joan 26.09.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Podciągam, też insteresuje mnie takie rozwiązanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 27.09.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 1950 kiedyś pisałeś w topicu, w którym uczestniczyłem o wspomagniu CO zestawem solarnym. Jak najlepiej zaaplikować takie rozwiązanie do kotłowni gazowej z grzejnikami blaszanymi i podłogówką. Pamiętam że rozwiązanie proponowane przez Hevalexa nie do końca Tobie pasowało i pisałeś coś o innym rozwiązaniu, czy mógłbyś je przybliżyć. Dzięki. rozwiązanie z Hewalexami nie odpowiadało mi z tego względu, że kolektory płaskie mają sprawność o około 30% mniejszą w okresach przejściowych. chcąc wspomagać co kolektorami ta sprawność jest bardzo ważna, właśnie w okresach przejściowych, wtedy gdy tego słońca jest bardzo mało i każda chwila w której świeci, powinna być maksymalnie wykorzystana. u mnie instalacja hula od 24 sierpnia i w ostatnim chłodnym okresie jak grzałem wieczorem i w nocy to zużycie gazu wychodziło w granicach 2 m3 na dobę tj. 2,2 zł, generalnie od 24 sierpnia zużyłem 15 kubików gazu na cele bytowe i grzewcze. u mnie rozwiązanie,polega na zastosowaniu bufora ciepła o pojemności 700 litrów który jest wpięty w instalację co, powoduje to, że każde podgrzanie w nim wody chociaż o 1C zmniejsza różnicę temperatur do podgrzania przez kocioł kondensacyjny. ciepła woda użytkowa uzyskiwana jest przepływowo, tzn. w buforze jest umieszczona wężownica o pojemności 60 l. przez którą przepływa woda z sieci ogrzewając się do temperatury jaką ma bufor w swoje górnej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 28.09.2005 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 to coś takiego tylko zamiast tego wewnętrzenego zbiornika jest wężownica? http://www.hewalex.com.pl/graph/schematy/schema5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostanislaw 01.12.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 "Mam zamiar zamontować instalację solarną firmy HEWALEX z trzema kolektorami i zasobnikiem ciepłej wody uzytkowej poj.300 litrów. " Pani Izo przeczytałem temat o kolektorach i ciekaw jestem jak pani ocenia ich działanie po kilku miesiącach użytkowania. Ja zbudowałem dom o podobnej wielkości 230m pow użytkowej dla 6 osobowej rodziny.Również ogrzewam dom piecem miałowym i chciałbym zastosować kolektory słonecznew celu grzania wody użytkowej w okresie letnim.Zamierzałem zabudować 4 kolektory płaskie firmy Hewalex i zbiornik 300l. A może wystarczy tylko 3?Pani uwagi pozwolą mi uniknąć błędu i ułatwią podjęcie decyzji. Czekam na odpowiedz. Liczę na panią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 01.12.2005 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 "Mam zamiar zamontować instalację solarną firmy HEWALEX z trzema kolektorami i zasobnikiem ciepłej wody uzytkowej poj.300 litrów. " Pani Izo przeczytałem temat o kolektorach i ciekaw jestem jak pani ocenia ich działanie po kilku miesiącach użytkowania. Ja zbudowałem dom o podobnej wielkości 230m pow użytkowej dla 6 osobowej rodziny.Również ogrzewam dom piecem miałowym i chciałbym zastosować kolektory słonecznew celu grzania wody użytkowej w okresie letnim. Zamierzałem zabudować 4 kolektory płaskie firmy Hewalex i zbiornik 300l. A może wystarczy tylko 3? Pani uwagi pozwolą mi uniknąć błędu i ułatwią podjęcie decyzji. Czekam na odpowiedz. Liczę na panią. wystarczy zestaw firmowy Hewalex 3/300 jest optymalnie dobrany, starcza dla 6 osób, ale jest jeden warunek nie może być za dużo Pań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostanislaw 02.12.2005 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Panie są tylko dwie ale kiedyś dojdą synowe. Strach się bać co to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostanislaw 18.12.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 Kolektory już zamówione czekam na dostawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zugajm 19.12.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 Jestem zadowolonym posadaczem instalacji solarnej (HEWALEX) - dwa kolektory i zasobnik 240l z dwoma wymiennikami oraz z grzałką . Jnstalacja pracuje od 1 X 2004r zapewnia przy słonecznych dniach w okresie od marca do listopada temperature wody 50-80 stopni i z powodeniem zapewnia ciepła wode na potrzeby bierzące oraz do codziennej kąpieli w wannie dla 2 osób w okresie lata ciepłej wody z powodzeniem wystarcza dla 4 osób. w czasie od.XI do III woda osiaga temperature od 20-40 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostanislaw 19.12.2005 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 Dziękuję za podpowiedż mam jeszcze pytanie czy to są kolektory płaskie czy próżniowe. Czy dla rodziny sześcioosobowej proponuje pan trzy czy cztery kolektory. (zbiornik jak wcześniej pisałem 300l w układzie kaskadowym z bojlerem CWU ogrzewanym od CO). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 19.12.2005 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 ostanisław, dla 6 osób, 3 płyty z Hewalexa to za mało,dla minimum 400 l. wody do grzania a podejrzewam, że tej wody jest więcej bo bojler 100 l. dla 6 osób to o dużo za mało, możesz sobie policzyć na 100 l. wody 1 płyta z Hewalexa, i układ będzie dobrany w miarę optymalnie, dasz trochę więcej płyt, zaokrąglając w górę, spadnie sprawność średnioroczna, tzn. latem tego ciepła z kolektorów będzie za dużo i układ będzie przechodził w stan stagnacji, (automatyka wyłączy pompę kolektorową gdy temperatura zaobnika przekroczy 85 C i kolektory będą się gotować na dachu), ale za to w okresach przejściowych zagrzeje Ci wodę do wyższych temperatur,to tak jak w życiu sam musisz wybrać, czy mieć większą sprawność średnioroczną, czy też mieć w dłuższym okresie czasu ciepłą wodę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 19.12.2005 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 1950 napisał (automatyka wyłączy pompę kolektorową gdy temperatura zaobnika przekroczy 85 C i kolektory będą się gotować na dachu), czy nic nie stanie się takiemu kolektorowi jak się zagotuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 19.12.2005 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 jeżeli układ jest zainstalowany prawidłowo z wszystkimi zabezpieczeniami, to nic się nie dzieje,jedynym minusem, jest to że glikol którym napełniony jest układ, szybciej się starzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostanislaw 19.12.2005 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 Zamierzam zainstalować kolektory pod kątem 60 stopni aby obniżyć sprawność kolektorów latem. Zamówiłem cztery panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 19.12.2005 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 a jaką masz pojemność zasobników, sumarycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zugajm 19.12.2005 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 kwiecien 2004r koszt elementów instalacji około 5500 zł obecnie 6300-6500złinstalacja 1500 zł cena z 10 2004r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostanislaw 20.12.2005 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 a jaką masz pojemność zasobników, sumarycznie? Ma być zasobnik solarny 300l + 150 l zasobnik z CO + dość rozległa ok 30mb instalacja recyrkulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 21.12.2005 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 a jaką masz pojemność zasobników, sumarycznie? Ma być zasobnik solarny 300l + 150 l zasobnik z CO + dość rozległa ok 30mb instalacja recyrkulacji ja osobiście bym dał 4 płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostanislaw 21.12.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Zamówiłem cztery panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostanislaw 01.01.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2006 Zestaw solarny w zestawie jaki zamawiałem już w domu. Pierwsze wrażenia pozytywne. Mam teraz trzy miesiące na montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostanislaw 17.02.2006 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Zbiorniki już połączone w układzie kaskadowym. Sterownik podłączony pozostał tylko montaż kolektorów i rozruch. Montaż wykonuję sam, przy montażu kolektorów skorzystam z pomocy sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts