thalex 07.08.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 thalex żebym nie wiedział co piszę to bym nie zabierał głosu, 15 lutego, tego roku, byłem na dachu gdzie instalowałem zestaw, taki o który pytała iza, była piękna słoneczna pogoda, było na minusie, gdzieś około -5 C na kolektorze było w tym momencie 56 C, możesz mi wierzyć, możesz nie wierzyć, wyobraź sobie, ani mnie to grzeje, ani ziębi. faktem jest, że słonca było raptem około 2 godzin i uzysk energetyczny był taki jaki był, ale w tym roku prawie do połowy maja a nawet jeszcze dłużej było bardzo zimno a słońce świeciło i to naprawdę nieźle. chcesz dam Ci na priva numery telefonów ludzi, którzy dzięki temu że gmina dopłaca, mają kolektory i mogą coś na ten temat powiedzieć a nie teoretyzować i obrzucać błotem nieznanych ludzi, jesteś taki sam jak inwestor, nie zasługujesz na miano cwaniaczka, chociaż Twoje postępowanie być może wskazywało by na to Daj mi na priva Twój adres bo chciałbym się z Toba spotkać właśnie w sprawie kolektorów. Zakup niektórych elementów instalacji planuje dopiero gdzieś za rok ale niekiedy przejeżdżam przez Bieruń, przecież na rozmowę nigdy nie jest za wcześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 07.08.2005 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 1950 Dokładnie tak jest że takie gadki jak napisałem to nic innego jak cwaniactwo. Takie samo cwaniactwo jak teksty typu, przecena do 70%, jak oprocentowanie kredytu od 5 % itp. itd. Cwaniactwo bo takie teksty absolutnie nie mają na celu poinformować klienta o faktycznych parametrach tylko celowo oszukać go poprzez wywołaanie w nim wrażenia że to takie dobre. Jeśli ktoś ma takie hobby i lubi solary to oczywiście może sobie zakładać dokładnie tak samo może sobie hodować rybki w akwarium i zbierać znaczki ale nie o to chodzi w tym wątku. Solary przy obecnych cenach instalacji są nieuzasadnione ekonomicznie. Moga być kupowane z innych względów ale napewno nie z powodu rachunku ekonomicznego. Dodatkowo przy solarach trzeba zakupić gigantyczny zasobnik który zajmuje dużo miejsca i generuje zimą zbedne straty, za ileś tam lat powiedzmy za 10 zakamieni sie i skoroduje i trzeba bedzie go wymienić na nowy a koszty tego bedą wysokie. Nie chcę tu rozwijać tematu opłacalności bo jest to bezdyskusyjne że na samo c.w.u. solary absolutnie akonomicznie nie opłacaja się bo wtedy gdy potrzebujemy najmniej ciepła (bo woda do podgrzania jest najcieplejsza i jest to okres wakacyjnych wyjazdów i mniejszego zuzycia) solary maja ogromną nadprodukcję której nie da się zagospodarować a zimą gdy potrzeba ciepła najwięcej solary nie daja z siebie prawie nic. Dla tego pisałem o basenach bo tylko w basenie można latem zużytkować całość ciepła z solarów a nie tylko połowę lub mniej. Nie rozumiem twoich ataków na mnie może podyskutuj merytorycznie a nie personalnie. Niestety ale prawda jest taka że solary opłacaja się tylko handlowcom i instalatorom którzy je sprzedają. Jak będa jakieś sensowne dotacje tak jak w innych krajach to może i u nas solary zaczna się rozwijać jak gdzie indziej. Na razie decyzja o instalacji solarów może wynikać tylko z przesłanek poza ekonomicznych. Czyli wygoda bo komuś nie chce się palić w piecu latem. Ale niestety wtedy grzałki elektryczne też musi zainstalować bo zawsze może się zdarzyć okres dłuzszej niepogody i trzeba będzie dogrzać. Czy solary się sprawdzają u jednych tak a u innych nie. Natomiast zasobnik z grzałkami elektrycznymi za 1/10 ceny sprawdzi się napewno i to lepiej niz solary. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 07.08.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Napiszcie co robić aby zbiornik nie przerdzewiał. Ja kupiłem z galmetu 300 litrów i aż się boję do niego wody wlewać a za parę tygodni będę musiał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 07.08.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 1950piszesz do mnie, że tylko ja twierdzę,że kolektory sa nieekonomiczne, a sam to potwierdzasz twierdząc że ktos ma kolektory tylko dlatego, ze gmina dopłaca po co gmina dopłaca do tak twoim zdaniem wspaniałej inwestycji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 07.08.2005 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 inwestor to nie są wycieczki osobiste, jak już pisałem nie teoretyzuję. szczęśliwie mieszkam w okolicy gdzie gminy mają pieniądze i co najważniejsze chcą coś robić by ograniczyć niską emisję.w mojej gminie dopłacają do 12000 zł. do kolektorów w sąsiednich gminach w granicach do 7500 zł.z tego powodu instaluję kolektory nie tylko u klientów, ale aktualnie także u siebie.nie twierdzę, że przez 8 miesięcy zapewnią w 100% cwu, ale jest różnica tak jak pisał Rafałek, czy grzejesz wodę od 4-8 C, czy też od 20 C.jeżeli chodzi o konkretny zestaw o który pytała iza, to jest dobrany optymalnie i moi klienci nie narzekają na przegrzewanie układu.co do basenu, poleca się podgrzewanie wody basenowej w tych instalacjach które są przewidziane do wspomagania co w okresach przejściowych. z tego względu jest zainstalowanych dużo kolektorów i gdyby nie było odbioru ciepła latem nastąpiło by przegrzewanie układu a co się z tym wiąże spadała by jego sprawność.jeżyk gmina dopłaca bo zależy jej na czystym powietrzu, może Ty lubisz mieszkać w zadymionej okolicy u mnie w gminie nie i podpisuję się pod tym oboma rencami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.08.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 RafałekTak na marginesie dla mnie cena = jakość dobre urzadzenie musi kosztować. NIe sztuką kupić dobrze i drogo. Wiele towarów jest drogich a jakość za tym nie nadąża - tu Twoja teoria nawala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 07.08.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 inwestor, wyłożyłeś prawdopodobnie prawdziwą prawdę o solarach w warunkach polskich. Do podobnych wniosków doszedł mój małż., ale z nim długo się spierałam, nim przyznałam mu ostatecznie rację. Koniec końców nie mamy solarów. Czasami doprawdy lepiej ochłonąć z ekscytacji, niż płacić za podniety wdwójnasób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 07.08.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Gdyby mi ktos dpłacił 12000 tez sobie załozył solarki i były by one dla mnie ekonomicznie uzasadniona inwestycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 07.08.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Rafałek twierdze tak na podstawie doswiadczeń, pracuje w branzy energetycznej i "odpowiadam" za utzrymanie w ruch elektrociepowmi oferentów róznej maści narzedzi, uszczelnień, zaworów, zasuw, pomp itp itd jest mnogo, niestey te z nizswzych pólek w eksplatacji ciagłej sie nie sprawdzaja, ich awaryjność praktycznie je dyskwalifikuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 07.08.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 jeżyk nie wiem, ale u Ciebie z rozumieniem tekstu coś nie tak,nigdzie nie pisałem o aspektach ekonomicznych, na tym forum są już duże dziewczynki i chłopcy i pozwól im decydować o tym czy opłaca się zainstalować kolektory czy też złoty kibel, pytanie było konkretne a Ty cały czas nie na temat, tylko aspekt ekonomiczny i ekonomiczny, nic więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.08.2005 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Dodatkowo przy solarach trzeba zakupić gigantyczny zasobnik który zajmuje dużo miejsca i generuje zimą zbedne straty, za ileś tam lat powiedzmy za 10 zakamieni sie i skoroduje i trzeba bedzie go wymienić na nowy a koszty tego bedą wysokie. Nie chcę tu rozwijać tematu opłacalności bo jest to bezdyskusyjne że na samo c.w.u. solary absolutnie akonomicznie nie opłacaja się bo wtedy gdy potrzebujemy najmniej ciepła (bo woda do podgrzania jest najcieplejsza i jest to okres wakacyjnych wyjazdów i mniejszego zuzycia) solary maja ogromną nadprodukcję której nie da się zagospodarować a zimą gdy potrzeba ciepła najwięcej solary nie daja z siebie prawie nic. [...] Na razie decyzja o instalacji solarów może wynikać tylko z przesłanek poza ekonomicznych. Czyli wygoda bo komuś nie chce się palić w piecu latem. Ale niestety wtedy grzałki elektryczne też musi zainstalować bo zawsze może się zdarzyć okres dłuzszej niepogody i trzeba będzie dogrzać. Czy solary się sprawdzają u jednych tak a u innych nie. Natomiast zasobnik z grzałkami elektrycznymi za 1/10 ceny sprawdzi się napewno i to lepiej niz solary. 1. Ludzie do kotłów na np drewno dokupują duże zbiorniki (buforowe). Jest to drogie i wielkie. Czy to też oznacza że robią głupoty? Czy latem generują one straty? 2. Woda latem nie jest istotnie cieplejsza niż zimą. Rury biegną w ziemi gdzie nie są izolowane, woda z ujęcia nie jest podgrzewana i ma ciągle dość podobną temperaturę. Różnica nie wpłynie znaczoco na koszty podgrzania między latem a zimą. 3. Latem mniejsze zużycie niż zimą... ciekawa teoria... czyli latem mniej się kąpiesz, mniej myjesz... U mnie i u moich znajomych jest odwrotnie. To latem częściej kożystamy z przyjemności kąpieli. Bardziej się pocimy, więcej kurzu więc by zachować higienę częściej się kąpiemy... widocznie tak nie jest wszędzie. 4. Zimą oczekiwania pewnej grupy ludzi względem solarów są znikome bo wykożystują inne źródła CWU. Solary mają być bezobsługowym rozwiązaniem właśnie na okres niekożystania z kotła. Jeśli ktoś ma np kotłownie na paliwa stałe to jest to dla niego latem kłopotliwe. Ciągle w tym wątku podkreślam, że aspekt ekonomiczny przy małej rodzinie i obecnych cenach nie podlega dyskusji. Pytanie brzmi czy będzie to działać, czy się sprawdzi a nie czy opłaca, a dyskusja przez przeciwników zostałą przepchnięta wyłącznie do aspektów ekonomicznych. Równie dobrze możemy powiedzieć, że nie warto kupować samochodu z silnikiem np. pow. 2000 ccm bo jest to nieekonomiczne. Tylko czemu ciągle są idioci (tu przepraszam posiadaczy takowych samochodów) którzy je kupują. Wracając jeszcze do dużego zasobnika na CWU. Idea dużego jest podyktowana właśnie zapewnieniem większego komfortu, bo nie zawsze świeci słońce. Ostatnio pogoda jest mało wakacyjna, ale czy już zapomnieliśmy upalne lata, ciepłe wiosny i jesienie? W takich warunkach wygląda to zupełnie inaczej. Na koniec dodam jeszcze raz to co pisze 1950 - problem polegał na tym czy się to sprawdzi, a większość z was widzi i mówi TYLKO o aspekcie ekonomicznym. Widać jeśli się nie wie co powiedzieć mówi się cokolwiek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 07.08.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Napiszcie co robić aby zbiornik nie przerdzewiał. Ja kupiłem z galmetu 300 litrów i aż się boję do niego wody wlewać a za parę tygodni będę musiał . masz przecież tam anodę magnezową, która jest właśnie po to, żeby zasobnik nie przerdzewiał, potrzeba tylko raz w roku przemierzyć, gdy jest zużyta wymienić, bo inaczej, zamiast anody będzie zżerać zasobnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 07.08.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 jeżeli uważasz, że kolektory są nieekonomiczne. to jest tylko Twój pogląd, wyobraź sobie są ludzie którzy mówią i myślą inaczej. i dlatego pozwól innym podejmować samodzielnie decyzje ekonomiczne.- to Twoje słowa 1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 07.08.2005 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 jeżyk, no nie, rzeczywiście z rozumieniem tekstu coś nie tak.pisanie o aspektach ekonomicznych było by wtedy gdybym starał się Ciebie przekonać do tego że kolektory są lub nie są ekonomiczne,jak sądzisz w jaki sposób miałem Ci powiedzieć, że ktoś może mieć inny pogląd niż Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 07.08.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 może faktycznie jestm ograniczony i nie rozumiem Twoich wypowiedzi, napisz wiec prosze czy Twoim zdaniem opłaca sie montować kolektory, czy tez sie nie opłaca. Jak wczesniej napisałem draże to poniewaz jestem pewien, że wiekszość sprzedawców i instalatorów tych urządzeń nie mówi wszystkiego swoim potencjalnym klientom i ci kupując sobie solarki mysla,że będa nieli teraz energie za friko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.08.2005 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Jeśli ktoś zgadza się na wstępie wydać te pieniądze to potem koszty tejże energii są na pewno niższe niż z innych źródeł. Jesli ktoś załąpie się na dofinansowanie z gminy które redukuje koszty instalacji to energia zaczyna faktycznie być tania. Mozna przemilcześ koszty wymiany płynu, ale to nie robi się co rok i nie kosztuje fortuny. Koszty samej instalacji są znane czyli ich też się nie da ukryć.Pojechałęm 2x na seminaria piterna i gdy pytałem o koszty dodatkowe zawsze słyszałem, że wchodzi w to koszt prądu do pompy i sterowania oraz co kilka lat wymiana płynu. Nigdy nie wnikałem ile kosztuje ten płyn, ale jest to łatwe do sprawdzenia - wystarczy zadzwonić.Jeśli już tak lubicie wariant ekonimiczny to wracając do okresów mniejkożystnych i zakłądając że świadomie godzimy się na wydatek związany z instalacją takiejgo systemu to do osiągnięcia wymaganej temperatury wody zużywamy mniej energii bo woda jest już wstępnie podgrzana. Czyli Pomijając świadome koszty zakupu mamy jakąś tam oszczędność. Jednak liczenie za jaki czas się nam to zwróci znowu sprowadza nas do punktu wyjścia czyli jeśli chę to mieć i mnie na to stać to czemu nie... Jeśli mam dotacje to zaczyna to być jeszcze opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 07.08.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 nigdy nie powiedziałem klientowi, że będzie miał coś za darmo.nie dalej jak wczoraj rozmawiałem z ludźmi którzy koniecznie chcieli mieć kolektory próżniowe tylko do grzania ciepłej wody. takie rozwiazanie to przerost formy nad treścią, jeżeli ktoś mówi że kolektor próżniowy jest o 30 % bardziej efektywny to nie kłamie, ale zapomina dodać, że przy trzech kolektorach, za pieniądze wydane na kolektory próżniowe, można sobie dokupić jeszcze jeden kolektor płaski i mieć taki sam uzysk energetyczny a w kieszeni też jeszcze coś jeszcze zostanie i tak też tym ludziom powiedziałem.nigdy nikomu nie mówię, że coś jest nieuzasadnione ekonomicznie z prostego powodu, ja mówię ile to kosztuje a decyzję podejmują już inwestorzy. po prostu nie wnikam w motywy ich decyzji.jeżeli chodzi o koszty to i dla mnie były za duże, gdyby nie gmina to nie było by mnie stać na to, ale nie jest to powodem żebym ja podejmował decyzję za kogoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.08.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 jeżeli ktoś mówi że kolektor próżniowy jest o 30 % bardziej efektywny to nie kłamie, ale zapomina dodać, że przy trzech kolektorach, za pieniądze wydane na kolektory próżniowe, można sobie dokupić jeszcze jeden kolektor płaski i mieć taki sam uzysk energetyczny a w kieszeni też jeszcze coś jeszcze zostanie i tak też tym ludziom powiedziałem. Może ktoś nie chce obkładać dachu kolektorami bo ma łądną i drogą dachówkę... Wtedy ma to sens - znaczy gość ma kasę i płąci za efekt. To dla wielu się liczy. Może nie jest opłącalne, ale podkreśla moją pozycję. Stać mnie i uważam, że to OK. Dzięki temu poprawiam swój wizerunek wśród kolegów i w pracy co sprzyja awansom i generuje dalsze zyski. Zysku nie ma na ogrzewaniu ale są inne wymierne. Instalaotor nigdy do końca nie wie jaki cel zamierza osiągnąć klient Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 08.08.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 jeżeli ktoś mówi że kolektor próżniowy jest o 30 % bardziej efektywny to nie kłamie, ale zapomina dodać, że przy trzech kolektorach, za pieniądze wydane na kolektory próżniowe, można sobie dokupić jeszcze jeden kolektor płaski i mieć taki sam uzysk energetyczny a w kieszeni też jeszcze coś jeszcze zostanie i tak też tym ludziom powiedziałem. Może ktoś nie chce obkładać dachu kolektorami bo ma łądną i drogą dachówkę... Wtedy ma to sens - znaczy gość ma kasę i płąci za efekt. To dla wielu się liczy. Może nie jest opłącalne, ale podkreśla moją pozycję. Stać mnie i uważam, że to OK. Dzięki temu poprawiam swój wizerunek wśród kolegów i w pracy co sprzyja awansom i generuje dalsze zyski. Zysku nie ma na ogrzewaniu ale są inne wymierne. Instalaotor nigdy do końca nie wie jaki cel zamierza osiągnąć klient A to dobre kolektory podkreślaja pozycje poprawiają wizerunek i sprzyjają awansom . Bardzo wygodna pozycja "Instalaotor nigdy do końca nie wie jaki cel zamierza osiągnąć klient" Jasne że nie wie i dla tego cwaniakuje mówiąc klientowi że będzie miał z nich ciepłą wodą do 8 miesięcy w roku a nie przecietnie jak dobrze pójdzie i będzie o nie dbał to przez 5 ...6 a przez resztę czasu musi itak dogrzewać. Jeśli chodzi o sprawy dofinansowania to jest to decyzja rad gmin na co przeznaczaja publiczne pieniądze. Jedne gminy wydaja pieniadze racjonalnie gospodarujac sie groszem publicznym a inne wydaja na zabawki indywidualnych użytkowników. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 08.08.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 rencyska opadajom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts