Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy rury CO i wody użytkowej w peszlu, czy otulinie?

Recommended Posts

Grzebałem na trochę w różnych starych postach, ale nie znalazłem rozstrzygnięcia. Mój instalator proponuje poprowadzenie rur CO (z tworzywa) w podłodze do grzejników ściennych w peszlu położonym na 4 cm styropianu. Na to jeszcze ma iść następne 4 cm styropianu ( a raczej chyba obok, a nie na...). Zastanawiam się, czy nie lepiej w otulinie zamiast peszla. A poza tym, czy obkładacie otuliną wszystkie odcinki instalacji (CO i woda), które nie są w podłodze, ani w ścianie?? A jeśli nie to które??YP

Grzebałem na trochę w różnych starych postach, ale nie znalazłem rozstrzygnięcia. Mój instalator proponuje poprowadzenie rur CO (z tworzywa) w podłodze do grzejników ściennych w peszlu położonym na 4 cm styropianu. Na to jeszcze ma iść następne 4 cm styropianu ( a raczej chyba obok, a nie na...). Zastanawiam się, czy nie lepiej w otulinie zamiast peszla. A poza tym, czy obkładacie otuliną wszystkie odcinki instalacji (CO i woda), które nie są w podłodze, ani w ścianie?? A jeśli nie to które??YP

Rury CO w otulinie ,a woda w peszlu. Jakie masz ogrzewanie ,bo jeśli na paliwo stałe to nie godź się na tworzywo (oczywiście mowa o pex?).

Będę miał kocioł gazowy Rotex'a. Ale z drugiej strony po co otulina, jak rurki CO mają być w podłodze już w styropianie (no i w peszlu)? Te na zewnątrz rozumiem. YP

Co to znaczy w styropianie? Chyba prędzej w rowkach w styropianie? Oczywiście można pozostać przy "otulinie" styropianowej .

Będę miał kocioł gazowy Rotex'a. Ale z drugiej strony po co otulina, jak rurki CO mają być w podłodze już w styropianie (no i w peszlu)? Te na zewnątrz rozumiem. YP

Co to znaczy w styropianie? Chyba prędzej w rowkach w styropianie? Oczywiście można pozostać przy "otulinie" styropianowej .

Oczywiści w kanale (czy rowku) styropianowym: pod rurką w peszlu 2 cm, potem rurka ok 2 cm, po bokach styropian 4 cm, no i od góry nastepny styropian 4 cm (czyli w sumie 8 cm). Co myslicie?? YP

yupiter c.w.u. wraz z cyrkulacją koniecznie w otulinie jak najgrubszej. c.o. w zalezności od tego z czego są rury w jakim systemie (trójnikowy czy rozdzielaczowy) i przez jakie pomieszczenia przebiegają. Podam mój przykład. Mam c.o. z rur zgrzewanych z PP-R ponieważ zastosowałem system trójnikowy to rur jest niewiele (przy rozdzielaczach są straszne ilości rur a więc i straty duże). Przebiegają one tylko przez pomieszczenia mieszkalne które zawsze ogrzewam więc straty ciepła na rurach pozostają w pomieszczeniach więc nic się nie maruje. Ponieważ dałem PP-R materiał który ma grube ścianki i bardzo słabo przewodzi ciepło rury dałem bez niczego bezposrednio zatopione w szlichcie betonowej. Taka technologia jest akurat przy tym materiale dopuszczona. Z c.w.u. jest inaczej trzeba za wszelką cenę walczyć o zminimalizowanie strat bo niepotrzebnie będzie pracował kocioł a Ty niepotrzebnie będziesz spuszczać wiele litrów wody zanim poleci ciepła.

Pozdrawiam

Ja będę miał do wody c.w.u rury firmy Rotex z sieciowanego polietylenu w otoczce aluminiowej. No i chyba będę w takim razie obstawał na otulinie. Natomiast CO też z tworzywa w peszlu i w styropianie w podłodze. System rozdzielaczowy. Naturalnie wszystkie rurki miedziane pod kotłem w otulinie.

YP

myciek napisał:

CO w otulinie na całej długości.

Wydaje mi się, że znajomość ceny 1mb otuliny (najtańszej) zamknęłaby dyskusję...

A chcesz ogrzewać latami mieszkanie/dom czy ziemię pod podłogą? pomijam rozszerzanie rur.

Zakładam, że im lepiej izolowana rura poza miejscami, w ktorych faktycznie ma ogrzewać pomieszczenie tym lepiej. Styropian w podłodze i tak będzie. Rury bym położył w jego górnej warstwie.

Dlaczego umieszczenie rury co w otulinie ma powodować ogrzewanie ziemi pod podłogą?

myciek napisał:

CO w otulinie na całej długości.

Wydaje mi się, że znajomość ceny 1mb otuliny (najtańszej) zamknęłaby dyskusję...

A chcesz ogrzewać latami mieszkanie/dom czy ziemię pod podłogą? pomijam rozszerzanie rur.

Zakładam, że im lepiej izolowana rura poza miejscami, w ktorych faktycznie ma ogrzewać pomieszczenie tym lepiej. Styropian w podłodze i tak będzie. Rury bym położył w jego górnej warstwie.

Dlaczego umieszczenie rury co w otulinie ma powodować ogrzewanie ziemi pod podłogą?

Ty zakładach (czy już może masz) że położysz rury w warstwie styropianu. Jednak jest "kilka" osób które mają hydraulika grubo przed posadzkami... Wtedy rury leżą pod styropianem na chudziaku... i co wtedy? W górę to one na pewno nie grzeją, Do tego nie mam np styropianu w garażu przez który przebiegają rury.

Dlaczego ważny jest rodzaj paliwa, przy pexsie?

Bo mi zaproponowano, kocioł na paliwo stałe "miałowiec" i instalację w rurach pex. I firma już zabrała sie do roboty!

Zapewne chodzi o duże prawdopodobieństwo przekroczenia bezpiecznej temperatrury dla PEXów lub też częstą pracę instalacji przy wyższej temperaturze, która przyspiesza starzenie się tworzywa.

Właśnie rozmawiałem z instalatorem i potwierdził czerwoną otulinę do betonu na rurki c.w.u. Otulina ma grubość 6 mm (podobno ta czerwona ma tylko max tą grubość). Czyli wszystko gra! Pozdrowienia. YP

Co tylko 6 mm na c.w.u. to straszna cienizna 20mm to minimum. Niech się postara i szuka dalej. Nie musi wcale być czerwona rury układa pod szlichta a nie w szlichcie. Robisz od góry rowek w styropianie wkładasz rurę w bardzo grubej otulinie na to zawsze idzie później folia.

Pozdrawiam