Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

o krok a nawet dwa od zdrady

jareko

Recommended Posts

wiec poloz sie spac :) odpocznij :) bo pobijesz w skutecznosci moja kuracje odchudzajaca - diete M i L

Pod gruntem folia kubelkkowa (magrufol - niemiecka nazwa handlowa - kilka lat temu tylko taka byla dostepna na rynku) wystarczajaca styropian podtrzyma i docisnie

powyzej gruntu siatka ma za zadanie zabezpieczac styropian przed uszkodzeniami i przy okazji stanowic powloke pod tynk.

Poza tym czasem zaufaj kierownikowi budowy

a teraz idz spac

do slubnego sie przytul

zrob mu to i owo by pamietal ze kobiete w domu ma

a jutro jazda na budowe - z usmiechem na twarzy po :)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nima faceta, rece mi sie troche trzesa...

jeden facet przyszedl i powiedzial, ze ten klej z siatka mial za zadanie utrzymac twradosc podloza pod folie kubelkowa zeby kubelki sie nie zgniotly :roll:

a nie opadnie mi ta folia po jakims czasie , nie osunie sie wglab gruntu?

czy mocowanie tylko w tym gornym pasie wystarcza?

agniesiu

ile osob tyle opinii

licz sie ze zdaniem kierownika , sama mysl ,

a jak nie bardzo wierzysz w swoje budowlane mysli , to poszukaj na forum wypowiedzi swoich idoli

masz chyba takich

co do tych schodow to powinny byc polaczone z budynkiem (z murem)nie ze styropianem

idz spac , bo calkiem Ci sie pomiesza

jak potzrebujesz jakies tematy na rano to powiedz , wyszukam Ci i na priva na rano bedziesz miala

jejku - chlop swoje baba swoje

jzu do lozka i kimono !!!!!

wystaczy. Spoko. A jesli chcesz juz byc perfekcjonistka ;) to se warstwe w okolicy gruntu rozpocznij od startowej (taka stalowa podpporka pod styropian ;))

Folia ci sie nie opusci....figi czasem z pomoca pomocnej dloni powinny ;)

a kubelki nie wyprostuja - ten facio gada od czachy

tzn te schody zewn sa polaczone z plyta wejsciowa u gory, i z fundamentem na schody u dolu, no i tak czy tak nie beda przylegac do sciany, i teraz pytanie, co najpierw? styopian, kubelki, czy najpierw schody zeby sie ocieplenie nie zniszczylo i dopiero potem ocieplenie wciskac?

Jareko, jak ja moge spac, ja z nerwow, ze zgryzoty nie zasne, i czy atlas to nie za slaby klej z dolnej polki?

Jareko kurde na co mi listwa startowa :lol: ja tam potrzebuje ciaglosci izolacji, wszytsko na styk, listwe to sobie dam na styropian, a raczej pod 15 cm na ocieplenie parteru 8) lubie cieplo

R dzieki, nie bede Cie tu wykorzystywac po nocach :wink: chociaz Jareko by sie pewnie ucieszyl hihi, ale owszem mam jeszcze pytania: np jak teraz beda mi ukladac teriwe to w ktorym miejscu zostawic przepusty na wentylacje mechaniczna? blizej zebra rozdzielczego lub belki, czy wrecz przeciwnie np w srodkowej odleglosci miedzy zebrem rozdzielczym a sciana?

tzn te schody zewn sa polaczone z plyta wejsciowa u gory, i z fundamentem na schody u dolu, no i tak czy tak nie beda przylegac do sciany, i teraz pytanie, co najpierw? styopian, kubelki, czy najpierw schody zeby sie ocieplenie nie zniszczylo i dopiero potem ocieplenie wciskac?

-----------------------

najpierw schody

ocieplenie zawsze wcisniesz , a gdzie nie da rady to pianka dobawisz :)

agniesiu te przepusty powinnas miec w projekcie

agniesiu zostaw jak jest

moze inaczej , ja bym tak zostawila

no i chyba tak zostanie, a siatka z klejem dopiero od teraz, bo jakos nie usmiecha mi sie odkopywanie, wyciaganie folii, kolejne 2 dni, brrr, a najlepsze jest to ze powiedzial to facet, ktory mial byc dzis caly dzien na budowie no i przyjechal sobie po kilku wyskokowych okolo 17

R masz racje, tyle tych pianek, silikonow, ze zawsze sie jakos uszczelni :D

went w projekcie nie mam, bo w orginalnym nie bylo, a went mech moja adaptatorka dla domkow nie robila (tylko jakies przemyslowe dla hal prod) i nie chciala sie za to brac :(

J - czemu niestety? ja tak tylko zapytalam :lol: nie potepiam, czasem nawet zazdroszcze

wiec gdzie bedzie rozprowadzenie rur do wentylacji?

generalnie chodzi o to , ze przy went mechanicznej kazde pomieszczenie sredniej wielkosci ma 1 kratke nawiewna (MALA), a na korytarzu robie sie duza kratke WYWIEWNA

w ten sposob wymuszany jest obieg powietrza

wloz po kawalku styropianu tam gdzie maja byc kratki

moga byc tam gdzie Tobie pasuje

mysl przy tym o rozprowadzeniu rur , zeby nie wydawac na darmo kasy na rury

generalnie powinny byc na srodku, ale nie wiem gdzie lepiej: w srodku odleglosci i niewazne gdzie wyjdzie czy gdzies blisko zebra rozdzielczego, zeby wszystko bylo zabezpieczone przed oslabieniem konstrukcji stropu?

sam rekuperator bedzie na strychu wiec nie ma problemow z rurami, bo beda szly sobie prosciutko na poddasze

na srodku pokoju? :o

nie wiem kto Ci to powiedzial , ale po mojemu nie

tu kratki sa przewaznie w miejscach w ktorym ekonomika im nakazuje

np.jezeli jednym grubym kanalem doprowadzasz na styk 3 pomieszczen i tam rozdzielasz kanaly na poszczegolne pomieszczenia

powietrze nakierujesz jak zechcesz kierownica

sufitu znaczy sie

ja tu nie widzialam u nikogo na srodku sufitu

daj spokoj jakby to wygladalo

ja mowie o tym co tu jest w kazdym domu , wiec wiem co mowie

przeczytaj jeszcze ostatni moj post , dopisalam troche

pamietaj , ze kratka wywiewna musi byc duza

te nawiewne mniejsze

na jak duzy dom , chodzi mi o powierzchnie poziomow

went z rekuperacja bedzie tylko dotyczyc parteru czyli 125-130 m2,

myslalam, ze nawiew i wywiew sa takie same - 125mm

nie chce ogrzewania powietrznego, za chinyludowe czy inne,

po prostu bedzie cieply i szczelny dom i musi byc went mech, grawitacyjna by albo nie byla wystarczajaca - malo kominow, albo byloby zbyt zimno (duzo kominow)