Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja Solarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam zasobnik Austria Email o pojemności 300l z jedną wężownicą bez grzałki. Chociaż jest możliwość montażu, ja otwór zaślepiłem. Zbiornik jest stojący a nad nim wisi stary bojler podgrzewany przez piec CO. Zbiorniki są połączone dwoma rurami i tworzą naturalną recyrkulację grawitacyjną. Otwór na grzałkę jest w połowie dolnego zbiornika, Grzałka musiałaby nagrzać dużą ilość wody. Moim zdaniem nie zdała by egzaminu jako dogrzewanie chwilowe. W założeniu w pierwszej kolejności grzeją solary, zimą wspomaga piec CO, latem na wielką potrzebę mam jeszcze elektryczny ogrzewacz przepływowy (zabrany ze starego mieszkania) wpięty w obieg w łazience.

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...
Solary grzeją. Ponieważ im wyższa jest temperatura w zbiorniku tym krócej pracują, podłączyłem dodatkowe sterowanie pompki obiegowej z pieca. Pozwala mi to poprzez piec skierować ciepło do ogrzewania podłogowego w łazienkach. Obecnie uzyskuję wodę użytkową 300l o temp 50 stopni. (uznaliśmy że taka temperatura nam wystarcza), oraz piec nagrzał się do 42 stopni. temperaturę utrzymywał ok 2 godz oczywiście z włączonymi odbiorem na podłogówki.

• 5 months później...

Pisałem już wcześniej sprawdz moje wszystkie posty w tym temacie.

Bez względu na porę roku, jeżeli jest słonecznie solary grzeją.

Jeżeli jest pochmurno solary potrafią się nie załączyć nawet jeżeli na dworze jest ponad dwadzieścia stopni. (ale woda nagrzana jednego dnia może być zużyta następnego)

w marcu przy minus 16 stopni i słonecznej pogodzie na solarze była temperatura 56 stopni, i zysk ok 20 kW dziennie.

Przez okres wiosny i lata prawie całkowicie pokryły zapotrzebiwanie na ciepłą wodę.

przez okres jesieni i zimy dogrzeją czasem wodę wchodzącą do bojlera od CO.

Zbiornik solarny dziś ma 12 stopni :( i każda porcja energii słonecznej zostanie zmagazynowana :D .

Pozdrawiam i życzę wam i sobie dużo słonecznych dni :D .

Stanislaw

O! i takie podejście mi sie podoba!!!! A poza tym, dlaczego nikt nie spojrzy na solary jako metoda ochrony środowiska? Nie tylko globalnie ale nawet lokalnie? Nie ma smrodu ze spalania oleju albo węgla - komfort własnego podwórka podwyższony :roll:

PS. Nie jestem żadnym zielonym albo greenpeace itp. :D

• 2 months później...
O! i takie podejście mi sie podoba!!!! A poza tym, dlaczego nikt nie spojrzy na solary jako metoda ochrony środowiska? Nie tylko globalnie ale nawet lokalnie? Nie ma smrodu ze spalania oleju albo węgla - komfort własnego podwórka podwyższony :roll:

PS. Nie jestem żadnym zielonym albo greenpeace itp. :D

problemem jest ze sasaiedzi pala np butami i smieciami, wiec co mi po solarach ;-)

Mam cztery panele zainstalowane na pd/zach stronie dachu 45%.

zostały zainstalowane w kwietniu 04r. Kocioł gazowy jest wyłączany od maja do października. Nawet w grudniu 06 zbiornik 300l podnosił temp o 10 st.C.

Nie wiem kiedy inwestycja się zwróci, ale przy wzroście cen energii okres ten ulega skróceniu.

Znacie może solary Elfran lub innych producentów solarów podążających za słońcem lub producentów rozwiązań które to umożliwiają ?

podążające za słońcem?

prózniowe skupiaja światło rozproszone

w grudniu 6dni bylo takich ze podgrzalo mi wode do 50'

a tak jak teraz pochmurno jak jest o do ok 25-30'

zima w prl bis to same chmury wiec niema za czym podażać :)

a latem to trzeba zakrywać ;)

Dzięki za słuszną uwagę jednak pytanie było o producentów

Pzdr

• 2 months później...

Witam

Jestem zainteresowany zamontowaniem ukladu solarnego na dachu domku jednorodzinnego. Narazie domku jeszcze nie ma a ja jestem na etapie wybierania projektu. I tu mampewne pytanie Mam działkę z wjazdem od wschodu przekoszoną ku północy o 20 st. Mam 2 możliwości zamontowania kolektorów na dachu :

1. na połaci dachu skierowanej ku południowemu-wschodowi (20 st. odchyłki od południa ku wschodowi)

2. na połaci dachu skierowanej ku południowemu-zachodowi (70 st. odchyłki od południa ku zachodowi)

Na której połaci dachu najlepiej zamontować kolektory?