Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja Solarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość 1950
1950 kiedyś pisałeś w topicu, w którym uczestniczyłem o wspomagniu CO zestawem solarnym. Jak najlepiej zaaplikować takie rozwiązanie do kotłowni gazowej z grzejnikami blaszanymi i podłogówką. Pamiętam że rozwiązanie proponowane przez Hevalexa nie do końca Tobie pasowało i pisałeś coś o innym rozwiązaniu, czy mógłbyś je przybliżyć. Dzięki.

rozwiązanie z Hewalexami nie odpowiadało mi z tego względu, że kolektory płaskie mają sprawność o około 30% mniejszą w okresach przejściowych.

chcąc wspomagać co kolektorami ta sprawność jest bardzo ważna, właśnie w okresach przejściowych, wtedy gdy tego słońca jest bardzo mało i każda chwila w której świeci, powinna być maksymalnie wykorzystana.

u mnie instalacja hula od 24 sierpnia i w ostatnim chłodnym okresie jak grzałem wieczorem i w nocy to zużycie gazu wychodziło w granicach 2 m3 na dobę tj. 2,2 zł,

generalnie od 24 sierpnia zużyłem 15 kubików gazu na cele bytowe i grzewcze.

u mnie rozwiązanie,polega na zastosowaniu bufora ciepła o pojemności 700 litrów który jest wpięty w instalację co, powoduje to, że każde podgrzanie w nim wody chociaż o 1C zmniejsza różnicę temperatur do podgrzania przez kocioł kondensacyjny.

ciepła woda użytkowa uzyskiwana jest przepływowo, tzn. w buforze jest umieszczona wężownica o pojemności 60 l. przez którą przepływa woda z sieci ogrzewając się do temperatury jaką ma bufor w swoje górnej części.

• 2 months później...

"Mam zamiar zamontować instalację solarną firmy HEWALEX z trzema kolektorami i zasobnikiem ciepłej wody uzytkowej poj.300 litrów. "

Pani Izo przeczytałem temat o kolektorach i ciekaw jestem jak pani ocenia ich działanie po kilku miesiącach użytkowania. Ja zbudowałem dom o podobnej wielkości 230m pow użytkowej dla 6 osobowej rodziny.Również ogrzewam dom piecem miałowym i chciałbym zastosować kolektory słonecznew celu grzania wody użytkowej w okresie letnim.

Zamierzałem zabudować 4 kolektory płaskie firmy Hewalex i zbiornik 300l. A może wystarczy tylko 3?

Pani uwagi pozwolą mi uniknąć błędu i ułatwią podjęcie decyzji. Czekam na odpowiedz. Liczę na panią.

Gość 1950
"Mam zamiar zamontować instalację solarną firmy HEWALEX z trzema kolektorami i zasobnikiem ciepłej wody uzytkowej poj.300 litrów. "

Pani Izo przeczytałem temat o kolektorach i ciekaw jestem jak pani ocenia ich działanie po kilku miesiącach użytkowania. Ja zbudowałem dom o podobnej wielkości 230m pow użytkowej dla 6 osobowej rodziny.Również ogrzewam dom piecem miałowym i chciałbym zastosować kolektory słonecznew celu grzania wody użytkowej w okresie letnim.

Zamierzałem zabudować 4 kolektory płaskie firmy Hewalex i zbiornik 300l. A może wystarczy tylko 3?

Pani uwagi pozwolą mi uniknąć błędu i ułatwią podjęcie decyzji. Czekam na odpowiedz. Liczę na panią.

wystarczy zestaw firmowy Hewalex 3/300 jest optymalnie dobrany, starcza dla 6 osób, ale jest jeden warunek nie może być za dużo Pań :lol:

• 3 weeks później...

Jestem zadowolonym posadaczem instalacji solarnej (HEWALEX) - dwa kolektory i zasobnik 240l z dwoma wymiennikami oraz z grzałką .

Jnstalacja pracuje od 1 X 2004r zapewnia przy słonecznych dniach w okresie od marca do listopada temperature wody 50-80 stopni i z powodeniem zapewnia ciepła wode na potrzeby bierzące oraz do codziennej kąpieli w wannie dla 2 osób w okresie lata ciepłej wody z powodzeniem wystarcza dla 4 osób. w czasie od.XI do III woda osiaga temperature od 20-40 stopni :D

Gość 1950

ostanisław, dla 6 osób, 3 płyty z Hewalexa to za mało,

dla minimum 400 l. wody do grzania a podejrzewam, że tej wody jest więcej bo bojler 100 l. dla 6 osób to o dużo za mało,

możesz sobie policzyć na 100 l. wody 1 płyta z Hewalexa, i układ będzie dobrany w miarę optymalnie,

dasz trochę więcej płyt, zaokrąglając w górę, spadnie sprawność średnioroczna, tzn. latem tego ciepła z kolektorów będzie za dużo i układ będzie przechodził w stan stagnacji, (automatyka wyłączy pompę kolektorową gdy temperatura zaobnika przekroczy 85 C i kolektory będą się gotować na dachu), ale za to w okresach przejściowych zagrzeje Ci wodę do wyższych temperatur,

to tak jak w życiu sam musisz wybrać, czy mieć większą sprawność średnioroczną, czy też mieć w dłuższym okresie czasu ciepłą wodę,

• 2 weeks później...
  • 1 month później...