dedert 11.09.2019 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Sprawdziłem że te 18 cm są wysokie tylko na 7cm i do max 2,4m. Więc to takie kombinowanie by było bo skrzynki mają ok 16cm wysokości. A co zrobić z przestrzenią nad nadprożem? Trzeba by wieniec też wcinać w tym miejscu. Czy nie lepiej podczas zalewania dać xps np. 4cm w tym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.09.2019 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Nadproże strunobetonowe dobrze pasuje i znacznie ułatwia pracę. Co niby ułatwia? Strunobeton do ścianki działowej? Żeby utrzymał kilka bloczków na nim? To jak strzelanie z armaty do muchy. Ale kto bogatemu zabroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.09.2019 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Sprawdziłem że te 18 cm są wysokie tylko na 7cm i do max 2,4m. Więc to takie kombinowanie by było bo skrzynki mają ok 16cm wysokości. A co zrobić z przestrzenią nad nadprożem? Trzeba by wieniec też wcinać w tym miejscu. Czy nie lepiej podczas zalewania dać xps np. 4cm w tym miejscu? Ja to poproszę o szkic tego co chcesz zrobić bo z tego co rozumiem to tylko kłopoty będą. A może sie mylę? Jak kojarzę masz jakiś lichy projekt indywidualny......warto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.09.2019 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Co niby ułatwia? Strunobeton do ścianki działowej? Żeby utrzymał kilka bloczków na nim? To jak strzelanie z armaty do muchy. Ale kto bogatemu zabroni. Ułatwia bo wstawiasz gotowy element o odpowiedniej szerokości i po temacie nadproża. O kosztach nadproża - finansowej opłacalności nie pisałem. Można kalkulować o kosztach dal domu a np. dla dwóch nadproży przyjąć może i droższe ale łatwe w zakupie i w montażu. Cytat za Casto "nadproża strunobetonowe – stosowane niezależnie od miejsca oraz rodzaju obciążenia, łatwe w montażu i bardzo funkcjonalne." L-19 dł. 180cm kosztuje 57,30 PLN a SBN120 długości 180cm 62,50 PLN (ceny z Brico) Chyba jest tanie w stosunku do L-19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.09.2019 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Ułatwia bo wstawiasz gotowy element o odpowiedniej szerokości i po temacie nadproża. To samo masz ze wszystkimi nadprożami prafabrykowanymi. L-19 dł. 180cm kosztuje 57,30 PLN a SBN120 długości 180cm 62,50 PLN (ceny z Brico) Chyba jest tanie w stosunku do L-19 Wychodzi 289,35 zł/m2 muru. BK wychodzi 195,96 zł/m2 muru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.09.2019 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 To samo masz ze wszystkimi nadprożami prafabrykowanymi. Wychodzi 289,35 zł/m2 muru. BK wychodzi 195,96 zł/m2 muru Masz rację ale L=19 wychodzi 167,54 PLN/m2 muru. W kalkulacji nie uwzględniłeś ile kosztuje te dodatkowe 12cm różnicy wysokości między nadprożami z BK i SBN120 ale wykonane z bloczków z BK 59x12x24 w cenie 6,60 zł/szt. Ściana (ta dodatkowa do wysokości nadproża z BK) z BK (materiał) kosztuje więc 46,61 PLN/m2. Sumując SBN120 + uzupełnienie bloczkiem z BK do łącznej wysokości 24cm (tak jak w nadprożu z BK) kosztuje (289,35+46,61)/2 - 168,00 PLN/m2 Czyli taniej niż samo nadproże z BK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.09.2019 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 W kalkulacji nie uwzględniłeś ile kosztuje te dodatkowe 12cm różnicy wysokości między nadprożami z BK i SBN120 ale wykonane z bloczków z BK 59x12x24 w cenie 6,60 zł/szt. Ściana (ta dodatkowa do wysokości nadproża z BK) z BK (materiał) kosztuje więc 46,61 PLN/m2. Laserem cięte, że po przecięciu 24cm na pół nic nie znika i masz 2x12cm? Robocizny sporo i dużo odpadów. Przy nadprożu z BK jak masz dobrze zaprojektowane - nic nie trzeba ciąć. Niska pracochłonność i brak odpadów. A jak ktoś ma silkę czy ceramikę, to cięcie nie takie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 12.09.2019 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Nadproży z betonu komórkowego nie sposób u mnie dostać, długo się czeka. W projekcie był system Colos L czyli roleta nadstawna więc nie ciepła. Będą u mnie dwa solidne (40 lub 50 cm wys) wylewane podciągi narożne i chce je albo ocieplić 4-5 cm styrodurem podczas wylewania i na tym będzie roleta, albo zrobić przestrzeń na poszerzoną oscieżnicę czyli tak: Ale nie wiem czy znajdę dodatkowe 16 cm w otworach okiennych na poszerzane ościeżnice jeśli będę miał solidne podciągi narożne wylewane. Chyba że w miejscach wylewanych podciągów ocieplę styrodurem, a w pozostałych mniejszych oknach zastosuje poszerzane ościeżnicę a nad nimi dam gotowe nadproża strunobetonowe 12x12. Czy w takim przypadku przy montażu okna dół nadproża też się ociepla? Miejsca będzie 25 cm. Układ okien mam taki (swoją drogą to nie wiem czemu w tym projekcie okna mają różne wysokości. Raz 145, raz 150, raz 120 i 115. Rozumiem też że to są wymiary otworów? Bo zrobiliśmy je z tego co pamiętam o 2 cm większe na montaż. Ale sprawdzę to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.09.2019 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Co to ma wspólnego z tym wątkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.09.2019 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Laserem cięte, że po przecięciu 24cm na pół nic nie znika i masz 2x12cm? Robocizny sporo i dużo odpadów. Przy nadprożu z BK jak masz dobrze zaprojektowane - nic nie trzeba ciąć. Niska pracochłonność i brak odpadów. A jak ktoś ma silkę czy ceramikę, to cięcie nie takie proste. Też masz rację ale nie wiesz czy ta ścianka działowa ma wysokość na pełne bloczki BK czy i tak muszą być cięte bloczki (ostatnia warstwa). Bloczki BK można ciąć piłą do bloczków BK. PS Jeżeli cięcie laserem to chyba mało odpadów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 13.09.2019 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 No chyba pomieszałem wątki z tymi roletami, co nie zmienia faktu że wątek tyczy się gotowych nadproży Przy okazji - cofanie nadproży zawsze wiąże sie z tym że mi wyjdzie nadproże w pokoju i co z tym zrobić? Trzeba zasłaniać kartongipsem wtedy? To jaka szybka alternatywa dla nadroży ścian działowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.09.2019 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 No chyba pomieszałem wątki z tymi roletami, co nie zmienia faktu że wątek tyczy się gotowych nadproży Przy okazji - cofanie nadproży zawsze wiąże sie z tym że mi wyjdzie nadproże w pokoju i co z tym zrobić? Trzeba zasłaniać kartongipsem wtedy? To jaka szybka alternatywa dla nadroży ścian działowych? Jak wyjdzie nadproże w pokoju? Że cofasz nadproże poza lico wewnętrzne ściany? Jeżeli tak to nie robi się tak, nadproże musi się opierać na ścianie a nie wisieć w powietrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 15.09.2019 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 A no właśnie, ściany mam 24 grube więc 2x12 nie wchodzi w grę, wiec tylko 18x7 cm, ale czy 7 cm wysokości nie wydaje się mało jak na okna 150 szerokie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.09.2019 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Nadproże dobiera się przy pomocy obliczeń (lub tabel nośności na podstawie obciążeń).Sprawdź nośniość wg tabel z zastrzeżeniami jak poniżej. Nośność nadproża zależy też od nośności wieńca bo w większości przypadków jest przyjęta zasada współpracy tych dwóch elementów.Nadproże przy narożniku budynku ma też inne obciążenia niż podobne nadproże w środku ściany (daleko od krawędzi danej ściany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts