Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja Solarna

Recommended Posts

Mam zamiar zamontować instalację solarną firmy HEWALEX z trzema kolektorami i zasobnikiem ciepłej wody uzytkowej poj.300 litrów. Co o tym sądzicie? Czy instalacja solarna sprawdza sie w naszym klimacie? Firma instalatorska zapewnia, że solar pokryje zapotrzebowanie na ciepłą wodę na wet przez 8 miesiecy w roku.

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Fajnie ci opowiedział ten cwaniaczek instalator "nawet przez 8 miesięcy" :wink: jakbym czytał jakąś reklamę oznacza to tyle że napewno nigdy nie bedzie lepiej. Natomiast nie mówi nic o przecietnej sytuacji czyli tak naprawdę o tym co interesuje ciebie najbardziej. Generalnie solary są dobre jak ktos ma basen odkryty i chce podgrzewać wodę w innych przypadkach solary to wodotrysk albo kwiatek do korzucha.

http://republika.pl/inwestor2005/solary.jpg

Było już o tym wątek

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=35287&postdays=0&postorder=asc&start=0

Pozdrawiam

Też mam 3 kolektory Hewalex. Ale nie sądzę, żeby przez 8 m-cy były one wystarczająco wydajne. Chociaż głowy nie dam, bo mieszkamy dopiero rok, a tegoroczna zima była wyjątkowo długa, lato przyszło wyjątkowo późno, więc w tym roku to raczej nie będzie 8 m-cy. Zresztą do czerwca miałam tylko 2 kolektory, więc to też dużo zmienia.

Dziękuję Ci Inwestorze

Zapoznałam się z wątkiem, który mi posunąłeś, lecz nadal nie wiem warto zakładać solary, czy nie.

Myśląc o solarach, nigdy nie liczyłam kosztów kiedy się zwróci ta inwestycja. Głównie chodzi mi o to, bym w środku lata nie musiała robić ognia w piecu do ogrzania ciwpłej wody, a nie chce grzać prądem.

Fajnie ci opowiedział ten cwaniaczek instalator "nawet przez 8 miesięcy" :wink: jakbym czytał jakąś reklamę oznacza to tyle że napewno nigdy nie bedzie lepiej. Natomiast nie mówi nic o przecietnej sytuacji czyli tak naprawdę o tym co interesuje ciebie najbardziej. Generalnie solary są dobre jak ktos ma basen odkryty i chce podgrzewać wodę w innych przypadkach solary to wodotrysk albo kwiatek do korzucha.

http://republika.pl/inwestor2005/solary.jpg

Było już o tym wątek

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=35287&postdays=0&postorder=asc&start=0

Pozdrawiam

Witam !!!

Na pewno baterie słoneczne podgrzeją ci wodę w odkrytym basenie .Świetna porada -gratuluje -chyba nie wiesz o czym piszesz "najlepszy doradco ".A poza tym twoja "porada" to zlepek kilku bezsensowych zdań -przeczytaj je jeszcze raz i zastanów się o czym właściwie napisałeś .

D.RZ

Darek Rz

Nie bardzo wiem co cię tak zdenerwowało ? :-? Jedyny sensowny sposób zagospodarowania nadwyżek energii pozyskanych z solarów w okresie letnim to podgrzewanie wody w basenie. Napisz może bardziej konkretnie na temat bo nie bardzo wiem o co ci chodzi. Solary jak najbardziej wykorzystuje się do podgrzewania wody w basenach w okresie letnim c.w.u. nie jest w stanie odebrać całego ciepła pozyskanego z solarów.

Pozdrawiam

Ja też się nie zgadzam z inwestorem że jedyny sensowny sposób wykożystywania solarów to grzanie wody w basenie. Trąca to lekką ekstrawagancją. Solary powinny się sprawdzić przy przygotowywaniu CWU, ale wszystko zależy od oczekiwań co do temperatury i zapotrzebowania na wodę. Kiedyś temat drążyłem i:

1. 300l to absolutne minimum

2. Bardzo istotne jest jakie użyjemy panele (niestety wydajniejsze są dość drogie), 3-4m2 to minimum

3. Przymierzając się do tego pomysłu dobrze sprawdźmy czy mamy gdzie je zamontować (wystawa i kąt dachu) bo to znacząco wpływa na sprawność całej instalacji.

I na koniec... wydatek minimum 6-7 tys dla przygotowania CWU jest dla mnie ciągle zbyt wysoki, a za tyle znalazłem instalacje które zaczynały w miarę zaspokajać moje oczekiwania.

Układ solarny żeby był na prawdę komfortowy i by panele nie zajmowały zbyt wiele miejsca na dachu powinien być połączony z innym źródłem energii (np. grzałką elektryczną która będzie dogrzewała wodę do naszych wymagań). Ale tu mówimy o gustach, bo jedni biorą prysznic w wodzie 25 stopni a dla innych taka jest lodowata.

I jeszcze jedno słowo. Czy dobrze widzę, że wykres dotyczy zapotrzebowania na energię do ogrzania budynku? Pytanie o ile dobrze widzę dotyczy CWU. Są to dwie odmienne sprawy. Jeśli wiosna przychodzi późno to ogrzewamy budynek z CO i mamy najczęściej inne źródło CWU. Najczęściej taka instalacja ma zagwarantować wodę w okresie gdy nie ogrzewamy budynku. Problemem mogą być okresy przejściowe... Z tąd właśnie potrzeba wspomagania takiej instalacji. Czy się to opłaca to inna sprawa, bo amortyzacja tych 6-7 tys to nie krótki okres, ale z tego co widzę to sprawa idzie w dobrym kierunku....

Gość 1950

inwestor nie chcę być upierdliwy, ale chyba naprawdę nie za bardzo wiesz o czym piszesz,

zestaw z Hewalexa o którym pisze Iza jest dobrany w taki sposób, że ma zapewnić ciepłą wodę w okresach gdy nie korzysta się już z centralnego i dokładnie tak jest.

nie wiem, ale dyskusja na temat nadawania tytułów najlepszy fachowiec jest na czasie, bez urazy, może jesteś najlepszy,ale nie w ogrzewaniu.

a te zestawy mam przerobione i to nie jeden

jeżeli stać Cię na basen i chcesz go podgrzewać kolektorami, to niestety będziesz musiał kupić sobie inny zestaw, bo z tego który chce Iza basenu nie podgrzejesz, on służy tylko i wyłącznie do grzania ciepłej wody użytkowej dla rodziny 4-5 osobowej

Nie ma co kombinować, jezeli ktoś chce mieć system solarny to sobie dorobi argumenty, które go w tym przeświadczeniu utwierdzą, tylko nie mogą to być argumenty ekonomiczne ponieważ system solarny na potrzeby c.w.u. nie jest w stanie się zamortyzować. W moim przypadku system dla 3 osób miał kosztować ok. 15 tys., producent zapewniał, że wytrzyma 20 lat, nie uwzględniając kosztów eksploatacji (prąd + przeglądy) wyszło mi, że koszt zwróci sie dla gazu po 60 latach, a dla prądu po 28

Iza. Taki zestaw to koszt zapewne ok 10 tys. zl. Bedzie on dobrze dzialal od poczatku kwietnia do konca wrzesnia. W pozostalych miesiacach uzyskiwane temp wody beda zbyt niskie dla cwu. Co miesiac uzyskasz od 7 m3 cieplej wody w kwietniu do prawie 11 w lipcu. W sumie bedzie to ok. 55-60 m3 wody rocznie. Jesli sie uda i kolektory wytrzymaja 25 lat to w ciagu swojego zycia wyprodukuja z 1400-1500 m3 cieplej wody. Wychodzi na to ze zaplacisz z gory za kazdy podgrzany 1m3 wody ok 7 zl. Do tego kosztu trzeba zapewne dodac jakies koszty sksploatacyjne - prad, naprawy, wymiana plynu solarnego itp.

Jezier instalację innej firmy będzie kosztować 6-8 tys. Zobacz tu: http://www.pitern.pl. Nie wiem jednak jak się mają one do tego co wybrała Iza. Jeśli jest ona gotowa wydaj pewne pieniądze to rozmowa o aspekcie finansowym jest trochę spóźniona aczkolwiek ciągle aktualna. Pozostaje więc problem wydajności. 8 miesięcy to wariant optymistyczny, jednak skrajne okresy zapewnią już podgrzaną wodę do dalszego dogrzewania a to też obniża koszt przygotowania CWU. O tym też nalezy pamiętać. Co innego podgrzać wodę z np 5-10 ctopni do 40-50 a co innego z 20-25 do 40-50.

2 tys za montarz... lekko przesadziłeś. 3,5 kosztowała instalacja (CO, CWU i woda dla całego domu) tu jak mi kiedyś powiedzieli instalacja jest banalnie prosta i można ją zrobić samemu. Zajmuje to niecały dzień dla kogoś wprawnego a najgorsze jest jej odpowierzenie. Tak więc jestem prawie przekonany, że 2000 to stanowczo przesadziłeś.

Gość 1950
Nie ma co kombinować, jezeli ktoś chce mieć system solarny to sobie dorobi argumenty, które go w tym przeświadczeniu utwierdzą, tylko nie mogą to być argumenty ekonomiczne ponieważ system solarny na potrzeby c.w.u. nie jest w stanie się zamortyzować. W moim przypadku system dla 3 osób miał kosztować ok. 15 tys., producent zapewniał, że wytrzyma 20 lat, nie uwzględniając kosztów eksploatacji (prąd + przeglądy) wyszło mi, że koszt zwróci sie dla gazu po 60 latach, a dla prądu po 28

jeżyk mówisz o argumentach ekonomicznych, może dla Ciebie mieć czy nie mieć kolektory, to właśnie argumenty ekonomiczne.

budujesz się?

chyba tak, to powiedz mi czy budowanie jest uzasadnione ekonomicznie, po ilu latach zwróci Ci się Twój dom?

przez ile lat mieszkał byś w bloku za te pieniądze które teraz wsadzisz w budowę Twojego domu?

jeżeli uważasz, że kolektory są nieekonomiczne. to jest tylko Twój pogląd, wyobraź sobie są ludzie którzy mówią i myślą inaczej.

i dlatego pozwól innym podejmować samodzielnie decyzje ekonomiczne.

pytanie brzmiało, czy taka instalacja się sprawdzi.

odpowiedź brzmi tak. i to wszystko, sprawdza się u innych, sprawdzi sie u izy.

sprawdzi się dlatego że zestaw jest dobrany optymalnie.

a wracając do inwestora to stwierdzenie

Fajnie ci opowiedział ten cwaniaczek instalator
jest co najmniej niegrzeczne, nie chcę powiedzieć chamskie, świadczy też o olbrzymich lukach w wychowaniu.

niestety nie wyeliminuje tego tytuł "najlepszy fachowiec", potrzeba jeszcze wiedzieć od czego.

powiedz mi kto Ci dał prawo do określania człowieka którego w ogóle nie znasz i nie widziałeś na oczy, mianem cwaniaka?

mnie osobiście w podobnym wypadku było by wstyd

1950Może jestem "inny" i nic nie kumam ale twoje argunenty są smieszne. Czy ktos buduje dom z cegły klinkierwej, a nastepnie izoluje je styropianem? pewmie nie i tak samo jest z klektorami po co wydawac kilka tysiecy na instalację przygotowania c.w.u. skoro ten sam efekt mozna mieć za 10% tej ceny. jestem pewien że 99% ludzi decydując sie na solary kieruje sie przeswiadczeniem, że jest to doskonała inwestycja, a ja tylko chciałem zwrócic uwage na to, ze tak nie jest. RafałekTak na marginesie dla mnie cena = jakość dobre urzadzenie musi kosztować.

Gość 1950

thalex żebym nie wiedział co piszę to bym nie zabierał głosu,

15 lutego, tego roku, byłem na dachu gdzie instalowałem zestaw, taki o który pytała iza, była piękna słoneczna pogoda, było na minusie, gdzieś około -5 C na kolektorze było w tym momencie 56 C, możesz mi wierzyć, możesz nie wierzyć, wyobraź sobie, ani mnie to grzeje, ani ziębi.

faktem jest, że słonca było raptem około 2 godzin i uzysk energetyczny był taki jaki był, ale w tym roku prawie do połowy maja a nawet jeszcze dłużej było bardzo zimno a słońce świeciło i to naprawdę nieźle.

chcesz dam Ci na priva numery telefonów ludzi, którzy dzięki temu że gmina dopłaca, mają kolektory i mogą coś na ten temat powiedzieć a nie teoretyzować i obrzucać błotem nieznanych ludzi,

jesteś taki sam jak inwestor, nie zasługujesz na miano cwaniaczka, chociaż Twoje postępowanie być może wskazywało by na to