Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja Solarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję wszystkim za opinie i ostrą dyskusję. Dziś dopiero mogłam wejść na forum i przyznam, że jestem zaskoczona ilością postów.

U mnie gmina nie dopłaca, a solary już dziś montują... a może już są na dachu. To 8 miesięcy traktowałam jako przesadę, lecz jeśli mówicie, że 6 miesięcy będą grzały moją wodę do kąpieli to i tak dobrze.

:D

Być może niektórzy się dziwią, że idiotka wydała kasę na solarki i jescze jest z tego zadowolona... Lecz przy kotle miałowym, perspektywa palenia w piecu w środku lata była przerażająca. A na ogrzewanie olejem lub gazem niestety mnie nie stać, tymbardziej, że cena kotła też byłaby wyższa. I jeszcze te zbiorniki na działce...

Wcale nie myślę źle o instalatorze, wiadomo, każdy zachwala swój towar, a skłonność do przesady mają wszyscy. Myślę, że każdy z Was miał okazję przekonać się i to nie jeden raz, że w każdej hurtowni mają najlepsze i najtańsze towary, ale całe szczęście, to my dokonujemy wyborów.

Dziękuję wszystkim za opinie :D

Trudno mi w tej chwili powiedzieć, bo mam z firmą instalacyjną podpisaną umowę na wykonanie wszystkich instalacji łącznie tj.

- c.o w tym część podłogówa i część kaloryfery,

- woda z recylkulacją

- kanalizacja

- solar

- kotłownia na bazie kotła miałowego

- rozprowadzenie instalacji centralnego odkurzania lecz bez odkurzacza

Całość 33.700 brutto

Łącznie z pomieszczeniami gospodarczymi, które tez będe ogrzewać i strychem do którego doprowadzam media, lecz go nie wykańczam około 230 m2. Wycenę robiły mi cztery firmy, jedna z nich zażyczyła sobie nawet 33 tys i to bez solarów i odkurzacza, a reszta była porównywalna. Tak wiec nie miałam wątpliwości co do końcowej kwoty i proszę nie mówcie mi teraz, że słono przepłaciłam, bo chyba się rozpłacze....

Łącznie z pomieszczeniami gospodarczymi, które tez będe ogrzewać i strychem do którego doprowadzam media, lecz go nie wykańczam około 230 m2. Wycenę robiły mi cztery firmy, jedna z nich zażyczyła sobie nawet 33 tys i to bez solarów i odkurzacza, a reszta była porównywalna. Tak wiec nie miałam wątpliwości co do końcowej kwoty i proszę nie mówcie mi teraz, że słono przepłaciłam, bo chyba się rozpłacze....

Ok już nie piszę na ten temat bo nie chce abyś płakała :wink: .

Najwazniejsze aby wszystko działało tak jak Ty chcesz i abyś była zadowolona. Z mojej strony powiem ci tylko tyle że o wydanej kasie dosyć szybko się zapomina :wink: . Takie rany goją sie przynajmniej u mnie dosyć szybko :D

Pozdrawiam

Gość 1950

iza i tyle to mniej, więcej kosztuje

zależy to wprawdzie od zastosowanych rozwiązań i materiałów,

na przyzwoitych materiałach i dobrych rozwiązaniach, koszt całości mieści się w normie

NIE MUSISZ SIĘ ZAŁAMYWAĆ

• 1 month później...

witam

posiadam instalacje solarną firmy watt. 3 moduły kolektorów prózniowych, zasobnik 300 litrów dwupłaszczowy. solary zamontowane zostały we wrześniu zeszłego roku. w zimie były dni gdzie w zasobniku woda przekraczała 60st. średnia jednak była ok 40st. 31 marca wyłączylismy piec, cwu z solarów.

a

1950 kiedyś pisałeś w topicu, w którym uczestniczyłem o wspomagniu CO zestawem solarnym. Jak najlepiej zaaplikować takie rozwiązanie do kotłowni gazowej z grzejnikami blaszanymi i podłogówką. Pamiętam że rozwiązanie proponowane przez Hevalexa nie do końca Tobie pasowało i pisałeś coś o innym rozwiązaniu, czy mógłbyś je przybliżyć. Dzięki.