Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Małe domy są tanimi domami,74,5 m za 150 tys to nie jest chyba nierealne,koszt metra wychodzi 2000 ,wyższy niż w cennikach do wyceny nieruchomości Sekocenbud.

Ja znalazłąm coś takiego -Dom pod kasztanem z Archonu, 97 m pow.użytkowej wycenili na 146 000 przy wykonaniu przez przedsiębiorstwo,jesli budowa sposobem gospodarczym to nawet taniej ma wyjść :o ,ciekawe czy to realne.

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3f018a52bd57f&intra=1d04670559d4d3b8ed6ea0eeb6730bb0&crc=562061711b515a57239b04051ec9807a&lang=pl

Małe domy są tanimi domami,74,5 m za 150 tys to nie jest chyba nierealne,koszt metra wychodzi 2000 ,wyższy niż w cennikach do wyceny nieruchomości Sekocenbud.

Ja znalazłąm coś takiego -Dom pod kasztanem z Archonu, 97 m pow.użytkowej wycenili na 146 000 przy wykonaniu przez przedsiębiorstwo,jesli budowa sposobem gospodarczym to nawet taniej ma wyjść :o ,ciekawe czy to realne.

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3f018a52bd57f&intra=1d04670559d4d3b8ed6ea0eeb6730bb0&crc=562061711b515a57239b04051ec9807a&lang=pl

Według mnie bzdura!Archon przyjął ( z tego co widzę)strategię zaniżania cen budowy ( z wiadomych względów).Niestety ludzie się na to nabierają.Dla mnie wybudowanie tego domu za kwotę 146 tys jest pobożnym życzeniem nieświadomego inwestora.Jeśli pospolity inwestor nie zna realiów budowania (a takich jest 90%) to nie ma szans wybudowania domu za tak śmieszne pieniądze.

Dobra rada dla osób chcących budować dom, a nieznających się na budowaniu. Licz 2000 za metr kwadratowy powierzchni użytkowej!

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Według mnie bzdura!Archon przyjął ( z tego co widzę)strategię zaniżania cen budowy ( z wiadomych względów).Niestety ludzie się na to nabierają.Dla mnie wybudowanie tego domu za kwotę 146 tys jest pobożnym życzeniem nieświadomego inwestora.Jeśli pospolity inwestor nie zna realiów budowania (a takich jest 90%) to nie ma szans wybudowania domu za tak śmieszne pieniądze.

Dobra rada dla osób chcących budować dom, a nieznających się na budowaniu. Licz 2000 za metr kwadratowy powierzchni użytkowej!

Muszę się z Tobą zgodzić. Zaniżanie kosztorysu to częsta praktyka biur projektowych. Trzeba jakoś przyciągnąć napalonego na własny dom inwestora.

Pamiętam jak zakochałem się w projekcie Modrzew ( nie mamiętam jakiego biura). W gazecie ("Budujemy Dom"???) był przedstawiony kosztorys tego domu. Twierdzili , że dom można postawić za 250 tyś. Już miałem kupić projekt, kiedy spotkałem człowieka który postawich domek wg tego projektu. Jak usłyszałem , że dom kosztował 480 tyś i jest nieotynkowany i nieocieplony bo zabrakło kasy, to opadła mi szczęka.

Znowu przeanalizowałem sytuację i zauważyłem dziwną rzecz. Domek z katalogu tanie domy muratora 120 m2 wyceniono na 250 tyś, a inny domek, tym razem wycena pracowni architektonicznej --> 180 m2 - 200tyś zł. Nie dziwne ?

Druga sprawa. Czy budujesz mały domek, czy nieco większy, pewne koszty są stałe ( np. piec, kominek, wyposażenie łazienki itd.) Tak samo z robocizną. Jeżeli za domek 200 m2 chcą 30 tyś to wcale nie oznacza , że za 150m2 -> 22,5, a 50m2 -> 7,5 tyś. Wręcz odwrotnie. Im większy domek tym większy rabat. Może się okazać , że za domek 150m2 wykonawca zażąda niewiele więcej niż za 75m2.

Czasem o wiele ważniejsze niż metraż są takie sprawy jak: dach cztero spadowy, czy dwuspadowy; liczba kominów; rodzaj stropu, a najlepiej jego brak; ilość okien; układ pomieszczeń strategicznych ( łazienka, kuchnia, pomgosp itd). Większość ludzi tego nie bierze pod uwagę (ja też nie brałem :( ). Na rozkład pomieszczeń pod względem ergonomiki życia w domku zwracamy uwagę, ale na rozkład pod względem ekonomiki instalacji i mediów już nie.

Większość ludzi zwraca ogromną uwagę na materiał na ściany domu. Nie wiem jak Wy, ale ja, po moich przygodach z budowaniem, uważam , że ściany to pryszcz w skali całej budowy. I naprawdę nie ma znaczenia z czego wybudujesz wymarzony dom. czy będzie to silka, beton komórkowy, cegła MAX, czy cegło poryzowana, jeden pies. Będziesz się śmiał z różnic cenowych jak dobrniesz do końca budowy. Wybieraj materiał który najbardziej Ci odpowiada. A nie ma materiału doskonałego. Jeden na takie zalety, drugi siakie.

Idąc do hurtowni patrzymy na cenę metra kwadratowego dachu zapominając o wszelkich dodatkach. Przykładowa cena metra dachówki to 30 zł , ale już jedna płytka gąsiorowa to 35zł, jedna dachówka skrajna, czy na załomach to 35 zł. Takich przykładów można mnożyć.

Moim zdaniem wybudowanie domu dowolnego , za 150 tyś jest bardzo trudne. Teoretycznie możliwe, ale wymagające naprawdę solidnego zastanowienia się nad projektem.

Pamiętaj:

* Nie ufaj wycenom oferowanym przez projektanta domu

* Nie ufaj wycenie majstra, czy innego uczonego kierownika budowy. Chyba , że powie Ci, że sam sobie wybudował dom wg tego projektu, za taką sumę.

* Jeżeli masz ofertę firmy która wybuduje Ci dom za taką stawkę ( robocizna + materiały) to SUPER ! Pamiętaj jednak, że w takim wypadku umowa musi być szczegółowa do ostatniego gwoździa. Unikaj umów w stylu: " zobowiązujemy się wybudoiwać domek jednorodzinny pod klucz w wykończeniu standardowym, wg projektu, zgodnie z zasadami sztuki rzemiosła, pierdu, pierdu, będzie wiosna, będzie trawka lepiej rosła". Chyba , że chcesz mieć ocieplenie ścian w stylu 2cm, ocieplenie dachu 1cm i brak izolacji stanu zero.

• 8 years później...

Witam,

na początku chciałabym zaznaczyć, że w kwestiach budowanych jestem zielona jak szczypior na wiosnę:rolleyes:. Dlatego też chciałabym się zapytać tych którzy mają jakieś doświadczenie w budowie, czy możliwe jest postawienie małego około 90 metrowego domku za 150 000zł? Oczywiście jestem świadoma, że na żadne ekstrawagancje liczyć nie można ale chcę wiedzieć, czy możliwe jest zamieszkanie w takim domu?