnych starych postach, ale nie znalazłem rozstrzygnięcia. Mój instalator proponuje poprowadzenie rur CO (z tworzywa) w podłodze do grzejników ściennych w peszlu położonym na 4 cm styropianu. Na to jeszcze ma iść następne 4 cm styropianu ( a raczej chyba obok, a nie na...). Zastanawiam się, czy nie lepiej w otulinie zamiast peszla. A poza tym, czy obkładacie otuliną wszystkie odcinki instalacji (CO i woda), które nie są w podłodze, ani w ścianie?? A jeśli nie to które??YP Rury CO w otulinie ,a woda w peszlu. Jakie masz ogrzewanie ,bo jeśli na paliwo stałe to nie godź się na tworzywo (oczywiście mowa o pex?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yupiter 04.08.2005 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Będę miał kocioł gazowy Rotex'a. Ale z drugiej strony po co otulina, jak rurki CO mają być w podłodze już w styropianie (no i w peszlu)? Te na zewnątrz rozumiem. YP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 04.08.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Będę miał kocioł gazowy Rotex'a. Ale z drugiej strony po co otulina, jak rurki CO mają być w podłodze już w styropianie (no i w peszlu)? Te na zewnątrz rozumiem. YP Co to znaczy w styropianie? Chyba prędzej w rowkach w styropianie? Oczywiście można pozostać przy "otulinie" styropianowej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 04.08.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 CO w otulinie na całej długości. Wydaje mi się, że znajomość ceny 1mb otuliny (najtańszej) zamknęłaby dyskusję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yupiter 04.08.2005 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Będę miał kocioł gazowy Rotex'a. Ale z drugiej strony po co otulina, jak rurki CO mają być w podłodze już w styropianie (no i w peszlu)? Te na zewnątrz rozumiem. YP Co to znaczy w styropianie? Chyba prędzej w rowkach w styropianie? Oczywiście można pozostać przy "otulinie" styropianowej . Oczywiści w kanale (czy rowku) styropianowym: pod rurką w peszlu 2 cm, potem rurka ok 2 cm, po bokach styropian 4 cm, no i od góry nastepny styropian 4 cm (czyli w sumie 8 cm). Co myslicie?? YP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.08.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 CO w otulinie na całej długości. Wydaje mi się, że znajomość ceny 1mb otuliny (najtańszej) zamknęłaby dyskusję... A chcesz ogrzewać latami mieszkanie/dom czy ziemię pod podłogą? pomijam rozszerzanie rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.08.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 yupiter c.w.u. wraz z cyrkulacją koniecznie w otulinie jak najgrubszej. c.o. w zalezności od tego z czego są rury w jakim systemie (trójnikowy czy rozdzielaczowy) i przez jakie pomieszczenia przebiegają. Podam mój przykład. Mam c.o. z rur zgrzewanych z PP-R ponieważ zastosowałem system trójnikowy to rur jest niewiele (przy rozdzielaczach są straszne ilości rur a więc i straty duże). Przebiegają one tylko przez pomieszczenia mieszkalne które zawsze ogrzewam więc straty ciepła na rurach pozostają w pomieszczeniach więc nic się nie maruje. Ponieważ dałem PP-R materiał który ma grube ścianki i bardzo słabo przewodzi ciepło rury dałem bez niczego bezposrednio zatopione w szlichcie betonowej. Taka technologia jest akurat przy tym materiale dopuszczona. Z c.w.u. jest inaczej trzeba za wszelką cenę walczyć o zminimalizowanie strat bo niepotrzebnie będzie pracował kocioł a Ty niepotrzebnie będziesz spuszczać wiele litrów wody zanim poleci ciepła.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yupiter 04.08.2005 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Ja będę miał do wody c.w.u rury firmy Rotex z sieciowanego polietylenu w otoczce aluminiowej. No i chyba będę w takim razie obstawał na otulinie. Natomiast CO też z tworzywa w peszlu i w styropianie w podłodze. System rozdzielaczowy. Naturalnie wszystkie rurki miedziane pod kotłem w otulinie.YP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yupiter 04.08.2005 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Właśnie rozmawiałem z instalatorem i potwierdził czerwoną otulinę do betonu na rurki c.w.u. Otulina ma grubość 6 mm (podobno ta czerwona ma tylko max tą grubość). Czyli wszystko gra! Pozdrowienia. YP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 04.08.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 myciek napisał: CO w otulinie na całej długości. Wydaje mi się, że znajomość ceny 1mb otuliny (najtańszej) zamknęłaby dyskusję... A chcesz ogrzewać latami mieszkanie/dom czy ziemię pod podłogą? pomijam rozszerzanie rur. Zakładam, że im lepiej izolowana rura poza miejscami, w ktorych faktycznie ma ogrzewać pomieszczenie tym lepiej. Styropian w podłodze i tak będzie. Rury bym położył w jego górnej warstwie. Dlaczego umieszczenie rury co w otulinie ma powodować ogrzewanie ziemi pod podłogą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.08.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 myciek napisał: CO w otulinie na całej długości. Wydaje mi się, że znajomość ceny 1mb otuliny (najtańszej) zamknęłaby dyskusję... A chcesz ogrzewać latami mieszkanie/dom czy ziemię pod podłogą? pomijam rozszerzanie rur. Zakładam, że im lepiej izolowana rura poza miejscami, w ktorych faktycznie ma ogrzewać pomieszczenie tym lepiej. Styropian w podłodze i tak będzie. Rury bym położył w jego górnej warstwie. Dlaczego umieszczenie rury co w otulinie ma powodować ogrzewanie ziemi pod podłogą? Ty zakładach (czy już może masz) że położysz rury w warstwie styropianu. Jednak jest "kilka" osób które mają hydraulika grubo przed posadzkami... Wtedy rury leżą pod styropianem na chudziaku... i co wtedy? W górę to one na pewno nie grzeją, Do tego nie mam np styropianu w garażu przez który przebiegają rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa iza 04.08.2005 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Dlaczego ważny jest rodzaj paliwa, przy pexsie?Bo mi zaproponowano, kocioł na paliwo stałe "miałowiec" i instalację w rurach pex. I firma już zabrała sie do roboty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa iza 04.08.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Mały proszę odpowiedz mi. Bo za chwilę pędzę na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAK 04.08.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Dlaczego ważny jest rodzaj paliwa, przy pexsie? Bo mi zaproponowano, kocioł na paliwo stałe "miałowiec" i instalację w rurach pex. I firma już zabrała sie do roboty! Zapewne chodzi o duże prawdopodobieństwo przekroczenia bezpiecznej temperatrury dla PEXów lub też częstą pracę instalacji przy wyższej temperaturze, która przyspiesza starzenie się tworzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.08.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Właśnie rozmawiałem z instalatorem i potwierdził czerwoną otulinę do betonu na rurki c.w.u. Otulina ma grubość 6 mm (podobno ta czerwona ma tylko max tą grubość). Czyli wszystko gra! Pozdrowienia. YP Co tylko 6 mm na c.w.u. to straszna cienizna 20mm to minimum. Niech się postara i szuka dalej. Nie musi wcale być czerwona rury układa pod szlichta a nie w szlichcie. Robisz od góry rowek w styropianie wkładasz rurę w bardzo grubej otulinie na to zawsze idzie później folia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 04.08.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Znowu ktoś zasiał ziarno niepokoju !!!! I znowu zacznie sie straszenie - masz Pexy - nie śpij w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts